Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 249611 razy)

Offline 79ers

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1665 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 18:12:20 »
Ale zachowują ciągłość, w środku są okładki, nie trzeba się zastanawiać co się odwali następnym razem.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1666 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 19:27:46 »
True - ceny Epiców Egmontu są niższe niż 5 czy nawet 4 tomy Marvel Origins, nawet przy rabacie do 42.50 zł za numer. Tylko jak powiedział 79ers wyżej - co 2 tygodnie wychodzi kolejny tom. Pandemia, wojna, upał czy śnieżyca to zawsze co drugi wtorek jest kolejny tom. I mamy z góry ustalony harmonogram i znajomość tytułów, bo Hachette Polska wzoruje się na włoskiej serii Panini. Nie trzeba czekać roku, jak np. na 5 tom Straczynskiego czy ciągle pytać "Kiedy wyjdzie, kiedy wyjdzie?" Mamy twardą oprawę, fajną panoramę, dodatki. No i panie - kto inny wyda ci np. stare zeszyty Kapitana Ameryki? Klasyczny Thor w Polsce? Dla miłośników klasyki tylko to wydanie będzie dostępne po polsku.

I jak pisałem te 3 lata temu (70 tomów szybko zleciało) - to nie jest lektura dla każdego. Stara szkoła Stana Lee i innych scenarzystów lat 60-tych bywa wymagająca. I przez to sprzedaż prawdopodobnie jest średnia. Szkoda, że przedłużenia IMHO raczej nie będzie, ale tym razem to naprawdę jest wina czytelników, że nie kupują na zadowalającym poziomie. Sytuacja Jonah Hex'a się kłania.

Online michał81

« Odpowiedź #1667 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 19:42:56 »
Sytuacja Jonah Hex'a się kłania.
Egmont wydał całą serię Johna Hexa. Hachette nie wyda całej kolekcji Marvel Orignis. To jest całkiem inna sytuacja.

Offline 79ers

« Odpowiedź #1668 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 19:52:07 »
Załóżmy , że H nie wydało Savage Sword of Conan. Nadeszła chwila, że jeden z wydawców zdecydował się podjąć temat. Ile wersji, zmian wydawcy, formatu, czy formuły byśmy przeżyli i czy doczekamy finału? Wątpię. Dlatego inicjatywy Marvel Origin i kolekcja Star Wars są cenne ponieważ dają względny spokój.

Offline Crono

« Odpowiedź #1669 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 22:12:03 »
I Transformers, nie zapominajmy o Transformers. To jedna z najlepszych kolekcji jaka się u nas ukazała. I tylko szkoda, że tak słabo się sprzedała, tym bardziej że seria od IDW jest naprawdę dobra. Może te początkowe, ramotkowe tomy z Marvela zniechęciły czytelników...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1670 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 04:41:05 »
Taaa, tylko problem polegał na tym że Transformersów przeczytało parę osób na krzyż w Polsce, a kupiłeś całość tylko ty Crono. :) Podobnie z Conanem. I dlatego nie było przedłużeń.

A Egmont znowu wjeżdża na gotowe. Bazując na obrazie tej kolekcji, widzi jaka linia najlepiej się sprzedaje i bierze do dalszej publikacji tylko ją, odrzucając wszystko inne, które nie da im grubego zysku.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1671 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 09:24:07 »
Taaa, tylko problem polegał na tym że Transformersów przeczytało parę osób na krzyż w Polsce, a kupiłeś całość tylko ty Crono. :)

Ja też kupiłem całość. Inna sprawa, że męczyłem się niemiłosiernie i leży na kupce do sprzedania.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1672 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 07:03:23 »
Egmont wydał całą serię Johna Hexa. Hachette nie wyda całej kolekcji Marvel Orignis. To jest całkiem inna sytuacja.

Przepraszam, a co składa się na cała serię Marvel Origins?  Gdzie jest granica? Lata 60-te, 70-te, 80-te XX wieku? I dekada XXI wieku? Które tytuły? Kilka podstawowych tytułów jak Spiderman czy X-Men czy też jakieś inne też? Czy ostateczną granicą są  wszystkie komiksy Marvela które kiedykolwiek były wydane? ( w takim wypadku granicy nigdy nie osiągniemy).

Hachette wyda u nas całą serię w takim zakresie w jakim zapowiedziało. Jeśli gdzieś przedłużaja ją o ileś tomów to też wydadzą w całości.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1673 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 08:44:54 »

I Transformers, nie zapominajmy o Transformers. To jedna z najlepszych kolekcji jaka się u nas ukazała. I tylko szkoda, że tak słabo się sprzedała, tym bardziej że seria od IDW jest naprawdę dobra. Może te początkowe, ramotkowe tomy z Marvela zniechęciły czytelników...

Jadąc na sentymencie po TM Semic to właśnie na te początkowe ramotkowe tomy najbardziej ostrzyłem sobie zęby. I w dalszym ciągu dobrze się je czytało. Wszystko zepsuły wciskane do kolekcji komiksy made im UK. Nie byłem w stanie przez to przebrnąć i po kilku tomach odpuściłem. Teraz przy okazji wydania compendium zamówiłem te dwa tomy, które zbierają wszystkie zeszyty z tej pierwszej serii plus adaptacja ikonicznego Transformers: the Movie. IDW też kusi, ale to muszę się zorientować, co z tego warto wziąć, bo tych wydań też trochę jest.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1674 dnia: Wt, 07 Październik 2025, 16:16:49 »
Drugie polskie wydanie "W Szponach Kingpina" pokazuje jak fajnie i dobrze czyta się Spider-Mana w wersji Romity Seniora. Pisałem już o tym jak wyszedł album Carrefoura z Mysterio, a teraz powtórzę - to są świetne komiksy, które bardzo dobrze znoszą próbę czasu. Stan Lee się wyrabia, a Romita Senior czaruje swoją kreską. Tutaj dostajemy zeszyty do 53. Do setnego tomu dojdziemy do nr 65, Egmont zapowiedział Starożytną Tabliczkę z numerami 68-85. Cudownie byłoby gdyby dali radę dojść z Amazingiem do Ostatnich Łowów Kravena. Dopiero wtedy mógłbym z czystym sercem stwierdzić że są lepsi niż Kolekcja Spider-Mana która u nas nie wyszła.

Ugh, opłacało się kupić ten tom dla numeru ASM 53. Mamy tu pierwszy raz Petera, Gwen i Milesa Warrena razem w interakcji we trójkę. Wiadomo co było potem. ;)
« Ostatnia zmiana: Wt, 07 Październik 2025, 16:51:50 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Szysza32

« Odpowiedź #1675 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 20:37:17 »
Przepraszam, a co składa się na cała serię Marvel Origins?  Gdzie jest granica? Lata 60-te, 70-te, 80-te XX wieku? I dekada XXI wieku? Które tytuły? Kilka podstawowych tytułów jak Spiderman czy X-Men czy też jakieś inne też? Czy ostateczną granicą są  wszystkie komiksy Marvela które kiedykolwiek były wydane? ( w takim wypadku granicy nigdy nie osiągniemy).

Hachette wyda u nas całą serię w takim zakresie w jakim zapowiedziało. Jeśli gdzieś przedłużaja ją o ileś tomów to też wydadzą w całości.
Jeśli zakończyliby na 100. tomie, to moim zdaniem do kompletu brakowałoby pozostałych komiksów z lat 60., które są ruszane dopiero dużo dalej w kolekcji - Strange i Fury. W przypadku pozostałych obecny opis z tylnej okładki powoli przestałby się zgadzać. ;)

Offline Pestak

« Odpowiedź #1676 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 22:24:19 »
Ja osobiście też uważam, że fajnie by było gdyby Marvel Origins w Polsce przedłużyli o wszystkie komiksy superbohaterskie marvela które wydane zostały w latach 60-tych. Może warto napisać jakąś petycję do Hachette w tej kwestii? Skoro przy podjęciu decyzji o wydaniu kolekcji kierują się jakimiś pseudo testami to może i maile wzięliby w jakimś stopniu pod uwagę? Pewnie jednak mieliby to w dupie kierując się tylko aktualnymi słupkami sprzedaży, ale parafrazując pewnego polityka z obozu rządzącego - cóż szkodzi spróbować?

Online Saruto

« Odpowiedź #1677 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 00:27:01 »
Ja osobiście też uważam, że fajnie by było gdyby Marvel Origins w Polsce przedłużyli o wszystkie komiksy superbohaterskie marvela które wydane zostały w latach 60-tych. Może warto napisać jakąś petycję do Hachette w tej kwestii? Skoro przy podjęciu decyzji o wydaniu kolekcji kierują się jakimiś pseudo testami to może i maile wzięliby w jakimś stopniu pod uwagę? Pewnie jednak mieliby to w dupie kierując się tylko aktualnymi słupkami sprzedaży, ale parafrazując pewnego polityka z obozu rządzącego - cóż szkodzi spróbować?
Tutaj raczej tabelka wyników sprzedaży jest ważna ;)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1678 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 08:40:03 »
@Pestak - kupuj. Po prostu kupuj i namawiaj kolegów, żeby też kupowali. Wszystkie numery, a nie tylko wybrane serie z X-Men i Spider-Manem. Innej drogi nie ma. 3 lata już mija, setny numer za 13 miesięcy i o wszystkim decydują wyniki finansowe Kolekcji.

@Szysza32 - polecam Dr Strange'a od Egmontu. Ja mam to wydanie, więc nawet gdyby wyszły dalsze numery MO, tych tomów bym nie kupował.

Online michał81

« Odpowiedź #1679 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 08:44:48 »
@Pestak - kupuj. Po prostu kupuj i namawiaj kolegów, żeby też kupowali. Wszystkie numery, a nie tylko wybrane serie z X-Men i Spider-Manem. Innej drogi nie ma. 3 lata już mija, setny numer za 13 miesięcy i o wszystkim decydują wyniki finansowe Kolekcji.

@Szysza32 - polecam Dr Strange'a od Egmontu. Ja mam to wydanie, więc nawet gdyby wyszły dalsze numery MO, tych tomów bym nie kupował.
jprd ty sobie sam zaprzeczasz w jednym poście