Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246437 razy)

Offline Nawimar III

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1590 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 09:12:30 »
A przy okazji: czy którejś spośród osobowości wczesnego Marvela brakuje Wam w tej kolekcji? Dla mnie zdecydowanie przydałby się Namor w swoich solowych przygodach, a jako drugi wybór Nick Fury. Mile byłaby również widziana seria „Sgt. Fury and his Howling Commandos”, choć wiadomo, że to akurat zupełnie inna bajka.

Online Bushiken

« Odpowiedź #1591 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 09:47:37 »
Mini seria a potem ongoing o Furym gdzie Steranko tworzył to 1968, na którym roku jest obecnie kolekcja?

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1592 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 10:06:38 »
Jeśli Nick Fury miałby być uwzględniany to ograniczenie się do prac Steranko uważałbym za pomysł nietrafiony. Idealnie byłoby gdyby zgodnie z formułą przyjętą dla tej kolekcji zaprezentowano perypetie tej postaci jako rządowego agenta do samego początku, tj. od fabuły zawartej w 135 numerze magazynu "Strange Tales". Tym bardziej, że współtworzył je Jack Kirby.

Offline Saruman

« Odpowiedź #1593 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 10:27:00 »
Mini seria a potem ongoing o Furym gdzie Steranko tworzył to 1968, na którym roku jest obecnie kolekcja?
Początki 1967. Ja mam nadzieję, że dzięki tej kolekcji Egmont uzna, że DA się wydawać starsze komiksy i śmielej sięgną wstecz w ich Epic Collection i Marvel Classic.

« Odpowiedź #1594 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 10:37:12 »
A przy okazji: czy którejś spośród osobowości wczesnego Marvela brakuje Wam w tej kolekcji?
Doktora Strange'a zdecydowanie
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline musznik11

« Odpowiedź #1595 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 11:29:01 »
Doktora Strange'a zdecydowanie

Poczekaj spokojnie do 201 tomu, jakoś pod koniec 2030 roku (:

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1596 dnia: Pt, 21 Marzec 2025, 17:05:23 »
Ze starszych wydań innych serii mi wystarcza Fury Steranko z WKKM i pierwszy Marvel Limited ze Strange'm (tego do dziś nie przeczytałem). A Namora, to chciałbym kontynuacji runu Byrne'a a nie lata 60-te. To co już dostajemy w Marvel Origins mi wystarczy. Za to późniejsze lata 70-te i 80-te, to bym chciał. Seria Conan Barbarzyńca z lat 70-tych czeka na polskie wydanie. Bo mamy tylko jeden Essential Mandragory.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1597 dnia: Pn, 31 Marzec 2025, 11:26:57 »
Ja tam wiem, że nie mogę za dużo wymagać od Dominika Szcześniaka. Te lata czytania tłumaczeń od niego, już mnie do tego przyzwyczaiły. Ale żeby tak zepsuć KULTOWĄ kwestię od Mary Jane do Petera przy ich pierwszym spotkaniu, to trzeba mieć talent. Tutaj każdy szczegół ma znaczenie. I jeśli w oryginalnym dymku komiksowym kwestia brzmi "Face it Tyger... You just hit the jackpot!" to nie można pomijać tych dwóch dodatkowych słów.

Po polsku powinno być:
"Przyznaj Tygrysie. Właśnie trafiłeś w dziesiątkę!"

Tym bardziej, że potem jest pasujący do tej kwestii dymek Jamesona, o czym wcześniej przed lekturą tego zeszytu nie wiedziałem. Pewnie w oryginale brzmiał tak samo lub podobnie do dymka MJ. I w polskim tłumaczeniu pojawia się słowo tutaj "W końcu". Czyli można było to dopracować.

Czy to było takie trudne panie Szcześniak? Ja tam wiele wybaczam, bo ważne żeby tłumaczenie było chociaż znośne. Ale nie w tym przypadku. Kultowa scena jak ta i to kurde jej polska premiera, powinna być dopieszczona. Szkoda, że ani korektor Paweł Timofiejuk, ani redaktor Arek Wróblewski (!!!) nie wyłapali tego podczas składania tego tomu. I ode mnie idzie minus na konto redakcji i oczywiście całego Hachette. Szkoda, bo mogło być idealnie. I pan Dominik Szcześniak ląduje u mnie na samym dole listy tłumaczy komiksów. Bo tak się nie robi.
« Ostatnia zmiana: Pn, 31 Marzec 2025, 11:44:53 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1598 dnia: Wt, 01 Kwiecień 2025, 12:40:02 »
I kolejne zaskoczenie. Wychodzi na to, że Hachette do WKKM dostała inne kolory, niż Panini zastosowało w późniejszej Marvel Origins. Niby te w WKKM #87 "Nigdy Więcej Spider-Mana" są nowsze, ale wyglądają gorzej, niż to co jest w Marvel Origins #58. Zwłaszcza twarze, co widać też w kolejnych zeszytach, są pokolorowane gorzej. W MO paleta jest na pewno żywsza i bardziej wyrazista. Ja nie kupię tomów ze Spider-Manem 11 i 12, ale ci co przegapili WKKM, będą mieli lepiej wyglądającą wersję.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1599 dnia: Wt, 01 Kwiecień 2025, 12:52:54 »
Ja właśnie odebrałem 10 Spider Mana. Kiedy premierę ma 11 i 12?

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1600 dnia: Wt, 01 Kwiecień 2025, 13:03:01 »
Ja nie kupię tomów ze Spider-Manem 11 i 12, ale ci co przegapili WKKM, będą mieli lepiej wyglądającą wersję.
Akurat 12 dla połowy zawartości byś mógł kupić.

Offline wojtpil

« Odpowiedź #1601 dnia: Wt, 01 Kwiecień 2025, 13:45:45 »
Ja właśnie odebrałem 10 Spider Mana. Kiedy premierę ma 11 i 12?

11 - 17.06.2025
12 - 07.10.2025

13 - 13.01.2026
14 - 05.05.2026
15 - 25.08.2026

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1602 dnia: Wt, 01 Kwiecień 2025, 15:49:43 »
Akurat 12 dla połowy zawartości byś mógł kupić.

Ech. Masz rację. Pomyliłem się z numeracją SBM #111 z Kingpinem. Żle zapamiętałem, że zawiera on zeszyty 51-53 i wtedy Annual 4 ze Spider-Mana 12 MO mógłbym opuścić. A tam są jednak zeszyty 50-52. Nie chcę tracić choć jednego oryginalnego zeszytu ASM. Czyli tego 7 października wezmę jednak ten tom.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #1603 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 14:31:22 »
Czy w tym tygodniu wyszedł nowy numer kolekcji? Pani w inmedio powiedziała mi, że nic do niej nie przyszło, a a dostawała regularnie

Offline Necr09

« Odpowiedź #1604 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 14:47:37 »
Powinien we wtorek wyjść 60 numer z X-Men #4, przynajmniej tak podaje komiksopedia
FGO: 758,469,198