Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246437 razy)

Online Bushiken

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1575 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 13:22:18 »
Taki to właśnie z Ciebie "największy fan kolekcji" jak chodzi o kasę to zawsze będziesz pierwszy aby odpuścić i nie wspierać swojego ukochanego wydawnictwa Hachette.

Online roble

« Odpowiedź #1576 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 13:28:57 »
Ja kupiłem sobie wcześniej drugi Essential Daredevila, więc daruję sobie kupowanie kolejnych 5 tomów. Kolor jest ważny, ale przytnę swoje wydatki tam gdzie mogę. Dzięki temu będę mógł kupić inne komiksy, choćby Invincible itd.

A mogę spytać do kiedy masz empik premium?  Bo jak Ci się skończy, to skończą też Ci się rabaty na kolekcje w tym sklepie..

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #1577 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 14:46:46 »
Pamiętam jak kupiłem dość tanio Essential tom 2  Daredevila, jak pełno się tego walało po allegro potem żałowałem tej decyzji bo czytać się tego nie dało, to nie było wart tamtych pieniędzy a co dopiero mówić o tych drogich tomach z marvel origins.

Offline xanar

« Odpowiedź #1578 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 14:55:43 »
Ja to czytam tego Marvela od początku, to praktycznie co Lee pisze to jest to wszytko na jedno kopyto, teraz jadę z Thorem to to jest praktycznie taki Spider-man, tylko nie ma ciotki, jest inny setting.
Nie wiem po co ten motyw Blake'a, chyba tylko po to żeby czytelnik bardziej się utożsamiał.
Dlaczego tylko Thor się przemienia w człowieka a ci inni bogowie nie - nie wiem
Może w latach 60-tych to był jakiś szał, chyba musiał bo ludzie to kupowali.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1579 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 15:01:14 »
Będzie to zapewne trąciło banałem, ale zapewniam, że da się tego typu opowieści czytać, a nawet czerpać z tego mnóstwo czytelniczej frajdy. Zwłaszcza gdy jej źródłem jest możliwość rozpoznawania ewolucji konwencji oraz kolejnych motywów, charakterystycznych dla danej serii. Jak dla mnie już tylko sam ten proces jest bardzo interesujący, nie wspominając o m.in. rozpoznawaniu kolejnych faz "szlifowania" warsztatu przez plastyków (często zresztą bardzo utalentowanych) do tych projektów zaangażowanych. Tyle że trzeba tę konwencje nie tylko tolerować, ale też ją lubić :) Zapewniam, że przy takim uwarunkowaniu na widok prac m.in. Wally'ego Wooda czy Jima Steranko endorfiny wręcz buzują :)

Offline xanar

« Odpowiedź #1580 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 15:14:08 »
Ja to właśnie dlatego czytam, żeby zobaczyć jak to wszytko ewoluowało i np. przy takim Spider-manie, każda nowa ekipa przychodząca robiła jakiś postęp, czy to rysunkowy, czy opowiadania historii.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1581 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 15:15:36 »
O właśnie :) Tym bardziej, że im dalej, tym przecież grono autorów będzie się zwiększało.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1582 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 15:17:15 »
Ja to właśnie dlatego czytam, żeby zobaczyć jak to wszytko ewoluowało i np. przy takim Spider-manie, każda nowa ekipa przychodząca robiła jakiś postęp, czy to rysunkowy, czy opowiadania historii.

Coś czego przy obecnie wydawanych sh od wielkiej dwójki już nie uświadczysz.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1583 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 15:35:09 »
Taki to właśnie z Ciebie "największy fan kolekcji" jak chodzi o kasę to zawsze będziesz pierwszy aby odpuścić i nie wspierać swojego ukochanego wydawnictwa Hachette.
Jak wchodziła WKKM to pamietam, że Bazyliszek sie chwalił na forum gildii jeszcze, że kupuje każdego numeru po dwa egzemplarze żeby wspierać H, a teraz proszę jaki cynizm i nielojalnosc.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline xanar

« Odpowiedź #1584 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 16:21:59 »
Coś czego przy obecnie wydawanych sh od wielkiej dwójki już nie uświadczysz.
Miałem to napisać, ale stwierdziłem, że to nie ma sensu, teraz to to działa w odwrotnym kierunku, poza paroma autorami.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1585 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 16:28:03 »

Źle pamiętasz Szekak. Ja podawałem przykład, że tak robił Lex Luthor z serialu "Smallville" z komiksami Warrior Angel - jeden egzemplarz do czytania, drugi do Kolekcji. I to jest model idealny. Ale mnie na niego nie stać i nigdy tak nie robiłem.

Kupuję komiksy Hachette już od 13 lat, nawet po 3 kolekcje na raz. Wcześniej WKKM, SBM i Conana, teraz BiZDC, MO i Thorgala. Rozruszali ponownie rynek komiksowy w Polsce, wydają przeważnie dobre i/lub świetne tytuły najtaniej na rynku (Noo Careffour jest tańszy, ale na miękko), są filarem komiksowa w Polsce, bo bez nich tylu komiksów po polsku po prostu by nie było. Ale to nie znaczy, że będę ciągle dublował już posiadane pozycje w swojej Kolekcji, albo kupował komiksy które mi się nie podobają (np.Thorgal Młodzieńcze Lata). Kupiłem 5 DD w MO, teraz kolejne 5 tomów przeczytam w wydaniu Mandragory. I jeśli kupiłem klasyczne opowieści już w 2015-16 roku w WKKM, to nie potrzebuję jeszcze jednego takiego samego komiksu z MO, czy BiZDC. Nie znaczy to, że zdradzam daną serię, bo premiery będę kupował nadal.

Online Bushiken

« Odpowiedź #1586 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 16:33:26 »
Rozruszali ponownie rynek komiksowy w Polsce, wydają przeważnie dobre i/lub świetne tytuły najtaniej na rynku (Noo Careffour jest tańszy, ale na miękko), są filarem komiksowa w Polsce, bo bez nich tylu komiksów po polsku po prostu by nie było.

Chyba Ci się znowu coś pomyliło.
Rynek nie wymagał rozruszania chyba, że mówisz stricte o SH a przecież twój świat się wokół tego kreci.
Poza SH Egmont i inne wydawnictwa wydawało bardzo dużo zanim pojawiła sie WKKM.
Porównaj ilość komiksów wypuszczanych miesięcznie przez Hachette a Egmont, z liczbami i faktami nie wygrasz.

« Odpowiedź #1587 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 17:07:23 »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline xanar

« Odpowiedź #1588 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 17:25:09 »

Offline Szekak

« Odpowiedź #1589 dnia: Cz, 20 Marzec 2025, 18:19:09 »
Źle pamiętasz Szekak. Ja podawałem przykład, że tak robił Lex Luthor z serialu "Smallville" z komiksami Warrior Angel - jeden egzemplarz do czytania, drugi do Kolekcji.
Nie.
Piękno jest w oczach patrzącego.