Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adolf

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1530 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 18:06:14 »
Marvel Origins 100 tom będzie miało pod koniec listopada 2026r, czyli właśnie 2027 będzie pierwszym rokiem bez tej kolekcji - wtedy też zapewne wydadzą/będą kończyli Epici chronologicznie późniejsze, bo zza oceanem tak naprawdę mogę dojść tylko do Straczynskiego (potem będzie Modern Epic Collection, które właśnie startuje w tym roku i zaczyna się od runu JMSa). Na spokojnie więc Egmont może w 2027 ruszyć więc z pierwszymi Epicami, nie wiem dlaczego twoim zdaniem miałby z tym czekać aż do 2030.

Bo rynek będzie przesycony kolekcją? Przykład ze Straczynskim (oraz w pakiecie z Marvel Knights), który przytoczyłem to były właśnie lata minione. Na prawdę jesteś optymistą, że wierzysz, że zaraz gdy kolekcja ustąpi, nasyci rynek po raz kolejny, tym razem dosyć szczelnie, to Egmont wyda ten sam materiał. W międzyczasie wyda inne Epiki nie nachodzące na początki, po których depta kolekcja. Wyda również Milesa Moralesa, Ultimate Spider-Mana, jakieś inne ciekawe serie poboczne. Ale nie rozumiem dlaczego miałby działać tak samobójczo i powielać materiał wydany chwilę wcześniej.

Plus jest taki, że jednak jakąś ciągłość Amazinga od początku na polskim rynku będziemy mieli, jednak rozpaćkaną w wielu tomach kolekcji, a nie ładnie wydaną w Epikach, zbierającą elegancko duże połacie materiału. Tam gdzie się skończy kolekcja, tam Egmont spokojnie wjedzie z Epikami.

Offline michał81

« Odpowiedź #1531 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 18:31:59 »
Liczyłem tylko materiał z Epiców, a one raczej skupią się na samym Paterze. Ale racja, licząc Bena Reilly'ego jest tego tyle.
Tylko że co mieli by zrobić z zeszytami Amazing Spider-Man #405-418, gdzie nie ma Petera? Nie wydawać ich w epic colletion Amazing Spider-Man? Zresztą tam cały czas są crossovery z pozostałymi serami więc wydanie samych zeszytów Amazinga też nie wchodzi w grę. Tego się nie da inaczej wydać.

« Odpowiedź #1532 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 18:41:55 »
Tylko że co mieli by zrobić z zeszytami Amazing Spider-Man #405-418, gdzie nie ma Petera? Nie wydawać ich w epic colletion Amazing Spider-Man? Zresztą tam cały czas są crossovery z pozostałymi serami więc wydanie samych zeszytów Amazinga też nie wchodzi w grę. Tego się nie da inaczej wydać.
Mogli by ominąć, owszem. Wszystko zależy jak to będą wydawać zza oceanem w Epicach.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #1533 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 19:06:23 »
Mogli by ominąć, owszem.
tylko rozwala wtedy to założenia epików, które mają zbierać komplet zeszytów serii o danym bohaterze

« Odpowiedź #1534 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 19:34:25 »
tylko rozwala wtedy to założenia epików, które mają zbierać komplet zeszytów serii o danym bohaterze
No właśnie, danym bohaterze. Ben Reilly to w sumie w założeniu inna postać bo Scarlet Spider, mogą więc w Epicach pominąć go, i np wydać po prostu osobno Epici z nim jako Epici z Scarlet Spiderem.
Sociale:

Offline michał81

« Odpowiedź #1535 dnia: So, 01 Luty 2025, 00:33:14 »
Mogłoby się tak stać jeśli seria zaliczyłaby zmianę tytułu lub zmianę numeracji (tak się stało w przypadku Ghost Rider, gdzie Danny Ketch dostał swoje epiki, choć pierwotnie zapowiadano jego serię jako kolejny epik istniejącej już serii z Johnnym Blazem). Są jednak przypadki kiedy podmieniono bohatera, ale zachowano ciąg dalszy w epikach. Jednym z nich jest Iron-man kiedy zbroje jego przywdziewał Rhodey w latach 80 (epiki The Enemy Within + Duel Of Iron). Ale żeby nie szukać tak daleko w modern epikach masz Venom po którym już widać, że nie będzie epików Agenta Venoma, czyli okresu kiedy Venomem był Flash Thompson, a całość obejmie też erę Eddiego oraz Skropiona. Kolejny przykład to Hulk, kiedy jego rolę przejął Thunderbolt Ross i to na dłuższy okres czasu, który nawet dostał nową serię, ale w epikach już widać, że będzie ona poprzedzona serią z Bannerem bo epik ma numer 6.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1536 dnia: Pn, 03 Luty 2025, 16:20:59 »
Jakby nie dawali dubli, to można by było "kupować, kupować, kupować...", a tak to niestety. Jest jak jest.

No dobra, ja rozumiem ludzi, którzy nie kupią np. Spider-Mana czy Daredevila, bo mają Essentiale. Albo powtórzonej FF, Spider-Mana czy Iron Mana z WKKM. Ale ostatniego Thora wcześniej po polsku nie było. Tak samo nie było tych X-menów a Spider-Man 10 będzie miał już zeszyty spoza Essentiala. To można kupić.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1537 dnia: Pn, 03 Luty 2025, 16:44:33 »
Jak sam napisałeś głównie kupowany jest Spider-Man i X-Men. Ja do tego pakietu dorzuciłem jeszcze FF i Kapitana Amerykę. Okazjonalnie Thor i Iron-Man. Generalnie za tą kolekcję brawa dla wydawnictwa, bo wykazało się dużą odwagą dając nam to, czego nikt by generalnie nie ruszył. Ale musiała być też świadomość, że z tymi komiksami nie wiąże się u nas żaden sentyment i komiksy sprzed 60 lat niekoniecznie trafią do współczesnych czytelników, ani tym bardziej do topki sprzedaży wydawnictwa. Jak przedłużą to fajnie. Jeśli skończymy na tych 100 tomach, to też Rejtana nie ma co odgrywać.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1538 dnia: Pn, 03 Luty 2025, 16:56:19 »
No to się różnimy. Np. ja jako hardkor z chęcią bym posiadał wszystkie zeszyty tych danych serii, od początku ich się ukazywania. I wiem, że lata 60-te potrafią być ciężkie, ale ja mam oczy utkwione w nagrodzie. Czyli w potencjalnych latach 70-tych i 80-tych wydanych po polsku. Ale zgodzę się z tobą @Gustavus - polska sprzedaż najpewniej nie zapewni nam przedłużenia.

« Odpowiedź #1539 dnia: Pn, 03 Luty 2025, 17:01:41 »
Nie każdy ma budżet pozwalający na kupowanie wszystkiego, i też nie każdy jest zainteresowany kupowaniem tomów które ich absolutnie nie interesują. Ja np studiuję i mam też całą masę wydatków poza komiksami. Duża część tutaj ma też również rodziny.
Więc takie gadanie, że ty to jesteś wyjątkowy bo widzisz, że potem lepsze komiksy u nas. Tiaaa  ::)
Sociale:

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1540 dnia: Pn, 03 Luty 2025, 17:49:07 »
No różnimy się, nawet bardzo ;) Ani nie kupuję ani nie czytam lat 60. za karę. W kategorii sh to bardzo dobre historie mocno osadzone w realiach swoich czasów, w dodatku świetnie narysowane.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1541 dnia: Pn, 03 Luty 2025, 19:46:31 »
Ja nie mówię, że czytam za karę, tylko tutaj kilka osób mówi, że kupuje tylko wybrane cykle. I ja ich rozumiem bo pamiętam te 40 klasyków z WKKM oraz te już 50 numerów MO. Niektóre były bardzo dobre, jak np. Spider-Man no more, lub wybitnie słabe jak np. Zmierzch Mutantów. To były komiksy swoich czasów. Doceniam ich oparcie na ówczesnej popkulturze i przypisy tłumacza. Po lekturze wiem, że nie każdy w nie wsiąknie. Ale sam kupuję wszystko i czytam by mieć rozeznanie o czym piszemy.

Offline czarek

« Odpowiedź #1542 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 06:22:10 »
No to się różnimy. Np. ja jako hardkor z chęcią bym posiadał wszystkie zeszyty tych danych serii, od początku ich się ukazywania. I wiem, że lata 60-te potrafią być ciężkie, ale ja mam oczy utkwione w nagrodzie. Czyli w potencjalnych latach 70-tych i 80-tych wydanych po polsku. Ale zgodzę się z tobą @Gustavus - polska sprzedaż najpewniej nie zapewni nam przedłużenia.

Z chęcią bym chciał mieć wszystkie zeszyty danej serii, ale nie w takiej formie. Pięć zeszytów na tom i twarda okładka. Zwyczajnie nie mam gdzie tego trzymać. Mam już 50 numerów i zajmują całą półkę, drugą pięćdziesiątkę ustawie przed pierwszymi, ale co dalej (jak przedłużą)? Opcje epików i omnibusów, jednak lepsze.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1543 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 12:30:20 »
@UP
Łączę się z tobą w bólu, bo też mieszkam na 40 metrach w bieda-dzielnicy i rzeczywiście miejsce się kończy. I rzeczywiście trochę drożej to wychodzi, niż np. te Epici którymi raczy nas Egmont. Tylko pytanie - kto inny w Polsce wyda zbiorcze wydania tak wczesnych komiksów? I to serii takich jak Thor, Hulk, Iron Man? Mamy już 35 lat wolnej Polski i czy ktoś przez cały ten czas pokusił żeby wydawać X-Men albo Avengers od początku?? Czyli albo Marvel Origins, albo nic. Zawsze można pakować to do plastikowych kontenerków i ustawić w szafie lub komórce lokatorskiej.
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Luty 2025, 13:14:33 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1544 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 12:40:41 »
@UP
Mamy już 35 lat wolnej Polski i czy ktoś przez cały ten czas pokusił żeby wydawać X-Men albo Avengers od początku?
8) Wolny rynek, kapitalizm mamy i tu wchodzą całe na biało z tekstem na ustach "Hold my Beer" sklepy Atomcomics" i "Multiversum/Azyl Komiksu"  8)