Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 209572 razy)

Offline Gustavus_tG

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1500 dnia: Cz, 16 Styczeń 2025, 19:36:31 »
Który to tom #53 jest dublem po tomach #73 i #97 wkkm.

Z tymi X-Menami to jak nie mogli wystartować, tak teraz tom co miesiąc.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1501 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 16:19:10 »
Właśnie dziwi mnie to, ponieważ obecne tomy innych serii to juz 66 rok a X-Men są z 65. Jakby nie mogli całości dawać chronologicznie? Czyżby, aż tak się obawiano odbioru X-men jako największej ramotki ze wszystkich?

Offline Saruman

« Odpowiedź #1502 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 19:13:19 »
Coś tam dokładali z czasem, w 201 tomie startują z Doktorem Strangem od początku.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1503 dnia: Wt, 21 Styczeń 2025, 20:03:33 »
Czy X-Men to była większa ramotka niż inne ramotki z tego okresu to chyba raczej nie :) Może była obawa, że skoro te 60 lat temu ktoś tą serię skasował z powodu małego zainteresowania, to i obecnie może się spotkać z chłodniejszym przyjęciem. Aż jestem ciekaw, jak ten tom się sprzedał względem poprzednich. Spider-Mana czy FF nie przebije, ale pozostałe?

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1504 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 09:07:47 »
Czy X-Men to była większa ramotka niż inne ramotki z tego okresu to chyba raczej nie :)

Na pewno nie była większa. Takich Avengersów czyta się o wiele gorzej. Pierwszy zeszyt X-Men jest tylko tragiczny, bo ekspozycja postaci i ściany tekstu w dymkach nie wyszły Panom jakoś wybitnie. Ale potem od #2 jest już nieco lepiej.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1505 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 09:33:11 »
Co do tego przerwania pierwszej serii X-Men. Na ten temat było już wiele artykułów znawców ówczesnego rynku amerykańskiego. Normalnie seria ta nie byłaby przerwana. Decyzja została podjęta z kilku powodów. Opóźnione otrzymywanie danych ze sprzedaży to tylko mała część. W tamtym czasie wydawcy mieli OGRANICZONĄ ilość wydawanych tytułów. Po prostu nie mogli przekraczać tej liczby. Kasowali mniej popularne tytuły, owszem, ale nie niepopularne. Dlatego zaczęli wydawać podwójne tytuły. Zresztą macie je w Marvel Origins, wystarczy spojrzeć.

Offline xanar

« Odpowiedź #1506 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 09:51:35 »
Później wydalali reprinty (od 67 do 93) starych numerów, więc ktoś to raczej chciał kupować.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1507 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 14:20:58 »
Problemem jest to, że z tymi seriami które wychodzą od początku Kolekcji, doszliśmy już do końcówki 1966 roku. Wraz z upływem czasu, scenariusze są coraz lepsze i coraz przyjemniej się to wszystko czyta. Po tym jak Marvel wyszedł z okowów ograniczeń wydawania swoich komiksów przez DC po 1968 roku, rozwinął się jeszcze bardziej. Przyszli nowi twórcy i nowe tytuły, można było rozwinąć skrzydła i scenariuszowo i rysunkowo. Choć ilustracje to największy atut Marvela od samego początku. Jak się porównuje je z tym co wtedy leciało w DC, to ja się wcale nie dziwię, że Marvel sprzedawał 6 milionów egzemplarzy, mimo że DC pozwalało im tylko na 10 tytułów. Różnica poziomu artystycznego była widoczna gołym okiem.

A z X-Men jest ten problem, że będąc teraz na końcówce 1966, cofamy się znowu do 1963 roku. I znowu musimy przebijać się przez naiwne mielizny fabularne Stana Lee. Z dzisiejszego punktu widzenia ja nie wiem jak wtedy czytelnicy/klienci mogli się tym zachwycać. Ale ważne, że całe universum przetrwało, dojrzało i teraz my możemy nim się dalej cieszyć podczas lektury.

« Odpowiedź #1508 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 14:28:26 »
A kogo to moje oczy widzą...
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline pawlis

« Odpowiedź #1509 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 14:42:24 »

Z dzisiejszego punktu widzenia ja nie wiem jak wtedy czytelnicy/klienci mogli się tym zachwycać.

Bo nie zachwycali się. X-Meni sprzedawali się najgorzej i po 66. numerze historię zakończyli i dalej były tylko reprinty. I dopiero po Drugiej Genezie X-men zdobyli popularność,jak i pojawiły charakterystyczne dla nich tematy o odrzuceniu i dyskryminacji innych (Lee zrobił ich mutantami, bo nie miał pomysłu jakie dać im genezy supermocy).
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Styczeń 2025, 14:44:38 wysłana przez pawlis »

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1510 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 21:05:39 »
A z X-Men jest ten problem, że będąc teraz na końcówce 1966, cofamy się znowu do 1963 roku. I znowu musimy przebijać się przez naiwne mielizny fabularne Stana Lee. Z dzisiejszego punktu widzenia ja nie wiem jak wtedy czytelnicy/klienci mogli się tym zachwycać. Ale ważne, że całe universum przetrwało, dojrzało i teraz my możemy nim się dalej cieszyć podczas lektury.
Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że gdyby włączyli ich od razu, to ta przeprawa przez "naiwne mielizny fabularne" trwałaby dłużej?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1511 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 21:15:46 »
To jest kwestia tego, że prawdopodobnie początkowy plan Panini był ustawiony na te konkretne pierwsze serie Marvela które dostaliśmy. Ale we Włoszech seria zaskoczyła, sprzedaż okazała się zadowalająca. I wydawca postanowił i zwiększyć listę tytułów i dołożyć więcej serii. Kolekcja licząca ponad 300 tomów, to nie w kij dmuchał. I w związku z tą popularnością dodali wcześniejszych X-Men, potem Dr Strange'a, Defenders itd. U nas popularność jest mniejsza, ale kolejności tomów nie zmieniono.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1512 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 12:34:13 »
Co do tego przerwania pierwszej serii X-Men. Na ten temat było już wiele artykułów znawców ówczesnego rynku amerykańskiego. Normalnie seria ta nie byłaby przerwana. Decyzja została podjęta z kilku powodów. Opóźnione otrzymywanie danych ze sprzedaży to tylko mała część. W tamtym czasie wydawcy mieli OGRANICZONĄ ilość wydawanych tytułów. Po prostu nie mogli przekraczać tej liczby. Kasowali mniej popularne tytuły, owszem, ale nie niepopularne. Dlatego zaczęli wydawać podwójne tytuły. Zresztą macie je w Marvel Origins, wystarczy spojrzeć.

Wszystko co piszesz o ograniczonej ilości tytułów przez to, że dystrybutorem Marvela była firma powiązana z DC to prawda. Jednak w momencie Cancela X-Men Marvel miał już wolną rekę w kwestii ilości tytułów jakie może mieć na rynku.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1513 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 20:52:04 »

Bo nie zachwycali się. X-Meni sprzedawali się najgorzej i po 66. numerze historię zakończyli i dalej były tylko reprinty. I dopiero po Drugiej Genezie X-men zdobyli popularność,jak i pojawiły charakterystyczne dla nich tematy o odrzuceniu i dyskryminacji innych (Lee zrobił ich mutantami, bo nie miał pomysłu jakie dać im genezy supermocy).

Temat odrzucenia i dyskryminacji pojawia się już w piątym numerze pisanym przez Lee. X-men powstali na fali zamieszek i konfliktów na tle rasowym, które w czasie ich powstawania przelewały się przez Amerykę. To między innymi z tego powodu Lee zdecydował się na stworzenie kolejnej drużyny, mimo że miał już przecież Avengers.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1514 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 07:27:11 »
Zerknąłem na stronę włoskiej edycji serii. I jest pięknie, bo doszli i przekroczyli tam już rok 1980 w ponad 400 numerach. Jeju jakie to jest dobre. Mieć wszystkie Amazing Spider-Many do roku 1983 r. Albo Avengers. Jak ja zazdroszczę włoskim fanom. Szkoda że w Polsce prawdopodobnie tak nie będzie. Kolekcja raczej nie sprzedaje się aż tak dobrze,  żeby nasze Hachette ją wydłużało. :/