Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246367 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1455 dnia: Śr, 23 Październik 2024, 21:14:10 »
Romita Jr rysował coś w  City of Bane. Jeden albo dwa zeszyty.
Tak wyparłem z głowy to, że zapomniałem o tym. Racja rysował #80 i #81 zeszyt Batmana.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1456 dnia: Nd, 27 Październik 2024, 15:30:09 »
Jak Romitę Seniora kocham, tak Gene Colan, który w Daredevilu 4 wpadł na ostatni zeszyt, też jest bardzo dobrym rysownikiem. Ostre, wyraziste kształty i twarze. Taki rysunkowy realizm naprawdę lubię. I gdy rysownik mądrze używa kresek-cieni, tam gdzie to ma sens. A nie wali gdzie popadnie jak właśnie np. Romita Junior we Wrogu Publicznym, czy Przedwiecznych.

I tym właśnie Marvel rozjeżdżał ówczesne DC - świetnymi rysunkami. W WKKDC były próbki ich starych komiksów ze Srebrnej Ery. To w ogóle nie ma podejścia co robiła wtedy ekipa Stana Lee. A i kurde rozbudowana, ciągnąca się intryga ze Zbirem przez kolejne numery, nie jest zła jak na 1966 rok. A już za 2 lata skończy się upokarzająca umowa z DC, która ograniczała rozwój tytułów Marvela. Nastąpiła eksplozja nowych serii i tak stopniowo doszło do tego, że w latach 80-tych o mały włos to Marvel nie zacząłby wydawać części komiksów swojego odwiecznego rywala. Od Srebrnej Ery Marvel był najlepszy.

Offline Saruman

« Odpowiedź #1457 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 13:11:24 »
Kolejna przesyłka:

Marvel Origins - 48 - Kapitan Ameryka, tom 3 (Tales of Suspense #79-88)
Marvel Origins - 49 - Iron Man, tom 6 (Tales of Suspense #79-86, Tales to Astonish #82)

Łatwo zauważyć, że w przypadku Iron Mana poza standardowymi odcinkami Tales of Suspense pojawia się jeden zeszyt Tales to Astonish. Twórcy zdecydowali się w ramach eksperymentu dokończyć wątki rozpoczęte w Suspense #80, w którym pojawił się Namor, właśnie na łamach serii Sub-Marinera.

Pozdrawiam i polecam. :D

A już za miesiąc...
Spoiler: PokażUkryj

W Marvel Origins 51:

Offline Crono

« Odpowiedź #1458 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 13:49:10 »
Tak jest. Mutanci, w końcu 🥳

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1459 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 13:53:10 »
Nie wiem czy jest co świętować  :P
Czytałem w oryginale i historie mutantów są niestety najsłabszymi historiami Marvela z lat 60.
Cięzko się to czytało a jestem fanem nawet Golden Age i ramotki totalne z lat 40 nie są mi straszne.
Nie bez przyczyny była to jedna z niewielu serii które były skasowane, a do tematu mutantów powrócono wiele lat później z serią Claremonta.

Offline Crono

« Odpowiedź #1460 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 14:29:42 »
Ja też część z tych historii czytałem w epiku. Ja uwielbiam mutantów, więc tu nawet nie chodzi o jakość tych historii (bo tragiczne moim zdaniem są pierwsze przygody Avengers, Iron Mana czy Thora) ile o sam fakt że będę je posiadał w polskim wydaniu. Ot, takie spełnienie marzeń z dzieciństwa.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1461 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 14:39:23 »
Fakt, że ktoś w PL wreszcie wydaje początki Marvela to sukces niezaprzeczalny.
Odnośnie mutantów to po przeczytaniu pierwszego Omnibusa musiałem odczekać z pół roku jak się zabrałem za drugiego Omniaka zamykającego ten scancelowany run.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1462 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 14:46:22 »
Ja też czytałem pierwszych X-Men, nawet więcej niż raz. Ja natomiast bardzo polecam ta serię. Owszem, pierwsze dwa-trzy numery autorzy szukają rytmu serii (np. dziwna reakcja Xaviera na Jean), ale szybko robią z tego naprawdę fajna serię. Odcinki z Blobem czy Magneto i jego drużyną są ciekawe i nie jednoznaczne.  A jak tylko wskoczyli z dwumiesięcznika na miesięczny tryb, to zaczęli serwować naprawdę lepsze, dwuzeszytowe historie. Walka z Sentinelami, czy bardzo suspensowe wprowadzenie pewnego niebezpiecznego i niepowstrzymanego tajemniczego przeciwnika... Aż można paznokcie obgryzać z napięcia. Czy też odcinek, gdzie Iceman sam musi walczyć z naprawdę groźnym wrogiem...

Potem serię przejmuje najpierw graficznie Jay Gavin (moim zdaniem lepszy od Kirbiego), a chwilę później scenariusze debiutujący Roy Thomas. Roy potrzebował też parę numerów, po czym zaczął tworzyć świetne historie zarówno z powracającymi przeciwnikami, jak i nowymi.

A co do zamknięcia tej serii, to powszechnie wiadomo, że było to przedwczesne. Wspomnę tylko długi okres otrzymywania informacji o sprzedaży, jaki wtedy był. Ale to temat na dłuższą rozmowę.

Jakby nie było, to ja polecam.

Offline Saruman

« Odpowiedź #1463 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 15:34:41 »
Jeśli informacje na stronie Włoskiego odpowiednika kolekcji są poprawne, to u nich w tym miesiącu zostanie wydany tom nr 400.

Są już w roku 1981. Na szybko wypisując, ostatnio dostali m.in.:
- 46 tom Amazing Spider-Mana (#212 - 216) - czyli łącznie około ~12 tomów Epic Collection,
- 10 tom Spectacular Spider-Mana (Peter Parker, The Spectacular Spider-Man #53 - 57),
- 42 tom Avengers,
- 37 tom Hulka,
- 36 tom Iron Mana,
- 49 tom Fantastycznej Czwórki
- najwyraźniej dorzucili Doctora Strange'a do oferty - najnowszy tom 16,
- 23 tom X-Men (Uncanny X-Men vol 1 #144 - 148),
i inne.

Można im pozazdrościć, że dostają ~4 tomy kolekcji miesięcznie. Chętnie bym przyspieszył tempo wydawania u nas właśnie do 4 tomów/m-c.
« Ostatnia zmiana: Pn, 18 Listopad 2024, 15:45:53 wysłana przez saruman »

Online Necr09

« Odpowiedź #1464 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 15:53:59 »
Inna cena i inna siła pieniądza we Włoszech jednak, nie byłbym pewien czy wszyscy kupujący by dali radę udźwignąć zwiększenie tempa ;)
FGO: 758,469,198

« Odpowiedź #1465 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 16:07:22 »
Tempo tempem, ale mnie bardziej ciekawi jak oni stawiają na półce te 400 tomów, przecież to by potrzeba było z dobrych 6m długości półek obok siebie minimum  :o
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online OokamiG

« Odpowiedź #1466 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 16:11:08 »
Tam każdą serię możesz kupować oddzielnie bo nie ma panoramy i ma osobną numerację. W przeciwieństwie do naszego jarmarcznego wydania.

Offline Palyszkiewicz

« Odpowiedź #1467 dnia: Pn, 18 Listopad 2024, 16:47:09 »
No i mają miękką oprawę. Czyli wygląda to mniej więcej jak polskie Marvel Now
« Ostatnia zmiana: Pn, 18 Listopad 2024, 16:56:44 wysłana przez Palyszkiewicz »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1468 dnia: Pn, 09 Grudzień 2024, 21:10:21 »
Ziomale daleko jeszcze do tego pierwszego tomu iksmenów? Pamiętam tylko, że miał być w grudniu po południu  :P

EDIT:
Dobra już odkopałem, że 17.12.2024  8)
« Ostatnia zmiana: Pn, 09 Grudzień 2024, 21:16:10 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Crono

« Odpowiedź #1469 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 17:12:34 »
Prenumeratorzy już dostają mutantów. Ja dzisiaj odebrałem przesyłkę na poczcie 🥳