Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 249615 razy)

Offline OokamiG

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1155 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 15:04:54 »
Kiedy będzie 4 tom Pajączka?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1156 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 15:14:55 »
7 listopada. Polecam ci mój wpis na Blogu 8azyliszka, gdzie masz tytuły i daty wydań w kiosku całej pierwszej setki polskiej edycji Marvel Origins.

https://8azyliszkoweroznosci.blogspot.com/2023/02/kolekcja-komiksow-marvel-origins-spis.html

Offline Crono

« Odpowiedź #1157 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 15:38:34 »
Zauważyłem właśnie jedną rzecz - w 94 tomie poświęconym Avengers ukaże się 15 stron komiksu X-Men #45, który pojawi się również w tomie 101. Fajnie, że Hachette pokazuje ciągłość danej serii, nawet kosztem dubli we własnej kolekcji, ale z drugiej strony to pokazuje, że najbardziej opcjonalną opcją byłoby wydawanie Marvel Origins w takiej formie, jak we Włoszech. Ten kto zbiera tylko X-Men nie będzie miał dubli z Avengers i odwrotnie. O fajnej szacie graficznej nie wspominając.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1158 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 15:48:06 »
Zauważyłem właśnie jedną rzecz - w 94 tomie poświęconym Avengers ukaże się 15 stron komiksu X-Men #45, który pojawi się również w tomie 101. Fajnie, że Hachette pokazuje ciągłość danej serii, nawet kosztem dubli we własnej kolekcji, ale z drugiej strony to pokazuje, że najbardziej opcjonalną opcją byłoby wydawanie Marvel Origins w takiej formie, jak we Włoszech. Ten kto zbiera tylko X-Men nie będzie miał dubli z Avengers i odwrotnie. O fajnej szacie graficznej nie wspominając.

Spójrz na to inaczej, jak korekta za pierwszym razem nie wypali, to jest szansa się poprawić na tom 101 :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1159 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 15:54:47 »
Wrócimy do tematu w 2026 roku. Pytaniem jest, czy polska edycja Marvel Origins zostanie przedłużona? Bo może być tak, że Hachette Polska wyda tylko podstawowe 100 numerów, do wyrwania się Marvela na wolność ze szponów dystrybucji DC i tyle. I nie będzie 300 tomów, jak we Włoszech. Tylko od naszego kupowania zależą losy tej kolekcji. Z WKKM i Thorgalem się udawało.

Patrząc na to co się stało w latach 80-tych, że Marvel był blisko wydawania części komiksów DC, to ja się tak zastanawiam. Czy gdyby nie fatalna umowa z National Publications, to czy Marvel mógł zdominować DC już w latach 60-tych? Bo mimo pełnej wolności wszystkie komiksy DC sprzedawały się wtedy w nakładzie jakichś 7 milionów, a Marvel w 6 milionach. Ale oni byli ograniczeni tylko do 10 tytułów. Gdyby nie to, może w tym 1965-66 przegoniłby DC wcześniej i zmarginalizował konkurenta.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1160 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 22:21:28 »
Spójrz na to inaczej, jak korekta za pierwszym razem nie wypali, to jest szansa się poprawić na tom 101 :)
A to już jest przy założeniu, że nie przegapią tego i użyją tego samego tłumaczenia (i wydłużą kolekcję przy okazji).
Fajnie, że Hachette pokazuje ciągłość danej serii, nawet kosztem dubli we własnej kolekcji, ale z drugiej strony to pokazuje, że najbardziej opcjonalną opcją byłoby wydawanie Marvel Origins w takiej formie, jak we Włoszech. Ten kto zbiera tylko X-Men nie będzie miał dubli z Avengers i odwrotnie. O fajnej szacie graficznej nie wspominając.
Nie za bardzo rozumiem. To tylko 15 stron, a jak ktoś czyta tylko Avengers, to nie musi chwytać za X-Men. Co tu (w tej sytuacji) zmieniać?

Wyrwałem się jeszcze dalej, a konkretnie do tomów ok. 200. Wtedy bowiem Mściciele będą się bili z Obrońcami. Mieliśmy to już w WKKM - po 3 zeszyty z obu serii oraz materiał również z obu serii poprzedzający te zeszyty. MO #195 to Avengers do #114 i w MO #196 zaczyna się zabawa. Jest to tom w założeniu poświęcony Defenders (#6-10) i posiada zeszyty z Avengers - #116-117 oraz końcówkę #115. Finał wojny (Avengers #118) można przeczytać w MO #206, czyli nadal Defengers, a w MO #207 będzie powrót do Avengers i brakującą reszta #115, a potem od razu #119 i dalej.
« Ostatnia zmiana: Pn, 02 Październik 2023, 22:54:28 wysłana przez ThePinkFin »

Offline Crono

« Odpowiedź #1161 dnia: Wt, 03 Październik 2023, 22:51:24 »
Nie za bardzo rozumiem. To tylko 15 stron, a jak ktoś czyta tylko Avengers, to nie musi chwytać za X-Men. Co tu (w tej sytuacji) zmieniać?
Nic nie zmieniać, bo już szaty graficznej tomów nie zmienią. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, że dostaniemy 15 stron powtórzonego materiału w ramach tej samej kolekcji (oczywiście przy założeniu, że nam ją przedłużą), a pomiędzy tymi tomami nie ma dużej przerwy. Czy to dobrze czy źle...
Jeżeli ktoś zbiera tylko poszczególnych bohaterów to dobrze, a jeżeli wszystkie tomy to źle, bo po co dublować ten sam materiał? A że tylko 15 stron... tylko że te tomy to za grube też nie są.

Online michał81

« Odpowiedź #1162 dnia: Śr, 04 Październik 2023, 04:52:40 »
Ciekawe czy będzie to samo tłumaczenie, czy jak zwykle inne jak to u Hachette bywa.

Online roble

« Odpowiedź #1163 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 16:11:08 »

Tom20, Thor 4..
kupować panie i panowie..  :)

pojawia się magneto, coś dla fanów x-men.. :)

Offline Crono

« Odpowiedź #1164 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 22:55:18 »
No i masz... Jak X-Men to trzeba kupić (a miałem nie kupować Thora). Szlag, znowu 50 zł mniej w portfelu...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1165 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 23:01:49 »
Pożycz od kogoś kod z aplikacji Empik Premium i kup za 42.50. Ewentualnie kup coś na Empik.com i dostaniesz jednorazowy kod na 20% rabatu za zakupy w dniu odbioru zamówienia. Wtedy zapłacisz 40 zł za tom Kolekcji. Albo oba z obniżką.

Offline Crono

« Odpowiedź #1166 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 08:18:19 »
Wiem wiem, ale do najbliższego Empika mam kilka kilometrów. Czas i koszty dojazdu nie są warte tych kilku złotych 🙂

Offline Saruman

« Odpowiedź #1167 dnia: Śr, 18 Październik 2023, 15:48:59 »
Tom 21 - Avengers 2 8)

Online roble

« Odpowiedź #1168 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 14:27:57 »
A ten tom nie ma mieć premiery dopiero we worek w empiku??
Widziałem że na gildii też już jest z dostępnością 24h.. ???

Offline Saruman

« Odpowiedź #1169 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 16:11:58 »
Tak, ma pewnie później premierę, ja tylko wrzucam jak wygląda :) A mam go trochę wcześniej z prenumeraty.