Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 244972 razy)

Offline Nawimar III

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1125 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 22:19:25 »
Ja się z kolei coraz bardziej uzależniam od tej kolekcji. Możliwość regularnego wglądu w ewoluowanie wczesnego uniwersum Marvela bezcenna. Stąd cena okładkowa "Marvel Origins" jak dla mnie nie jest żadnym problemem.

Online Darth_Simon

« Odpowiedź #1126 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 23:12:43 »
Gdybym nie kupował kolekcji Bohaterowie i Złoczyńcy prawdopodobnie z podobnych powodów zbierałbym tę kolekcję.
Na dwie pełne kolekcje nie mam ani miejsca na półce ani pieniędzy.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1127 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 23:40:53 »
@UP
No bo musisz zdobyć jeszcze 400 subów na swoim kanale, a potem kasa z YT będzie leciała i będzie cię stać. :)
A serio - ty jesteś fanem komiksów, czy fanonem? Sezonowców to my nie potrzebujemy. :)
Ja w twoim wieku to na raz kupowałem 4 Kolekcje (WKKM, SBM, WKKDC i Conan) a ty dwóch nie dajesz rady. A do kiosku miałem daleko i pod górkę. Ech ta dzisiejsza młodzież. :)

Cena okładkowa MO w dzisiejszych czasach zabójczej inflacji jest zrozumiała. Ale jeśli dzięki Empik Premium mogę dalej płacić mniej, czyli 42.50 zł, a za BiZ 38.24 zł, to będę z tego korzystał, bo po co przepłacać?

MO oczywiście rządzi, co widać w każdej serii jeśli czyta się kolejne tomy. Choćby ten Spider-Man w #15. Jest pierwszy numer z Kravenem, gdzie pokazano jego znajomość z Kameleonem. Jednocześnie w bieżącym Epic'u dostaliśmy scenę na cmentarzu, gdzie Kameleon zapowiada zemstę na Spider-Manie za śmierć Kravena. A w runie Spencera mieliśmy powrót Kravena i jego ponowną śmierć. Pełna synergia.

Offline michał81

« Odpowiedź #1128 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 06:34:49 »
Sezonowców to my nie potrzebujemy. :)
No właśnie też nie wiem co ty tu jeszcze bazylu robisz :) ;) ;P

Offline roble

« Odpowiedź #1129 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 10:25:10 »
chciałbym przypomnieć zapominalskim, że od dwóch dni jest dostępny Daredevil 1, czyli juz 18 tom kolekcji..
proszę o kupowanie, zamawianie prenumeraty..  :)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1130 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 10:31:51 »
Czekam az przysla :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1131 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 11:38:19 »
I po co Frank Miller się produkował aż na 5 zeszytów w MWaF, skoro Stan Lee i Bill Everet załatwili to wszystko w jednym? :) Paradoksem jest to, że niestety w prawdziwym życiu Bill Everet podzielił los Fixera z jego pierwszej historii o DD.

Offline laf

« Odpowiedź #1132 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 11:55:17 »
Co więcej Miller popełnił ten sam bezsensowny błąd wcześniej u konkurencji tworząc zupełnie niepotrzebny Rok pierwszy. A jego 300 ... przecież to wszystko można przeczytać w ogólnie dostępnych książkach i publikacjach na temat Spartan. Strasznie głupi człowiek z tego Millera.  ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #1133 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 11:56:49 »
Man Without Fear to miał być film, ale nie wyszło i zrobili z tego komiks.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline laf

« Odpowiedź #1134 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 11:59:52 »
@UP
A w runie Spencera mieliśmy powrót Kravena i jego ponowną śmierć. Pełna synergia.
Pełna głupota. Ile razy można zabijać tego samego człowieka???  ::)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1135 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 12:05:53 »
Man Without Fear to miał być film, ale nie wyszło i zrobili z tego komiks.

...i serial. Strój wzięty z MWaF Millera w pierwszym sezonie na Netflixie zrobił na mnie wrażenie. Dobrze, że w przeszłości TM Semic wydał to w naszym kraju i zaszczepił fajność tego bohatera we mnie.

W starym Daredevilu i Thorze rozwala mnie postawa Jane Foster czy Karen Paige. One tylko marzą żeby wyjść za swojego pracodawcę. Stan Lee ożenił się z sekretarką a potem uskuteczniał tą metodę w komiksach które pisał. Oczywiście naiwnie i po seksistowsku. Bo tak myślano o kobietach w tamtych czasach. W serialu "Mad Men" też była taka scena. I stąd wszystkie postacie kobiece są zupełnie sztuczne. Betty Ross podobnie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 14 Wrzesień 2023, 13:47:45 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1136 dnia: Cz, 14 Wrzesień 2023, 16:04:49 »
Nie czytałem wcześniej Essentiali Daredevila, więc pierwszy raz widzę te początkowe zeszyty. I już w 1 tomiku pojawili się ikoniczni potem dla Matta wrogowie - Owl, Purple Man, Matador, którzy powracali do współczesnych nam czasów. Albo Stan Lee potrafił tak dobrze tworzyć czarne charaktery, albo jego następcy mieli z tym trudności. Plus wypadki jak sam Marvel blokował nowych łotrów. mamy niesławną scenę, jak DD daje się załatwić płachtą Matadora. :) Dla takich smaczków warto kupować i czytać tą kolekcję, jeśli nie ma się wcześniejszych Essantiali.

Wraz z upływem lat widać postęp i coraz lepsze fabuły i scenariusze (rysunki zawsze były ok) komiksów Marvela. Dlatego jak dopiero w 51 tomie (u nas to będzie 2025 rok) zaczniemy serię X-men i wrócimy do roku 1963, to będzie jednak różnica na gorsze. Drugi raz w Kolekcji mamy też odniesienie do filmu "Kleopatra". To naprawdę był wielki hit filmowy z 1960 roku, który mocno wbił się w świadomość Amerykanów. Przyjemnie jest poczytać o takim oddziaływaniu kina na społeczeństwo, jeszcze sprzed czasów mass mediów (nie wszyscy mieli tv i regularnie chodzili do kina w USA w 1964 roku) i późniejszych szałów w latach 70-tych na np. Star Wars.

W extrasach jest o sprzedaniu wydawnictwa przez Martina Goodmana w 1969 r. Już wtedy Egmont podnosił ceny komiksów o 25%. :) Tylko skoro Goodman wtedy sprzedał ten cały wydawniczy biznes, to czemu potem Goodmanowie chcieli do niego wracać (nieudanie), zamiast żyć z kapitału? Ich motywacji nie mogłem rozgryźć podczas czytania "Niezwykłej Historii Marvel Comics". Wtedy też Stan Lee dostał swój lukratywny kontrakt, a Jack Kirby nie i przed końcem 1969 r. "Król" opuścił Marvela.

O jeju. A myślałem, że tylko w przygodach Superkwęka jest ta scena jak dzieci się bawią i wolą być przestępcą (Matadorem), a nie upokorzonym bohaterem (Daredevilem). A to się zaczęło tutaj - w 1964 roku. :) To się Stanowi Lee udało. No i pokazanie jak kiedyś wyszukiwało się informacji z gazet i w bibliotekach. Superzmysły umożliwiły DD znaleźć właściwy artykuł. :)

Miałem pisać, że Wally Wood najmniej mi się podobał z trzech rysowników tego tomu. Ale po tym jak zobaczyłem świetnie narysowanych gości w strojach na balu kostiumowym, albo to jak zrezygnował z kloszowej fryzury Karen, uważam, że cała trojka artystów spisała się świetnie. Graficznie komiksy Marvela wtedy rządziły.

W tomie znalazłem jedną sytuację źle podłożonych napisów. Zamieniono opis rowerku z wioślarzem.

Tłumacz Łukasz Szostak rozwalił mnie użyciem frazy "Będzie pan zadowolony". :)

Offline Saruman

« Odpowiedź #1137 dnia: Śr, 20 Wrzesień 2023, 19:04:41 »
Tom 19 - Iron Man 3 :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1138 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 20:23:48 »
W MO #19 Iron Man 3 oprócz oczywistego debiutu Hawkeye premierę ma też nieco zmodyfikowana zbroja Iron Mana. Na razie zrezygnowano w niej z przyłbicy i maska jest przymocowana do reszty hełmu. Potem i tak to zmienią. Scenariusze są niezłe, ale denerwuje to, że Iron Manowi co chwila brakuje energii. Rozładowuje się co chwila jak mój stary Sagem. :) Stan Lee sztucznie go osłabia, przez co robi się cliffhanger na końcu tego tomu.
Rysunki Dona Hecka są świetne. Piękna kreska cieszy oko bardziej, niż np. artyści z "Batman Epidemia". :)

Offline eridraven

« Odpowiedź #1139 dnia: Pt, 29 Wrzesień 2023, 15:11:30 »
Jak wiele rzeczy z czasów PRL które też nie są dostępne jak np. komiksy Wróblewski https://www.gildia.pl/szukaj/osoba/jerzy-wroblewski?page=2&sort=premiere

gildia poza sklepem jest też bazą komiksów. To nie jest nic nadzwyczajnego.

A jednak to nie tylko baza ;) Już można zamawiać :D

https://www.gildia.pl/szukaj/seria/marvel-origins
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy