Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 249611 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1110 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 16:56:48 »
W związku ze zmianą funkcjonowania kodów Empiku, ja chyba odpuszczę sobie numery z Daredevilem. Po prostu kupię na wtórnym rynku dwa Essentiale od Mandragory i będę miał wszystko (a nawet kapkę więcej) co wyjdzie z DD w pierwszych 100 numerach Kolekcji Marvel Origins. To samo zrobiłbym może z 2 tomem Essentiala Spider-Mana. Znaczy jeśli coś znajdę na Allegro. W tych seriach mogę obejść się bez kolorów, a zaoszczędzę kilka setek na komiksach.

« Odpowiedź #1111 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 00:27:24 »
ten Daredevil w wykonaniu Stana Lee jest bardzo zły czy tylko zły i trąci ramotką? zakładając że czytałem Bendisa, Waida i parę innych miniserii które wyszły na polskim rynku, jest sens żebym biegł do Empika?

Offline Motyl

« Odpowiedź #1112 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 08:43:57 »
Z Essentiali Mandry zostawiłem tylko późniejsze historie, czyli mutantów, Logana i Conana. Na jakiejś wyprzedaży dorwałem jeszcze Ghost Ridera. Bez żalu pozbyłem się Pająka i Daredevila. Daredevila zresztą w pierwszej kolejności, gdy okazało się, że nie dałem rady przebrnąć dwóch zeszytów. Narracja w stylu, że wspinający się po ścianie bohater, ma w dymku z myślami tekst, że właśnie wspina się po ścianie to nie dla mnie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1113 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 10:05:28 »
No tak to się zaczęło. Taki był styl pisania komiksów w tamtych czasach. Mimo wszystko w Marvelu szło to cały czas do przodu i sposób narracji oraz historie ciągle stawały się lepsze. Między 1 a 6 tomem przygód Fantastycznej Czwórki wyraźnie widać poprawę jakości. Z Daredevilem prawdopodobnie będzie to samo. Niby mówi się, że to była kopia Spider-Mana. Ale udało się ten tytuł utrzymać przez 20 lat, zanim przejął go Frank Miller.

Essential Ghost Ridera też mysśę kupić, tylko na razie finanse w tym miesiącu mam już zbyt napięte.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1114 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 12:36:14 »
Mnie rozłożył tekst tłumaczący, że Matt ma tak wyczulony smak, że jest w stanie określić ile kryształków soli jest na preclu  ;D

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1115 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 15:09:13 »
Narracja w stylu, że wspinający się po ścianie bohater, ma w dymku z myślami tekst, że właśnie wspina się po ścianie to nie dla mnie.

I feel you, mate.
Ale to znaczy, że musielibyśmy całkowicie zrezygnować z tej kolekcji Marvel Origins, bo to tak wygląda w każdej z serii (plus tranzystory u Iron Mana ;)).

Online Kadet

« Odpowiedź #1116 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 00:02:34 »
(plus tranzystory u Iron Mana ;)).

I u Kapitana Ameryki też... Chyba zaraz po powrocie do żywych dostał od Stana tarczę na tranzystory (na szczęście to nie przetrwało).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #1117 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 08:55:06 »
W sumie szkoda że nigdy nie próbowano udoskonalić tych pierwszych komiksów. Gdyby Marvel zatrudnił nowych scenarzystów którzy stworzyliby nowe dialogi takie bardziej z werwą plus całkowicie  pozbyto by się tej nudnej narracji lejącej wodę byłoby to bardziej zjadliwe .

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1118 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 09:16:22 »
Powstało przecież X-Men Lost Years dziejące się w tamtych czasach, w tej luce między urwaniem serii a wyprawą na Krakoę. ;) Mieliśmy też odświeżone losy oryginalnej Ludzkiej Pochodni, czy też Marvel Projects. Późniejszych powrotów do przeszłości było trochę w historii Marvela. Ale byłbym przeciw "poprawianiu" oryginalnych historii.

« Odpowiedź #1119 dnia: Pn, 28 Sierpień 2023, 11:46:13 »
Cześć ludzie,

Trochę mnie tu nie było i nie jestem na bieżąco. Ciekawi mnie jakie macie odczucia na obecnym etapie czytania kolekcji? Właśnie przeczytałem posty, mówiące, że styl narracji kompletnie odrzuca niektórych. Jest ktoś, komu się ta kolekcja podoba poza maną? Ja jestem zachwycony rysunkami, pomysłami, humorem i połączonym universum :) Przyznaję, jednak że ilość niepotrzebnego tekstu i fabuła kierowana do dzieciaków mogą odtrącać.

Jestem dopiero na 5 tomie, więc nie mogę się wypowiadać odnośnie całości, jaka wyszła. (Nie mam za bardzo czasu czytać komiksów a czytam jeszcze kolekcje WKKDC, Superbohaterowie Marvela, Star Wars i Transformers. Do tego w międzyczasie na komórce coś na Comixology się zawsze trafi.)

« Odpowiedź #1120 dnia: Pn, 28 Sierpień 2023, 12:05:55 »
ten Daredevil w wykonaniu Stana Lee jest bardzo zły czy tylko zły i trąci ramotką? zakładając że czytałem Bendisa, Waida i parę innych miniserii które wyszły na polskim rynku, jest sens żebym biegł do Empika?

Fabuła w tej serii na pewno będzie bardziej naiwna niż fabuła we współczesnych komiksach ale za to rysunki Wallego Wooda, Johna Romity, Gene Colana będą zachwycać.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1121 dnia: Wt, 29 Sierpień 2023, 17:52:24 »
Skończyło się rumakowanie i kody -20% z Empiku przestały działać na kolejne tomy Kolekcji. Czas zaopatrzyć się w Empik Premium i oszczędzać już tylko 15% od okładkowej, bo konto premium jeszcze działa. Co w dzisiejszych czasach jest i tak niską ceną dla komiksu tej objętości w twardej oprawie. BiZ jutro jeszcze tańszy o te 5 zł.

Offline SawiK

« Odpowiedź #1122 dnia: Wt, 29 Sierpień 2023, 20:19:40 »
Up
Czy to znaczy że gdy przestaniesz oszczędzać 5zl za tom, to będzie ci za drogo płacić 50zl za 5zeszytow retro Marvela 🤔

Offline Crono

« Odpowiedź #1123 dnia: Wt, 29 Sierpień 2023, 21:13:31 »
A to nie lepiej prenumeratę zamówić?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1124 dnia: Wt, 29 Sierpień 2023, 21:35:08 »
W prenumeracie nie wypada po 42.50 zł i 38.50 zł za jeden tom, tylko drożej.