Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Pocztar

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1065 dnia: Pn, 10 Lipiec 2023, 13:59:39 »
Sięgasz na półkę po zdublowane po Hachette pozycje Egmontu? :-[

Rozgryzłeś mnie :(
I spluwam wtedy na podłogę, szepcząc cicho pod nosem: ETZ...ETZ...ETZ...

Offline laf

« Odpowiedź #1066 dnia: Pn, 10 Lipiec 2023, 14:44:53 »
I spluwam wtedy na podłogę
To musisz mieć sporo wilgoci w pokoju ???. Pamiętaj, że to komiksom nie służy.  ;)

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1067 dnia: Pn, 10 Lipiec 2023, 15:48:30 »
Ja chyba tylko 2 rzeczy robię jak praworęczny: noszę zegarek na lewej, a kiedy jem nożem i widelcem pierwszy trzymam w prawej, drugi w lewej (co ciekawe - jak jem samym widelcem/łyżką/łyżeczką to też już trzymam „odwrotnie“ czyli w lewej)

« Odpowiedź #1068 dnia: Pn, 10 Lipiec 2023, 18:02:09 »
 XD Nie wstyd ci konfidencie? No nie skąd, głupie pytanie.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1069 dnia: Pn, 10 Lipiec 2023, 21:45:19 »
No offtop faktycznie świetny. Ja jestem praworęczny, ale wyłącznie lewą ręką robię taką rzecz, o której trochę wstyd pisać na publicznym forum o KOMIKSACH...  :-X :-\

Także miałem się przyznać do tego samego. Jak widać nie jestem jedyny. To od trzymania telefonu/myszki w prawej ręce. Na pewno nie dla efektu "cudzej ręki" xd

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1070 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 12:20:42 »
Kiedyś nie kupiłem SBM #60, bo Egmont wcześniej wydał podwójny tom przygód Czarnej Wdowy z obiema historiami o niej za niższą cenę. Dlatego połowa z Kolekcji nie była mi potrzebna. Ale trochę żałowałem tych dwóch zeszytów archiwalnych. No to teraz w 13 tomie MO mamy zdublowany z tamtego albumu ToS #52 z debiutem Czarnej Wdowy. Dla mnie dobra wiadomość, bo wreszcie go sobie przeczytam. MO po prostu wychodzi trochę późno i nie zwraca uwagi na to co samo Panini dało nam w dwóch poprzednich Kolekcjach. Z drugiej strony wyrywanie pojedynczych zeszytów z kompleksowej Kolekcji byłoby głupie. Dlatego musimy odżałować te ponownie drukowane zeszyty nr 1, czy archiwalne, pierwsze originy które już raz były w SBM. Chyba że ktoś czerwonej kolekcji nie zbierał, wtedy problemu nie ma.

Szkoda, że do drugiego retro zeszytu z SBM #60 nie dojdziemy. Przynajmniej nie w pierwszej setce, bo MO dojdzie tylko do AMS #65. Same przygody starego Iron Mana czyta mi się lepiej niż FF i Thora. Stan Lee opiewając amerykański przemysł zbrojeniowy jakoś mniej przynudzał. :)
W tym tomie mamy też IKONICZNE sceny wykuwania nowej zbroi przez Starka. Wykorzystano podobne później w animacji z lat 90-tych. I z tym modelem/barwami z grubsza Tony zostanie aż do lat 80-tych. Jeszcze raz ujawnia się geniusz Ditki. Szkoda, że po opuszczeniu Marvela już się nie przebił tak mocno jak wtedy.

« Ostatnia zmiana: Wt, 11 Lipiec 2023, 12:32:48 wysłana przez Bazyliszek »

Offline stab

« Odpowiedź #1071 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 14:58:22 »
We Włoszech dochodzą już do końcówki lat 70tych (nr 332). U nas raczej mało prawdopodobne, szkoda :(

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1072 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 15:08:52 »
@UP
No to powiedz Crono, żeby nie rezygnował z prenumeraty. Jak ma być dobrze, jak ludzie zaczynają się wykruszać, a to dopiero 13 tom? Gdyby wszyscy solidnie kupowali każdy kolejny numer, przedłużenie byłoby możliwe. A tak będziemy musieli liczyć że może jakiś inny wydawca sięgnie po archiwalia. Niestety po jednym Dr Strange'u na razie nic takiego nie widać.

Ja właśnie dla kultowych scen i fragmentów kupuję i naprawdę doceniam tą Kolekcję. Plus świetne rysunki. Plus historia Marvela na tych kartkach. Nie jest to poziom BiZDC, ale jak się zbierze tego 100 numerów, można będzie czerpać z tego jakąś wiedzę.

Offline stab

« Odpowiedź #1073 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 15:26:45 »
Nie dziwię się że ktoś zrezygnował z prenumeraty, bo ta jest rodem z lat 90tych ubiegłego wieku. Ja sam kupuję co kilka miesięcy ostatnie kilka numerów na allegro. Nie chce męczyć mamy kolejną kolekcją.

Online Crono

« Odpowiedź #1074 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 16:57:49 »
Bazyliszek, to nie była łatwa decyzja. Niestety, brak miejsca na półkach, wciąż rosnące ceny komiksów czy w końcu sam sposób wydawania kolekcji przez Hachette (w pierwszej 13 były bodajże cztery tomy poświęcone F4, a żadnego choćby X-Men), spowodowały że podjąłem taką a nie inną decyzję. Niemniej, wybiórczo nadal będę kolekcję kupował.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #1075 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 17:08:23 »
Czy w przyszłym tygodniu jest kolejny tom Spider-mana?
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1076 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 17:17:53 »
Ale z ciebie Mutie lover @Crono. :) Sam przecież wiesz, że FF wyszła pod koniec 1961 r. a X-men dopiero w drugiej połowie 1963 r. Czyli w Kolekcji najpierw puszczają to co wyszło między nimi. X-Men zaczną wychodzić od 51 tomu, więc nie rób dramy. :) Tym bardziej że w 13 tomie masz zeszyt Iron Mana z Angelem i Profesorem X.

Poza tym twój argument o miejscu jest involid, bo akurat komiksy MO są cienkie i zajmują najmniej miejsca na półce. Coś jak WKKDC. Raczej powinieneś zrezygnować z innych grubasków.

Czy w przyszłym tygodniu jest kolejny tom Spider-mana?
Nie. Jest Thor. SM to 15 tom na Powstanie Warszawskie.

Online Popiel

« Odpowiedź #1077 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 17:35:47 »
Poza tym twój argument o miejscu jest involid, bo akurat komiksy MO są cienkie i zajmują najmniej miejsca na półce. Coś jak WKKDC. Raczej powinieneś zrezygnować z innych grubasków.

Plus tony kasy jakie ładuję w tą makulaturę, która wypełnia mi Billich w mieszkaniu.

@Crono wyraźnie napisał, że woli selekcjonować komiksy pod względem jakości, nie ilości. A Ty jak zwykle - niech będzie totalne guano, ale wincyj, zalecasz rezygnację z innych rzeczy, a sam narzekasz na pakowanie kasy w makulaturę.

Żadnego z posiadanych komiksów nie nazwałbym "makulaturą". I w pełni rozumiem selekcję, by oddzielić większościowy szrot od mniejszościowych rzeczy godnych powtórek. No ale po Tobie tego nie oczekuję.

Offline michał81

« Odpowiedź #1078 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 18:06:48 »
Ale z ciebie Mutie lover @Crono. :) Sam przecież wiesz, że FF wyszła pod koniec 1961 r. a X-men dopiero w drugiej połowie 1963 r. Czyli w Kolekcji najpierw puszczają to co wyszło między nimi.
Jeśli tak twierdzisz, że to wychodzi chronologicznie to czemu pierwszym tomem jest tom ze Spider-manem? To rozwala całkowicie to o czym piszesz. Po prostu Hachette ma wywalone na czytelników i ma taki kaprys, aby ciosać tych FF co chwilę. Większe urozmaicenie mogło by zachęcić więcej czytelników, a tak odpadają kolejni.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1079 dnia: Wt, 11 Lipiec 2023, 18:45:56 »
Ale wiesz, że to Panini ustaliło kolejność? I że to jest kropka w kropkę kopia ich Kolekcji z Włoch? Bo jeśli tego nie wiesz, to ci mówię, że tak jest. Pretensje to proszę kierować do Włochów, że dali pierwszego Spider-Mana, bo jest popularniejszy niż FF z tomu 2.

Jak zwykle czepiasz się bo to Hachette a nie Egmont. BTW Egmont wydał całkowicie nie urozmaiconego, starego, grubego Dr Strange'a i nic nie mówiłeś. A jak w WKKM #68 wyszło 8 pierwszych zeszytów, to tradycyjnie mówiłeś, że to niepotrzebne. I wg twojej logiki to są takie starocie, że nikt ich czytać nie będzie, więc urozmaicenie różnymi seriami i tak by nic nie dało. Nie dało by nic, nawet jakbyś był drugi w kulach. :) Bo to i tak małe grono twórców, większość serii pisze głównie Stan Lee, więc są duże podobieństwa.

Na 10 pierwszych tomów, jest 6 różnych serii. Pierwsza setka to w sumie 8 serii. Naprawdę to wam tak mało? Tyle się zmieściło. Kupujcie wytrwale, to w ewentualnym przedłużeniu dojdą jeszcze Defenders, SS, Spectacular, dr strange.