Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Deg

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1035 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 21:01:04 »
Sądzę, że Gagliardi zaczyna od listy swoich idoli, z Romitą na czele, a później jest "ale Jack Kirby..." jednak bije ich wszytkich. Mylące mogą być wielkie litery w pierwszym zdaniu.

Swoją drogą, ciekawa zabawa w "co autor miał na myśli". W szkole jakoś mnie to nie wciągało ;)
This is my truth, tell me yours.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1036 dnia: So, 24 Czerwiec 2023, 20:38:50 »
Jak to jest. Stan Lee pisał wszystkie fabuły i dialogi tych pierwszych bohaterów Marvela. Ale jak czytam FF, Thora czy Hulka i Avengers, to przysypiam. A Spider-Man wchodzi gładziutko. Dokładnie tak, jak przy czytaniu Essentiali Mandragory, plus kolor. Ditko aż tak się kłócił z Lee, że sprzeciwiał się by walić tyle ścian tekstu co w innych komiksach. Albo po prostu jego rysunki były specjalnie tak robione, by nic nie pisać. Przeładowany pracą Kirby mógł nie mieć siły i czasu, by walczyć z tą opisowością, lub uważał ją za coś normalnego. No i to porównanie z czasami Romity. Jasne, że to był początek i Ditko z Lee musieli wrzucać nowych wrogów w nowopowstałej serii. Ale żeby potem przez kolejne 38 zeszytów powstało tylko 3 nowych łotrów? w sumie aż do lat 80-tych Pająk popadł w jakąś stagnację i głownie naparzał się z przeciwnikami z czasów Ditko. Dlatego Stern musiał wymyślać Hobgoblina.

I jeszcze ostatnia strona 10 zeszytu (spoko Enforces), gdzie jest pokazywana motywacja Jamesona. Jak to ładnie współgra i koreluje z ostatnim tomem Spencera i tym wywiadem między nimi. Miodzio. Marvel origins to kolekcja jak najbardziej z sensem (mientowym), zwłaszcza jak naprawdę uwielbia się daną postać.

Pytanie do tych co mają Essentiale Spider-Mana. Chce wam się kupować i przepłacać za kolor, czy pozostajecie przy swoich wydaniach bo w sumie wystarczą?

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #1037 dnia: So, 24 Czerwiec 2023, 22:33:56 »
Ja za swoje Essentiale Spider-Mana dostałem dobre pieniądze więc je sprzedałem bez zastanowienia. W sumie miałem wszystkie wydane w Polsce tomy Essential i dostałem za nie łącznie 1800 zł i nie żałuję.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1038 dnia: Nd, 25 Czerwiec 2023, 00:59:55 »
Mam essentiale i 3 pierwsze omnibusy, więc SM sobie daruję. Thora, Hulka i FF nie lubię, więc kupuję tylko Iron-mana i Avengers. Może jeszcze pierwsze tomy X-men, bo 2 tomy z końca pierwszej serii były już w WKKM.

Online Crono

« Odpowiedź #1039 dnia: Pn, 26 Czerwiec 2023, 09:28:01 »
Ja akurat essentiali pająka nie mam, ale mam Essential X-Men i miałem Wolverine. Komiksy o Loganie sprzedałem jak tylko Egmont ogłosił wydanie epików z tym bohaterem. Nie mam miejsca na półkach żeby trzymać duble. Gdyby Hachette wydało ten materiał co był w Essentialach X-Men, ale w kolorze, to też bym je sprzedał. Nie wiem jak było z pająkiem, ale przy mutantach to tłumacz (orkanaugorze) się momentami nie popisał. Słowo "wciórności" wypowiadane przez Wolverine to już klasyk.

Offline Saruman

« Odpowiedź #1040 dnia: Pn, 26 Czerwiec 2023, 13:24:45 »

Kubek prenumeratora ;)

Online Crono

« Odpowiedź #1041 dnia: Pn, 26 Czerwiec 2023, 13:35:56 »
Ja biorę kubek i rezygnuję z prenumeraty. Nie jest zła ta kolekcja, ale nie mam już miejsca na półkach, ceny rosną, a dodatkowo zacząłem kupować epiki X-Men i fundusze na nie też muszę wygospodarować. Ale, oczywiście kupię numery z mutantami 🙂

Offline roble

« Odpowiedź #1042 dnia: Wt, 27 Czerwiec 2023, 10:35:28 »
Kubek prenumeratora ;)

bardziej zazdroszczę tego Iron Mana 2..  ;)

Offline eridraven

« Odpowiedź #1043 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 15:44:49 »
Ej tej :D

Błądzę sobie pod Gildia.pl w poszukiwaniu komiksów do koszyka i bum: https://www.gildia.pl/szukaj/seria/marvel-origins
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

« Odpowiedź #1044 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 15:55:14 »
  Odebrałem paczkę z kubkiem. Ma on nadruk tylko z jednej strony, tak że jak chcesz popodziwiać nadruk to ucho masz z lewej strony. Ja rozumiem, że te prezenty dla prenumeratorów to raczej zwykła śmieciówa, ale to już żenada fuj.

Offline eridraven

« Odpowiedź #1045 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 15:56:49 »
  Odebrałem paczkę z kubkiem. Ma on nadruk tylko z jednej strony, tak że jak chcesz popodziwiać nadruk to ucho masz z lewej strony. Ja rozumiem, że te prezenty dla prenumeratorów to raczej zwykła śmieciówa, ale to już żenada fuj.

Tu chodzi, żeby inni podziwiali, z jakiego zaje... kubka pijesz.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

« Odpowiedź #1046 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 16:03:51 »
W przypadku wszystkich poprzednich, obydwie strony były zadowolone. Bogu dziękuję, że nie mam na tyle poważnych problemów, żeby takie bzdety nie psuły mi humoru. No kurde humor mi zepsuli dziady.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1047 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 18:27:07 »
Tez to rozkminialem i doszedlem do wniosku ze ja nie musze widziec nadruku tylko osoba z przeciwka aby byl lepszy szpan😁

« Odpowiedź #1048 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 19:29:15 »
  To, że osoba z naprzeciwka powinna wiedzieć że ma do czynienia z wytwornym koneserem wyrafinowanej graficznej  literatury to rzecz wiadoma, ale co mi z tego skoro nie mogę sobie popodziwiać pracy Kirby'ego i Ditki przy siorbaniu herbaty (tak tylko napisałem wiadomo, że wytworni dżentelmeni nie siorbią herbaty, chyba że po irlandzku jest)? Dodatkowo będzie mnie wkurzał fakt, że będę wiedział że to tam jest a nie mogę zobaczyć bo ktoś postanowił przyoszczędzić na tanim kubku w najdroższej kolekcji, albo rysunek techniczny sporządzał chiński mańkut.

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #1049 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 21:30:06 »
Dziś zauważyłem że pierwsze 4 tomy kolekcji już się pojawiły w namiotach z tanią książką i prasą. Cena za tom 19.50 zł