Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #1020 dnia: Wt, 20 Czerwiec 2023, 13:41:13 »
Który oczywiście kupiłem i mam, bo tak właśnie lubię Ditkę. Zresztą skoro śledzisz mój temat o Kolekcji to wiesz, że mam. Był to o wiele sensowniejszy tytuł do dania w ML niż ci Przedwieczni w DC Limited. Niestety Dr Strange'a w MO w pierwszej setce nie będzie. A ponieważ Maragast nie kupuje, to nie będzie przedłużenia :) Zatem wydanie Egmontu jest jedynym polskim z jakim można się zapoznać.
Ale przecież nigdzie w poście nie twierdze, że go nie masz. Ja się z twoim postem zgodziłem. Natomiast nie zgadzam się w kwestii Przedwiecznych, bo kreska Kirbiego wygląda jeszcze lepiej. Kto nie kupił ten gapa.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1021 dnia: Wt, 20 Czerwiec 2023, 14:25:40 »
@UP
Teraz Kirbiego to mam pod dostatkiem, bo jest/będzie w większości numerów MO, poza Spider-Manem i Iron Manem.

@Bushiken
Gdy czytam komiksy po angielsku zasypiam jeszcze szybciej niż czytam po polsku. Po drugie - mam naprawdę dużo jeszcze nie przeczytanych, zaległych komiksów po polsku - Hellblazer, Ultimate, Mamuty i MegaGiga itp. Najpierw musze ogarnąć moją kupkę wstydu, by ewentualnie rozważyć czytanie po angielsku. Nie ma czasu na wszystko co bym chciał zrobić. No i nigdy komiksy obcojęzyczne nie równają się tym w języku polskim. Jestem Polakiem i chciałbym czytać komiksy i książki po polsku.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1022 dnia: Wt, 20 Czerwiec 2023, 14:32:52 »
Sęk w tym, że wtedy zbierasz wszystko po angielsku i już nie kupujesz po Polsku wiec nie ma konfliktu :)

Offline michał81

« Odpowiedź #1023 dnia: Wt, 20 Czerwiec 2023, 14:41:45 »
No i nigdy komiksy obcojęzyczne nie równają się tym w języku polskim.
Panie teraz to jakieś herezje piszesz. Prawda, każdy woli czytać w ojczystym języku, wiele jednak przykładów tłumaczeń można znaleźć na polskim rynku komiksowym, gdzie tłumacz się totalnie przestrzelił z oryginałem np. taki Wojnarowski. Inna sprawa, że np. konkretnego akcentu językowego nie przetłumaczysz na polski język, bo się nie da i np. taki Cannoball, który gada z akcentem w dialogach u nas brzmi normalnie w tłumaczeniu.
« Ostatnia zmiana: Wt, 20 Czerwiec 2023, 14:51:01 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1024 dnia: Wt, 20 Czerwiec 2023, 14:43:43 »
@UP
Ale ty się odczep od Wojnarowskiego. To Drewnowski w każdym Gigancie od 20 lat leci Bareją, a tu mi naskakują na najlepszego tłumacza Kaczek w Polsce.

@Bushiken
Dobre. Nawet po podwyżkach Egmontu, komiksy wydawane po polsku są tańsze niż te po angielsku. Na stoisku Atom Comics na WTK to nawet fajne pozycje były, ale panie te ceny to jakieś nieporozumienie. To już sobie wole poczekać na te Epici Spider-Mana od Egmontu, albo archiwalia w Marvel Origins, niż je kupować w oryginale.

Chyba że Egmont zacznie wygaszać superhero. Wtedy zwolniłyby mi się fundusze i mógłbym np. kupować Kolekcje po angielsku jak R3wolw3rowi3c.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1025 dnia: Wt, 20 Czerwiec 2023, 14:55:32 »
To prawda Atom ma akurat zaporowe ceny.
Azylkomiksu ma zdecydowanie niższe ceny. Omnibus to od 250 do 350 zł w zależności od okładkowej i ilości stron czy bliżej 900 czy nawet 1500 stron.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1026 dnia: Cz, 22 Czerwiec 2023, 10:30:28 »
Panowie, na Empik.com już dzisiaj jest najniższa możliwa cena za najnowszy 12 tom MO. Tylko brać.

https://www.empik.com/marvel-origins-tom-12,p1360008608,prasa-p

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1027 dnia: Cz, 22 Czerwiec 2023, 10:36:12 »
Kiedy następny Spiderman?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1028 dnia: Cz, 22 Czerwiec 2023, 10:44:51 »
Odpowiedź na to pytanie, znajdziesz na jedynie słusznym Blogu 8azyliszka. :)

Tom 15, 1 sierpnia wyjdzie.

A po wakacjach zaczną jechać z Daredevilem.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #1029 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 14:47:55 »
Kolejny wielbłąd od aszet. Tytuł o Kirby, artykuł o Kirby, a jak zaczynają tekst? John Romita Sr…dobrze, że to mój ostatni tom i rezygnuję z tej kolekcji (ewentualnie pająka będę kupował). HTZ!!!

Offline xanar

« Odpowiedź #1030 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 15:42:37 »
A to nie jest tak, że John Romita Sr - "mówi" o Kirbym.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Crono

« Odpowiedź #1031 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 16:30:30 »
Tak. Ten tekst wygląda tak, że to Romita mówi o Kirbym.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1032 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 16:37:57 »
To i tak to jest mylące, bo tekst jest podpisany przez Gagliardiego, więc w takim wypadku cała wypowiedź Romity powinna być wzięta w cudzysłów. Bo teraz nie wiadomo która część to cytat z Romity, a która tekst autora.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #1033 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 16:41:24 »
A to nie jest tak, że John Romita Sr - "mówi" o Kirbym.
Jeśli faktycznie tak jest to posypuję głowę popiołem. Przyznaję, że odczytałem to tak jak ukaszm

Offline xanar

« Odpowiedź #1034 dnia: Pt, 23 Czerwiec 2023, 16:53:51 »
Mozę być jeszcze tak, że to ten Gagliard mówi o nich wszystkich, bo w sumie po co to jego zdjęcie tam  :)
Fakt, faktem dziwnie to jakoś zredagowane.
Twój komiks jest lepszy niż mój