Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kandor

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #930 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 15:25:26 »
Jaki jest kolejny tom po "Avengers"? Ktoś, coś? :-)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #931 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 15:32:40 »
Spider-Man część 2. Polecam Blog 8azyliszka - tam wrzuciłem Listę wszystkich 100 numerów z tytułami i datami premier w polskich kioskach.

Offline Kandor

« Odpowiedź #932 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 15:38:01 »
Spider-Man część 2. Polecam Blog 8azyliszka - tam wrzuciłem Listę wszystkich 100 numerów z tytułami i datami premier w polskich kioskach.
Dzięki. No, sam jestem sobie winien. Przecież tak zaczyna dzień Każdy Prawdziwy fan komiksu w Polsce: wstajemy, prysznic, kawka i odpalamy Blog 8azyliszka. No, zbiesiłem się, pewnie przez to poświąteczne rozleniwienie.
Ej, ale chyba rzeczywiście nie powinieneś oznaczać X-Men jako Uncanny X-Men, bo seria się tak wtedy nie nazywała. Jak dostaniesz w swoje ręce tom z przedrukiem pierwszych (nie-Thorowych) zeszytów Journey Into Mystery to też dodajesz im "Thor", tylko dlatego że w tę serię, z zachowaniem numeracji, się ten tytuł przekształcił? No właśnie.
« Ostatnia zmiana: Wt, 11 Kwiecień 2023, 15:45:35 wysłana przez Kandor »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #933 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 16:15:05 »
No widzisz - masz wreszcie stronę, gdzie będziesz na bieżąco z obiema Kolekcjami. Bo daty wychodzenia BiZ DC też tam są. Tylko wszystkich tytułów po kolei nie ma - aktualizuję to na bieżąco.

Z tym Unncany to wzorowałem się na włoskiej stronie Kolekcji, gdzie tego użyli. Ale widzę, że się rąbnąłem, bo trzeba używać skrótu The X-Men.

https://www.comicsbox.it/albo/SUPEROICLA_051

« Odpowiedź #934 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 16:20:28 »

Ja też polecam. Jak ktoś uważa, że zbyt rzadko Bazyl pisze tutaj, że Egmont jest juchowy to tam będzie tego więcej.

Offline Crono

« Odpowiedź #935 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 17:32:23 »
Co do tego oznaczenia serii X-Men, to Bazyliszek nie do końca popełnił błąd. Owszem, zasadniczo to co mamy w kolekcji oznacza się jako X-Men vol. 1 (1963) i w ten sposób odróżnia od vol. 2 (1991 bodajże) który wyda Mucha, ale często też ta seria jest oznaczana jako Uncanny X-Men vol. 1 (1963). Nawet Marvel na swojej stronie internetowej ma pierwszy zeszyt oznaczomy jako Uncanny X-Men, a nie X-Men. Burdel z tymi tytułami i numeracją jest.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #936 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 17:45:27 »
"X-Men" stało się "Uncanny X-Men" przy 142 zeszycie dopiero.

Offline Crono

« Odpowiedź #937 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 18:32:05 »
"X-Men" stało się "Uncanny X-Men" przy 142 zeszycie dopiero.
I tak i nie. Już od numeru 114 na okładce pojawia się The Uncanny X-Men. I jak napisałem powyżej, Marvel na swojej stronie internetowej zeszyt pierwszy oznaczył jako Uncanny X-Men a nie X-Men

« Odpowiedź #938 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 19:40:33 »
  Oznaczył, żeby nikt nie szukał nr.1 Uncanny X-Men bo go nie znajdzie (tego historycznego nie restartów). Seria nazywała się X-Men i cały czas się tak nazywa, pod takim tytułem są drukowane wznowienia. Po restarcie z drugim składem w Giant-Size na okładce komiksy mają The All-New, All-Different ale też są jako X-Men dopiero gdzieś tam w okolicach Mrocznej Phoenix zmieniła się nazwa na Uncanny i ogólnie cała seria od Second Genesis nazywana jest Uncanny, ale żadne zbiorcze wydanie zaczynające się od zeszytu 94 nie ma tego napisu na okładce. Przez wiele lat Uncanny oznaczało "podstawową" serię mutantów tak jak Amazing u Spider-Mana, nie wiem czy tak jest dalej, ale seria Uncanny X-Men znowu jest tylko X-Men.

Offline Crono

« Odpowiedź #939 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 20:25:20 »
Tak, ja to wszystko wiem. Niemniej, sam Marvel wie że jest burdel w tym temacie (że już nie wspomnę o ciągnięciu numeracji podczas wydawania przedruków, kiedy seria była zawieszona, czy zliczeniu numerów wszystkich vol. i wydaniu zeszytu #600). Dlatego nie ma się co dziwić Bazylowi że pisze o Uncanny X-Men zamiast X-Men.

« Odpowiedź #940 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 20:31:34 »
  Bazylowi to ja też się nie dziwię, on z reguły nie wie o czym mówi.

Offline Leyek

« Odpowiedź #941 dnia: Śr, 12 Kwiecień 2023, 20:07:35 »
Ja odkładałem, odkładałem zakup 4 i 5 tomu w Empiku po dobrej cenie, aż się dobra cena skończyła :) I w takim razie problem czy zbierać czy nie sam się rozwiązał :)

A jednak Hachette tak łatwo mi nie odpuszcza :) Myśląc o zakupie 4 i 5 w lepszej cenie w Empiku nie odbierałem prenumeraty, aż w końcu i na to było za późno. Spodziewałem się, że z automatu mnie wywalą, a jednak nie. Do tego tym razem listonoszowi paczkę się chciało wziąć ze sobą (poprzednio było awizo), a rodzice (na których adres zamawiałem) nieświadomi ją odebrali. Więc tomy 7 i nieplanowany 6 (Iron Man) też już mam. Jutro muszę przedzwonić i zrezygnować i kupować tylko coś tam wybiórczo, bo za droga to zabawa (szczególnie porównując do tego co sami wydają - i to taniej!! - w BiZ DC).

Offline MariuszZG

« Odpowiedź #942 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 07:58:02 »
W Empiku 7 tom za 37,49

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #943 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 14:18:13 »
@UP
Dzięki za rewolucyjną czujność. Już zamówiłem. Szybciej dali niż Iron Mana.

Offline Motyl

« Odpowiedź #944 dnia: Pn, 24 Kwiecień 2023, 21:59:28 »
Zapewne wszyscy kupują kolekcję w Empiku, bo lepsza cena, ale warto odnotować, że 8 tom był dziś już dostępny w salonach Inmedio.