Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #660 dnia: Pt, 03 Luty 2023, 09:22:05 »
Tylko jest jedno małe ale - wziąłem do ręki pierwszy wolumin, zacząłem kartkować i... materiał przygotowany do druku został chyba na podstawie oryginalnych wydań (a nie oryginalnych plansz), a wtedy lwia część druku odbywała się punktowo, lekko barwione tło, a na to "prawidłowy" kolor zrobiony w ramach 40 dpi. Przykład poniżej z vol. 1. Moje oczy krwawią...

Jak dla mnie to taki zabieg w przypadku starszych komiksów to nawet dodaje klimatu. Ja mam u siebie kilka oryginalnych zeszytów z tamtego okresu (co ciekawe, po taniości kupionych na naszym allegro) i moim zdaniem te komiksy najlepiej wyglądają drukowane na żółtawym papierze kiepskiej jakości. One były projektowane i kolorowane pod druk na takim papierze.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #661 dnia: Pt, 03 Luty 2023, 11:00:41 »
Tutaj zwracam honor zapomniałem o azylkomiksu.pl. Tam rzeczywiście na promocjach i w przedsprzedaży można dostać amerykańskie wydania w bardzo dobrych cenach. Sam często tam kupuję.

Pozostając, w temacie Silver Age...

Polecam w  azylkomiksu.pl  FANTASTIC FOUR THE WORLDS GREATEST COMICS MAGAZINE. To wydanie zbiorcze 12 zeszytowej serii  stworzonej przez fanów cyklu tworzonego przez Jacka Kirbiego i Stana Lee. Komiksy są tak pisane i rysowane, by imitować styl  obu twórców.

Pisząc fanów mam tu na myśli min.

Erika Larsena
Kurta Busiek'a
Steve Rude
Bruce Timm'a (twórcę kultowej animacji z Batmanem)
Georga Lucasa (tak tego od Star Wars :) )

https://azylkomiksu.pl/p/80/296822/fantastic-four-the-worlds-greatest-comics-magazine-sc-marvel-tomy.html

Tak? Na pewno?
https://azylkomiksu.pl/p/80/296822/fantastic-four-the-worlds-greatest-comics-magazine-sc-marvel-tomy.html
Tu masz napisane:
Written by ERIK LARSEN, ERIC STEPHENSON, TOM DEFALCO, KURT BUSIEK, STAN LEE & MORE
Penciled by ERIK LARSEN, KEITH GIFFEN, JORGE LUCAS, FRANK FOSCO, RON FRENZ & MORE

A tu stronę na wiki tego rysownika
https://en.wikipedia.org/wiki/Jorge_Lucas

Chyba, że gdzieś w tym zeszycie jest kilka zdań GL, ale nie uwzględniono go nawet na odwrocie tego wydania, wtedy zwracam honor, ale wątpliwe...

« Odpowiedź #662 dnia: Pt, 03 Luty 2023, 11:11:59 »

Chyba, że gdzieś w tym zeszycie jest kilka zdań GL, ale nie uwzględniono go nawet na odwrocie tego wydania, wtedy zwracam honor, ale wątpliwe...

Mój błąd :) Sorki.

Słyszałem że George Luckas, jest mega fanem Kirbiego i jakoś tak nadinterpretowałem.

Offline stab

« Odpowiedź #663 dnia: Pt, 03 Luty 2023, 11:40:25 »

Offline Bushiken

« Odpowiedź #664 dnia: Pt, 03 Luty 2023, 11:48:50 »
Bardzo odradzam omnibusy. Mam dwa i fatalnie się to czyta. Są strasznie ciężkie i trzeba siedzieć przy stole. Plecy bolą. Dodatkowo jedne omnibus to koszt około 400 zł i jest tam mniej, więcej 50 zeszytów, czyli około 10 numerów tomów.

Jak już wspomnieli koledzy Omnibusowicze idzie bardzo łatwo się przyzwyczaić do czytania. Dla mnie jest to właśnie taka celebracja czegoś więcej niż TPB którego można czytać nawet w komunikacji miejskiej. Fotel do czytania, stolik, lampa, Omnibus na podkładce do laptopa i na bonus szklaneczka whisky lub dobre kraftowe/regionalne piwko. Idealny relaks. Tak sobie przypominam, że nawet jak byłem nastolatkiem to trejdy czytałem zazwyczaj przy stole.
Odnośnie kosztów pisałem w tym temacie już kwestie przeliczenia, cena/zawartość dla każdego rodzaju wydania zbiorczego Marvela. Omnibus wychodził najkorzystniej, wiadomo jak z zakupami hurtowymi im wiecej na raz tym taniej. Omnibusy Silver Age zawsze mają cenę okładkową 100$ , przy współczesnych 125 to normalka a zdarzają się coraz częściej 150$. Daje to 260-280 przy zamawianiu przedpremierowym lub braniu z oferty Ekspozycyjnej w azylu.

Jak ktoś nie chce się pakować w polską prenumeratę, to polecam to angielskie wydanie Spider-Mana:
https://www.amazon.pl/PENGUIN-CLASSICS-MARVEL-AMAZING-SPIDER-MAN/dp/0143135724/ref=pd_bxgy_img_sccl_1/259-2185918-6831130?pd_rd_w=GjnX3&content-id=amzn1.sym.c97f0217-ecf2-4caf-986e-d472afc08ab8&pf_rd_p=c97f0217-ecf2-4caf-986e-d472afc08ab8&pf_rd_r=X5D123M14SKBGJKXDA8Y&pd_rd_wg=6520A&pd_rd_r=b24576f1-bf78-404b-9065-72541eb553ef&pd_rd_i=0143135724&psc=1

Niestety te wydania Penguina czyli nowego dystrybutora komiksów Marvela zamiast Diamond'a to takie wybiórcze "The Best Of" a nie wszystko po kolei.

Bardzo też polecam serię Marvel Visionaries. To trochę takie the best of z Silver Age Marvela. Wszystkie tomy są super.
https://www.amazon.pl/MARVEL-VISIONARIES-STEVE-DITKO-Steve/dp/1302919768/ref=sr_1_9?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=3DHG8SXVZT76M&keywords=MARVEL+VISIONARIES&qid=1675352067&sprefix=marvel+visionaries%2Caps%2C104&sr=8-9

Visionaries ogranicza się do ważnych runów konkretnych twórców. Dobre jest to, że można poznać te "creme de la creme" ale znów nie zbierzemy w tych wydaniach całości historii danej postaci.

Jak kogoś interesują kulisy powstawania tych wszystkich komiksów, to dostępna jest świetna książka. Jest bogato ilustrowana. Zawiera fragmenty komiksów i oryginalne plansze z tuszem.

https://www.amazon.pl/Marvel-Age-Comics-19611978-40/dp/3836577879/ref=sr_1_1?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=2FLKV10I4V3VR&keywords=marvel+age+of+comics&qid=1675352223&sprefix=marvel+age+of+comics%2Caps%2C128&sr=8-1

Jedyny minus, że opisuję oficjalną wersję historii akceptowaną przez Stana Lee.

Świetna książka to mniejsze wydanie reprint na 40 lecie wydawnictwa Taschen. Udało mi się dorwać pierwotne w powiększonym formacie większym niż Absoluty. To też skupia się na naszym wielbionym Silver Age w Marvelu. Od dawna poluje na wydaną w 1 kolejności kobyłe opisującą w tym stylu całość historii Marvela do współczesności "75 Years of Marvel, from the Golden Age to the Silver screen"
https://www.amazon.com/75-Years-Marvel-Comics-XL/dp/3836548453

Nie chodzi nawet o to, że Stan Lee akceptował te książki ale autorem jest na pewno znany Ci Roy Thomas. Najpierw scenarzysta w latach 70, potem przejął po Stanie rolę "Edytor'a in chief". Roy był zapatrzony na Stana wiec logiczne że go wielbi. Nie zmienia to faktu, że jest jednym z największych znawców historii Marvela.

Youtuber którego wspomniałeś w późniejszym poście Omar z Near Mint Condition to najlepszy kanał odnośnie wydań zbiorczych a zwłaszcza Marvela. Oprócz reading orderów dzieki jego współpracy z Marvelem ogłasza regularnie przed oficjalnymi Solicitations jakie Omnibusy czy Epici pojawią się na rynku.

Offline Pinto

« Odpowiedź #665 dnia: Pt, 03 Luty 2023, 16:13:51 »
Pewnie chodzi o "łódź podwodną". Wojskowy powiedziałby o "okręcie podwodnym".
Oczywiście, że chodzi o to.

« Odpowiedź #666 dnia: Pt, 03 Luty 2023, 17:06:00 »
Jakby ktoś chciał sprawdzić wydanie Origins od Taschen, to właśnie jest promocja 75 zamiast 150€

https://www.taschen.com/de/books/comics/01152/marvel-comics-library-spider-man-vol-1-1962-1964/?utm_campaign=whs_2023-01_flash-1_spiderman&utm_source=tas&utm_medium=nl

Wow! Najładniejsze, wydanie zbiorcze jakie widziałem. Super, to wygląda.

« Odpowiedź #667 dnia: Pt, 03 Luty 2023, 17:27:24 »
Jak już wspomnieli koledzy Omnibusowicze idzie bardzo łatwo się przyzwyczaić do czytania. Dla mnie jest to właśnie taka celebracja czegoś więcej niż TPB którego można czytać nawet w komunikacji miejskiej.

Ja, dopóki nie wyleczę pleców (czyli pewnie nigdy) nie przekonam się do czytania na siedząco, ale jak kogoś plecy nie bolą, to brzmi fajnie.

Niestety te wydania Penguina czyli nowego dystrybutora komiksów Marvela zamiast Diamond'a to takie wybiórcze "The Best Of" a nie wszystko po kolei.
Visionaries ogranicza się do ważnych runów konkretnych twórców. Dobre jest to, że można poznać te "creme de la creme" ale znów nie zbierzemy w tych wydaniach całości historii danej postaci.

Tu o to chodziło, aby polecić coś bardzo, ekonomicznego pozwalającego zapoznać się z tym co najlepsze ma do zaoferowania okres Silver Age. W końcu ktoś może spróbować i stwierdzić że współczesne komiksy są jednak lepsze.

Świetna książka to mniejsze wydanie reprint na 40 lecie wydawnictwa Taschen. Udało mi się dorwać pierwotne w powiększonym formacie większym niż Absoluty.

Mi się akurat podoba, że jest małe i praktyczne :) W dodatku dużo tańsze.

To też skupia się na naszym wielbionym Silver Age w Marvelu. Od dawna poluje na wydaną w 1 kolejności kobyłe opisującą w tym stylu całość historii Marvela do współczesności "75 Years of Marvel, from the Golden Age to the Silver screen"
https://www.amazon.com/75-Years-Marvel-Comics-XL/dp/3836548453

Bardzo fajna publikacja. Byłoby super móc ją, chociażby pooglądać :)

Mnie jednak kręci głównie stary Marvel. Jak słyszę teksty Joe Quasady że komiks jest "prawie jak film" to mnie coś strzela. Komiks jest lepszy niż film i inny niż film :) Nie lubię zmian, jakie zostały wprowadzane tak od lat 90. Jest dużo wyjątków, ale ogólnie to pasjonują mnie raczej te starsze komiksy. 

Jak masz ponad 1000 zł na zbyciu to jest na ebay :)

https://www.ebay.pl/itm/285069336312?hash=item425f74def8:g:k-gAAOSwPTNjksOu&amdata=enc%3AAQAHAAABEEPo5QxXaAZtS6mllp0kxzRn%2Fbgr7VdLT5Hb9LQK16Fw%2FcT5FHw98eI7rmZhwZVyorslxVEpTTHzgL8Q%2FO6eWvwRMbs2LJvAQQISapHgCnIsSHPmEdkWKyTgtR7tu2yyg9h74xgVX27Y%2B375dpuh8hqvhjioK%2BlYN0mfe3ac8le9MkHOCk7BTkcEdd6WKVY85vBewR8WuJ0CwnbTN2tl8O59DunIe7Y50923U4U87E28EpQfgWfWfdBbKmDM0L2AHJdku1cvwBc70z1PpnU%2B6SQ%2FJLcYLuX%2Bbc3H4QXCzPi7gZBMhBZ2SZsKuDoUTB7vpy0cQUv9z3gmmCr%2BDhs0G6rLaAHMHbauzmLtIfHoV%2F6v%7Ctkp%3ABk9SR4jEiYHDYQ

Nie chodzi nawet o to, że Stan Lee akceptował te książki, ale autorem jest na pewno znany Ci Roy Thomas. Najpierw scenarzysta w latach 70, potem przejął po Stanie rolę "Edytor'a in chief". Roy był zapatrzony na Stana wiec logiczne, że go wielbi. Nie zmienia to faktu, że jest jednym z największych znawców historii Marvela.

Ja chociaż uważam, że w sporze miał rację Kirby, Ditko oraz Wally Wood (który to ten bunt zaczął) to dażę też dużą sympatią Lee i Roya Thomasa. Szczególnie, Thomasa. Oni w sumie mieli bardzo duży wkład w sukces Marvela i w jakość tych komiksów.

Tu jest świetny, wywiad z Royem na temat Kirbiego. W sumie bardzo sympatyczny z niego człowiek.

Youtuber którego wspomniałeś w późniejszym poście Omar z Near Mint Condition to najlepszy kanał odnośnie wydań zbiorczych a zwłaszcza Marvela. Oprócz reading orderów dzieki jego współpracy z Marvelem ogłasza regularnie przed oficjalnymi Solicitations jakie Omnibusy czy Epici pojawią się na rynku.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #668 dnia: Pt, 03 Luty 2023, 18:35:03 »
Ja, dopóki nie wyleczę pleców (czyli pewnie nigdy) nie przekonam się do czytania na siedząco, ale jak kogoś plecy nie bolą, to brzmi fajnie.

Bardzo fajna publikacja. Byłoby super móc ją, chociażby pooglądać :)

Mnie jednak kręci głównie stary Marvel. Jak słyszę teksty Joe Quasady że komiks jest "prawie jak film" to mnie coś strzela. Komiks jest lepszy niż film i inny niż film :) Nie lubię zmian, jakie zostały wprowadzane tak od lat 90. Jest dużo wyjątków, ale ogólnie to pasjonują mnie raczej te starsze komiksy. 

Jeśli chodzi o takie czytanie to najważniejsze jest to że sie siedzi w fotelu wygodnie opartym, nie pochyla sie jak nad biurkiem. Wiec kręgosłup wtedy odpoczywa.

Co do 75 Years of Marvel. To jest dostępny do czytania w bibliotece narodowej w Krakowie.
Ciekawie poczytać o świeższych rzeczach co mysli Roy, zwlaszcza że głównie o silver agu normalnie sie wypowiada. wlasnie wobec tych modern juz jest mniej entuzjastyczny xd

Też zdecydowanie uważam że Marvel to już nie to samo. Jeszcze złota era modern crossoverów od House of M , przez Civil War na Siege skończywszy to było dobre w miare.
To co sie dzieje teraz to już jest przekombinowywanie.

« Odpowiedź #669 dnia: Nd, 05 Luty 2023, 20:15:16 »
Co do 75 Years of Marvel. To jest dostępny do czytania w bibliotece narodowej w Krakowie.
Ciekawie poczytać o świeższych rzeczach co mysli Roy, zwlaszcza że głównie o silver agu normalnie sie wypowiada. wlasnie wobec tych modern juz jest mniej entuzjastyczny xd

Może kiedyś zafunduję sobie taką "pielgrzymkę komiksową" do Krakowa :) Ja raczej jestem mniejszym pasjonatem komiksów. Kolekcja mi zdecydowanie wystarcza. Albumy zawierają wstawki z tekstami przybliżającymi kontekst historyczny omawiający powstawanie komiksów. Na razie jest narracja, że wszystko było super. Zobaczę, jak dojdą do momentu gdy Wally Wood jak pierwszy zacznie spory ze Stanem, jak będą to opisywać :) 

Tu jest ciekawy filmik. Prezentują komiks gdzie Wally Wood występuje również w roli scenarzysty a Stann dogryza mu w komentarzach. Później prezentują kolejny nr gdzie Wally się obraził na stana i tak zaprojektował plansze, by nie było logicznego związku pomiędzy kadrami. Stan musiał się sporo nagłowić, aby dopasować do nich teksty, tak by wszystko miało ręce i nogi :)

Później też będą fajne przypadki gdy artyści tworzyli tak plansze, aby dymki wypełniały jak najwięcej miejsca. Oni mieli miej, pracy a Stan, musiał się męczyć, wymyślając dialogi. Krytycy będą mu zarzucać, że przesadza z ilością tekstu :)

Też zdecydowanie uważam że Marvel to już nie to samo. Jeszcze złota era modern crossoverów od House of M , przez Civil War na Siege skończywszy to było dobre w miare. To co sie dzieje teraz to już jest przekombinowywanie.

Jak nie lubię Quasady za forsowanie konceptu by komiksy naśladowały filmy i gry komputerowe, to muszę przyznać, że okres gdy prowadził Marvela był we współczesnej historii tego wydawnictwa chyba, najciekawszy. Dużo jest nowych runów, które lubię. X-men Morissona, X-Static, X-Force Remendera, Whedona, Planeta Hulka, Fantastic Four Hickmana, Avengers Bendisa. Co ciekawe Dardevill, jako seria się bardzo dobrze trzyma. Chyba każdy run od Kevina Smitha poczynając, jest super. Run, Marka Waida, jest moim ulubionym. 

To, że lubię też nowe komiksy, nie zmienia oczywiście faktu, że stare lubię bardziej :)

Offline frosty24

« Odpowiedź #670 dnia: Pn, 06 Luty 2023, 18:25:16 »
Przeczytałem Spider-Mana oraz Fantastic Four i stwierdzam że czyta się to fenomenalnie. Zwłaszcza Pajączek przypadł mi do gustu. Obudził się we mnie nastolatek czytający komiksy z czasów TM-Semic.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #671 dnia: Pn, 06 Luty 2023, 18:41:04 »
Przeczytałem Spider-Mana oraz Fantastic Four i stwierdzam że czyta się to fenomenalnie. Zwłaszcza Pajączek przypadł mi do gustu. Obudził się we mnie nastolatek czytający komiksy z czasów TM-Semic.
Mam to samo. Podchodziłem do obu tytułów bardzo sceptycznie, ale bawiłem się świetnie. Jasne, serie charakteryzuje naiwność i niekiedy banalne rozwiązania fabularne. Z drugiej jednak strony jest w tym urocza nostalgia, która przynajmniej do mnie trafia w 100%.
Strasznie rozbawiła mnie ciocia May, ciągle wciskająca Peterowi ciasteczka i mleko. Przy drugim tomie zaś, uśmiałem się gdy Thing wziął sprawy w swoje ręce i postanowił sam załatwić potwora obudzonego przez Namora.

Offline michał81

« Odpowiedź #672 dnia: Pn, 06 Luty 2023, 18:43:01 »
Ciekawe jak wasz entuzjazm przetrwa spotkanie z tomem Thora.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #673 dnia: Pn, 06 Luty 2023, 18:49:37 »
Ciekawe jak wasz entuzjazm przetrwa spotkanie z tomem Thora.
Akurat Thora pomijam:)

Offline frosty24

« Odpowiedź #674 dnia: Pn, 06 Luty 2023, 22:17:11 »
Akurat Thora pomijam:)

Ja również. Będę się raczej skupiał na pajączku, F4, X-Men, Avengers i Daredevilu