Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246226 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Knl

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #630 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 09:48:41 »
A nie chodzi o Submarinera? ;)

« Odpowiedź #631 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 10:20:16 »

Druga sprawa gorsza - Pajączek na pierwszej stronie jest zmasakrowany, i na początku nie wiedziałam, dlaczego, bo w oryginalnych epikach było normalnie.

Ja też mam wydanie, w którym czarny tusz jest zdecydowanie nieprecyzyjny rozmyty. Szkoda. Na szczęście metodologia tworzenia komiksów w tym czasie była dostosowana do druków słabej jakości na słabym papierze :)

Dołączam kilka moich ulubionych paneli z pierwszego tomu, aby pokazać jak, niesamowicie prezentuje się twórczość Steva Ditko. Na szczęście kolory są stonowane. Nie przeszkadzają czerniom. I tu duży plus  dla wydawnictwa.

Swoją drogą Sandman to mój ulubiony villan z pierwszego tomu. Każdy panel z nim prezentuje się rewelacyjnie. Wyobrażam sobie jakie wrażenie musiał robić na ludziach, którzy po raz pierwszy się z nim zetknęli :D !!!

Offline Mateusz

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Online GoNzO

« Odpowiedź #633 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 14:35:07 »
Podobnie jak kolekcja Conan tak i Origins oferują coś co raczej nigdy się w Polsce nie ukaże w innej formie. Zamówiłem prenumeratę.
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

« Odpowiedź #634 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 08:15:56 »
Fantastyczna czwórka w klasycznym wydaniu w nowej kolekcji kioskowej. Prezentacja 2. tomu Marvel Origins.

Komiksy z okresu silver age trochę tracą gdy prezentuje się całe strony. Były projektowane, tak by czytać je, panel po panelu.  

Jako ciekawostkę dodam, że był taki trend w sztuce, że wybitni malarze zachwycenie walorami artystycznymi, kopiowali panele komiksowe i tworzyli z nich obrazy, które później sprzedawali za ogromne pieniądze. Powstał nawet problem prawny czy artysta tworzący panel w komiksie powinien mieć udział w zyskach ze sprzedaży obrazu. Tu jest link do ciekawego filmu na ten temat:

Inna ciekawostka to to, że jednym z prekursorów komponowania stron łamiących konwencyjny podział na panele był Gene Colan. Genialny, rysownik.  Co ciekawe komiksy, w których jego styl ewoluuje, będziemy podziwiać w tej kolekcji, w tomach z Iron Manem i  Dardevilem.  Tu jest link do ciekawego filmu na ten temat:

Offline czarek

« Odpowiedź #635 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 11:35:42 »
Podobnie jak kolekcja Conan tak i Origins oferują coś co raczej nigdy się w Polsce nie ukaże w innej formie. Zamówiłem prenumeratę.

Jeśli nawet nie nigdy, to na pewno nieprędko.

Offline PJP

« Odpowiedź #636 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 17:08:59 »
Myślałem, że się odbiję od ramotek, ale czyta się fajnie. Jest w tym powiew świeżości ;)

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #637 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 17:59:59 »
Myślałem, że się odbiję od ramotek, ale czyta się fajnie. Jest w tym powiew świeżości ;)
Brzmi zachęcająco.
Ja na razie nie zdecydowałem się na zakup Fantastycznej Czwórki.  Planuję kupić kolejny tom ze Spider-Manem
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #638 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 18:09:57 »
Ten moment, kiedy współczesne superhero to taki crap, że 60-letnie komiksy to powiew świeżości  :)

Offline PJP

« Odpowiedź #639 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 19:25:10 »
Zadowolony klient kupi teraz Fantastyczną Czwórkę ;)

Offline Pan F.

« Odpowiedź #640 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 00:00:51 »
Zadowolony klient kupi teraz Fantastyczną Czwórkę ;)
Tak też zrobiłem  :)
6 rozdział już jest !
Aż 22 strony!!! Link poniżej :)

https://webkomiksy.pl/komiks/pomocny?v=vvgnXoSBG6-f

Offline roble

« Odpowiedź #641 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 00:18:57 »
Ten moment, kiedy współczesne superhero to taki crap, że 60-letnie komiksy to powiew świeżości  :)

Ty się śmiejesz, ale mnie naprawdę kręcą te komiksy, kupiłem dziś t2 i podoba mi się.. :)
następny będzie za 5 dych i to już sporo niestety.. :(

« Odpowiedź #642 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 07:18:09 »
Ty się śmiejesz, ale mnie naprawdę kręcą te komiksy, kupiłem dziś t2 i podoba mi się.. :)
następny będzie za 5 dych i to już sporo niestety.. :(

Gdybym miał kupować tylko niektóre serie, wydawana w ramach kolekcji pewnie skupiłbym się na tych czterech:

1. Fantastyczna Czwórka - Najlepsza seria w wydaniu duetu Stan Lee i Jack Kirby.  Kirby jest niekwestionowanym królem komiksu! Seria dała początek całemu Universum Marvela. Genialny run w każdym calu.

2. Spider-Man - Cudowne, klimatyczne rysunki, legendarnego Steva Ditko a później bardziej realistyczne, równie piękne, Johna Romity. Historie, które definiują postać Spider-Mana. Podobno ani jeden z pierwszych 100 numerów serii nie jest nieudany. 

3. Daredevil - Tutaj pojawiają się inni cudowni rysownicy z okresu SIlver Age. Mam namyśli legendarnego rysownika wydawnictwa EC Comics  Wallego Wooda* oraz Gene Colan'a. W innych seriach albo rysuje Jack Kirby, albo ktoś, kto próbuje udawać jego styl. Serię z Dardevilem od początku wyróżnia to, że jest zdecydowanie inna od reszty. Co ciekawe Wally i Colan to artyści o różnych stylach i ze zmianą rysownika, zmienia się klimat serii.

4. Thor - Nie lubię tej postaci. Nie lubię ogólnie, konceptu wstawiania postaci mitologicznych do opowieści super hero. Wolę podejście sci-fi. Tutaj jednak Kirby tworzy tak niesamowity świat przedstawiony, że polecam przez wzgląd na samą jakość ilustracji.  Krajobrazy i postacie są niesamowicie wykreowane. 

Moje odczucia mogą być dość subiektywne. Ja zdecydowanie  patrzę bardziej na warstwę graficzną niż na fabułę czy treść. Podeślę jeszcze link do ciekawego zestawienia stworzonego przez CBR. Tam o dziwo bardzo wysoko pozycjonują run Avengers. Jak dla mnie jest on ok jak rysuje go Jack Kirby i później znowu się robi genialny jak wchodzi John Buscema. Dodatkowo w Kapitanie Ameryce mają się pojawić nr rysowane przez Jima Starenko, ale to trzeba poczekać długo.

https://www.cbr.com/the-17-best-silver-age-marvel-runs/

* Wally Wood, był w tamtym czasie większą gwiazdą niż Jack Kirby. Niezwykły artysta i bardzo ciekawa postać. To on zaprojektował Daredevilowi czerwony kostium i jako pierwszy wymyślił jak graficznie pokazać efekt radaru. Jakby ktoś chciał lepiej poznać rysownika podsyłam linka do ciekawego filmiku

Offline vision2001

« Odpowiedź #643 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 09:03:05 »
Czytam te Wasze komentarze i prawie mnie nakręciliście do zakupu kolejnego tomu/prenumeraty.

Jednak zdrowy rozsądek i dwa głębokie wdechy doprowadziły do tego, że się opamiętałem. Chociaż nawet myślałem, by wziąć prenumeratę i po pierwszej paczce z #2 i #3 zrezygnować, bo na pewno wszystkie tytuły do mnie nie przemawiają, by je kupować, a ostatecznie pewnie brałbym tylko FF, może S-M i DD, ale te po zeszytach wydanych przez Mandragorę, bo dla mnie obecne zeszyty wydane w kolekcji to nie jest materiał premierowy, a wydanie B&W mi tu wystarcza.

Przeczytałem #1 i choć piszą o nowym materiale, o poprawkach względem wersji testowej, to i tak jest tam sporo baboli i to nie literówek, ale błędy w sprawach merytorycznych (najwięcej w tekstach wprowadzających do kolejnego zeszytu - a to nieprawidłowy wiek Stana Lee, gdy zmarł względem podanych dat, a to błędne oznaczenia daty wydania Amazing Fantasy - co innego w tekstach, co innego przy okładce i jeszcze kilka rzeczy by się znalazło).

No i znów w Polsce jest wciskanie HC, brzydka panorama, kolejne tomy konkretnej serii wydawane co 1,5-2 miesiące, a później nawet co 4 miesiące. Czy nie mogli zrobić to tak, jak to miało w zaprezentowanych wcześniej przykładach, bodajże z rynku włoskiego (?), gdzie zrobili wszystko w SC z grzbietem bez panoramy, z fajnym napisem? No kolejną cegiełką jest cena za tom, gdzie patrząc na inflację, to pewnie za 2 lata cena ta wzrośnie.

A jeśli kiedykolwiek zdecyduję się na zakup wszystkich komiksów, które wyjdą w tej kolekcji, to pewnie sięgnę po wydania amerykańskie, może wyjdzie nawet taniej? A jak nie po sięgnę po wszystkie, to pewnie kupię jakieś wydania z FF czy S-M w postaci omnibusa. To jest dopiero wydanie!

Offline Knl

« Odpowiedź #644 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 09:30:07 »
Ja na przykład jestem zainteresowany tylko Spider-Manem, więc będę szukał tych wydań we wtorki. Rzuciłem okiem na tę włoską rozpiskę, wychodzi na to, że te pajączki będą wydawane:

06.06
01.08
07.11
05.12

(jeżeli będzie się to zgadzać z terminarzem wydawania kolekcji włoskiej).

Macie może inny pomysł, jak się upewnić, kiedy? Jest jakaś oficjalna rozpiska na stronie?