Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 245943 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pocztar

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #480 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 09:59:31 »
Przecież to jest olbrzymie wydarzenie.

Nie, nie jest.

Offline Knl

« Odpowiedź #481 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 11:09:06 »
Pierwsze polskie wydanie w kolorze pierwszych komiksów z superbohaterami nie jest olbrzymim wydarzeniem? No to w takim razie nie wiem, co może być.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #482 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 11:16:43 »
Pierwsze polskie wydanie w kolorze pierwszych komiksów z superbohaterami nie jest olbrzymim wydarzeniem? No to w takim razie nie wiem, co może być.

Nie jest olbrzymim wydarzeniem, bo te historie się zestarzały. Gdyby wyszły w latach 90 na pewno ludzie by się rzucili, ale teraz jak przykładowo jakiś czytelnik jest po 12 tomach Ultimate Spider-Mana i 5 epickach TAS to te tomy raczej go nie zaciekawią fabularnie ani nawet rysunkowo.

Offline Knl

« Odpowiedź #483 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 12:04:50 »
To już jest kwestia gustu. Ja mówię o wymiarze kolekcjonerskim.

Offline eridraven

« Odpowiedź #484 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 12:09:04 »
Przyszła do mnie paczka z pierwszymi numerami, a z tyłu zapowiedzi:
- 4: Hulk 1
- 5: Fantastyczna czwórka 2
- 6: Iron man 1
- 7: Fantastyczna czwórka 3.

idziemy równo z włochami ;)
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #485 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 12:10:32 »
No tak, ta kolekcja jest sporym wydarzeniem na rynku obiektywnie. Nie ma znaczenie czy te komiksy są dobre, czy nie z dzisiejszego punktu widzenia. One są ważne historycznie. W innych warunkach rynkowych na pewno bym ją kupował, natomiast obecnie ona u mnie przegrywa z innymi rzeczami, nad czym ubolewam.

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #486 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 12:14:23 »
No już nie przesadzajmy, wiadomo że Bazyliszkowi w domyśle chodziło o wydarzenie dla dużych fanów Marvela. ??? Czy komiksy się za bardzo zestarzały czy nie to inna kwestia, ale na pewno jest to duże i ważne dla całości uniwersum przedsięwzięcie wydawnicze. Plus abstrahując od superhero, to ta kolekcja oznacza też więcej cenionego Jacka Kirby'ego na naszym rynku. Edit: dopiero zobaczyłam post powyżej,  zgadzam się też co do ogólnych względów historycznych (tzn. historii komiksu i kształtowania się jego dużej superbohaterskiej odnogi).
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Styczeń 2023, 12:18:15 wysłana przez Lavender Blue »

Offline Maragast

« Odpowiedź #487 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 12:26:43 »
Zapodacie jeszcze raz link do zawartości wszystkich tomów???

Online Necr09

« Odpowiedź #488 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 12:39:37 »
FGO: 758,469,198

Offline Maragast

« Odpowiedź #489 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 13:36:35 »
Dzięki.

Offline Popiel

« Odpowiedź #490 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 14:56:55 »
No ale to lepiej mieć te komiksy z kolekcji Hachette, czy w ogóle nie mieć?

Ja się tutaj z Bazylem zgadzam. 2023 rok, pierwszy raz w Polsce, w kolorze, pierwsze zeszyty komiksów Marvela. Przecież to jest olbrzymie wydarzenie.

Dla studiujących historię komiksu i dla mentalnych dwunastolatków - owszem, jest.

Normalny człowiek nie da z tym rady, bo przyjemności ma tyle, co oglądanie ładnych obrazków (Ditko, Kirby), zepsutej przez grafomańskie dymki.

Nie wierzę, że ktoś dorosły obejrzałby wszystkie odcinki Reksia w bingwatchingu dla przyjemności. Ten sam level.

Chyba trzeba by oddzielić miłośników komiksów od miłośników Marvela. Ci drudzy oczywiście łykną wszystko. Ci pierwsi - stówkę miesięcznie wydadzą na dobrą, mądrą rzecz.

To jak z nałogowcami (którymi jesteśmy) - albo odłożysz i rzadziej, ale napijesz się dobrej łychy, albo łykasz autovidol czy inną karbidówę pod byle kioskiem. No szanujmy się.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #491 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 15:05:26 »
@ukasz - będziesz potem żałował tak jak ja że nie brałem Star Warsów. Tylko ja miałem obiektywne trudności, bo ciągnąłem wtedy 4 Kolekcje na raz, a dziś są tylko dwie, więc można. Kup przeceniony numer 1, numer drugi i wtedy zadecyduj.

Przyszła do mnie paczka z pierwszymi numerami, a z tyłu zapowiedzi:
- 4: Hulk 1
- 5: Fantastyczna czwórka 2
- 6: Iron man 1
- 7: Fantastyczna czwórka 3.

idziemy równo z włochami ;)

Exactly. Panini znowu zafundowało nam transakcję wiązaną. Ja bym też bardziej chciał najpierw komiksy z lat 70-tych, żeby szok kulturowy był mniejszy. Poza tym bardzo polubiłem Demona w Butelce, Korvac Sagę itp. i to się już dobrze czytało.

Ale nie ma tak łatwo. Jeśli nie będziemy wytrwale kupować pierwszej setki, Hachette Polska nie przedłuży nam tej Kolekcji. Tak jak nie przedłużyła Conana i Transformers. Zatem nie obwiniajcie wydawnictwa, jeśli będzie tylko stali obok i czekali buk wie na co.

Fajnie, jak ludzie wrzucają jako ciekawostki jakie kolekcje/serie wypuszczono na rynku brytyjskim, włoskim, hiszpańskim, francuskim, ale traktowania tego jako wyrocznie to już nie rozumiem.

Bo jesteś na Forum od niedawna i nie znasz kontekstu historycznego. ;) Jak wyszło WKKM to też były głosy żeby nie patrzeć na inne edycje, bo u nas będą zmiany. No i były. Ale i tak 90% Kolekcji pokryło się z listą tytułów z UK, Niemiec czy Francji. To samo z WKKDC. Dostaliśmy 95% tego co Niemcy w swojej edycji. I teraz jest to samo. We Włoszech idzie TA SAMA TREŚĆ. Forma i układ graficzny są trochę inne, ale zawartość tożsama. Czyli wiemy, że jeśli będą przedłużać, moglibyśmy dostać CAŁĄ SREBRNĄ ERĘ KOMIKSU dla tych wybranych 12 serii. Tylko trzeba kupować. Dla mnie to jest duże wydarzenie komiksowe i nie rozumiem, czego wy nie rozumiecie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Styczeń 2023, 15:07:07 wysłana przez Bazyliszek »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #492 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 15:05:37 »
Dla studiujących historię komiksu i dla mentalnych dwunastolatków - owszem, jest.

Normalny człowiek nie da z tym rady, bo przyjemności ma tyle, co oglądanie ładnych obrazków (Ditko, Kirby), zepsutej przez grafomańskie dymki.

Nie wierzę, że ktoś dorosły obejrzałby wszystkie odcinki Reksia w bingwatchingu dla przyjemności. Ten sam level.

Chyba trzeba by oddzielić miłośników komiksów od miłośników Marvela. Ci drudzy oczywiście łykną wszystko. Ci pierwsi - stówkę miesięcznie wydadzą na dobrą, mądrą rzecz.

To jak z nałogowcami (którymi jesteśmy) - albo odłożysz i rzadziej, ale napijesz się dobrej łychy, albo łykasz autovidol czy inną karbidówę pod byle kioskiem. No szanujmy się.

Porównanie do Reksia nie jest trafne, trafniejsze by było porównanie do pierwszych animacji Disneya. Nie trzeba być historykiem animacji żeby uznać, że warto by było wiedzieć jak się coś zaczynało i kształtowało przez lata do obecnej postaci.

@ukasz - będziesz potem żałował tak jak ja że nie brałem Star Warsów. Tylko ja miałem obiektywne trudności, bo ciągnąłem wtedy 4 Kolekcje na raz, a dziś są tylko dwie, więc można. Kup przeceniony numer 1, numer drugi i wtedy zadecyduj.

Ale ja nie kupuję jednej kolekcji, tylko jedną kolekcję i coś koło 20 innych komiksów miesięcznie, więc to są jeszcze bardziej obiektywne trudności.
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Styczeń 2023, 15:07:31 wysłana przez ukaszm84 »

Offline Lukop

« Odpowiedź #493 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 15:18:44 »
Ogólnodostępna - po Polsku i w ciągłym wydaniu - geneza najważniejszych postaci i wielu znaczących antagonistów oczywiście jest wielkim wydarzeniem komiksowym. Jedynie najwięksi ignoranci mogą próbować temu zaprzeczyć. Nawet jeśli ktoś uważa swój gust za niebywale wysublimowany, nie powinien gardzić wartością historyczną. Gdyby nie (naprawdę duża) ilość ludzi, którzy uznali pół wieku temu, że te dzieła są najlepszą rzeczą na świecie, nie byłoby żadnej kolejnej historii z tymi legendarnymi postaciami do wydania. Daleko mi do bezkrytycznego fana klasyki, niemniej jestem w stanie oddać jej szacunek i z zaciekawieniem poznać, od czego wszystko się zaczęło i lepiej zrozumieć rozwój komiksów i czytelniczych gustów na przestrzeni lat. Ponadto mimo archaicznej formy pierwszych scenariuszy, obecnie wydaje się sporo historii, które są przystępniej dostarczone, ale znacznie głupsze w przekazie.

Może w tych jakże-poważnych-życiach naszych niezmiernie-dostojnych-użytkowników-forum przydałyby się od czasu do czasu właśnie jakieś infantylne historyjki, bo od podniosłych arcydzieł niektórym chyba kijki w tyłkach wyrosły, a to raczej niezdrowe, tak dla mentalnych dwunastolatków, jak i dla mędrców komiksu.

(...) chociażby dzienniki sportowe są tam traktowane jako bardzo fachowe źródło wiedzy i jest w czym wybierać, a u nas w Polsce mamy raptem jedną taką gazetę codzienną o zasięgu ogólnopolskim.

Jaka to gazeta? Z moich informacji - a pracuję z prasą - obecnie nie ma na rynku ogólnopolskiej, codziennej gazety sportowej. Zatem Włochy rzeczywiście wydają się całkiem dobrym miejscem do życia dla czytelników-tradycjonalistów.

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #494 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 15:33:20 »
Popiel, ale po co zaraz tak mocno przesadzać? Dla każdego coś miłego, jeśli chodzi o niezobowiazujacą rozrywkę. I nie rozumiem, skąd przekonanie, że ludzie sięgający po takową, czy wręcz kochający ją, nie sięgną również czasem po coś poważniejszego. To się nie wyklucza, ludzie są skomplikowani.

Poza tym nawet jeśli ktoś nie kupuje poważnych komiksów, to niekoniecznie ich nie czyta, np. nawet moja mała biblioteka ma sporo w zanadrzu, jeśli chodzi o komiksy "dla dorosłych".
Jeszcze inną sprawą jest to, że niektórzy wolą może szukać poważnych historii w innych mediach, np. ja wolę książki, mogą się bardziej zagłębić w dany temat (w końcu to sam tekst).

A, no i nie sądzę, żeby nawet sama śmierć wujka Bena, i to będącą pośrednio winą Petera, by w Reksiu przeszła. ;) Zresztą, kto broni dorosłym oglądać czasem Smerfy czy inne Pingu dla relaksu, jeśli to kogoś bawi. 

Ale rozumiem, że chyba masz z jakiegoś powodu bardzo mocną opinię na ten temat, no trudno. Tylko proszę nie zakładaj, że kupowanie superhero cokolwiek świadczy o poziomie intelektualnym danej osoby, albo że się ona "nie szanuje".  :o
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Styczeń 2023, 15:36:11 wysłana przez Lavender Blue »