Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #465 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 11:21:52 »
Znaczy, chcieli przechytrzyć Egmont, uśpić jego czujność a potem zaatakować z grubej rury  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Pocztar

« Odpowiedź #466 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 11:24:12 »
Znaczy, chcieli przechytrzyć Egmont, uśpić jego czujność a potem zaatakować z grubej rury  :)

o to to! Tylko w ten sposób można zostać liderem i przyszłym monopolistą polskiego komiksowa.

Offline Crono

« Odpowiedź #467 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 11:28:07 »
A potem od razu wydać kolekcję X-Men i przechytrzyć Egmont dwukrotnie. Sprzedaż ich durnowatej żółtej kolekcji Punkty Zwrotne spadnie do zera. Hachette, do boju!

sum41

• Gość
« Odpowiedź #468 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 11:36:40 »
Z tego co naliczylem z panoramy Spider bedzie 15x po 5 zeszytow na tom co daje nam plus minus (bo annuale) dotarcie przy 100 tomach do 75 numeru. fajnie jakby przedluzyli :)

Offline Tom926

« Odpowiedź #469 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 13:21:08 »
Z tego co naliczylem z panoramy Spider bedzie 15x po 5 zeszytow na tom co daje nam plus minus (bo annuale) dotarcie przy 100 tomach do 75 numeru. fajnie jakby przedluzyli :)

Jeżeli pójdziemy zgodnie z kolekcją włoską to do 100 numeru powinniśmy mieć 65 numerów Spidera.

Offline Kandor

« Odpowiedź #470 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 18:49:12 »
Nabyłem Marvel Origins we wtorek. Dziś odbierałem (odłożone) najnowsze numery kilku kolekcji - w tym BiZ - w "moim" saloniku prasowym. Powiedziałem sprzedawcy, że nie wiem czy na 100% będę zbierał M.O. ale zobaczymy, na co sprzedawca odparł że na razie Marvel Origins sprzedaje się raczej kiepsko. Zwróciłem uwagę, że na razie wystartował numer za 15 zł, więc tym bardziej dziwne,, a sprzedawca na to że owszem, nawet mimo promocyjnej ceny nowej kolekcji, BiZ (czy już zakończone kolekcje) zawsze sprzedawał się dużo lepiej. Z drugiej strony, wiecie, minęły DWA dni :-) Jednak powyższa rozmowa mnie zaniepokoiła.
Kolekcji życzę jak najlepiej, ale myśląc realistycznie to przetrwa z rok, a potem zostanie zastąpiona czymś "bezpieczniejszym", najprawdopodobniej "Legendary". Natomiast za kilka lat gdy "BiZ" będzie się zbliżać do finiszu, to wtedy to już będzie zwykła "zmiana warty", gdzie Marvele z "Legendary" zastąpią DC mając przyciągnąć nowych czytelników, tytułami których niedzielny fan komiksów i entuzjasta MCU niezbyt kojarzy.
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Styczeń 2023, 18:56:39 wysłana przez Kandor »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #471 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 18:53:57 »
U mnie w Empiku było tego dzisiaj z 10 sztuk. Nie wiem ile było wczoraj przy premierze, ale na pewno jest dalekie od wyprzedania na pniu. I w zasadzie sądząc po różnych komentarzach, to tylko Hachette będzie tym zaskoczone.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #472 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 19:57:31 »
W telewizji leci spot reklamowy, zadziwilo mnie to myślałem że w ramach cięcia kosztów produkcji zrezygnują z reklamy w konwencjonalnej tv.

Offline Motyl

« Odpowiedź #473 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 20:26:59 »
Nie mogą być to zwroty, bo papier jest inny. Więc ci co kupili w teście będą mieli problem, bo po 4 tomie chyba rozjedzie im się panorama, bo tom jest wg mnie minimalnie grubszy (porównanie powinno się niedługo pojawić, bo teraz nie ma wersji z testu). Nie ma to jak wydoić dwa razy czytelnika, no chyba że chce zostać z koślawą panoramą.

Rozjedzie się, ale z innego powodu. To kuriozalne wręcz. Mam egzemplarz testowy i po zobaczeniu jak wygląda grzbiet tego nowego wydania z niby grubszym papierem, filmik zamieszczony w wątku BiZ:

Unboxing i prezentacja najnowszego tomu Kolekcji kupionego w kiosku.
Dodatkowo (od około 4 minuty) prezentacja 1 tom kolekcji Marvel Origins.

To powiem szczerze, że grzbiet mojego egzemplarza jest szerszy :) Po F na grzbiecie mam już widoczną nóżkę kolejnej litery, a w dolnej części grzbietu, gdzie jest zapis RTH' u mnie zaczyna się już kolejna litera, czyli S. Jeszcze w miejscu z czerwonym tłem i literami TH na moim grzbiecie mam już THE. Także nie wiem, w którą stronę oni ten grzbiet skracali/wydłużali :) 

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #474 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 22:36:19 »
Są narzekania na BiZ, że jest fragmentaryczna. No to przyszła znowu Kolekcja która jest całkowita (jak Conan, Transformers, Thorgal), bo dostajemy wszystkie zeszyty z danych serii. Od samego początku! To teraz narzekania, że komiksy są za stare i kosztują już 50 zł z poprzednich 40 zł. No wam nie dogodzisz.

Zastanówcie się. Dostaliśmy Dr Strange'a (drogiego). Ale Egmont na razie nic nie zapowiada, że będzie kontynuować inne archiwalia. Czyli Marvel Origins to jedyny sposób by po polsku dostać komiksy z tamtych czasów. Jak pokazuje włoska edycja, która się już ponad 5 lat ciągnie, seria nie zatrzymuje się na 1968, tylko leci dalej. Aż do końca lat 70-tych. Komiksiarze z całej Polski, nie widzicie co się dzieje!? Możecie mieć kilka oryginalnych serii Marvela od początku do końca Srebrnej Ery!

Na dziś włoska edycja doszła do 1979 roku. Od 1961! 18 lat klasycznych komiksów!
Iron Man - #124
X-Men - #129
Avengers - #168
Defenders - #59 1978 r.
Thor - #277 - Podchodzimy powoli pod run Simonsona
Spider-Man - #175
Hulk - #209 1977
Dr Strange - do 1973
Kapitan Ameryka - #217
Daredevil - #145 - im bliżej do runu Millera, tym lepiej.
Fantastyczna Czwórka - #175
Silver Surfer - Cały pierwszy volumen 18 zeszytów.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #475 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 22:53:08 »
Ja bym to nawet kupował, gdyby nie BiZ. Jedna kolekcja całkowicie zaspokaja moje zapotrzebowanie na superhero.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #476 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 22:56:10 »
@UP
Jedna z Marvela, jedna z DC. Idealny balans, jak powinno być.

Offline Leyek

« Odpowiedź #477 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 22:58:14 »
Daliby wreszcie tą 2000AD/Dredd kolekcję, bo Marvelem/DC to się już można u nas porzygać.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #478 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 09:30:49 »
Są narzekania na BiZ, że jest fragmentaryczna. No to przyszła znowu Kolekcja która jest całkowita (jak Conan, Transformers, Thorgal), bo dostajemy wszystkie zeszyty z danych serii. Od samego początku! To teraz narzekania, że komiksy są za stare i kosztują już 50 zł z poprzednich 40 zł. No wam nie dogodzisz.

Zastanówcie się. Dostaliśmy Dr Strange'a (drogiego). Ale Egmont na razie nic nie zapowiada, że będzie kontynuować inne archiwalia. Czyli Marvel Origins to jedyny sposób by po polsku dostać komiksy z tamtych czasów. Jak pokazuje włoska edycja, która się już ponad 5 lat ciągnie, seria nie zatrzymuje się na 1968, tylko leci dalej. Aż do końca lat 70-tych. Komiksiarze z całej Polski, nie widzicie co się dzieje!? Możecie mieć kilka oryginalnych serii Marvela od początku do końca Srebrnej Ery!

Na dziś włoska edycja doszła do 1979 roku. Od 1961! 18 lat klasycznych komiksów!
Iron Man - #124
X-Men - #129
Avengers - #168
Defenders - #59 1978 r.
Thor - #277 - Podchodzimy powoli pod run Simonsona
Spider-Man - #175
Hulk - #209 1977
Dr Strange - do 1973
Kapitan Ameryka - #217
Daredevil - #145 - im bliżej do runu Millera, tym lepiej.
Fantastyczna Czwórka - #175
Silver Surfer - Cały pierwszy volumen 18 zeszytów.

Fajnie, jak ludzie wrzucają jako ciekawostki jakie kolekcje/serie wypuszczono na rynku brytyjskim, włoskim, hiszpańskim, francuskim, ale traktowania tego jako wyrocznie to już nie rozumiem.
Nie przytoczę danych w oparciu o rzetelne źródła, ale za każdym razem jak jestem we Włoszech to spokojnie można kupować komiksy Marvela w formie zeszytów w każdym kiosku (każdy lokal jest naprawdę świetnie zaopatrzony). Tam panuje zupełnie inna kultura czytelnictwa, która pewnie zmieni się gdy starsi ludzie zaczną opuszczać ten świat, ale jednak zawsze będzie jakieś odniesienie do papieru - chociażby dzienniki sportowe są tam traktowane jako bardzo fachowe źródło wiedzy i jest w czym wybierać, a u nas w Polsce mamy raptem jedną taką gazetę codzienną o zasięgu ogólnopolskim.

Zbieraj sobie Bazyl tę kolekcję i raduj się nią, ale ja bym sobie wolał kupić to w omnibusach albo epikach (gdyby się dało).

Offline Knl

« Odpowiedź #479 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 09:43:21 »
No ale to lepiej mieć te komiksy z kolekcji Hachette, czy w ogóle nie mieć?

Ja się tutaj z Bazylem zgadzam. 2023 rok, pierwszy raz w Polsce, w kolorze, pierwsze zeszyty komiksów Marvela. Przecież to jest olbrzymie wydarzenie.