Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 245821 razy)

sum41

• Gość
Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #435 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 10:49:42 »
Ciekawe czy ten gratisowy tom 3 nie bedzie resztkami z rzutu testowego?

Online michał81

« Odpowiedź #436 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 11:03:39 »
Ciekawe czy ten gratisowy tom 3 nie bedzie resztkami z rzutu testowego?
Jeśli zmienili papier w tych 4 tomach co były w teście, to te tomy testowe, mogą nie pasować do reszty, ze względu na grubsze grzbiety. W testowych były one naprawdę cienkie.

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #437 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 11:31:26 »
Czyli ja zamawiajac prenumerate tydzien temu bede musial zaplacic za 3 tom - czyli teraz mi sie oplaca zadzwonic, zrezygnowac, kupic tom 1 i znow zamowic prenumerate....
Dokładnie tak właśnie zrobiłem.
Zadzwoniłem na infolinię zrezygnowałem z wcześniejszej prenumeraty (od numeru 1) i od razu zamówiłem nową prenumeratę (od numeru 2) tak aby przy pierwszej przesyłce skorzystać z tej promocji z gratisowym 3 numerem.
« Ostatnia zmiana: Wt, 17 Styczeń 2023, 11:45:29 wysłana przez dmlakers1 »

Offline wonap

« Odpowiedź #438 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 11:56:21 »
a ja do kiosku;)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #439 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 12:45:53 »
Dokładnie tak właśnie zrobiłem.
Zadzwoniłem na infolinię zrezygnowałem z wcześniejszej prenumeraty (od numeru 1) i od razu zamówiłem nową prenumeratę (od numeru 2) tak aby przy pierwszej przesyłce skorzystać z tej promocji z gratisowym 3 numerem.

Czyli w prenumeracie od 1 tomu juz nie bedzie gratis ale od 2 tomu bedzie gratis - kurde kto to wymyslil? :)

Online Martin Eden

« Odpowiedź #440 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 13:20:43 »
Uświadomcie mnie, jeśli się gdzieś walnąłem:
Jeden tom kolekcji to będzie 6 zeszytów.
Dwa tomy to będzie łącznie 12 zeszytów, czyli w sumie rok wydawania.
Czyli tyle, co w Epiku, nie licząc Annuali.
Za dwa tomy wychodzi 100 pln.
Tymczasem gdybyśmy dostawali to w Epikach, od takiego, weźmy na to, Egmontu, to mielibyśmy to za okładkową 200 pln. No może za 150-200, ale raczej 200.
I tym torem rozumowania, kolekcja wychodzi całkiem spoko dla kogoś, kto chce mieć po kolei.
Można se nawet wziąć dwa tomy i zanieść do introligatora jak za dawnych czasów. I wtedy się będzie miało Epika :)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #441 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 13:28:29 »
Nie no, daj spokój, 2 tomy tej kolekcji to około 240 stron chyba. Jeden najcieńszy epik wydany dotychczas to 468 stron, a były też takie powyżej 500. Czyli jeden epik to 4 tomy kolekcji. Za realną cenę 140 zł najdroższy zapowiedziany. Realną (30%), bo patrzenie na okładkową nie ma sensu, a można jeszcze sporo taniej kupić. 140/4 = 35, czyli tyle wychodzi jeden tom kolekcji, gdyby Epika tak rozbić. A faktycznie nawet w prenumeracie kosztuje chyba 47, czyli sporo drożej.

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #442 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 13:30:15 »
Uświadomcie mnie, jeśli się gdzieś walnąłem:
Jeden tom kolekcji to będzie 6 zeszytów.
Dwa tomy to będzie łącznie 12 zeszytów, czyli w sumie rok wydawania.
Czyli tyle, co w Epiku, nie licząc Annuali.
Za dwa tomy wychodzi 100 pln.
Tymczasem gdybyśmy dostawali to w Epikach, od takiego, weźmy na to, Egmontu, to mielibyśmy to za okładkową 200 pln. No może za 150-200, ale raczej 200.
I tym torem rozumowania, kolekcja wychodzi całkiem spoko dla kogoś, kto chce mieć po kolei.
Można se nawet wziąć dwa tomy i zanieść do introligatora jak za dawnych czasów. I wtedy się będzie miało Epika :)

W epicach z lat początkowych jest po około 18-20 numerów, więc 3-4 tomy kolekcyjne to jeden epic.

Offline Czarorkuk

« Odpowiedź #443 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 14:21:56 »
Czyli w prenumeracie od 1 tomu juz nie bedzie gratis ale od 2 tomu bedzie gratis - kurde kto to wymyslil? :)
Ja zamawiałem tydzień temu od pierwszego numeru i też 3 tom będzie gratis, łącznie za 3 tomy niecałe 45 zł. Chyba ktoś źle doczytał, nie znalazłem żadnego info że zamawiając od 1 tomu nie masz tomu 3 jako gratis. Potwierdziłem to też na infolinii.

Offline MLeSkr

« Odpowiedź #444 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 14:38:13 »
U mnie w kiosku z 15 tomów został jeden, o 08:30. Takie wzięcie by to miało?

Online michał81

« Odpowiedź #445 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 14:45:54 »
Pierwsze tomy zawsze mają wzięcie bo kosztują 15 zł.

Offline martinezpl

« Odpowiedź #446 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 14:47:15 »
Czyli ja zamawiajac prenumerate tydzien temu bede musial zaplacic za 3 tom - czyli teraz mi sie oplaca zadzwonic, zrezygnowac, kupic tom 1 i znow zamowic prenumerate....

Ale z tego co widzę w prenumeracji dostajesz 3 tomy i przypinkę za ok. 45 zł, wychodzi na to samo

Online Martin Eden

« Odpowiedź #447 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 14:51:08 »
Nie no, daj spokój, 2 tomy tej kolekcji to około 240 stron chyba. Jeden najcieńszy epik wydany dotychczas to 468 stron, a były też takie powyżej 500. Czyli jeden epik to 4 tomy kolekcji. Za realną cenę 140 zł najdroższy zapowiedziany. Realną (30%), bo patrzenie na okładkową nie ma sensu, a można jeszcze sporo taniej kupić. 140/4 = 35, czyli tyle wychodzi jeden tom kolekcji, gdyby Epika tak rozbić. A faktycznie nawet w prenumeracie kosztuje chyba 47, czyli sporo drożej.

Dzięki za odniesienie się.
Nie spojrzałem na to od strony ilości stron, tylko niejako "rocznikowo". No ale liczba stron pokazuje, ile rocznikowo bywa innych numerów w ramach prawilnego Epika. HTZ :)

Offline czarek

« Odpowiedź #448 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 15:31:42 »
No i złamałem się i zamówiłem prenumeratę.

Co do dywagacji, czy lepsza kolekcją czy epiki, to nie ma ona za bardzo sensu, bo epików z tych w Polsce lat nie ma. Jak się pojawią to zawsze kolekcję można sprzedać.

Finansowo jakoś udźwignę, a miejsca ustąpią Essentiale Mandragory, których się pozbędę. Denerwuje mnie tylko stosunek objętości do twardej okładki. 1/3 miejsca na półce to okładka. Ktoś tu wyżej pisał o oddaniu do introligatorni i w sumie nie jest to głupi pomysł. Można spiąć 4-5 numerów jednego tytułu i przy okazji pozbyć się tej brzydkiej panoramy.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #449 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 16:09:06 »
Wlasnie wrocilem z Empiku tom kupiony za 11,99 z rabatem 20%

Niezle to wyglada na zdjeciach byly cienkie tomy a tu dosc grubawe i papier jak w innych kolekcjach.

W moim empiku 4 sztuki, nie wiem ile bylo rano.

Jestem zadowolony oby wytrzymala jak nadluzej ta kolekcja,, choc Fantastic Four mam w zeszytach od # 34.

2 dni przed ogloszeniem juz mialem zamawiac omnibusa na Azylu i fotki nawet dostałem ale wole kolekcje :)