Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 178274 razy)

Nawimar III i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #420 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 17:14:15 »
Po pierwsze nie ma żadnej możliwości zebrania Spider-Mana w komplecie tylko na razie zeszytów do roku 1968, a nawet jak kolekcję przedłużą to chyba tylko do 1975 więc zawsze będą braki.
No ale tak patrząc, to i Epiki Egmontu są bez sensu, bo będą tak samo niekompletne.

Generalnie ta kolekcja (poza faktem, że nie podoba mi się oprawa) wydaje się naprawdę fajną opcją na nasz rynek i gdybym bardziej siedział w Marvelu to na pewno bym się cieszył, bo nikt inny nagle by nie zapowiedział żadnej alternatywy na poznanie tych komiksów po polsku.

Sam się nawet zastanawiam czy nie wziąć z ciekawości pierwszych numerów.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #421 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 17:21:12 »
@UP
15 zł chyba jeszcze wyskrobiesz z kieszeni na 1 numer. Zobacz i sam się przekonaj jak to się czyta. Jak pamiętam moją lekturę 1 Essentiala Mandragory to powiem, że nie były to złe wspomnienia. Czytało się to płynnie i pochłonąłem te 500 stron.

Offline Kandor

« Odpowiedź #422 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 17:26:36 »
Niektóre komentarze sugerują, że naszym obowiązkiem jest zbieranie tej kolekcji.
Nie wiem, czy nie przesadzamy. Kto chce, ten kupi i tyle. To jest wczesny Marvel, który naprawdę ciężko się czyta, w dodatku nie wszyscy fani tego wydawcy są zainteresowani WSZYSTKIM.
Mam taką małą sugestię: co prawda jak każdy posiadam niemałą "kupkę wstydu" ale ze względu na specyfikę nowej kolekcji proponuję (zwłaszcza tym którzy nabywają kolejne numery poza prenumeratą) kupować kolejne numery dopiero po przeczytaniu poprzednio nabytego tomu. To trochę jak z czytaniem kolejnych rozdziałów powieści czy kolejnych tomów jakiegoś jednorodnego cyklu. Ja mam zamiar tak zrobić bo chcę dać szansę kolekcji ale nic na siłę. Już wolę odpuścić po kilku numerach i oddać te już zakupione w dobre ręce.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #423 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 17:28:53 »
Mam taką małą sugestię: co prawda jak każdy posiadam niemałą "kupkę wstydu" ale że względu na specyfikę nowej kolekcji proponuję (zwłaszcza tym którzy nabywają kolejne numery poza prenumeratą) kupować kolejne numery dopiero po przeczytaniu poprzednio nabytego tomu. To trochę jak z czytaniem kolejnych rozdziałów powieści czy kolejnych tomów jakiegoś jednorodnego cyklu. Ja mam zamiar tak zrobić bo chcę dać szansę kolekcji ale nic na siłę. Już wolę odpuścić po kilku numerach i oddać te zakupione w dobre ręce.

Nie, tak się nie powinno robić akurat moim zdaniem. Wtedy czytasz na siłę po to, żeby zdążyć przed zniknięciem kolejnego tomu z kiosków. A robienie czegokolwiek na siłę nigdy nie kończy się dobrze. Będziesz robił to na siłę, kolekcja Ci obrzydnie i przestaniesz ją kupować. Po paru miesiącach nabierzesz chęci, wrócisz do kilku tomów, które masz, zajarasz się i będziesz żałował, że nie kupiłeś kolejnych.

Offline Takesh

« Odpowiedź #424 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 17:55:04 »
Poza tym z numeru na numer te historie będę bardziej przystępne... 8)

Offline xanar

« Odpowiedź #425 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 18:31:42 »
Jeżeli chodzi o Spidera to tak średnio, te główne postacie są jednowymiarowe, dopiero jak przyszedł Conway to je trochę porozwijał.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline HugoL3

« Odpowiedź #426 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 20:12:54 »
Fajnie by było otworzyć wątek dotyczący osób związanych z tłumaczeniami wydawanych u nas komiksów.
Wspomniany tu Dominik Szcześniak maczał również palce w kolekcji Carrefoura, właśnie widziałem jego nazwisko w tomie o Jessice Jones.
Może ułożylibyśmy sobie topkę najlepszych i najgorszych osób w redakcjach komiksowych :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #427 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 23:40:16 »
Akurat Conway jest Bogiem, bo to on wymyślił Punishera. Ale Ditko miał duży wkład w przygody Pająka przez te 40 numerów. Zresztą - gdyby Stan Lee był kompletnym beztalenciem, to Marvel by się nie przebił do świadomości mas w USA.

A najgorszy był T.Kłoszewski.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #428 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 01:22:35 »
Wspomniany tu Dominik Szcześniak maczał również palce w kolekcji Carrefoura, właśnie widziałem jego nazwisko w tomie o Jessice Jones.
W cytacie jest wspomniany błąd właśnie z tomu "X-Men kontra Magneto".

Offline HugoL3

« Odpowiedź #429 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 10:18:53 »
W cytacie jest wspomniany błąd właśnie z tomu "X-Men kontra Magneto".

Myślałem, żę chodziło o coś z WKKM. Macie skrin z tej wtopy? :D

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #430 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 09:54:51 »
Dziś kupiłem w kiosku pierwszy numer kolekcji i jeśli ktoś jest zainteresowany to można w ramach prenumeraty skorzystać z promocji: w pierwszej przesyłce numer 2 za 29.99 zł i numer 3 gratis.
Pierwsze wysyłki mają być realizowane od czwartku/piątku tego tygodnia.

Offline Voitas

« Odpowiedź #431 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 09:55:05 »
Widziałem dzisiaj pierwszy numer kolekcji, z naklejką "Nowa zawartość" czy jakoś tak. Wiecie o co chodzi? Są jakieś różnice co do rzutu testowego? Czy chodzi o to, że to nowy materiał, wcześniej nie wydany u nas?

Offline Kandor

« Odpowiedź #432 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 10:02:43 »
Widziałem dzisiaj pierwszy numer kolekcji, z naklejką "Nowa zawartość" czy jakoś tak. Wiecie o co chodzi? Są jakieś różnice co do rzutu testowego? Czy chodzi o to, że to nowy materiał, wcześniej nie wydany u nas?
Może chodzi o to m.in. że papier jest grubszy niż w kolekcji testowej? Trzeba spytać osoby posiadające egzemplarz z rzutu testowego.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #433 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 10:47:39 »
Dziś kupiłem w kiosku pierwszy numer kolekcji i jeśli ktoś jest zainteresowany to można w ramach prenumeraty skorzystać z promocji: w pierwszej przesyłce numer 2 za 29.99 zł i numer 3 gratis.
Pierwsze wysyłki mają być realizowane od czwartku/piątku tego tygodnia.

Czyli ja zamawiajac prenumerate tydzien temu bede musial zaplacic za 3 tom - czyli teraz mi sie oplaca zadzwonic, zrezygnowac, kupic tom 1 i znow zamowic prenumerate....

Online michał81

« Odpowiedź #434 dnia: Wt, 17 Styczeń 2023, 10:48:41 »
Czyli ja zamawiajac prenumerate tydzien temu bede musial zaplacic za 3 tom - czyli teraz mi sie oplaca zadzwonic, zrezygnowac, kupic tom 1 i znow zamowic prenumerate....
Tak