Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 245746 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HugoL3

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #405 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 11:02:06 »
Niektóre komentarze sugerują, że naszym obowiązkiem jest zbieranie tej kolekcji.
Nie wiem, czy nie przesadzamy. Kto chce, ten kupi i tyle. To jest wczesny Marvel, który naprawdę ciężko się czyta, w dodatku nie wszyscy fani tego wydawcy są zainteresowani WSZYSTKIM.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #406 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 11:45:41 »
Oczywiście że to nie jest obowiązek. Ile można pisać że lata 60-te nie są dla wszystkich? Ale jak widzę kilka postów, że Kolekcja byłaby świetna gdyby miała białe grzbiety jak we Włoszech, ale jak jest panorama to nie kupię za nic, to mnie pusty śmiech ogarnia. Jak papierek opakowania może wpływać na odbiór zawartości?
Liczą się treści w środku. Myślicie że ja chcę kupować komiksy od TK, mimo, że grubasy rozpadają się w środku, są drogie i specjalnie dubluje się w nich treści z Kolekcji które już mam? Oczywiście że mi się to niezbyt podoba i kręcę nosem. Ale możliwość posiadania całego Thora Straczyńskiego, Silver Surfera, Punishera jednak zwykle zwycięża.

Możliwość zebrania np. Spider-Mana OD SAMEGO POCZĄTKU W KOMPLECIE to dla mnie takie WOW jako komplecisty i maniaka komiksów, że wszystkie wady schodzą na drugi plan. Każda Kolekcja ma swoje wady. W ogóle wszystko ma swoje wady i zalety. Ale znów tutaj moim zdaniem zalety przeważają nad wadami i ja to będę kupował. Żebym nie żałował, jak braku zebrania Kolekcji Star Wars.

BTW - teraz już wiem, czemu po Trylogii Mesjasza wyszła Masakra Mutantów. TK liczył na efekt Shootera. :)

Offline michał81

« Odpowiedź #407 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 11:52:12 »
BTW - teraz już wiem, czemu po Trylogii Mesjasza wyszła Masakra Mutantów. TK liczył na efekt Shootera. :)

Co to ma wspólnego z zapowiadaną kolekcją? Shooter dopiero pojawiał się w latach 70 w Marvelu.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #408 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 12:08:55 »
Oczywiście że to nie jest obowiązek. Ile można pisać że lata 60-te nie są dla wszystkich? Ale jak widzę kilka postów, że Kolekcja byłaby świetna gdyby miała białe grzbiety jak we Włoszech, ale jak jest panorama to nie kupię za nic, to mnie pusty śmiech ogarnia. Jak papierek opakowania może wpływać na odbiór zawartości?
Liczą się treści w środku. Myślicie że ja chcę kupować komiksy od TK, mimo, że grubasy rozpadają się w środku, są drogie i specjalnie dubluje się w nich treści z Kolekcji które już mam? Oczywiście że mi się to niezbyt podoba i kręcę nosem. Ale możliwość posiadania całego Thora Straczyńskiego, Silver Surfera, Punishera jednak zwykle zwycięża.

Możliwość zebrania np. Spider-Mana OD SAMEGO POCZĄTKU W KOMPLECIE to dla mnie takie WOW jako komplecisty i maniaka komiksów, że wszystkie wady schodzą na drugi plan. Każda Kolekcja ma swoje wady. W ogóle wszystko ma swoje wady i zalety. Ale znów tutaj moim zdaniem zalety przeważają nad wadami i ja to będę kupował. Żebym nie żałował, jak braku zebrania Kolekcji Star Wars.

Dlaczego nazywasz siebie komplecistą skoro nim nie jesteś? Sam się przyznałeś, że nie masz wszystkich numerów WKKM więc jaki z Ciebie komplecista a co okładek wydania hiszpańskiego…są dużo lepsze, schludniejsze bez durnej panoramy, komiks zajmuje mniej miejsca na półce, a i cena byłaby na bank mniejsza…co do grubasów z Egmont to ani jeden mi się nie rozpadł czego nie mogę powiedzieć o komiksach z kolekcji Transformers czy WKKM.

Offline Mateusz

« Odpowiedź #409 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 12:15:18 »
Tak na pierwszy rzut oka ze zmian względem testu:

Do porównania:

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline HugoL3

« Odpowiedź #410 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 12:38:22 »

Ale do niedawna, jeśli chodzi o DC i Marvela, bycie komplecistą raczej nie równało się bycie odbiorcą kolekcji... Bo w kolekcjach dostaje się urywek runu, sam event bez serii rozwijających.
To będzie pierwsza kolekcja u nas, która faktycznie nie stworzy dziur w konkretnej serii.

Mateusz wrzucił fotki 1 numeru - to już jest w sprzedaży?

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #411 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 12:44:35 »
Tak na pierwszy rzut oka ze zmian względem testu:
O, widzę, że zmienili tłumaczenie debiutu. Anionorodnik wrócił! Pewnie "Nigdy więcej Spider-Mana" będzie miało tłumaczenie z WKKM.

Offline Mateusz

« Odpowiedź #412 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 12:46:00 »
Mateusz wrzucił fotki 1 numeru - to już jest w sprzedaży?

Nie, w sprzedaży będzie od wtorku (17 stycznia).
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #413 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 12:50:26 »
Myślicie że ja chcę kupować komiksy od TK, mimo, że grubasy rozpadają się w środku, są drogie i specjalnie dubluje się w nich treści z Kolekcji które już mam?

Litości...

Offline Maragast

« Odpowiedź #414 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 12:51:15 »

Po pierwsze nie ma żadnej możliwości zebrania Spider-Mana w komplecie tylko na razie zeszytów do roku 1968, a nawet jak kolekcję przedłużą to chyba tylko do 1975 więc zawsze będą braki.

Po drugie Ty nigdy nie widzisz wad kolekcji tak samo jak jie widzisz zalet wydań Egmontu.

Offline michał81

« Odpowiedź #415 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 12:51:28 »

Nie ma to jak tłumacz zajmuje się korektą swojego tekstu.  :-\

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #416 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 12:53:46 »
A tak pisał o nim Śmiałkowski

Szcześniak pracuje przy kolekcjach Marvelowskich jako tłumacz, redaktor i korektor i ciężko tam znaleźć tom bez błędów i literówek. Czasami tu o nich wspominam, bo fascynuje mnie, że można się podpisywać pod czymś, brać za to kasę i odwalać taką fuszerkę. Raz w jednym z komiksów znalazło się tam, jak rozumiem niechcący, jego imię i nazwisko po prostu w dialogach postaci Marvela. Serio. No sorry, ale po prostu nie szanuję takiego kucania na robocie (coś ostatnio znowu chodzi za mną to sformułowanie, które przed wielu laty usłyszałem od Marka Dyjaka).

Offline michał81

« Odpowiedź #417 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 13:09:59 »
W obecnej chwili to przekreśla dla mnie zakup tej kolekcji (a jeszcze rozważałem, po tym jak padła informacja o lepszym papierze). Przypomina mi to sytuację z pierwszymi tomami Kolekcji Superbohaterów Marvela.

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #418 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 13:52:12 »
Nie ma to jak tłumacz zajmuje się korektą swojego tekstu.  :-\
Tak, to powinno być zakazane!
W obecnej chwili to przekreśla dla mnie zakup tej kolekcji (a jeszcze rozważałem, po tym jak padła informacja o lepszym papierze). Przypomina mi to sytuację z pierwszymi tomami Kolekcji Superbohaterów Marvela.
Nic dziwnego, że Ci się przypomina. W końcu to ta sama ekipa robi. Trochę się podciągnęli, ale niesmak pozostał i parę argumentów niestety też nadal jest.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #419 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 16:57:23 »
Po pierwsze nie ma żadnej możliwości zebrania Spider-Mana w komplecie tylko na razie zeszytów do roku 1968, a nawet jak kolekcję przedłużą to chyba tylko do 1975 więc zawsze będą braki.

Po drugie Ty nigdy nie widzisz wad kolekcji tak samo jak jie widzisz zalet wydań Egmontu.

W znaczeniu że będzie komplet od 1962 do 1968 minimum. O to mi chodziło. Gdyby była Kolekcja Spider-Mana mielibyśmy komplet AMS od 200 do 300 numeru. Zawsze to jakiś pełny czasookres. Przeszłość jest trochę łatwiejsza, bo to dostajemy w Epicach to na pewno nie jest komplet. Bo wtedy leciały poza AMS jeszcze 3 serie z Pająkiem.

Wymieniłem powyżej wady - jest drożej, dostajemy najpierw lata 60-te a ciągle mamy duże braki w 80-tych, 90-tych i tak dalej. Na razie innych wad nie widzę.