Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 245692 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kandor

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #360 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 16:04:04 »
Bardzo mnie to interesuje. Szczególnie tom z Iron Manem: 109 stron za 50 zł. Jeśli takie kwiatki będą wyskakiwać co rusz, to nie wróżę dobrze tej kolekcji. Chyba że polska edycja będzie trochę "hojniej" skompilowana, ale jakoś w to wątpię.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Styczeń 2023, 16:10:41 wysłana przez Kandor »

Offline Pocztar

« Odpowiedź #361 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 16:08:29 »
Bardzo mnie to interesuje. Szczególnie tom z Iron Manem: 109 stron za 50 zł.

Ciekawe, co na to Bazyl ;)

Offline Kandor

« Odpowiedź #362 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 16:11:34 »
Ciekawe, co na to Bazyl ;)
Że TK maczał w tym palce.

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #363 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 16:22:37 »
Bardzo mnie to interesuje. Szczególnie tom z Iron Manem: 109 stron za 50 zł. Jeśli takie kwiatki będą wyskakiwać co rusz, to nie wróżę dobrze tej kolekcji. Chyba że polska edycja będzie trochę "hojniej" skompilowana, ale jakoś w to wątpię.

Badania psychiatryczne dowodzą, że taka ilość stron dla ramot jest maksymalną jaką może znieść przeciętny czytelnik komiksów w ciągu dwóch tygodni 😅

Dodam tylko, że hiszpańskie wydanie w stylistyce Marvel Fresh/Now ma dokładnie taką samą zawartość jak ta kolekcja 🙃

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #364 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 16:30:12 »
Kibicuję tej kolekcji jak każdemu komiksowi wydawanemu w Polsce. Sam kupował nie będę i nadal wydaje mi się, że nie ma ona wystarczającego potencjału sprzedażowego. Ale jeśli się pomylę, to będę się cieszył.

Offline xanar

« Odpowiedź #365 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 16:38:27 »
Ja to może bym kupował, ale mam to samo po angielsku i jak się okazuje nawet taniej, te twarde okładki to trochę przerost formy nad treścią, szczególnie, że tam za bardzo nie żadnych "rozkładówek" i będą zabierać miejsce na półce :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #366 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 17:15:41 »
Musze przejrzeć zawartość poszczególnych tomów na stronie włoskiej edycji. Może nie wszystkie tomy będą tak cienkie objętościowo. Zwłaszcza że BiZ to ma już bardzo dużo grubasków. Spider-man miał te 5 zeszytów plus 10 stron Amazing Fantasy. Zawsze to jest 110 stron.

Offline stab

« Odpowiedź #367 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 17:24:17 »
Przy 5 zeszytach na tom, to jest już prawie cena jak za omnibus.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #368 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 17:30:08 »
Wypomnienie hipokryzji bazyla za 3..2..1

Offline amsterdream

« Odpowiedź #369 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 17:32:01 »
Kibicuję tej kolekcji jak każdemu komiksowi wydawanemu w Polsce. Sam kupował nie będę i nadal wydaje mi się, że nie ma ona wystarczającego potencjału sprzedażowego. Ale jeśli się pomylę, to będę się cieszył.

Wydaje mi się, że kolekcja będzie się dobrze sprzedawać dopóki większość nabywców nie zacznie jej czytać i tylko będzie ją sobie stawiać na półce. Bo jak zacznie to u wielu pewnie pójdzie anulacja prenumeraty.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #370 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 17:32:12 »
Przy 5 zeszytach na tom, to jest już prawie cena jak za omnibus.

Pszykro. :(

Co w sumie pozostaje? Albo olać tą Kolekcję, bo kogoś starocie nie kręcą. Albo kupować te cieńsze i droższe niż w dotychczasowych Kolekcjach tomy. Dla tych którzy by chcieli poczytać Marvela z lat 60-tych po polsku, innego wyjścia nie ma.

Czyli tak... Kolekcja Spider-Mana padła wszędzie poza Hiszpanią. Test Kolekcji Avengers padł. Kolekcja X-Men ruszyła we Francji a u nas została zablokowana przez Millestones. Z portfolio Hachette zostały nam aktywne Legendary, Ultimates i Orgins. I tylko ta ostatnia miała najmniejszą liczbę dubli. Polski oddział ją przetestował, coś się sprzedało i mamy polski restart. Wola ludu zadecydowała.

I nie - nie jestem hurraoptymistyczny z powodu wyższych cen. Wkurza mnie to, bo przez 10 lat było stabilnie pod tym względem, aż do 2022 roku. Ale jak 9 milionów uprawnionych Polaków nie poszło do głosowania w 2019 i w 2020, to się nie dziwmy że m.in nieczytające województwo lubelskie wybrało nam rząd. I teraz przez taki rozwój wypadków, będę musiał kupować 5 zeszytowe tomy Kolekcji po 50 zł. W prenumeracie trochę taniej. Nie podoba mi się to i jestem zły. Ale też bezsilny.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Styczeń 2023, 18:44:38 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Midar

« Odpowiedź #371 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 18:40:38 »
Strona już ruszyła, zrobiłem notkę na blogu:
https://blogokomiksach.blogspot.com/2023/01/ruszya-kolekcja-marvel-origins.html
Napisałeś na blogu, że „W przypadku znacznego wzrostu kosztów produkcji i transportu wydawca może być zmuszony do zmiany cen sprzedaży”. Natomiast info na Filmożercach, przy cenach podaje, że „Ceny te zostaną utrzymane w oficjalnym rzucie”.
To, jak w końcu?

Offline Katharinka

« Odpowiedź #372 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 19:08:41 »
45 zł za 3 tomy a potem rezygnuję z prenumeraty.

Offline eridraven

« Odpowiedź #373 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 20:17:38 »
Napisałeś na blogu, że „W przypadku znacznego wzrostu kosztów produkcji i transportu wydawca może być zmuszony do zmiany cen sprzedaży”. Natomiast info na Filmożercach, przy cenach podaje, że „Ceny te zostaną utrzymane w oficjalnym rzucie”.
To, jak w końcu?

Na stronie kolekcji https://origins-kolekcja.pl/ masz info, że może ulec zmianie. Filmożercy mają byka.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Online ThePinkFin

« Odpowiedź #374 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 21:41:56 »
gdyby kogoś intresiło
na wiki uaktualniana jest lista kolejnych numerów różnych kolekcji Marvel w tym Origins

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Official_Marvel_Graphic_Novel_Collection#Marvel_Origines
Mocno cisną tę F4. 12 tomów, a 5 poświęconych im.