Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 245691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #240 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 16:37:57 »
Mocno mnie zaskakuje, że ta kolekcja ruszy.
Podejrzewam, że udało się z 2 powodów.
Licencja jest względnie tania.
Jest spore niedoszacowanie ilości ludzi lubiących takie mocno starsze komiksy.

Tania licencja. I podejrzewam, że czasy które są jakie są. To co nie opłacałoby się dwa lata temu, dzisiaj może być warte świeczki. Nawet jeżeli miałoby to niespecjalnie zarobić to pomoże przeczekać ciężkie czasy, nie wychodzić z rynku, nie zrywać kontaktu z kontrahentami, nie zwalniać ludzi. Najwidoczniej z testu i wcześniejszych doświadczeń wyszło im, że na tym nie popłyną.

Offline Kandor

« Odpowiedź #241 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 16:47:11 »
Kurczę, tak się mówi o tajemnicy handlowej, o niezdradzaniu wysokości nakładów przez wydawnictwa i nawet na 100% nie wiemy czy ta kolekcja ruszy (tylko to info o RUCH-u), ale masę osób WIE, że "licencja jest tania". Macie jakieś dojścia? Czy tylko zgadujecie, że "jest tania, bo powinna być tania, bo na takie komiksy pewnie jest tania, a na inne droższa"?

« Odpowiedź #242 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 16:53:37 »
  Dedukujemy. Te starocie sprzedają się słabiej niż nowsze komiksy i to nawet dyskusji nie podlega, bo przykładów jest sporo i szkoda czasu na ich przytaczanie. A zgodnie z logiką im coś gorzej się sprzedaje tym będzie tańsze.

Offline Kandor

« Odpowiedź #243 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 16:57:11 »
Acha, czyli zgadujecie, dobra, dziękuję :-)

EDIT: Jeśli ta "dedukcja" jest jednak trafna to ja poproszę tego Flasha Gordona (jak w hiszpańskojęzycznym rzucie testowym) - zaczął wychodzić w 1934 roku więc licencja musi być tania jak przysłowiowy barszcz, prawda? ;-)
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Styczeń 2023, 17:03:01 wysłana przez Kandor »

Offline Maragast

« Odpowiedź #244 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 17:00:19 »
W przypadku tej kolekcji faktycznie najlepiej by było jakby zostawała sukcesywnie przedłużana bo materiały z lat 70-tych to już naprawdę fajna sprawa - pewnie koło 150 tomu dochodzą do lat 70-tych.

« Odpowiedź #245 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 17:09:31 »
Acha, czyli zgadujecie, dobra, dziękuję :-)

EDIT: Jeśli ta "dedukcja" jest jednak trafna to ja poproszę tego Flasha Gordona (jak w hiszpańskojęzycznym rzucie testowym) - zaczął wychodzić w 1934 roku więc licencja musi być tania jak przysłowiowy barszcz, prawda? ;-)

Dedukcja jest raczej poprawna, za to z Twoją niepotrzebną zresztą ironią jest problem. Porównujesz zdaje się różne podmioty.

Offline xanar

« Odpowiedź #246 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 17:16:13 »
Jak sobie podzielili po 140 stron na tom to pewnie im się opłaca, tamte inne kolekcje miały różną ilość stron z tego co kojarzę.
Będą was oszukiwać na pieniądze, to już nie wiem czy te drogie i cienkie Egmonty nie są tańsze, no ale cienkie i drogie Hachette lepsze bo to nie Egmont ::)
Ciekawe czy to przetrwa te 100 tyłów i kto to będzie kupował poza tymi pięcioma osobami co tu się zadeklarowały.
Mozę jeszcze TK przyatakuje jakąś blokującą pozycją.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline bogi1

« Odpowiedź #247 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 17:24:05 »
Koledzy jest gdzieś rozpiska wszystkich tomów i zawartości? Jakaś Wiki?

Coś takiego mam póki co:
https://www.bedetheque.com/serie-80762-BD-Marvel-Origines.html
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Styczeń 2023, 17:27:49 wysłana przez bogi1 »

Offline Kandor

« Odpowiedź #248 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 17:26:47 »
"no ale cienkie i drogie Hachette lepsze bo to nie Egmont ::)" - "cytując klasyka", zapomniałeś dodać ;-)

« Odpowiedź #249 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 17:29:56 »
Jak sobie podzielili po 140 stron na tom to pewnie im się opłaca, tamte inne kolekcje miały różną ilość stron z tego co kojarzę.
Będą was oszukiwać na pieniądze, to już nie wiem czy te drogie i cienkie Egmonty nie są tańsze, no ale cienkie i drogie Hachette lepsze bo to nie Egmont ::)
Ciekawe czy to przetrwa te 100 tyłów i kto to będzie kupował poza tymi pięcioma osobami co tu się zadeklarowały.
Mozę jeszcze TK przyatakuje jakąś blokującą pozycją.

Tanio nie jest, ale dalej nie jest drogo, to jest cena porównywalna z innymi wydawnictwami. Tyle, że szczerze jaki jest niby wybór? Kto to inny wyda? Oprócz tych pięciu co się zadeklarowało tutaj to kupi jeszcze te dziesięć co wzięło test.

Koledzy jest gdzieś rozpiska wszystkich tomów i zawartości? Jakaś Wiki?

Nic takiego nie ma, ale zerknij na piątą stronę tego tematu i poszukaj mojego postu. Tyle ile udało mi się wygrzebać tam jest.

Offline xanar

« Odpowiedź #250 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 17:30:09 »

Offline Kandor

« Odpowiedź #251 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 17:43:52 »
https://www.comicsbox.it/serie/SUPEROICLA&limite=0
Dzięki. X-Men po roku, Silver Surfer po 3 latach, Doktor Strange po czterech. Jednak u nas mogłyby być jakieś modyfikacje, nigdy nie wiadomo. Avengers to już był nr 10-ty. Defenders ruszyli od nr 172.

Offline xanar

« Odpowiedź #252 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 17:43:59 »
  Tanio nie jest, ale dalej nie jest drogo, to jest cena porównywalna z innymi wydawnictwami. Tyle, że szczerze jaki jest niby wybór? Kto to inny wyda? Oprócz tych pięciu co się zadeklarowało tutaj to kupi jeszcze te dziesięć co wzięło test.

Nikt inny tego nie wyda, ciekawe ja będzie z tłumaczeniem i korektą bo tutaj to dużo liter jest, także mogą sobie nie poradzić.  :)

Ceny porównywalne, ale jak się przeliczy na liczbę stron to drogi Epic Egmontu i tak wychodzi taniej, także ci co tutaj krzyczeli, że Egmont drogi i cienki, teraz będą łykać jak pelikany tą jeszcze droższą kolekcje  ;D

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #253 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 18:07:34 »
 Ja już przy rzucie testowym wziąłem prenumeratę, więc teraz ją tylko potwierdzę ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #254 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 18:17:36 »
Jeśli to prawda, to dla mnie byłaby to przewspaniała wiadomość! Wiadomość roku, jak nie lat  :) Uwielbiam Marvele z lat 60., zwłaszcza Pajączka i Czwórkę. Te serie brałabym do końca, a z reszty też na pewno wzięłabym przynajmniej kilka tomów. Łatwiej powiedzieć, czego bym nie brała - powtórki Strange'a po Egmoncie (chociaż jeśli dodatki byłyby jakieś wyjatkowe, to mogę wziąć i jego jeden tom).

Cena faktycznie średnia jak na ilość stron, ale dla mnie dalej na akceptowalnym poziomie, zwłaszcza za tak niszowy materiał.
Dodatki są bardzo marnej jakości. Tak mniej więcej masz opis historii Marvela po stronie na tom, to już lepiej kupić sobie Niezwykłą Historię Marvela SQN, bo i tak nic więcej się z nich nie dowiesz. Papier też jest dużo cieńszy w testowym rzucie niż w innych kolekcjach czy Marvelach od Egmontu. I niestety to jest naprawdę na zatwardziałych fanów, bo czuć "ramotowatość" tych historii, co pewnie sporą część czytelników szybko zmęczy.
Ale może to jest jedyne wyjście, aby te komiksy u nas wyszły, no chyba, że kolekcja wyłoży się na mordę, patrząc, że będzie droższa od BiZ, a tomy będą cieńsze.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Styczeń 2023, 19:18:47 wysłana przez michał81 »