Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 245899 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HugoDumont

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #120 dnia: So, 01 Październik 2022, 17:07:59 »
Witam, podobnie jak Itachi mam prośbę do forumowiczów o 1 sztukę 1 tomu kolekcji. Jeśli ktoś ma na zbyciu lub może kupić to proszę o kontakt pv.

Offline Pan F.

« Odpowiedź #121 dnia: So, 01 Październik 2022, 23:49:08 »
Śmieszy mnie, jak widzę ogłoszenie na olx/allegro z tym komiksem za cenę od 30 zł wzywż, gdy na zdjęciu opakowania jest cena 14,90 zł XDDDDDD. Mogliby coś z tym zrobić, zamazać, uciąć  :D
6 rozdział już jest !
Aż 22 strony!!! Link poniżej :)

https://webkomiksy.pl/komiks/pomocny?v=vvgnXoSBG6-f

Offline Knl

« Odpowiedź #122 dnia: Nd, 02 Październik 2022, 13:45:04 »
Po co? Zupełnie normalne zjawisko, sprzedaż niedostępnych w zwykłej dystrybucyji komiksów za 150%, 200% ceny okładkowej. Za parę lat będzie chodził pewnie po 90-150zł. Uważam, że trzeba brać za te 40zł póki wystawiają.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: Nd, 02 Październik 2022, 15:41:40 »
Po co? Zupełnie normalne zjawisko, sprzedaż niedostępnych w zwykłej dystrybucyji komiksów za 150%, 200% ceny okładkowej. Za parę lat będzie chodził pewnie po 90-150zł. Uważam, że trzeba brać za te 40zł póki wystawiają.

A nie lepiej poczekać aż pojawi się regularnie na rynku i kupić za 15? Jeśli się nie pojawi to drożej będzie można kupić cały czas. Ale patrząc na to, że ludzie z całej Polski proszą o kupowanie egzemplarzy testowych to duża szansa, że test się uda.

Offline Cringer

« Odpowiedź #124 dnia: Nd, 02 Październik 2022, 16:18:09 »
Ale patrząc na to, że ludzie z całej Polski proszą o kupowanie egzemplarzy testowych to duża szansa, że test się uda.
Ze Spidermanam było to samo, a mimo to, test się nie udał. Bo finalnie nie chodzi o sprzedaż w całej Polsce a w jednym regionie i jak wspominał kiedyś Tomasz Kołodziejczak ludzie z Hachette biorą to pod uwagę.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Nd, 02 Październik 2022, 16:36:08 »
Ale ja nie mówię, że się uda, tylko że jest na to duża szansa. Jak się nie uda to drożej zawsze będzie można kupić, zamiast robić to teraz.

Offline Cringer

« Odpowiedź #126 dnia: Nd, 02 Październik 2022, 16:51:29 »
Tylko nic nie wskazuje na to że jest duża szansa.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #127 dnia: Nd, 02 Październik 2022, 17:18:18 »
Jak się nie uda to może być drożej niż drożej teraźniejsze.

Offline michał81

« Odpowiedź #128 dnia: Nd, 02 Październik 2022, 17:35:30 »
Jak się ma nie udać? Przecież tych nowych to podobno nikt nie czyta? Cały czas tu na forum pojawiają się takie opinie. Przecież niektórzy to chcieli zapewnień od Egmontu, że wyda epiki Pająka od pierwszego tomu.

A co do pierwszych wrażeń po pierwszym tomie to fabularnie jak dla mnie strasznie się zestarzało. Narracyjnie to wiadomo, że Lee w dialogi zbytnio nie potrafił. Fabularnie to sa proste historie, zamykajace sie w jednym zeszycie. Rysunkowo to jeszcze nie jest ten Ditko, którego można zobaczyć w wydanym Doktorze Strange'u w Marvel Limited. Niestety jest ubogo w szczegóły. Ale ma to jakoś swój urok.
Co do wydania to już wspominałem wcześniej cienki papier. W niektórych miejscach potrafi przeswitywac druk z drugiej strony kartki. Okładka tez cienka w porównaniu do poprzednich kolekcji Hachette. Sporo dodatków/tekstów zahaczajacych o historie powstania komiksu oraz o samych  autorów. To zdecydowanie na plus. Tłumaczenie daje radę, choć fakt że tłumacz i korektor to jedna i ta sama osoba nie napawa optymistycznie jeśli będzie trzeba seryjnie leciec z kolejnymi tomami, bo przy testowym rzucie widać, że zostało to dopracowane, ale później może to odbić się czkawką.
« Ostatnia zmiana: Nd, 02 Październik 2022, 17:37:30 wysłana przez michał81 »

Online Castiglione

« Odpowiedź #129 dnia: Nd, 02 Październik 2022, 18:08:55 »
Jak się nie uda to drożej zawsze będzie można kupić, zamiast robić to teraz.
Prawdopodobnym jest, że kiedy te komiksy przestaną być dostępne, to ich cena będzie wyższa niż teraz, gdy w kilku regionach wystarczy pójść po nie do kiosku.

Przecież niektórzy to chcieli zapewnień od Egmontu, że wyda epiki Pająka od pierwszego tomu.
Ach to Hachette, zobaczyli że Egmontowi idzie z Epikami to od razu poszli w klasykę, żeby zablokować im wydanie najstarszych tomów :-\

Offline xanar

« Odpowiedź #130 dnia: Nd, 02 Październik 2022, 18:25:13 »
Jak się ma nie udać? Przecież tych nowych to podobno nikt nie czyta? Cały czas tu na forum pojawiają się takie opinie. Przecież niektórzy to chcieli zapewnień od Egmontu, że wyda epiki Pająka od pierwszego tomu.

A co do pierwszych wrażeń po pierwszym tomie to fabularnie jak dla mnie strasznie się zestarzało. Narracyjnie to wiadomo, że Lee w dialogi zbytnio nie potrafił. Fabularnie to sa proste historie, zamykajace sie w jednym zeszycie. Rysunkowo to jeszcze nie jest ten Ditko, którego można zobaczyć w wydanym Doktorze Strange'u w Marvel Limited. Niestety jest ubogo w szczegóły. Ale ma to jakoś swój urok.
Co do wydania to już wspominałem wcześniej cienki papier. W niektórych miejscach potrafi przeswitywac druk z drugiej strony kartki. Okładka tez cienka w porównaniu do poprzednich kolekcji Hachette. Sporo dodatków/tekstów zahaczajacych o historie powstania komiksu oraz o samych  autorów. To zdecydowanie na plus. Tłumaczenie daje radę, choć fakt że tłumacz i korektor to jedna i ta sama osoba nie napawa optymistycznie jeśli będzie trzeba seryjnie leciec z kolejnymi tomami, bo przy testowym rzucie widać, że zostało to dopracowane, ale później może to odbić się czkawką.
A te Spidery i Strnage to przypadkiem nie były rysowane w tym samym czasie ? 1963r. ?
No a teraz masz takie same proste historie, rozciągnięte na pięć zeszytów :)
Jak się poczyta listy od "czytaczy" z tamtego okresu to ludzie zachwycali się tymi dialogami.

Ale ja nie mówię, że się uda, tylko że jest na to duża szansa. Jak się nie uda to drożej zawsze będzie można kupić, zamiast robić to teraz.
Ale będzie jeszcze drożej niż teraz :) Musicie podjąć męską decyzję i żyć z nią do końca życia  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: Nd, 02 Październik 2022, 18:32:59 »
Ale będzie jeszcze drożej niż teraz :) Musicie podjąć męską decyzję i żyć z nią do końca życia  :)

Cóż, dla mnie jedyną racjonalną decyzją jest taka, że jak będę mógł kupić to za 15 zł w normalnych rzucie to prawdopodobnie to zrobię. Jeśli tego rzutu nie będzie to nie kupię tego komiksu ani za 40, ani za 90 ani za 150 zł. Jeśli natomiast komuś tak strasznie zależy na tym akurat komiksie to ok, jest to zrozumiałe. Ciężko mi jednak uwierzyć, że może być on aż tak atrakcyjny dla kogoś żeby płacić za niego kilka razy więcej. Bardziej stawiam na owczy pęd i chęć pochwalenia się "ja też mam".

Offline xanar

« Odpowiedź #132 dnia: Nd, 02 Październik 2022, 18:40:49 »
To jest podaż/popyt, jest mało to cena rośnie, jak będzie dużo to będzie można i za 5zł kupić.
Twój komiks jest lepszy niż mój

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: Nd, 02 Październik 2022, 18:44:30 »
No to oczywiste i właśnie ten popyt jest dla mnie zaskakujący.

Offline Knl

« Odpowiedź #134 dnia: Nd, 02 Październik 2022, 18:56:38 »
40 zł za komiks, ponad 140 stron to naprawdę niewygórowana kwota. Poza tym, ładne i pierwsze zbiorcze wydanie pierwszych sześciu zeszytów. Myślę, że warto.