Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 245993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #90 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 11:19:00 »
No tak jest zawsze od 2012 roku i testu WKKM. Też zamówiłem tylko prenumeratę Lucky Luke'a zamiast kupować to w kioskach i do dziś tego nie dostałem. :) Prenumerata będzie wysyłana, jeśli Kolekcja Marvel Origins wyjdzie ponownie w całej Polsce.

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #91 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 12:19:41 »
Swoją drogą jak długo trwa rzut testowy? Ja kupiłem ten pierwszy tom i wysłałem zamówienie na prenumeratę od tomu 2.
Al czy oni jednak testują kilkoma tomami? BiZ chyba miało 4 testowe? (Ja wchodziłem dopiero, gdy już były zamówienia od tomu 6 stąd nie wiem) To oni liczą ilość prenumerat czy czekają ile ludzi kupi to w kioskach? Chcąc mieć dodatki z ulotki, to kupując w kioskach nie można na nie liczyć.

Jedyna pewność dla kupujących w kiosku jest taka, że jeśli kolekcja nie wyjdzie to mają 4 tomy?

Offline Arne

« Odpowiedź #92 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 12:34:21 »
Kolekcje zawsze były testowane 4 Tomami.
I gdzieś za około pół roku kolekcja ruszała, (lub nie).
Wtedy te 4 tomy ruszały do sprzedaży raz jeszcze w całym kraju.
Zazwyczaj ( bo nie zawsze, np. Wkkm) były to te same tomy kolekcji co w teście.
A jakie dane brano pod uwagę przy decyzji , czy ruszyć z kolekcją, czy nie, to wiedzą tylko w Hachette - i raczej się ta wiedza nie podzielą - gdyż wtedy różnego rodzaju fascynaci ( jak np. ja) mogliby zrobić różne rzeczy, aby zafałszować wyniki testu na korzyść wydania kolekcji.
Więc namawiam: zamawiajcie prenumeraty, nawet na podstawione osoby, fałszywe osoby, sąsiada, którego nie lubicie, żonę, swojego szefa, szefa żony, babcię, teścia, kota itp.
Przecież, jak przyjdzie do nich paczka z prenumerata, nawet nie muszą jej odbierać - jeśli nie zapłacą za przesyłkę, to po prostu nie dostaną kolejnej. A machina wydawania kolekcji już ruszy do przodu i nie tak łatwo będzie ją zatrzymać 😉
Oczywiście takie fałszowanie wyników może się czkawką odbić ( patrz. Kolekcja Spidermana, na której mi bardziej zależało niż na Transformerach, ale to ona ruszyła ☹️)

Ja zawsze brałem prenumeratę, a jednoczesnie polowałem na test w kioskach.
W przypadku Spidermana zamówiłem tylko prenumeratę i sami wiecie jak to się skończyło😉😁
« Ostatnia zmiana: Pt, 23 Wrzesień 2022, 12:38:38 wysłana przez Arne »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #93 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 12:35:51 »
Oczywiście takie fałszowanie wyników może się czkawką odbić ( patrz. Kolekcja Spidermana, na której mi bardziej zależało niż na Transformerach, ale to ona ruszyła ☹️)

Miało tam miejsce jakieś fałszowanko?

Offline Arne

« Odpowiedź #94 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 12:40:59 »
Bazyl wykupywał test i sprzedawał w innych województwach (sam od niego kupowałem Conana i Transformers😉). W przypadku Spider-Mana tego nie robił, bo już mieszkał w Warszawie, a tam testu nie było.😉😁
« Ostatnia zmiana: Pt, 23 Wrzesień 2022, 12:49:38 wysłana przez Arne »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #95 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 12:55:27 »
@UP
No nie. Kupowałem test Spider-Mana ale okazało się, że za mało, albo że z Gdańska nie podziałało tak dobrze jak z Zamościa i Lublina przy Conanie i Transformers. Każdego numeru Spider-Mana sprzedałem w okolicach 20 sztuk, tylko z terenów Gdańska. Okazało się to za mało. Gdybym wiedział, że sprzedaż tej Kolekcji (która była najlepsza i najbardziej mi na niej zależało) idzie słabiej niż dwóch poprzednich, to bym kupił wszystkie tomy w całym Trójmieście i sprzedawał taniej a nie z 10 zł standardowym narzutem. Nie zostawiłbym np. tomu 4 "Zdziczenie" w Świecie Prasy w Galerii Metropolia, żeby sobie ktoś inny kupił. No ale nie wiedziałem, że wyniki sprzedaży testu są słabe. Do dziś tego nie rozumiem - mniej popularny Conan i Transformers ruszyły po teście, a mega popularny Pająk przepadł.

Do dziś winię siebie, jak przy Lucky Luke'u. Może gdybym wtedy dalej był na mojej Zamojszczyźnie i popychał test Spider-Mana jak Conana i Transformers, to by poszedł. Czemu ludzie tego nie kupowali??
Oby Marvel Origins ruszył, ale ja nie pomogę, gdyż jestem teraz w Warszawie i praca nie pozwala mi ruszyć na łowy do sąsiedniego województwa. :)

Offline Arne

« Odpowiedź #96 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 13:00:08 »
Bazyl, pytam tak z czystej ciekawości:
To Conana i Transformers po ile sztuk każdego tomu w Polskę puszczales?
Więcej niż 20 szt. Jak w przypadku Spidermana?

Offline Geekboy

« Odpowiedź #97 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 13:08:46 »
(...)
Więc namawiam: zamawiajcie prenumeraty, nawet na podstawione osoby, fałszywe osoby, sąsiada, którego nie lubicie, żonę, swojego szefa, szefa żony, babcię, teścia, kota itp.
Przecież, jak przyjdzie do nich paczka z prenumerata, nawet nie muszą jej odbierać - jeśli nie zapłacą za przesyłkę, to po prostu nie dostaną kolejnej. A machina wydawania kolekcji już ruszy do przodu i nie tak łatwo będzie ją zatrzymać 😉

Ja zawsze brałem prenumeratę, a jednoczesnie polowałem na test w kioskach.
W przypadku Spidermana zamówiłem tylko prenumeratę i sami wiecie jak to się skończyło😉😁

Ale Wiesz, że zamówienia mogą weryfikować np. kodami pocztowymi i uwzględniać tylko te z rejonu testu do analizy wyników.

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #98 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 13:18:51 »
To są jeszcze jacyś chętni na ten pierwszy tom w normalnej cenie (15 zł) + koszty wysyłki OLX?
Mogę poszukać na Kaszubach w weekend, lub kolejne poszukiwania w Gdańsku dopiero w przyszłym tygodniu.

Wiem, ze @Alexandrus888 zbierał zamówienia to może już wszyscy co chcieli mają.

Te komiksy są dwa razy starsze niż ja, ale jeśli w tej kolekcji mają być pierwsze pająki po kolei, wymieniane w wielu Essential Spider Man Reading to przeboleję te ściany tekstu i stwierdziłem, że fajna ta kolekcja może być. W dodatku pierwsze Hulk, Daredevil, Iron Man.
Jedynie Thor niepotrzebny  :P

Dlatego jak są chętni to mogę pomóc testom kolekcji.
« Ostatnia zmiana: Pt, 23 Wrzesień 2022, 13:30:40 wysłana przez psychoszoku »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #99 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 13:43:54 »
@Arne
1 numeru Conana to lekko puściłem ponad 40 sztuk, bo jeden gościu ode mnie kupił sam kilkanaście egzemplarzy. Kolejnych numerów wyszło około 30 każdy. Trzydziestkę to puszczałem też każdy numer Transformers. Zmiana miejsca na Gdańsk sprawiła, ze stałem się zbyt pewny i kolekcji Spider-mana puściłem już mniej, uważając że to musi pójść. Ale nie poszło.

https://forum.komikspec.pl/nasze-komiksowe-kolekcje/8azyliszek-kolekcja/msg195215/#msg195215

Offline HugoL3

« Odpowiedź #100 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 16:10:21 »
Ale fakt, ze ta kolekcja spider-mana miała paskudne okładki...

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #101 dnia: So, 24 Wrzesień 2022, 01:00:23 »
Nie mnie oceniać, czy to jest dobra metoda, czy nie. Ważne że dzięki niej wydali już masę komiksów i tego się będę trzymał.
To wcale nie jest dobra metoda, o czym niektórzy już pisali. Biorąc pod uwagę to, że ignorują prenumeratę do momentu startu, to ta metoda jest wręcz obiektywnie debilna. Teoretycznie jak Ci zależy na całej (zawartości) kolekcji, to bierzesz prenumeratę (pomijając jej pewne wady, nad którym powinno się popracować), bo masz wszystko i jeszcze oszczędzisz, ale w sumie, to możesz jej nie dostać, bo oni tak działają, dlatego jednak musisz kupić te 4 tomy w kioskach, więc np. nie dostaniesz 3. tomu gratis. Nie przypominam sobie, żeby dało się prenumerować z dodatkami od 5. tomu, więc "strat" jest więcej.

No i pytanie, czy DZIĘKI niej? A może PRZEZ nią jest tego mniej.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #102 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 14:21:04 »
Jeśli ktoś nie jest przekonany do starych komiksów Marvela, może niech przeczyta komentarz Kurta Busieka.

Ja sam wiem, że 10 lat temu też bym nie kupił tych komiksów. Mimo wszystko jednak przez tą dekadę wyszło trochę współczesnych tytułów lat 80-2020, oraz część wielkich klasyków. I one mi się spodobały. Ja dojrzałem do tego by wrócić na sam początek i cieszyć się z jego lektury. Bakcyl komplecisty został we mnie rozbudzony i chcę je mieć na półce. Lata 60-te - Kree-Skrull War, Korvac Saga, Tajne Wojny, Bendiswersum, Marvel Now. To ma sens.

Offline Lukop

« Odpowiedź #103 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 00:31:44 »
U mnie z kolei jest tak, że widząc obecne trendy w komiksach, jak również w popkulturze ogólnie, mam świadomość, że te postępowe treści oddalają się ode mnie. Nie wiem, czy ten nurt jeszcze zmieni kierunek i ewentualnie za ile, ale to dobra wiadomość dla moich kupek wstydu (gry, filmy, seriale, komiksy). Mam wrażenie, iż bliżej mi będzie w niedalekiej (a może i dalszej też) przyszłości właśnie do origin Marvela, niż all-new-super-fresh Marvela.

Jest to przy okazji pierwsza taka superbohaterska kolekcja, która rzeczywiście konsekwentnie przedstawi(łaby) spójny kawał komiksowej historii na przestrzeni wielu numerów. To stanowi dodatkowy pozytyw, bo - choć są świetne poradniki Maragasta - to nieustannie przeraża mnie ogrom różnych wydań i konieczności skakania po nich, by zachować chronologiczny ład w czytaniu.

Największym dublem byłby u mnie fakt posiadania dwóch omnibusów ASM, ale chętnie je zatrzymam jako ważny element kolekcji fana pająka i zaopatrzę się w polskie wydania z dodatkami. Jednocześnie żałuję, że - tak jak wcześniej w przypadku Spider-Mana - ponownie nie mogę oddać swojego głosu za startem kolekcji w pełni komfortowo, bez kombinowania/przepłacania, gdyż jestem spoza obszaru tego nieszczęsnego testu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #104 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 01:08:38 »
@UP
Eeeeee - bez takich mi tu. Kolekcja Conana zrobiła właśnie to co napisałeś - od końca lat 70-tych po początek 90-tych, każdy kolejny numer. O Transformers i Thorgalu nie wspominając. Zatem proszę szanujmy się. :)

No i każdy z nas powinien, jak ja już to zrobiłem, zadzwonić do Hachette Polska na BOK i zamówić sobie prenumeratę. Suma fizycznej sprzedaży i zamówień zadecyduje o tym czy ta Kolekcja wystartuje w całej Polsce.