Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246111 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline psychoszoku

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #75 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 09:07:52 »
No chyba jest, ale ulotka z egzemplarzu kupionego w sklepie. Może już w takim razie można prenumerować.

Offline Geekboy

« Odpowiedź #76 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 09:08:03 »
A to nie jest póki co w fazie testów?

A skąd info, że cena za tom ma być 50 zł? Bo po tym obrazku widzę za 2 tomy przekreśloną kwotę 80 zł, czyli wychodzi 40 zł/tom

Bo 2 jest za 29,99 a od 3 za 49,99

Możliwość prenumeraty od drugiego numeru.
Można dzwonić na 22 487 53 33 lub wysłać maila na bok@hachette.com.pl

Im więcej zamówień tym większa szansa na start kolekcji  :)

MLeKrSkr

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 09:25:53 »
A skąd info, że cena za tom ma być 50 zł? Bo po tym obrazku widzę za 2 tomy przekreśloną kwotę 80 zł, czyli wychodzi 40 zł/tom

Drugi tom jest zazwyczaj tańszy. Dopiero od trzeciego cena była zawsze stała. Jeżeli za tom 2 i 3 wołają 80 zł, to można przypuszczać, że kolejne przesyłki będą po 90 zł miesięcznie. W prenumeracie taniej zawsze było o 5 zł, więc by pasowało, że 50 zł za tom.

Offline Geekboy

« Odpowiedź #78 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 09:31:40 »
Drugi tom jest zazwyczaj tańszy. Dopiero od trzeciego cena była zawsze stała. Jeżeli za tom 2 i 3 wołają 80 zł, to można przypuszczać, że kolejne przesyłki będą po 90 zł miesięcznie. W prenumeracie taniej zawsze było o 5 zł, więc by pasowało, że 50 zł za tom.

Dodatkowo ceny są podane na kuponie w warunkach prenumeraty

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #79 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 09:45:13 »
Tak, tu zdjęcie z kuponem.
Trezci tom za 49,99 zł ale w prenumeracie wyjdzie za 46,99 zł.

« Ostatnia zmiana: Pt, 23 Wrzesień 2022, 09:53:58 wysłana przez psychoszoku »

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #80 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 10:13:05 »
Prenumeratę można zamawiać telefonicznie i zaczynając od numery nr 1.
Pierwsza paczka wysyłana jest w przeciągu 14-60 dni kurierem Pocztex (płatna przy odbiorze) ale kolejne paczką pocztową zwykłą.

Pani z BOK podczas rozmowy telefonicznej powiedziała, że że względu na bardzo duże zainteresowanie kolekcją mogą wysyłać paczki z komiksami z opóźnieniem.

Rozmowa przeprowadzona kilka minut temu i od razu zamówiona prenumerata. Pierwsza paczka zawierać będzie tomy 1 i 2

Offline Kyms

« Odpowiedź #81 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 10:13:49 »
Pierwsze trzy tomy są jakimiś dubblami czy to zupełne nowości u nas?
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #82 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 10:14:48 »
Jeśli ktoś chce kupić po normalnych cenach tomy testowe kolekcji niech kontaktuje się z Hachette i oleje Januszy biznesu z Allegro.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #83 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 10:42:46 »
szybki zakup mieszkania w (...) Zamościu to rozważę ;)

Polecam. Najlepsze miasto w Polsce. :)

Bardzo się cieszę, że Hachette POLSKA wydało kolejną Kolekcję Komiksową. Oczywiście na razie to tylko test, ale, bardzo bym chciał by znowu wydawali dwie linie na raz - jedną z DC, jedną z Marvela.

Spoiler: PokażUkryj

Jak większość tutaj też oczywiście widzę, że Marvel Origins nie jest dla każdego. Jak pokazało 40 tomów klasyków z WKKM 61-120, niektóre z nich czyta się naprawdę ciężko. Choćby "Zmierzch Mutantów" uważam za najgorszy tom z nich wszystkich. Z drugiej strony - Romita Senior jest wielki. Spider-Man No More czy zeszyty z Mysterio z Kolekcji Carefoura to świetne komiksy, mimo upływu lat. Czyta się je i ogląda bardzo dobrze. Czyli można spokojnie czerpać przyjemność, również z takich pozycji.

Sam myślałem, że start Kolekcji Spider-Mana, to pewniak, wobec popularności tej postaci w polskim komiksowie. Natomiast słabo wierzyłem, że BiZDC wystartuje, gdy w teście dano aż 4 duble. Pomyliłem się w obu przypadkach, co pokazuje, że ciężko wyczuć klientów kupujących komiksy w kioskach. Dużo osób krytykuje Hachette za ten sposób badania rynku. Mi samemu on się podobał, jak mieszkałem w lubelskim, albo Gdańsku, ale teraz z perspektywy Warszawy czuję się poszkodowany. :) W tym "szaleństwie" musi się kryć jednak metoda. Dzięki niej dostaliśmy 170 tomów polskiego WKKM, 128 SBM, 57 tomów Thorgala, 75 Conana i 80 Transformers. Lucky Luke, Asterix i Spider-Man się nie udały, ale mimo to wydawnictwo nie rezygnuje z komiksów. BiZ DC ma 30 tomów za sobą i idzie na setkę, teraz próbują z Origins. To naprawdę jest solidna firma, która poważnie podchodzi do swoich klientów i nie porzuca zaczętych projektów w połowie.

Wszystko jak zawsze zależy będzie zależeć od sprzedaży. Trzeba wykupić wszystkie sztuki z kiosków, złożyć dużo zamówień prenumeraty w wydawnictwie, a potem kupować jeśli uda się tym doprowadzić do relauchu w całej Polsce. Wtedy znów będziemy mieć zdrową konkurencję, która jest bardzo korzystna dla nas klientów.

Ta Kolekcja jest ze starociami które nie każdemu się spodobają. Ale jak np. Conan eliminuje dwa podstawowe zarzuty krytykantów Hachette. Po pierwsze jest kompletna a nie fragmentaryczna. Jeśli w Polsce wyszłoby 100 numerów, to prawdopodobnie dostalibyśmy wszystkie zeszyty, wszystkich serii superhero, jakie wydał Marvel w latach 60-tych, kiedy liczbę tytułów ograniczała mu dystrybucja przez DC. Czyli po jakieś 70 oryginalnych zeszytów z Silver Age Spider-Mana, Thora, Avengers, Hulka, Iron Mana, X-Men, Daredevila itp. Kompletne serie głównego wszechświata 616 Marvela. Można to będzie mieć na swoich półkach.

Po drugie jest mała liczba dubli. Gdyby Hachette Polska wydał kolekcję Marvel Legendary, lub Marvel Ultimate jakie lecą teraz w UK czy Francji, to byłaby masa powtórek i po Egmoncie i po sobie samych. Bo nie ma możliwości ingerencji i zmiany tytułów które narzuca im Panini. Widać to w spisie tytułów ML jakie podrzuca nam prenumerujący tą Kolekcję @R3wolw3rowi3c. A z Ultimate wypadłyby Spider-Man, X-Men, początek Ultimates, czyli też dużo tytułów.

Przy Origins jest tych dubli zdecydowanie mniej. Znaczy jeśli ktoś kupił Essentiale Mandragory, to może słusznie kręcić nosem, bo Spider-Man i Daredevil będzie się powtarzał, tyle że w kolorze. Tak samo jak zawartość niektórych tomów WKKM - Spider-Man No More, Zmierzch Mutantów, W szponach Kingpina, Iron Man: Tragedia i Triumf, Narodziny Ultrona oraz pojedyncze zeszyty orginów z SBM. To samo z Dr Strange'm jeśli ktoś kupił wydanie Egmontu. Ale są to procenty o wiele mniejsze, niż to co mieliśmy w WKKM i SBM, reszta to świeżynki. Historyczne komiksy, których nie dostaliśmy w latach 60-tych i 70-tych jak reszta zachodniej Europy. Jeśli ta Kolekcja wyjdzie w całości, Hachette może w Polsce w 4 lata nadrobić to czego nie zrobiło TM Semic przez 8 czy Egmont Polska przez 30 lat swojego istnienia. Mozemy porządnie nadgonić ongoingi i uzupełnić luki w swoich zbiorach.

Dlatego właśnie ja to kupuję i bardzo chcę, by test się udał i wydawnictwo ruszyło z tą Kolekcją w całym kraju.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #84 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 10:52:15 »
Pierwsze trzy tomy są jakimiś dubblami czy to zupełne nowości u nas?

Amazing Fantasy 15 było w SBM 1 poświęconemu Spider-Manowi. Amazing Fantasy i 40 pierwszych zeszytów serii ASM wydała w czerni i bieli Mandragora w swoich dwóch Essentialach. Pierwsze zeszyty z Thorem, FF i Hulkiem były drukowane czasem w poświęconych im tomach Kolekcji Superbohaterów Marvela oraz w WKKM 60 Marvel Początki. Tyle że to były tylko i wyłącznie pierwsze zeszyty, a każdy tom Kolekcji zawiera ich wiecej.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 10:54:44 »
Sam myślałem, że start Kolekcji Spider-Mana, to pewniak, wobec popularności tej postaci w polskim komiksowie. Natomiast słabo wierzyłem, że BiZDC wystartuje, gdy w teście dano aż 4 duble. Pomyliłem się w obu przypadkach, co pokazuje, że ciężko wyczuć klientów kupujących komiksy w kioskach. Dużo osób krytykuje Hachette za ten sposób badania rynku. Mi samemu on się podobał, jak mieszkałem w lubelskim, albo Gdańsku, ale teraz z perspektywy Warszawy czuję się poszkodowany. :) W tym "szaleństwie" musi się kryć jednak metoda. Dzięki niej dostaliśmy 170 tomów polskiego WKKM, 128 SBM, 57 tomów Thorgala, 75 Conana i 80 Transformers. Lucky Luke, Asterix i Spider-Man się nie udały, ale mimo to wydawnictwo nie rezygnuje z komiksów. BiZ DC ma 30 tomów za sobą i idzie na setkę, teraz próbują z Origins. To naprawdę jest solidna firma, która poważnie podchodzi do swoich klientów i nie porzuca zaczętych projektów w połowie.

No właśnie w tym sęk, ja uważam, że ta metoda testowania jest niemiarodajna i nieprofesjonalna. Oczywiście nie odbieram wydawnictwu prawa do niej. Ale nie wiemy czy gdyby kolekcja Spider-mana albo Asteriksa wyszła to by nie sprzedawała się lepiej niż Transformers, a jedynie test wprowadził wydawnictwo w błąd.

Offline Kyms

« Odpowiedź #86 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 10:59:04 »
@Bazyliszek Dzięki! :)

Szczerze nie rozumiem troszkę idei testowania potencjalnej nowej kolekcji na zawężonym obszarze i bez wcześniejszego reklamowania. Rzut testowy nawet 1-3 tomów na całą Polskę byłby miarodaniejszy, ponieważ każdy miałby swobodniejszy dostęp do niego niż kombinowana na 10 sposobów. Brak marketingu jest zrozumiały z racji testu, ale w dzisiejszych czasach, czasach z Social Media, nie trzeba się wykosztować, żeby puścić jakąkolwiek reklamę - wystarczyłby jeden post na oficjalnym fanpage Hachette z 100zł na podbicie zasięgu postu, trafiłby gdzie miał i dalej poszedł drogą szeptaną. Przyjęty przez nich test, mnie jako osobę pracującą w marketingu, tylko by utwierdził, że testy w tej formie sensu nie mają.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #87 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 11:06:37 »
@ukaszm84
Zgadzam się z tobą, bo teraz nie mieszkam w województwie z testami. :)
Hachette od zawsze stosuje tą metodę badania rynku. W komiksach od 10 lat u nas i nie tylko, bo przecież SBM testowano tylko w Czechach, a u nas wystartowali z marszu. Nie mnie oceniać, czy to jest dobra metoda, czy nie. Ważne że dzięki niej wydali już masę komiksów i tego się będę trzymał. Jeśli dzięki temu testowi znów będzie 52 komiksy w roku od Hachette Polska, to będzie super.

Offline Leyek

« Odpowiedź #88 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 11:08:43 »
Pani z BOK podczas rozmowy telefonicznej powiedziała, że że względu na bardzo duże zainteresowanie kolekcją mogą wysyłać paczki z komiksami z opóźnieniem.

Rozmowa przeprowadzona kilka minut temu i od razu zamówiona prenumerata. Pierwsza paczka zawierać będzie tomy 1 i 2

Standardowe ich zagranie. Paczki dostaniesz jedynie jeśli kolekcja ruszy normalnie. Jak nie ruszy to zostaniesz z niczym.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #89 dnia: Pt, 23 Wrzesień 2022, 11:12:22 »
Standardowe ich zagranie. Paczki dostaniesz jedynie jeśli kolekcja ruszy normalnie. Jak nie ruszy to zostaniesz z niczym.

Dokładnie tak @dmlakers1. Po 4 numerze ogłoszą, że "czasowo wstrzymują kolekcję celem jej poprawienia" i nastąpi cisza na pół roku, podczas której zbiorą do kupy dane sprzedażowe plus ilość zamówień na prenumeratę i sobie przekalkulują, czy im się opłaca w to wchodzić. Jak uznają, że nie - to nie dostaniesz nawet tych tomów z rzutu testowego, pomimo że formalnie je zamówiłeś.

Zamawiałem tak Conana w rzucie testowym - pierwszy tom kupiłem w kiosku i od razu założyłem prenumeratę. Pierwsza paczka z tomami 2-3 przyszła dopiero po oficjalnym starcie kolekcji, jakieś kilka miesięcy później.