Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 525625 razy)

Online Castiglione

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2955 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 18:15:35 »
Że byli tam wymieniany twórcy których nie było w albumach? O to chodzi?
Odnosząc się jeszcze do tej kwestii - cóż, załóżmy, że nie siedzę na forum, nie czytam KAI, itd.

Wchodzę na stronę Egmontu (lub kupuję ten tom stacjonarnie w księgarni - sobie lub swojemu dziecku):
https://egmont.pl/Kaczor-Donald.-Przygody-mimo-woli.-Tom-2-101314101.html

Czytam info:
- scenarzysta - autorzy różni
- ilustrator - ilustratorzy różni

Czytam opis:
Kaczor Donald bywa porywczy i nerwowy, najbardziej jednak ceni hamak lub kanapę i święty spokój. Mimo to przeżywa liczne pasjonujące i niebezpieczne przygody w różnych zakątkach Ziemi, a nawet poza nią. W wir akcji zwykle wciągają go czynniki zewnętrzne, czy to w postaci wujka Sknerusa, kuzyna Dziobasa albo innych osób, czy po prostu zrządzenia losu. Już w najstarszej zamieszczonej w tomie historii, „Tajemnicy Marsa” z 1937 roku, Donald leci w kosmos, w najnowszej zaś, „Niebieskim deszczu” z 2001 roku, walczy z zagrożeniem, które przybyło z innej galaktyki na Ziemię. Komiksy w zbiorze zostały stworzone przez różnych autorów w ciągu kilku dekad, ale łączą je wątek przygody i liczne zwroty akcji. Nie raz i nie dwa okazuje się, że Donald, chociaż sam nie widzi w sobie zadatków na bohatera, potrafi stanąć na wysokości zadania... często z pomocą swoich siostrzeńców.

Oglądam przykładowe strony: włoski klasyk, Andersen, Rosa. Myślę - no dobra, jest Rosa, więc coś się pewnie powtórzy, ale autorzy różni, komiksy z różnych dekad, itd., to chyba można zaryzykować.

Kupuję komiks i okazuje się, że na 10 zawartych historii 5 jest Barksa (dlaczego nie ma o nim ani słowa w opisie czy na planszach, skoro ta seria ma być niby odpowiedzią dla nowych czytelników na brak dodruków "Kaczogrodu" - dlaczego więc nie jest reklamowana jego nazwiskiem?), a objętościowo stanowi to 60% komiksów. "Różni autorzy" to w 80% dwa nazwiska. Jedyne dwie historie, które wspomniano w tekście, to jedyne, których nie było w poprzednich kolekcjach.

I oczywiście - nie ma tu zawartej żadnej nieprawdy, ale żeby te dane podano transparentnie, to ja bym nie powiedział.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Marzec 2026, 18:19:23 wysłana przez Castiglione »

Offline michał81

« Odpowiedź #2956 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 18:38:17 »
I oczywiście - nie ma tu zawartej żadnej nieprawdy, ale żeby te dane podano transparentnie, to ja bym nie powiedział.
ustalicie wspólne zeznania jak to jest bo jeden twierdzi tak, a drugi inaczej
Nie do końca, jednak fałszywą reklamą i informacjami o tomie, Egmont wprowadził klientów w błąd.
ta reklama Egmontu jest fałszywa i kłamie czy też nie? ;)

Rozumiem ten wasz ból dupy o te powtórki, podobny miałem kiedy startowało WKKM i nawet wysłałem ankietę (która była dodana do pierwszego tomu), aby wydawca odpuścił powtórki, bo było jak dla mnie ich sporo. Ale kiedyś na forum gildii jeden z użytkowników mi napisał wprost, że dla niego to nie są powtórki, bo on od niedawna zbiera komiks i dla niego X-men Wheddona czy New Avengers Bendisa to jest jedyna opcja aby je kupić bo pierwszych wydań nie ma. I szczerze obstawiam że w przypadku Kaczek może być podobnie. Te 6 lat to jest szmat czasu, przyszli nowi czytelnicy, kolekcja Rosy nie będzie dodrukowana (Barksa pewnie też nie) przez te blokady i dla nich ta kolekcja może być jedyną opcją, aby przeczytać te komiksy. Z jakiegoś powodu jak radef przyznał pierwszy tom jest jednym z lepiej sprzedających się komiksów, wątpię aby ci którzy kupili wcześniejsze kolekcje spowodowali tak nagle dobrą sprzedaż. Ja wiem są takie przypadki jak radef który kupuje każdą możliwą wersje Kaczek (za ci podziwiam), ale ja np. nawet jak kupuje nową wersje jakiegoś komiksu to najczęściej sprzedają starą (nieraz zostawiam bo lepiej pasuje na półce), ze względu chociaż na miejsce na półce, ale nigdy nie dubluje sobie wydań. Nawet taka kolekcje Must Have od Hachette pełna powtórek widać że się sprzedaje, bo są nowe osoby które to kupują.   

« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Marzec 2026, 18:40:38 wysłana przez michał81 »

Offline radef

« Odpowiedź #2957 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 18:46:13 »
ustalicie wspólne zeznania jak to jest bo jeden twierdzi tak, a drugi inaczej
W 1. tomie Donalda opis jest fałszywy, w 2. tomie bardzo balansujący na granicy.

Niezależnie od tego - skoro jak twierdzisz, że powtórki nie są problemem, to czemu Egmont nie wspomina o nich w opisach i prezentuje ich na przykładowych stron?
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Marzec 2026, 18:50:59 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline michał81

« Odpowiedź #2958 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 18:55:26 »
Nie wiem bo ja tej konkretnej kolekcji nie zbieram. Dlatego pytałem o co chodzi z tą fałszywą reklamą. Ale to samo można zawsze powiedzieć o komiksie który wydaje Egmont/Hachette i ma dwa różne tytuły.

Nie wmówicie mi że ci co kupowali wcześniej kolekcje dają się tak naiwnie ograć przez Egmont przez opisy tomów. Wybaczcie, ale nie biorę was aż za takich naiwniaków.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Marzec 2026, 19:06:36 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2959 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 19:24:49 »
Uffff. Przypominam tylko że w Kolekcji Kaczogród Barksa Egmont Polska zmienił prawie wszystkie tytuły komiksów tego autora, które wcześniej to samo wydawnictwo opublikowało w Kaczorach Donaldach w latach 90-tych.

Offline radef

« Odpowiedź #2960 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 19:34:33 »
Dlatego że odpowiadał za nie inny tłumacz, a biorąc pod uwagę, że większość ten-pagerów nie miało tytułów wymyślonych przez Barksa, to także w USA przez lata zmieniały się oficjalne tytuły tych komiksów.
Więc nie wiem, jaki ma to związek z dyskusją o "Wielkich bohaterach Disneya".
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online Castiglione

« Odpowiedź #2961 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 19:36:38 »
ustalicie wspólne zeznania jak to jest bo jeden twierdzi tak, a drugi inaczejta reklama Egmontu jest fałszywa i kłamie czy też nie? ;)
Piękny przykład jak odpisać, ale do niczego się nie odnieść ;D Tak jak sądziłem rozmowa zupełnie bez sensu.