Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WolfSazen

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #870 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 12:20:58 »
Rozpakowuję właśnie prenumeratę z tomami 6 oraz 7 i mają one na foliach naklejki "Nowa Zawartość". Co to ma właściwie znaczyć? :D

Offline michał81

« Odpowiedź #871 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 12:24:38 »
Rozpakowuję właśnie prenumeratę z tomami 6 oraz 7 i mają one na foliach naklejki "Nowa Zawartość". Co to ma właściwie znaczyć? :D
W przypadku tych tomów nic nie znaczy. W przypadku tomów 1-4 został użyto grubszy papier i ta naklejka miała jeszcze sens. Teraz to zwykła ściema.
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Kwiecień 2023, 13:07:49 wysłana przez michał81 »

Offline eridraven

« Odpowiedź #872 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 12:46:08 »

To, że w środku masz zeszyty, które wcześniej nie były wydane w Polsce.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline michał81

« Odpowiedź #873 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 13:10:27 »
Co ty za przeproszeniem piszesz? Przecież pojedyncze zeszyty są powtórzone w Marvel Origins z innych komiksów (np. w WKKM), a naklejka nadal jest.

Offline eridraven

« Odpowiedź #874 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 13:15:19 »
Co ty za przeproszeniem piszesz? Przecież pojedyncze zeszyty są powtórzone w Marvel Origins z innych komiksów (np. w WKKM), a naklejka nadal jest.

Pojedyncze czasami tak, całość - nie.
Komiks to tylko hobby

Offline michał81

« Odpowiedź #875 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 13:20:01 »
Pojedyncze czasami tak, całość - nie.
Kolego w pierwszym tomie masz powtórzenie wszystkich zeszytów. Więc nie jest tak jak piszesz.

Ta naklejka to ściema. Z jakiegoś powodu nie nalepiają jej na tomy DC, gdzie tego materiału jest powtarzane więcej i tam przydałaby się bardziej. Jestem przekonany, że ktoś z Hachette nie dopilnował w drukarni i teraz ona już tak leci na każdy tom z automatu.
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Kwiecień 2023, 13:59:24 wysłana przez michał81 »

Offline eridraven

« Odpowiedź #876 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 13:30:55 »
Kolego w pierwszym tomie masz powtórzenie wszystkich zeszytów. Więc nie jest tak jak piszesz.

Tak, było same zeszyty były na czarno-biało w Mandragorze. Tylko że tu masz całość w kolorze, nowe tłumaczenie, dodatki. Nie jest to samo - nowa zawartość.

Ta naklejka to ściema. Z jakiegoś powodu nie nalepiają jej na tomy DC, gdzie tych tego materiału jest powtarzane więcej i tam przydałaby się bardziej. Jestem przekonany, że ktoś z Hachette nie dopilnował w drukarni i teraz już tak leci ona na każdy tom z automatu.

No jest to nowa zawartość, bo nikt inny nie wydał tych historii w takim kształcie przed Hachette. Zawsze było na wyrywki.
Komiks to tylko hobby

Offline michał81

« Odpowiedź #877 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 13:38:35 »
Tak, było same zeszyty były na czarno-biało w Mandragorze. Tylko że tu masz całość w kolorze, nowe tłumaczenie, dodatki. Nie jest to samo - nowa zawartość.
Komiks jest komiks. Nie ma znaczenia, że razy wyszedł czarno-biały a raz kolorowy. Jakie dodatki? Powtórzenie tekstów z Niezwykłej Historii Marvela, tylko napisane w bardziej rozwleczony sposób?

No jest to nowa zawartość, bo nikt inny nie wydał tych historii w takim kształcie przed Hachette. Zawsze było na wyrywki.
W kolekcji DC tak nie robią, więc twoje tłumaczenie nie trzyma się kupy. Ktoś zapomniał z Hachette zgłosić do drukarni, aby już nie dawali tej naklejki i tyle. Nie dorabiajmy jakieś większej filozofii to tego. Jak widać ta naklejka wprowadza więcej zamieszania, bo nie pierwszy raz pojawia się to pytanie co oznacza.
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Kwiecień 2023, 13:42:13 wysłana przez michał81 »

Offline eridraven

« Odpowiedź #878 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 13:49:11 »
Komiks jest komiks. Nie ma znaczenia, że razy wyszedł czarno-biały a raz kolorowy. Jakie dodatki? Powtórzenie tekstów z Niezwykłej Historii Marvela, tylko napisane w bardziej rozwleczony sposób?

Pominąłeś kwestię tłumaczenia ;)

W kolekcji DC tak nie robią, więc twoje tłumaczenie nie trzyma się kupy. Ktoś zapomniał z Hachette zgłosić do drukarni, aby już nie dawali tej naklejki i tyle. Nie dorabiajmy jakieś większej filozofii to tego. Jak widać ta naklejka wprowadza więcej zamieszania, bo nie pierwszy raz pojawia się to pytanie co oznacza.

Na szczęście mamy to forum, gdzie wszystko grono speców wyjaśni, jaki naprawdę jest zamiar Wydawcy...

Naklejka informuje nowej zawartości, która jest zawarta w każdym tomie. Tylko i aż tyle. Nie ma co tu obarczać nikogo za błędy, knuć teorii spisowych, rzucać się jak Rejtan i rozdzierać koszulę, jakie to Hachette jest złe.

PS Z tego co widziałem w wątku kolekcji Bazyla, sam kupujesz tę kolekcję. Wspierasz "wroga"?
Komiks to tylko hobby

Offline michał81

« Odpowiedź #879 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 13:55:28 »
Pominąłeś kwestię tłumaczenia ;)
Czyli teraz każdy tom DC od Hachette będzie nowym materiałem, bo jest tam inne tłumaczenie? No jednak nie. To jest cały czas ten sam komiks i naklejki tam nie ma.

Na szczęście mamy to forum, gdzie wszystko grono speców wyjaśni, jaki naprawdę jest zamiar Wydawcy...

Naklejka informuje nowej zawartości, która jest zawarta w każdym tomie. Tylko i aż tyle. Nie ma co tu obarczać nikogo za błędy, knuć teorii spisowych, rzucać się jak Rejtan i rozdzierać koszulę, jakie to Hachette jest złe.

PS Z tego co widziałem w wątku kolekcji Bazyla, sam kupujesz tę kolekcję. Wspierasz "wroga"?
Jakie teorie spiskowe? Dziwnym trafem w teście naklejki nie dali. Nagle wydali kolekcje i pojawia się naklejka. Jeśli jest tak jak piszesz to na 4 pierwszych tomach tej naklejki nie powinno być, bo POWTÓRZYLI MATERIAŁ z testu. Czyli jak w kolejnym tomie Spider-man będzie naklejka to znaczy, że będzie też nowy materiał? Nie, bo wyszedł w Mandragorze wcześniej. Następny, który nagina rzeczywistość. Przeanalizuj co napisałeś, bo obecnie sam zaczynasz sobie przeczyć.
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Kwiecień 2023, 14:00:18 wysłana przez michał81 »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #880 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 13:57:13 »
W ogóle po co komu ta naklejka, czy Egmont na swoich komiksach nakleja takie bzdury, które nic nie wnoszą?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #881 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 13:57:51 »

W tym samym wpisie, w którym ironicznie piszesz o specach wyjaśniających zamiary wydawcy (nie wiedzieć czemu pisanego dużą literą), zdanie dalej sam wyjaśniasz zamiar wydawcy, tak jak go rozumiesz. Przecież w tym nie ma nawet śladów logiki.

Offline eridraven

« Odpowiedź #882 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 14:03:56 »
Czyli teraz każdy tom DC od Hachette będzie nowym materiałem, bo jest tam inne tłumaczenie? No jednak nie. To jest cały czas ten sam komiks.
Jakie teorie spiskowe? Dziwnym trafem w teście naklejki nie dali. Nagle wydali kolekcje i pojawia się naklejka. Jeśli jest tak jak piszesz to na 4 pierwszych tomach tej naklejki nie powinno być, bo POWTÓRZYLI MATERIAŁ z testu. Czyli jak w kolejnym tomie Spider-man będzie naklejka to znaczy, że będzie też nowy materiał? Nie, bo wyszedł w Mandragorze wcześniej. Następny, który nagina rzeczywistość. Przeanalizuj co napisałeś, bo obecnie sam zaczynasz sobie przeczyć.

Naginam zasady pisania czegoś, co jest dublem, bo nikt nie napisał, czym to właściwie jest:
- nie mam poprzedniego wydania - czyli tego tez nie muszę?
- powtarza się jeden zeszyt - czyli tego tez nie muszę?
- są nowe dodatki - czyli tego tez nie muszę?
- jest inne tłumaczenie  - czyli tego tez nie muszę?
- jest nowy papier - czyli tego tez nie muszę?
- nie mam tomu testowego - czyli tego tez nie muszę?
- jest pokolorowane zamiast czarno-białego i odwrotnie - czyli tego tez nie muszę?

Pojęcie "dubel" to jest dopiero bubel i wprowadzania zamieszania. Nowa zawartość, to nowa zawartość i nic więcej. Hachette cały czas coś poprawia w kolekcji, czyta to forum, czego chcieć więcej?

Nadal nie odpisałeś na "PS Z tego co widziałem w wątku kolekcji Bazyla, sam kupujesz tę kolekcję. Wspierasz "wroga"?"
Komiks to tylko hobby

Offline michał81

« Odpowiedź #883 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 14:12:21 »
Naginam zasady pisania czegoś, co jest dublem, bo nikt nie napisał, czym to właściwie jest:
- nie mam poprzedniego wydania - czyli tego tez nie muszę?
- powtarza się jeden zeszyt - czyli tego tez nie muszę?
- są nowe dodatki - czyli tego tez nie muszę?
- jest inne tłumaczenie  - czyli tego tez nie muszę?
- jest nowy papier - czyli tego tez nie muszę?
- nie mam tomu testowego - czyli tego tez nie muszę?
- jest pokolorowane zamiast czarno-białego i odwrotnie - czyli tego tez nie muszę?

Pojęcie "dubel" to jest dopiero bubel i wprowadzania zamieszania. Nowa zawartość, to nowa zawartość i nic więcej. Hachette cały czas coś poprawia w kolekcji, czyta to forum, czego chcieć więcej?

Nadal nie odpisałeś na "PS Z tego co widziałem w wątku kolekcji Bazyla, sam kupujesz tę kolekcję. Wspierasz "wroga"?"
Nigdzie nie użyłem pojęcia "dubla" w obecnie rozpoczętej dyskusji. Tego nagminnie używa Bazyl, a teraz ty dołączasz do tego grona. Najpierw piszesz o jakiś teoriach spiskowych, teraz o jakimś wrogu? Zejdź na ziemie, nie kieruj się w kierunki Ziemi 8 ;).
W pierwszym tomie nie ma nowej zawartości, nie wciskaj teraz ściemy innym. To jest wznowienie pierwszych zeszytów z Essentiali. Jest to też wydane w teście. Miałem oba wydania wcześniej, więc naklejka wg "twoich teorii" nie powinna się tam znaleźć. Nie tłumacz wydawcy z niedbalstwa.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #884 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 14:23:53 »

Jak nie były jak sporo z nich było? :)