Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AntekSocjalny

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #855 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 08:31:15 »
Pierwotnie Sr Strange był złolem?

sum41

• Gość
« Odpowiedź #856 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 08:38:08 »
Dr Stephen Strange zadebiutował w Strange Tales #110, 2 miesiące po ToS #41.

Złoczyńca w Tales of Suspense #41  jedynie pojawia się  jako doktor Carla Strange, facet, który potrafił kontrolować elektryczność za pomocą swojego umysłu.

Nie ma żadnego związku z DR Strangem

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #857 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 08:58:18 »
Domyśliłem się, hehe. Zdziwiłem się tylko, że wcześniej był złol o tym imieniu. Nie najgorzej orientuję się w świecie marvela, ale to była dla mnie nowość. Jestem ciekawy ile  jeszcze takich ciekawostek odkryję w tej kolekcji

sum41

• Gość
« Odpowiedź #858 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 09:15:58 »
Podobna sytuacja byla np z Human Torchem czy Visionem ktorzy debiutowali w Golden Age.

Dr Doom tez mial swojego poprzednika i aby nie robic balaganu potem zmienili mu nazwe na Dr Druid.

Była też para Hulków, Thor i Loki zanim debiutowaly te dzis znane nam obecnie postacie.

Był tez robot Electro.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #859 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 09:21:46 »
Że Vision debiutował w golden age nie wiedziałem ciekawe informacje. Dzięki

sum41

• Gość
« Odpowiedź #860 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 09:28:32 »
Z Golden age mam taki problem ze bardzo lubie te klimaty pulpowe i te proste kiczowate historie tylko rysunki czesto sa slabe :)

Viosna mielismy zielono, czerwono, niebieskiego potem zolto zielonego, potem bialego, potem nawrotka :)

postimage

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #861 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 09:53:50 »
Fajnie się prezentuje. Z profilu wygląda jak Marsjański Łowca

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #862 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 10:08:31 »
Fajnie się prezentuje. Z profilu wygląda jak Marsjański Łowca
Vision to dla mnie w ogóle zawsze był trochę klonem/odpowiednikiem Martiana Manhuntera, zarówno pod względem wyglądu, jak i mocy (jak coś to nie wiem, który pierwszy debiutował, więc może jest odwrotnie - po prostu pierwszego poznałam Marsjanina).

sum41

• Gość
« Odpowiedź #863 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 10:19:05 »
W sumie to po zastanowieniu sie to technicznie pierwszy Vison debiutowal i nie debiutowal w Golden Age bo to byly dwie rozne postacie.

Vision Golden age -  Marvel Mystery Comics  #13 1940

Vision z Avengers - Avengers #57 1968 (john Buscema tworzac ta okladke wzorowal sie na rysunku  z Golden age ktory zamiescilem)

Martian Manhunter - Detective Comics #225  1955

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #864 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 11:55:47 »
Natomiast Marsjański Łowca Ludzi ma z pewnością jedną z najgłupszych ksywek w komiksowie. Zwłaszcza, jeśli chciał uchodzić za bohatera a nie postrach ludzkości.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #865 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 13:07:02 »
Ja dalej nie rozumiem czemu nie podjęto walki o uznanie X-men za plagiat Doom Patrolu... Sorry ale ekipa odmieńców prowadzona przez innego odmieńca, w obu przypadkach na wózku inwalidzkim to naprawdę spora inspiracja.

Offline Kandor

« Odpowiedź #866 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 14:03:31 »
Natomiast Marsjański Łowca Ludzi ma z pewnością jedną z najgłupszych ksywek w komiksowie. Zwłaszcza, jeśli chciał uchodzić za bohatera a nie postrach ludzkości.
Bo "manhunter" brzmi lepiej po angielsku niż po polsku? W dodatku przymiotnik "martian" też jest dość zwięzły. Poza tym bohater wcielił się w rolę ziemskiego policjanta-detektywa, czyli jak gdyby "łowcę ludzi". Już też chyba nie muszę dodawać, że to postać stworzona w latach 50-tych XX wieku.
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Marzec 2023, 14:47:59 wysłana przez Kandor »

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #867 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 15:00:39 »
Biorąc pod uwagę, że lata 50' to zloty wiek kina SF o najazdach obcych lubujących się w uśmiercaniu Ziemian, to Marsjański Łowca Ludzi brzmi złowrogo.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #868 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 15:47:31 »
Dziś może brzmi kiczowato ale na tamte lata gdy mielismy wysyp filmów sf ktore uwielbiam bardzo to pasowało 😀

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #869 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 17:19:31 »
Historia powstania nowego Visiona była opisana w "Niezwykłej historii Marvel Comics". Roy Thomas WIEDZIAŁ ( :) ) że był Vision w Golden Age i specjalnie go przerobił do występu w Avengers. Bo nie chciał oddawać praw do "swojej" postaci Marvelowi. Dlatego postanowił wyciągać z lamusa stare postacie z czasów Timely.