Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 246026 razy)

Offline Knl

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #675 dnia: Wt, 07 Luty 2023, 07:52:05 »
Porównując te pierwsze zeszyty Spider-Mana z Marvel Origins z tymi z, na przykład, Eepicowego Powrotu Złowieszczej Szóstki, to wcale nie czyta się ich gorzej. A nawet lepiej (historia z Octopusem!).

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #676 dnia: Śr, 08 Luty 2023, 09:45:27 »
Jeszcze raz przejrzałem pierwszą setkę najprawdopodobniejszych tytułów również w polskiej edycji. Tak jak było pisane wcześniej - z tymi wybranymi seriami dochodzimy do 1968 i końca ograniczeń w liczbie tytułów, narzucaną przez DC. Czyli nieźle.

Parę tomów powtarza się z drugiej 60-tki WKKM, ale jest to liczba mniejsza niż 10. Niestety Panini przy składaniu zawartości tej Kolekcji zupełnie olało skład poprzednich Kolekcji, które opchnęło Hachette. A oni to przyjęli. I mamy teraz takie rzeczy, że np. jeden zeszyt z historii "W szponach Kingpina" jest w numerze Spider-Man cz. 11 a pozostałe dwa są w Spider-Man cz.12. Narodziny Ultrona też są rozbite. Tutaj duży minus dla Panini i Hachette i dorzucam ten punkt do listy wad tej Kolekcji. Ale dla mnie i tak zalety są większe.

Offline michał81

« Odpowiedź #677 dnia: Śr, 08 Luty 2023, 09:49:44 »
Parę tomów powtarza się z drugiej 60-tki WKKM, ale jest to liczba mniejsza niż 10. Niestety Panini przy składaniu zawartości tej Kolekcji zupełnie olało skład poprzednich Kolekcji, które opchnęło Hachette. A oni to przyjęli. I mamy teraz takie rzeczy, że np. jeden zeszyt z historii "W szponach Kingpina" jest w numerze Spider-Man cz. 11 a pozostałe dwa są w Spider-Man cz.12. Narodziny Ultrona też są rozbite. Tutaj duży minus dla Panini i Hachette i dorzucam ten punkt do listy wad tej Kolekcji. Ale dla mnie i tak zalety są większe.
Gratuluje, że dostrzegasz, że Hachette ma wywalone na czytelnika. Mam nadzieje, że w każdym teraz możliwym poście będziesz pisał jak to ci poprzenosili te zeszyty i że nie kupisz tych tomów bo powinni zrobić to pod ciebie, tak jak to robiłeś w przypadku wydanego Imperatywu Thanosa.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #678 dnia: Śr, 08 Luty 2023, 09:56:20 »
Taki mam właśnie zamiar. Podkreśliłem zdublowane numery i tych 9 tomów nie kupię, bo już je mam. Jestem konsekwentny. Ale dalej nie znam innego zagranicznego wydania zbierającego tylko Imperatyw Thanosa i Annihilators 1 i 2 w jednym tomie.

Jeszcze co do pytania czy warto czytać i kupować. Warto bo to dziedzictwo, podwaliny i kawał historii komiksu superhero. Znalazłem jeden cytat (sprzed 2.5 roku) odnoszący się do "Przedwiecznych" w temacie o Marvel Limited, ale spokojnie mógłby się odnosić do Marvel Origins. Bo Kirby królem jest i basta. :)

Na pewno cena jest za wysoka, ale w innym wydaniu tego tytułu nigdy byśmy nie dostali. Przy czym to wydanie jakościowo jest 100 razy lepsze niż miękko czy twardo okładkowe Marvele, nawet te z kolekcji. Jestem wstanie przeboleć ją ze względu na rysunki Kirbiego.

PS.
Spoiler: PokażUkryj
Pożycz egmontowy IT, żebym sobie Earthfall przeczytał.
« Ostatnia zmiana: Śr, 08 Luty 2023, 10:19:01 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #679 dnia: Śr, 08 Luty 2023, 10:04:48 »
Ale dalej nie znam innego zagranicznego wydania zbierającego tylko Imperatyw Thanosa i Annihilators 1 i 2 w jednym tomie.
Ty to mało wiesz, ale takie wydanie istnieje.
« Ostatnia zmiana: Śr, 08 Luty 2023, 10:11:29 wysłana przez michał81 »

Offline eridraven

« Odpowiedź #680 dnia: Śr, 08 Luty 2023, 10:33:10 »

Każda z tych kolekcji ma inny cel, nikt nie będzie patrzył na twoje półki i uzupełniaj akurat twoje dziury w ciągłości.

Ty to mało wiesz, ale takie wydanie istnieje.

Po raz kolejny wychodzi brak znajomości języka angielskiego. Kupiłbyś Bazyl wszytko po angielsku, a nie liczył, że ktoś zrobi coś za ciebie, a i tak będziesz marudził, że jeden zeszyt się potarza i wahasz się przed zakupem.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline dreamer36

« Odpowiedź #681 dnia: Śr, 08 Luty 2023, 13:12:30 »
Skończyło się Bazylowe wycieszenie i od razu ciekawiej się na forum zrobiło :)

« Odpowiedź #682 dnia: Śr, 08 Luty 2023, 13:24:00 »
Ja również. Będę się raczej skupiał na pajączku, F4, X-Men, Avengers i Daredevilu

Tak z ciekawości, zapytam. Co wy chcecie od tego cyklu z Thorem? :)

To chyba najlepszy cykl wydawany w tej kolekcji. Wizualnie, przepiękny, Kirby wykreował niesamowity świat, który różni się od tych pokazywanych w innych seriach. Jak czytam lub słucham o Silver Age, dużo osób wymienia tę serię jako jedną z najlepszych i najmniej docenianych. 

Małe preview.

Moim zdaniem cykl Avengers zacznie się robić naprawdę dobry, pod koniec kolekcji, jak będą go tworzyć Roy Thomas i John Buscema (tom 71). X-men, dopiero jak kolekcja zostanie przedłużona i za rysunki zabiorą się Jim Starenko i  Neal Adams.

Offline Kandor

« Odpowiedź #683 dnia: Śr, 08 Luty 2023, 13:25:28 »
Skończyło się Bazylowe wycieszenie i od razu ciekawiej się na forum zrobiło :)
"nikt nie będzie patrzył na twoje półki i uzupełniaj akurat twoje dziury w ciągłości." - no cóż, ten niewrażliwy* i mało empatyczny typ jakim jest Tomasz Kołodziejczak "ciągnie szyderę" z tego 2-3 razy do roku, powyższe to wręcz cytat z jednej z jego wypowiedzi w tym temacie ;-)
,
[*na cierpienia młodego Bazyliszka i jemu podobnych]

« Odpowiedź #684 dnia: Śr, 08 Luty 2023, 16:21:40 »
To chyba najlepszy cykl wydawany w tej kolekcji.

Miałem napisać jeden z najlepszych cykli. Rozpędziłem się :) Spider i FF są bez wątpienia lepsze.

Z innej beczki. Czy ktoś podobnie jak ja ma wrażenie, że zarówno w DC jak i w Marvelu ta formuła, że czas "stoi w miejscu" się trochę wyczerpała? Lepiej to wygląda np. w Star Wars lub Invincible, gdzie bohaterowie się starzeją i umierają. W tych starych komiksach wszystko ma jeszcze sens i jest świeże. 

Offline Xmen

« Odpowiedź #685 dnia: Śr, 08 Luty 2023, 17:29:16 »
Nawet nie tyle że się wyczerpała tylko już nie ma żadnego sensu, czytając każdy nowszy komiks wielkiej dwójki wiemy że stawka jest żadna, nawet jeżeli ktoś zginie to zaraz wróci.
Wielkie eventy jeden za drugim ale żaden nic nie wnosi, może tylko kolejny metal albo inny kamień.
Jakakolwiek świeżość w Marvelu i dc skończyła się ponad 20 lat wstecz.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #686 dnia: Pt, 10 Luty 2023, 11:19:03 »
Z innej beczki. Czy ktoś podobnie jak ja ma wrażenie, że zarówno w DC jak i w Marvelu ta formuła, że czas "stoi w miejscu" się trochę wyczerpała? Lepiej to wygląda np. w Star Wars lub Invincible, gdzie bohaterowie się starzeją i umierają. W tych starych komiksach wszystko ma jeszcze sens i jest świeże.

W DC było o tyle prościej, że co jakiś czas robili reset Crisisami czy Innymi New 52.

W Marvelu funkcjonuje do dziś sliding timeline. Postacie starzeją się i czas leci wolniej niż w rzeczywistości. Gdzieś nawet było oficjalne przeliczenie, że 7 lat naszego czasu to rok na ziemi 616. Taki Franklin i Valeria Richards przez tyle lat od swoich narodzin stali się co najwyżej nastolatkami np.

« Odpowiedź #687 dnia: Pt, 10 Luty 2023, 11:55:13 »
W DC było o tyle prościej, że co jakiś czas robili reset Crisisami czy Innymi New 52.

W Marvelu funkcjonuje do dziś sliding timeline. Postacie starzeją się i czas leci wolniej niż w rzeczywistości. Gdzieś nawet było oficjalne przeliczenie, że 7 lat naszego czasu to rok na ziemi 616. Taki Franklin i Valeria Richards przez tyle lat od swoich narodzin stali się co najwyżej nastolatkami np.
Ja tam nie widzę, żeby oni jakoś sensownie prowadzili przelicznik czasowy w universum Marvela.
Jak dla mnie postacie w takim zapętlonym czasowo universum mają wiecznie 30 lat a bagaż doświadczeń, historii, które za nimi stoją rozwinięty, tak jakby miały 100 lat. Z każdym rokiem tych historii jest coraz więcej. Postaci jest nieskończona wręcz ilość. Nowi czytelnicy są kompletnie nieświadomi złożoności historii, jaka stoi za tymi postaciami. Starzy są świadomi tylko niektórych aspektów. Scenarzyści i redaktorzy coraz częściej mają problem się w tym wszystkim odnaleźć. Z każdym rokiem to kontinuum, historii robi się coraz bardziej zawiłe. W mojej opinii jest to mechanizm, który funkcjonował świetnie przez okres, około... no nie wiem... 30 lat i od jakiegoś czasu już nie działa. 

Przy okazji. Fajny filmik pokazujący, dlaczego pierwsza opowieść o Thorze, jest wybitnym komiksem. 

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #688 dnia: Pt, 10 Luty 2023, 12:27:22 »
Jak dla mnie postacie w takim zapętlonym czasowo universum mają wiecznie 30 lat a bagaż doświadczeń, historii, które za nimi stoją rozwinięty, tak jakby miały 100 lat.

Pracownicy idealni.

« Odpowiedź #689 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 07:46:38 »