Autor Wątek: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce  (Przeczytany 245694 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Marvel Origins - Kolekcja kolekcja w Polsce
« Odpowiedź #390 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 09:59:56 »
Ciekawe, bo w dzisiejszej dyskusji usłyszałem, że ta hiszpańska kolekcja to nie jest kolekcja jaką jak Hachette wydaje u nas a tylko linia wydawnicza takie jak np. Marvel Now od Egmontu.

Offline martinezpl

« Odpowiedź #391 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 11:15:02 »
Pierwsze 3 tomy za 45 zł biorę bo cena bardzo dobra, ale raczej mnie te ramotki odrzucą

Offline HugoL3

« Odpowiedź #392 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 11:19:07 »
Ciekawe, bo w dzisiejszej dyskusji usłyszałem, że ta hiszpańska kolekcja to nie jest kolekcja jaką jak Hachette wydaje u nas a tylko linia wydawnicza takie jak np. Marvel Now od Egmontu.

Jak dla mnie to wszystko mogłoby być tak wydawane. Bo co, jeśli przegapiłem jakiś numer - w perspektywie 2-4 tygodni i straciłem całkowicie szansę na uzupełnienie kolekcji to bym wszystkie te tomiki pogonił na olx.
Wiadomo, można mieć prenumeratę, ale sposób jej realizacji dla mnie jest przestarzały.

Kolekcje to zło - ani nie ma promocji, ani nie ma dostępności, ani nie ma możliwości zamówić ich w księgarniach razem z pozycjami innych wydawnictw.

Jakby się tak dłużej zastanowić to w sumie nawet nie wiem jakie są atuty kolekcji w porównaniu do regularnych serii dystrybuowanych w księgarniach. Ani cena, ani dostępność, ani wygląd. Że są lepsze dodatki? Może przez pierwsze numery, gdy poznajemy twórców i bohaterów. Zresztą, mówimy tu o 3-4 kartkach. Zobaczymy jakie ciekawostki trafią do 10. numeru FF4...

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #393 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 11:36:48 »
Jakby się tak dłużej zastanowić to w sumie nawet nie wiem jakie są atuty kolekcji w porównaniu do regularnych serii dystrybuowanych w księgarniach. Ani cena, ani dostępność, ani wygląd. Że są lepsze dodatki? Może przez pierwsze numery, gdy poznajemy twórców i bohaterów. Zresztą, mówimy tu o 3-4 kartkach. Zobaczymy jakie ciekawostki trafią do 10. numeru FF4...

Dla mnie tylko taki, że idę na spacer sobie do Empiku i kupuję sobie pojedynczy komiks bez czekania na dostawę większej paczki, sprawia mi to pewną przyjemność.

Offline kknd2

« Odpowiedź #394 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 12:48:28 »
Włoska, francuska i poniekąd hiszpańska wersja ma tą samą zawartość, objętość i kolejność, pomimo że w każdym z tych krajów ma innego wydawcę i wygląd. Niestety powyższe elementy zostały odgórnie narzucone przez Panini i Hachette nie miało nic w tej kwestii do gadania.

dużo ciekawsza forma wydawnicza tej kolekcji niż wersja PL, może tez byłoby taniej

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #395 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 13:08:48 »
Jakby się tak dłużej zastanowić to w sumie nawet nie wiem jakie są atuty kolekcji w porównaniu do regularnych serii dystrybuowanych w księgarniach. Ani cena, ani dostępność, ani wygląd.

Myślę,  że podstawową zaletą jest fakt, że w ramach kolekcji wychodzą tytuły, których poza nimi nikt by nie wydał. Tylko że zwykle to wycinki. Ale tutaj akurat tymi "tytułami,  których prawdopodobne nikt inny by nie wydał/by długo nie wydał" jest cała seria, a problem wycinków też znika, bo kontynuują dotąd, póki im się opłaca (przedłużanie).

Jednak zgadzam się generalnie, że teraz wad jest więcej. Wcześniej jeszcze cena była zdecydowaną zaletą w stosunku do ilości stron i użytej oprawy, w tym przypadku jest już gorzej niż było. No ale znowu, pamiętajmy też o inflacji i dużej niszowości tej konkretnej kolekcji.
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Styczeń 2023, 13:14:51 wysłana przez Lavender Blue »

Offline W0Y73K

« Odpowiedź #396 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 18:03:12 »
Mam poważny dylemat z tą kolekcją. Niby bym chciał, a się waham :D Jestem mało konsekwentny...
WKKM nie dozbierałem do końca (w złym momencie mojego życia wypuścili  ;) ) Conana też nie (35/70), WKKDC skompletowałem 70/80 (ale byłem głupi, że odpuściłem te 10 ostatnich). NA DC Superbohaterów i złoczyńców się zawziąłem i zbieram.
Ale boję się, że np. w połowie kolekcji Marvel Origins Hachette wyskoczy np. z tym: https://legendarycollection.hachettepartworks.com/
A to bym wolał zamiast Origins...

Offline stab

« Odpowiedź #397 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 18:55:11 »
Byłem mega napalony na tą kolekcje i nawet przełknąłbym tą archaiczna prenumeratę. ALE. Patrząc na rozpiskę włoską to u nas będzie to wszystko pourywane gdzieś koło 60-70 numeru (X-Men dojedzie do 40). Więc ja odpadam. Szoda, bo we Włoszech właśnie wypuścili Spider-Man do nr 175 :(

Online Darth_Simon

« Odpowiedź #398 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 19:47:38 »
Prawdopodobnie kupię 1 tom bo tani. A potem zobaczę jak mi się będzie czytać tę stare przygody Pajęczaka. Jak mi się spodoba to będę kupować tomy ze Spider-Manem.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #399 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 20:02:55 »
Miałem pierwszy tom Essentiala Spider-Mana i szczerze nie dało się tego czytać poległem na tym, Stan Lee to słaby scenarzysta był, zresztą co się dziwić jak komiksy robił z musu w bardziej marzył mu się showbiznes i wielki ekran.

Offline czarek

« Odpowiedź #400 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 07:18:27 »
Chyba każdy o czymś takim marzył w czasach TM-Semic. Kompletne wydanie Marvela od początku. Teraz, jak się to pojawiło, mocno się waham. Przede wszystkim z powodów finansowych.
Z poprzednich kolekcji się cieszyłem, wiedziałem, że nie kupię całości tylko będę sobie wybierał konkretne tomy. Tym razem, sens ta kolekcja ma tylko w przypadku wzięcia kompletu, albo wcale. No chyba, że skoncentrować się na jednym tytule.

Mam wydanie Essentiala Mandragory, więc chyba nawet pierwszy numer odpuszczę. Nie zachęca mnie jeszcze forma wydania kolekcji, twarda oprawa i panorama.

Odpuszczę kolekcje, zostanę przy Epicach od Egmontu, choć tu też wolałbym, żeby było wydawane tak jak w USA na miękko.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #401 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 09:19:33 »
Ale te białe grzbiety fajnie wyglądają - szkoda, że u nas tak nie będzie i znowu panorama będzie wyglądała kiepsko jak się opuści jakieś tomy.

Wystarczy kupić wszystkie numery. Problem solved, czas na CSa.

Te panoramy wygladaja kiepsko nawet jak ma sie komplet. Wstyd ustawiac cos takiego na widoku.

Ale ty widziałeś półki zw wszystkimi kolekcjami np. u @R3wolw3rowca? Ja wiem, że ludzie mają różne gusta, ale mi się takie coś podoba. I nie mowię, że serie od Egmontu, czy Muchy są brzydki. Ale na mnie zmasowanie panoram robi wrażenie i się bardzo podoba. No ale jestem skrzywiony, bo zbieram panoramy od Egmontu od 1997 roku.

Spoiler: PokażUkryj

I ja rozumiem jak ktoś nie chce kupować tych komiksów bo są droższe i cieńsze niż BiZ. To całkowicie zrozumiałe, bo rzeczywiście mogłyby zbierać więcej zeszytów. I rozumiem, że ktoś nie chce kupować, bo ciężko mu czytać ramoty. Mnie samego "Zmierzch mutantów" zniesmaczył. Mimo, że Marvel był niby postępowy, to starsi twórcy nie mogli się wtedy wyzbyć choćby głęboko zakorzenionego w nich seksizmu i dyskryminacji kobiet. I to widać w tych historiach. To nie są komiksy dla każdego, bo nie zawsze można przebrnąć przez naleciałości tamtych czasów.

Ale postawa, że nie będę zbierać, bo panorama jest brzydka, ale jakby były białe grzbiety to na pewno bym zbierał jest dla mnie śmieszna. Ot takie usprawiedliwianie się i zrzucanie winy na Hachette. Ja bardzo bym chciał, żeby Kolekcja była przedłużana. Gdyby te kilka serii dociągnęło do KOŃCA LAT 70-tych to przecież wreszcie spełniłoby się to o czym pisałem kiedyś na forum. Moglibyśmy nadrobić treści komiksowe, które odebrały nam czasy PRL-u. Można by domknąć tą wielką lukę. Fani komiksów powinni to zauważyć. To by była prawdziwa wartość dodana. A wystarczy tylko to kupować, to Hachette i w Polsce będzie to przedłużać. Stać nas na więcej niż dojście tylko do 1968 roku.

Offline Szekak

« Odpowiedź #402 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 09:23:19 »
Mimo, że Marvel był niby postępowy, to starsi twórcy nie mogli się wtedy wyzbyć choćby głęboko zakorzenionego w nich seksizmu i dyskryminacji kobiet. I to widać w tych historiach.
Akurat to uznaję za plus i fajną ciekawostkę.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online Darth_Simon

« Odpowiedź #403 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 09:27:25 »
Panorama WKKDC była super. Conana, Star Wars też.
Panorama Bohaterów i Złoczyńców jest słaba. Średnia grafika i do tego źle wygląda (widać białe paski pomiędzy tomami, czasami mam wrażenie jakby brakowało kawałka obrazka).
Lepiej by było jakby panoram nie dawali.
Co do panoramy Marvel origins to jest pstrokata, ale taki był chyba plan i może do tej serii pasować.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Mertusor

« Odpowiedź #404 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 09:39:49 »
Ta panorama, dzięki swojemu nietypowemu wzorkowi, zaspokaja potrzeby i kolekcjonerów wytrwałych i wybiórczych.
Jak brakuje hirołsowi oka, to kiepsko wygląda a tutaj nawet nikt nie dopatrzy za bardzo bez przyglądania, czy jest luka.
A równocześnie kilka losowych tomów też będzie prezentować się na półce fajniej, niż nużąca jednostajność samych białych czy czarnych grzbietów.

Edit: Fajny by był koc lub narzuta z obrazkiem jak w poście kolegi Bazyliszka powyżej. :-)
Mogliby dawać za uzbieranie kompletu kolekcji. ;-)
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Styczeń 2023, 11:01:04 wysłana przez Mertusor »