Autor Wątek: Marvel NOW!  (Przeczytany 41009 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online michał81

Odp: Marvel NOW!
« Odpowiedź #180 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 13:53:38 »
fajna jest seria uncanny avengers i czy jest potrzebna do zrozumienia eventu axis, bo podobno preludium do axis jest kiepskie,
Uncanny Avengers mi się podobało, ale..... pierwszy tom to w pewnym stopniu aftermatch AvsX i jest najsłabszy (niestety zawodzi narracyjnie, Remender napisał tu ściany tekstu, jak za stary czasów, opisując prawie wszystko co robią bohaterowie), jest jednak ważny dla AXIS. Tom 2-3 to kontynuacja wątków z wydanego przez Muchę Uncanny X-Force. Punktem wyjścia są wydarzenia z tej serii, potem historia podąża swoimi torami, ale warto wiedzieć przed tomem 2 o chodzi z Bliźnięta Apokalipsy. Tom 5 to bezpośrednio prolog do Axis, wracają wątki z pierwszego tomu oraz finał prowadzi do AXIS, eventu takiego sobie. W założeniach pomysł AXIS jest świetny, jednak wykonanie jest słabe. No i efekty jakie przynosi nie są do końca konsekwentne dla niektórych postaci. Tom 6 w rzeczywistości to nowa seria (vol. 2) z nowym składem, tylko że Remender się chyba pokłócił z redaktorami i odszedł z serii, ale domknął historię. Wg mnie warto nie jest to tak dobre jak Avengers i New Avengers Hickmana, ale lepsze od kolejnych serii Avengers jakie wychodzi po nich w Marvel Now 2.0. Tie-iny do AXIS są dobre, ale nie wnoszą noc do samej historii.

Offline NervousPie3

« Odpowiedź #181 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 14:11:58 »
ok. czyli przed x-menami AvsX i tam miałem taki plan. dokładnie chciałem przeczytać
-uncanny x-men mroczna phoenix WKKM 6
-wolverine bron x WKKM 45
-new x-men imperialni WKKM 21
-Astonishing x-men
-AvsX
nie koniecznie w takiem kolejności napewno zaczne od mrocznej phoenix a później sie zobaczy
czyli jednak bedzie trzeba sie zaopatrzeć w uncanny avengers :/

a co z atakiem na pleasant hill domyślam się że trzeba czytać razem z avengers z marvel now 2.0 przynajmniej z trzeba pierwsymi tomami.

Offline xanar

« Odpowiedź #182 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 14:24:01 »
Nie słuchaj go, Uncanny Avengers jest słabe. :)

Te eventy są pisane tak, że nie trzeba nic wiedzieć, będziesz miał jakaś stronę wprowadzającą czy coś.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Maragast

« Odpowiedź #183 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 14:37:45 »
Zapraszam na mój poradnik jak zacząć czytać X-Men:
https://marveldcchronologia.wordpress.com/jak-zaczac-czytac-x-men-czesc-2/

Znajdziesz tam szczegółowy opis jak serie przebiegają i jak się łącza ze sobą.

Nie polecam też zaczynać czytać mutantów od Marvel Now bo po pierwsze te serie nie są jakieś wynitne, a po drugie wskakuje się trochę w środek wydarzeń po Avengers kontra X-Men i można przez to być trochę zagubionym.

Najlepiej zacząć czytać od tego co wydawała Mucha: New X-Men Morrisona, Astronishing X-Men Whedona, opcjonalnie Wolverine Rucka - to nie tylko porządne runy ale też świetny moment na start. Potem lecieć dalej: Ród M, Trylogia Mesjasza, Uncanny X-Force Rozłam i Wojna z Avengers.
Zresztą wszystko masz po kolei opisane w poradniku - tylko muszę go trochę zaktualizować.
« Ostatnia zmiana: Pt, 30 Wrzesień 2022, 14:42:14 wysłana przez Maragast »

Offline NervousPie3

« Odpowiedź #184 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 16:05:29 »
widziałem ten poradnik i dlatego wcześniej napisałem,że chce przeczytać wkkm
-uncanny x-men mroczna phoenix WKKM 6
-wolverine bron x WKKM 45
-new x-men imperialni WKKM 21
-Astonishing x-men wheldona
-AvsX WKKM 105,111,120
-x-men rozłam WKKM 76
-syn m WKKM 59
niestety ród m jest nie do kupienia. tzn można kupić ale ceny są z kosmosu jak za Batman Metal :/

Offline xanar

« Odpowiedź #185 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 16:14:00 »
Dzisiaj jest taniej niż jutro  :)

Online michał81

« Odpowiedź #186 dnia: Pt, 30 Wrzesień 2022, 18:43:08 »
Nie słuchaj go, Uncanny Avengers jest słabe. :)
Przecież zaznaczyłem, że mi się podobało. Ta seria ma swoje problemy między innymi przez event AXIS. Sam osobiście tomy 2-4 uważam za solidne czytadła.
« Ostatnia zmiana: Pt, 30 Wrzesień 2022, 18:47:20 wysłana przez michał81 »

Offline NervousPie3

« Odpowiedź #187 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 22:42:27 »
Zapraszam na mój poradnik jak zacząć czytać X-Men:
https://marveldcchronologia.wordpress.com/jak-zaczac-czytac-x-men-czesc-2/

Znajdziesz tam szczegółowy opis jak serie przebiegają i jak się łącza ze sobą.

Nie polecam też zaczynać czytać mutantów od Marvel Now bo po pierwsze te serie nie są jakieś wynitne, a po drugie wskakuje się trochę w środek wydarzeń po Avengers kontra X-Men i można przez to być trochę zagubionym.

Najlepiej zacząć czytać od tego co wydawała Mucha: New X-Men Morrisona, Astronishing X-Men Whedona, opcjonalnie Wolverine Rucka - to nie tylko porządne runy ale też świetny moment na start. Potem lecieć dalej: Ród M, Trylogia Mesjasza, Uncanny X-Force Rozłam i Wojna z Avengers.
Zresztą wszystko masz po kolei opisane w poradniku - tylko muszę go trochę zaktualizować.

@Maragast
Gdzieś uciekły w tym poradniku niektóre zeszyty. Dokładnie:
-Amazing X-Men #7,#13,#14
-Magneto #9,#10

Offline wonap

« Odpowiedź #188 dnia: Śr, 29 Listopad 2023, 11:59:19 »
Odkopie stary temat ale jak to mozliwe, ze chronologia Marvel Now udostepniona przez Egmont nie uwzglednia
Avengers: Wojna bez końca ktore jest pierwszym numerem Marvel Now?

Online michał81

« Odpowiedź #189 dnia: Śr, 29 Listopad 2023, 12:32:03 »
Odkopie stary temat ale jak to mozliwe, ze chronologia Marvel Now udostepniona przez Egmont nie uwzglednia
Avengers: Wojna bez końca ktore jest pierwszym numerem Marvel Now?
To jest OGN, który oryginalnie w chronologii wyszedł dużo później w czasie trwania Marvel Now niż to było u nas.

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #190 dnia: Śr, 29 Listopad 2023, 13:23:22 »
Wolverine i X-men jest bardzo dobre, ale u nas to wydali to od środka, także nie wiem czy jest sens się za to brać.
Od środka? :o
Kupiłem dopeiro co 3 z czterech tomów na Black Week Egmontu :'(

Czyli najpierw powinienem pożyczyć i przeczytać ten tom z WKKM? (Wolverine i X-men Nowy Początek)

Online michał81

« Odpowiedź #191 dnia: Śr, 29 Listopad 2023, 16:06:33 »
Czyli najpierw powinienem pożyczyć i przeczytać ten tom z WKKM? (Wolverine i X-men Nowy Początek)
I tak I nie. Aby ogarnąć wątki z pierwszego tomu Wolverine i X-men  powinieneś przeczytać to co nie zostało wydane. Początek wydany w WKKM nie ma to większego znaczenia.
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Listopad 2023, 16:41:28 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #192 dnia: Śr, 29 Listopad 2023, 17:48:05 »
Zasadniczo to nie ma tie-inów do Avengers vs. X-Men + ze dwa zeszyty, czyli w sumie z 11 zeszytów.

Offline wonap

« Odpowiedź #193 dnia: Cz, 30 Listopad 2023, 14:52:49 »
Wolverine i X-men pierwsza czesc jest slaba. Dopiero nadrabiam Marvel Now ale bym sie sklanial do tej recenzji;) no moze bym dal 3/10 a nie 2;) https://www.geeklife.pl/2018/03/19/wolverine-i-x-men-tom-1-cyrk-przybyl-do-miasta/

Online michał81

« Odpowiedź #194 dnia: Cz, 30 Listopad 2023, 15:18:06 »
Zasadniczo to nie ma tie-inów do Avengers vs. X-Men + ze dwa zeszyty, czyli w sumie z 11 zeszytów.
Jak to? Hachette nie wydało? Nie może być. ;)