Autor Wątek: Marvel Limited od Egmontu  (Przeczytany 65294 razy)

Offline michał81

Odp: Marvel Limited od Egmontu
« Odpowiedź #240 dnia: Pn, 08 Marzec 2021, 16:59:09 »
Ross łączył stylistykę superbohaterskich komiksów z lat 60-tych z naturalizmem flamandzkiego malarstwa. W tym Havok/Wolverine, mamy świat w krzywym zwierciadle koszmaru, tutaj to Sienkiewicz i McKean przychodzą na myśl. Porównanie kompletnie z czapy.
Czy widziałeś wspomnianego przez mnie The Terminator: The Burning Earth?

« Odpowiedź #241 dnia: Pn, 08 Marzec 2021, 17:02:34 »
Nie widziałeś.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #242 dnia: Pn, 08 Marzec 2021, 23:14:54 »
To @michał81 porównuje to do Rossa, bo dla niego wszystko co malowane, to Ross. :) Ja tylko napisałem, że styl graficzny mi nie odpowiada i dlatego tego nie kupię. Plus to jest takie tylko łubu dubu, bez znaczenia. Ja bym chciał jakiś premierowy evencik, albo większy cross niż tylko team up.

Poza tym jak sprzedałem Electrę Assasin i nie podoba mi się grafika Love and War, to tym bardziej nie chcę Wolverine and Havok w takiej szacie. Już prędzej pójdę sobie do Centrum Komiksu i kupię Wolverine and Gambit za dychę.

Offline Pan M

« Odpowiedź #243 dnia: Pn, 08 Marzec 2021, 23:57:15 »
To @michał81 porównuje to do Rossa, bo dla niego wszystko co malowane, to Ross. :) Ja tylko napisałem, że styl graficzny mi nie odpowiada i dlatego tego nie kupię. Plus to jest takie tylko łubu dubu, bez znaczenia. Ja bym chciał jakiś premierowy evencik, albo większy cross niż tylko team up.

Poza tym jak sprzedałem Electrę Assasin i nie podoba mi się grafika Love and War, to tym bardziej nie chcę Wolverine and Havok w takiej szacie. Już prędzej pójdę sobie do Centrum Komiksu i kupię Wolverine and Gambit za dychę.

Akurat ważne sh nie ma nic wspólnego z jak największą rozwałką- chociaż nie twierdzę też, że nie ma dobrych eventów. Batmany Black and White, Black Orchid, Weapon X, Punisher Max, Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth, The Killing Joke nie niosą z sobą ogromnych reperkusji dla uniwersów, multiwersów a to jedne z najlepszych historii w dorobku Marvela i DC, ba jedne z najlepszych komiksów w ogóle.

Elektra jest graficznie na plus, bo to jeden z tych komiksów, który nie osiada na mieliźnie wygodnictwa rysunkowego, tylko jest bezkompromisową, artystyczną wizją Sienkiewicza. No i to się ceni, że w historii jakby nie patrzeć komercyjnych molochów było też miejsce na eksperymenty.

BTW Eventy to są spoko na polskim rynku jak mają odpowiedną podkładkę w postaci kontekstu ich powstania, tie-inów, tła fabularnego, statusu historii z perspektywy tamtejszej linii wydawniczej.

Offline michał81

« Odpowiedź #244 dnia: Wt, 09 Marzec 2021, 04:07:31 »
To @michał81 porównuje to do Rossa, bo dla niego wszystko co malowane, to Ross. :)
Jeszcze raz się powtórzę. The Terminator: The Burning Earth sprawdź sobie czemu porównuje do Rossa. Wbrew pozorom Ross nie zawsze rysował tak jak w Kingdom Come. Nieraz warto sprawdzić coś więcej niż tylko jeden komiks danego artysty. Choć czekam na twoje wrażenia z KC i mam nadzieje, że się nimi podzielisz, nie dlatego, że chce się wykłócać, ale po prostu jestem ciekaw czy pokryją się z moimi przypuszczeniami jakie będziesz mieć o tym komiksie.

Poza tym jak sprzedałem Electrę Assasin i nie podoba mi się grafika Love and War,
To tym bardziej nie rozumiem twoich żali wylewanych o ten tom Kingpina z kolekcji.

Już prędzej pójdę sobie do Centrum Komiksu i kupię Wolverine and Gambit za dychę.
To ja pozwolę ci przypomnieć sobie co napisałeś o rysowniku tego komiksu:
@UP
Znowu Sale?? Dlaczego?? (...) Ale te rysunki Sale'a. Nope.
Raz piszesz tak, raz tak. Zero konsekwencji. I podobna sytuacja z Wolverine & Havok, gdzie o inne komiksy w takim stylu marudzisz.
« Ostatnia zmiana: Wt, 09 Marzec 2021, 05:16:14 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #245 dnia: Wt, 09 Marzec 2021, 07:19:42 »
Oczywiście, że nie zawsze. Czasem rysował też jak w "Sprawiedliwości". :) Jak zwykle pomijasz fakt o którym wiesz - że czytałem już KC kiedyś, bo pisałem o tym kilka razy. Komiks ok. A wraz z moim doświadczeniem coraz bardziej doceniam jego fabułę. Choć oczywiście winię wydawnictwa, że tak specjalnie niszczą wizerunki bohaterów, przez co przyszłość KC staje się bardziej prawdopodobna.

Online misiokles

« Odpowiedź #246 dnia: Wt, 09 Marzec 2021, 08:15:43 »
Bazyliszku, to że pisałeś, że czytałeś komiks o niczym nie świadczy. Zbyt wiele razy pisałeś o komiksach bez ich czytania byśmy uwierzyli na słowo. Ale sam sobie wykształciłeś ową 'renomę', teraz zbierasz plon ;)

« Odpowiedź #247 dnia: Wt, 09 Marzec 2021, 18:04:02 »
To @michał81 porównuje to do Rossa, bo dla niego wszystko co malowane, to Ross.

Wybacz Bazyl, faktycznie oskarżyłem Ciebie pewnie już z przyzwyczajenia, moja wina.

Jeszcze raz się powtórzę. The Terminator: The Burning Earth sprawdź sobie czemu porównuje do Rossa. Wbrew pozorom Ross nie zawsze rysował tak jak w Kingdom Come.

Nie jest ważne, jak on rysował na początku kariery. Alex Ross to Marvels, Batman, Kingdom Come, Justice czy Astro City a nie jakiś Terminator, którego nikt nie pamięta. Że już nie wspomnę, że i tak ten Terminator nie przypomina właściwie w niczym nasze przyszłe Marvel Limited.

Offline nayroth

« Odpowiedź #248 dnia: So, 13 Marzec 2021, 15:07:05 »
Bardzo czekam na Stopionego, żeby się przekonać czy edytorsko będzie poprawa. Przedwieczni mocno rozminęli się z moim poczuciem estetyki - z zewn. przypominali taki grubo ciosany klocek, bez polotu, siermiężne logo, nijaka czcionka na grzbiecie, eh.. W każdym razie, teraz z Havokiem liczę na błysk (dosłownie okładka powinna wręcz świecić lakierem skoro komiks o atomach i radioaktywności;) i ogólnie żeby oprawa dorównywała poziomem zawartości. Oby Egmont podołał i nie zeszpecił albumu :) 

ps.: jak w tej reklamie: "limity to tu były na budżecie (grafików)"  ;)

Offline Leyek

« Odpowiedź #249 dnia: So, 13 Marzec 2021, 17:00:09 »
Ja bym tam widział Allreda, albo Silver Surfer ze Slottem, albo X-Statix z Milliganem, ewentualnie Inhumans Jae Lee i Paula Jenkinsa.

Patrząc na dotychczasowe tytuły to chyba jedyna seria wydawnicza gdzie mógłby się Allred załapać. Tyle, że SS to zbyt dużo zeszytów, X-Statix w sumie też :/
Szkoda, bo jest to jeden z tych autorów, którego na naszym rynku strasznie brakuje (jedynie jakieś wycinki w kolekcjach). Głównie dla rysunków (tak 70% do 30%) mam oba powyższe tytuły w oryginałach.

Offline LukCook

« Odpowiedź #250 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 12:33:27 »
Dotarła do mnie majowa paczka z Gildii, z najmocniejszym punktem z listy - Stopiony :)

Wygląda pięknie i wielki plus za projekt okładki i grzbietu, prezentuje się o niebo lepiej niż w Przedwiecznych.

Offline Szekak

« Odpowiedź #251 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 12:52:22 »
Dwa komiksy wyszły w serii i już niekonsekwentne grzbiety.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline xanar

« Odpowiedź #252 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 13:05:33 »
Może wieźli sobie narzekania, że te grzbiety strasznie biednie wyglądają.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Teli

« Odpowiedź #253 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 13:12:36 »
No bo biednie wyglądają. W chwili obecnej duży format od wielkiego E jawił mi się jako białe grzbiety Noir i czarne ML. Na półce wygląda to estetycznie ale też ubogo wizualnie.
Ewolucja w dobrą stronę, a uważam że w tym przypadku grzbiet wygląda lepiej, zawsze na plus.

Offline Murazor

« Odpowiedź #254 dnia: Śr, 19 Maj 2021, 13:13:08 »
Może wieźli sobie narzekania, że te grzbiety strasznie biednie wyglądają.
"Nam się nasze grzbiety podobają" :P

Myślę, że do Stopionego dostali grzbiet w materiałach, a do Eternals nie.