Autor Wątek: MARVEL FRESH kolejność czytania  (Przeczytany 7911 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: MARVEL FRESH kolejność czytania
« Odpowiedź #30 dnia: Pn, 27 Listopad 2023, 09:02:41 »
@HugoL3 zdecydowanie za mało. Sięgnij po komiksy z Mayday Parker (której debiut był w 1998), a zobaczysz kolejne zastępowanie Spider-man postacią kobiecą  ;).

Offline Norbo80

« Odpowiedź #31 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 17:48:59 »
Czyli jaka jest kolejnosc czytania Marvel Fresh? :) Troche dyskusja zeszla na inne tematy. Kupilem wszystkie dostepne w PL i biore sie za czytanie. Znam stronke https://8studs.wordpress.com/2023/08/19/jak-czytac-marvel-fresh-v2-0-chronologia/ ale kilka komiksow jest na tym samym poziomie. Ja to czytac od prawej do lewej?

Dzieki.

Offline michał81

« Odpowiedź #32 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 17:58:05 »
W przypadku eventów czytasz najpierw zbiorczy tom eventu, potem pozostałe zbiorcze innych serie z tie-inami. Oczywiście możesz w sieci znaleźć dokładne opracowanie zeszyt po zeszycie, to jest druga opcja jak czytać eventy, wybór już jest po twojej stronie.

Co do pozostały serii to jest tak ustawione na grafice, że wydarzenia z serii dzieją się w tym samym czasie (trochę się to wykłada przy tomach 2w1, gdzie taki tom dzieje się równolegle do pojedynczych dwóch tomów innych serii, ale mniejsza o to, bo wtedy trzeba by robić takie grafiki zeszyt po zeszycie), ale nie musisz tego tak czytać. Możesz na spokojnie czytać jak ci pasuje. To ma naprawdę małe znaczenie, bo historie się niezależne skupiające się na danym bohaterze, jedynie co ma znaczenie to eventy i tomy z nimi powiązane (patrz uwaga powyżej).

Offline Norbo80

« Odpowiedź #33 dnia: Wt, 11 Czerwiec 2024, 19:55:24 »
dzieki. A nie zrobie nic zle jak bede czytal w kolejnosci wydania w PL? wg https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Marvel_Fresh  bo na grafice w wyzej podanm linku widze np. zeby najpierw przeczytac xterminacje a pozniej powort Wolverina a to chyba powinno byc odwrotnie.

Offline michał81

« Odpowiedź #34 dnia: Wt, 11 Czerwiec 2024, 20:28:10 »
Zasadniczo powrót Wolverina jest w całkiem innym komiksie niż ten wydany przez Egmont, więc tak jak jest to ułożone jest ok, bo jest to poprawnie wg chronologii ukazywanie się zeszytów (przecież masz na wiki wypisane kiedy były wydane oryginalne zeszyty). Ważne, aby przeczytać przed Uncanny X-Men. Tom 2: Cyclops i Wolverine.

Offline nori

« Odpowiedź #35 dnia: Wt, 11 Czerwiec 2024, 20:29:39 »
Egmont nie zawsze wydaje tak, jak powinno się czytać. ;) Ale to Michał zapewne dokładnie uściśli (EDIT: już uściślił ;) ).
Najnowsze wersje grafik znajdziesz na forum w wątku: https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/chronologia-marvel-i-dc-comics/  Marvel Fresh miał niedawno aktualizację.

Oprócz tego warto zajrzeć na stronę Maragasta, tam rozpracowuje już chronologię praktycznie zeszyt po zeszycie, do tego bierze pod uwagę także "nieoficjalne wydania".
https://marveldcchronologia.wordpress.com/

8studs blog o klockach LEGO, komiksach i filmach.

Offline xanar

« Odpowiedź #36 dnia: Wt, 11 Czerwiec 2024, 20:33:15 »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline nori

« Odpowiedź #37 dnia: Wt, 11 Czerwiec 2024, 20:40:39 »
Norbo80, to jako ciekawostka, w takich zestawianiach jak przytoczył xanar, często zdarzają się różnice. Jak kleciliśmy Ultimate, przeglądałem parę opracowań, i momentami można było osiwieć. ;)
Tak więc Norbo80 nie przejmuj się za bardzo, i po prostu czytaj. Jak Michał już wspomniał, nie musisz sztywno trzymać się linii i zaliczać wszystko z danego "czasu". Ja często wolę jednak czytać seriami, szczególnie, jak mi się kupka wstydu rozrośnie. Jedynie przypilnuj ewentów, ale często bywa teź tak, że główny tom to całość pewnego wydarzenia, a w tomach uzupełniających są naprawdę małe nawiązania. Ale oczywiście, nie jest to reguła.

Taki jest świat Superhero DC i Marvela. ;)

8studs blog o klockach LEGO, komiksach i filmach.

Offline saruman

« Odpowiedź #38 dnia: Wt, 11 Czerwiec 2024, 23:08:33 »
Też uważam, że najlepiej podejść do tego na luzie i czytać seriami, ewentualnie czasami zerknąć na podlinkowane poradniki dla referencji (np. przy eventach). Ja ostatnio czytam sobie mniej więcej z chronologią wydawania w Polsce i jest ok.

Ale różnie bywało, takich Avengers np. to zaliczyłem tomy 1-7 za jednym zamachem, bo wcześniej coś innego wpadało do przeczytania i odkładałem na później. Thora + Wojnę Światów chyba też całość jedno po drugim.
« Ostatnia zmiana: Wt, 11 Czerwiec 2024, 23:12:30 wysłana przez saruman »

Offline Norbo80

« Odpowiedź #39 dnia: Śr, 12 Czerwiec 2024, 20:22:39 »
dziekuje wszytskim za odpowiedzi i wlozona prace.

Offline Norbo80

« Odpowiedź #40 dnia: Śr, 12 Czerwiec 2024, 20:34:02 »
aha jeszcze jedno pytanie - widze, ze pojawil sie Conan. To tez jest Marvel Fresh?

Offline michał81

« Odpowiedź #41 dnia: Śr, 12 Czerwiec 2024, 21:04:53 »
aha jeszcze jedno pytanie - widze, ze pojawil sie Conan. To tez jest Marvel Fresh?
Tylko to co na grafice. Te komiksy z Conanem dzieją się w Uniwersum Marvela, a sam Conan został na pewien czas członkiem Avengers dokładnie Savage Avengers.