Autor Wątek: Marvel - Epic Collection  (Przeczytany 16963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 79ers

Odp: Marvel - Epic Collection
« Odpowiedź #90 dnia: Pn, 12 Luty 2024, 18:51:49 »

Mylisz się odrobinę. Komiksy z Lobo i Alienem nie pojawiały się na tyle często, aby nie kupić ich na bieżąco....

Na przełomie 80/90 i pierwsza połowa 90tych takie porównania wydają mi się nieadekwatne. Gladiatorzy w 1989 chodzili za niecałe 300zł, a Prawo Ardelii w 1990 za 5500. W tym samym 1990tym Spiderman i Punisher startuje z pułapu 10000zł  :-\

Za takie pieniądze oczekiwałem Ameryki, a kilkanaście razy wcisnął się Lobo %$@^&&#!!!

Online Gustavus_tG

« Odpowiedź #91 dnia: Pn, 12 Luty 2024, 18:59:45 »

Angielskie też by mogło być, ale nie przy takich cenach.

Przy obecnych cenach komiksów w Polsce, to te angielskie wydania wcale tak źle nie wychodzą.

Offline Komediant

« Odpowiedź #92 dnia: Pn, 12 Luty 2024, 19:33:40 »
Na przełomie 80/90 i pierwsza połowa 90tych takie porównania wydają mi się nieadekwatne. Gladiatorzy w 1989 chodzili za niecałe 300zł, a Prawo Ardelii w 1990 za 5500. W tym samym 1990tym Spiderman i Punisher startuje z pułapu 10000zł  :-\

Za takie pieniądze oczekiwałem Ameryki, a kilkanaście razy wcisnął się Lobo %$@^&&#!!!

W okolicach '90 takie różnice w cenach były normą, mi się wbiła w głowę sytuacja gdy jakiś Kajtek i Koko (może Kajko i Kokosz) kosztował 2 tys, a pierwszy Asteriks w tym samym czasie - 12 tys. Lobo był już kilka lat później, kiedy sytuacja z inflacją się unormowała.

Offline 79ers

« Odpowiedź #93 dnia: Pn, 12 Luty 2024, 19:39:45 »
i można było wydać coś przyzwoitego, zamiast.

Offline Komediant

« Odpowiedź #94 dnia: Pn, 12 Luty 2024, 20:06:41 »
Do pewnego momentu panowie z Semika wybierali świetne tytuły, dopiero końcówka była słaba, i to zarówno w wydaniach specjalnych, i w seriach - X-Men już bez Claremonta (do tego zastąpiono go beznadziejną dwójką Nicieza i Lobdell, tak mi obrzydzili mój ulubiony tytuł że kiedy jako dzieciak robiłem listy ulubionych scenarzystów, ta dwójka z automatu trafiała na dwa ostatnie miejsca), Spidermana nadpoczęła Maximum Carnage, a dobiły jakieś sagi klonów; Superman z fryzurą na czeskiego hokeistę (do tego jakas 'elektryczna' wersja); jakościowo trzymał sie Batman, ale też głównie dzięki sięganiu po starsze historie z Legends of the Dark Knight, aktualne miały świetne, klimatyczne rysunki Kelley'a Jonesa* , ale już mocno przeciętne teksty Moencha ('moenchące';)). W sytuacji kiedy sprzedaż siadała z każdej strony trudno ich winic że próbowali ze sprawdzonymi markami jak Lobo i Alieny, no ale...

*(kolega Martewicz prezentuje Gallery Edition tegoż:

Offline Gieferg

« Odpowiedź #95 dnia: Pn, 12 Luty 2024, 21:29:45 »
Do Kelleya Jonesa w czasach Semica nawet nie dobrnąłem, odpadłem wcześniej, ale ogólnie mi średnio leży jego styl (i rysuje brzydkie kobiety).
W sumie teraz bym chętniej poczytał coś z 80s niż 90s.

Przy obecnych cenach komiksów w Polsce, to te angielskie wydania wcale tak źle nie wychodzą.
Ale są po angielsku, a za to nie jestem skłonny tyle dać.
W dodatku w przypadku polskich przynajmniej część mógłbym skołować za recenzję, a budżet napięty i nie zmieszczę w nim tomów po parę stówek, gdy komiksy nie mają nawet szczególnie wysokiego priorytetu wśród moich wydatków o hobbystycznym charakterze. Tak więc jak wyjdzie to wyjdzie, a jak nie wyjdzie to przeżyję bez tego.

Online xanar

« Odpowiedź #96 dnia: Śr, 20 Marzec 2024, 17:18:58 »
Lista głosowania na reprinty:

Lista:

#25 Daredevil Epic Collection Volume 14: Heart of Darkness
#24 Star Wars Legends Epic Collection: Legacy Vol. 1
#23 Iron Man Epic Collection Volume 16: War Games
#22 X-Men Epic Collection Volume 19: Mutant Genesis
#21 X-Men Epic Collection Volume 2: Lonely Are The Hunted 
#20 Fantastic Four Epic Collection Volume 2: The Master Plan of Doctor Doom
#19 X-Men Epic Collection Volume 21: The X-Cutioner's Song
#18 Sgt. Fury and His Howling Commandos  Epic Collection Volume 1: The Howling Commandos
#17 Avengers Epic Collection Volume 23: Fear The Reaper 
#16 Thor Epic Collection Volume 2: When Titans Clash
#15 Punisher Epic Collection Volume 5: Jigsaw Puzzle
#14 Silver Surfer Epic Collection Volume 5: When Calls Galactus
#13 Daredevil Epic Collection Volume 20: Purgatory & Paradise
#12 Thor Epic Collection Volume 5: The Fall of Asgard
#11 Amazing Spider-Man Epic Collection Volume 3: Spider-Man - No More
#10 Avengers Epic Collection Volume 16: Under Siege
#9 Punisher Epic Collection Volume 3: Kingpin Rules
#8 X-Men Epic Collection Volume 20: Bishop's Crossing
#7 Iron Man Epic Collection Volume 10: The Enemy Within
#6 Avengers West Coast  Epic Collection Volume 4: Vision Quest
#5 Amazing Spider-Man Epic Collection Volume  20: Cosmic Adventures
#4 Silver Surfer Epic Collection Volume 9: Resurrection
#3 Fantastic Four  Epic Collection Volume 18: The More Things Change…
#2 Amazing Spider-Man Epic Collection Volume 7: The Goblin's Last Stand
#1 Amazing Spider-Man Epic Collection Volume 18: Venom
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kandor

« Odpowiedź #97 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 23:38:24 »
Nieoczekiwanie (ponoć miały być w sierpniu, poza tym Omar niedawno wrócił z Japonii...) pojawiły się na Near Mint Condition zapowiedzi Epic Collections na luty-marzec 2025. Przyznam że sam jeszcze nie oglądałem :-)

Kurtis mówi, że zapowiedzi na kolejne 4 miesiące powinny być zaprezentowane w sierpniu :-)
« Ostatnia zmiana: So, 20 Lipiec 2024, 00:18:08 wysłana przez Kandor »

Offline Kandor

« Odpowiedź #98 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 05:05:38 »
Tak mniej więcej na filmie w 1:13 jest wyświetlona plansza z posumowaniem zapowiedzi na styczeń-marzec (Daredevil modern to jest czwarty tom a nie piąty - nie zdążyli poprawić na planszy)

Do zapowiedzi (na luty) wróciły wcześniej zapowiedziane a przesunięte tytuły jak Guardians of Galaxy vol.2 (mowa o oryginalnych Strażnikach z przyszłości) czy New Mutants: Fallen Angels (zawierający m.in. mini-serię "Fallen Angels") z całkiem fajną okładką, IMHO :-)

Z nowych rzeczy (czyli linii/serii):
1) Young Avengers Modern Era Epic Collection,
2)Miles Morales: Spider-Man Modern Era Epic Collection (brak zawartości, okładka sugeruje że to będą wszystkie komiksy od debiutu tej postaci, ale nawet Omar i Kurtis nie są w tej chwili na 100% pewni czy to będą przygody Milesa "przed Secret Wars" czy "po Secret Wars")
3) Ultimate Spider-Man Epic Collection (czyli jako "classic" Epic Collection - prawdopodobnie debiut Milesa w dawnym Ultimate to będzie linia graniczna między classic a modern w świecie Ultimate). Niestety na projekcie tego tomu jest grafika znana m.in. z pierwszego tomu serii US-M wydanej przez Egmont a nie ma "kultowej" (IMHO) okładki zdobiącej Ultimate Spider-Man #1 (zdobi ona omnibus - pierwszy tom, standard cover), którą pamiętamy także z pierwszego zeszytu wydanego w 2002 roku przez Fun Media oraz wydania Hachette.

Panowie "zdradzili" (jak sami wciąż podkreślali) że w sierpniu (w kolejnym filmiku) będzie zapowiedzianych 8 nowych "linii" w ramach epic collection oraz modern era epic collection (obecnie zapowiedziano prócz tego 3 linie/serie - czyli od stycznia do lipca rusza takowych aż dwanaście - wliczając zapowiedzianego na styczeń Blade'a), z czego 3 linie to będzie "classic" (z czego jedna seria to będzie jakaś seria ze starego Ultimate). Natomiast - w drodze eliminacji - wychodzi na to że "modern era epic collection" to będzie 5 linii, a panowie zdradzili że jedna z nich to będzie pierwsze wydanie zbierające EVENT Marvela - trochę się śmiali że biorą przykład z DC które jako jeden z pierwszych "epic collections DC" czyli DC Finest zapowiedzieli "DC Finest Zero Hour" (w kilku tomach), coś w tym jest (ja "stawiam" na Civil War lub coś z podobnego okresu) :-)
« Ostatnia zmiana: So, 20 Lipiec 2024, 05:36:45 wysłana przez Kandor »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #99 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 15:01:31 »
Takiego Blade'a to bym kupował. To samo z Civil War Companion. Teraz dostaniemy Spider-Man Civil War, ale całą resztą też bym nie pogardził.

Offline Kandor

« Odpowiedź #100 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 16:16:54 »
W powyższym materiale jest link do grupy na FB poświęconej nadchodzącym DC Finest (Kurtis jest współzałożycielem grupy) i z przyjemnością informuję że moje uczestnictwo w niej zostało przed chwilą zatwierdzone (co nie jest takie oczywiste bo np. grupa UK poświęcona kolekcji Heroes & Villains już nie przyjmuje nowych członków, choć akurat grupa DC Finest dopiero co staruje w zasadzi) :-)

Online xanar

« Odpowiedź #101 dnia: Cz, 01 Sierpień 2024, 14:17:31 »
Na kwiecień 2025:

AMAZING SPIDER-MAN MODERN ERA EPIC COLLECTION: COMING HOME
On sale Apr 29, 2025 | 392 Pages $44.99 US
COLLECTING: Amazing Spider-Man (1998) 30-45

X-MEN EPIC COLLECTION: MUTANT GENESIS [NEW PRINTING 2]
On sale Apr 22, 2025 | 472 Pages $44.99 US

BLACK WIDOW MODERN ERA EPIC COLLECTION: THE ITSY-BITSY SPIDER
On sale Apr 15, 2025 | 512 Pages $49.99 US
COLLECTING: Black Widow (1999) 1-3, Black Widow (2001) 1-3, Black Widow: Pale Little Spider (2002) 1-3, Black Widow (2004) 1-6, Black Widow: The Things They Say About Her (2005) 1-6

ULTIMATE X-MEN EPIC COLLECTION: THE TOMORROW PEOPLE
On sale Apr 15, 2025 | 336 Pages $39.99 US
COLLECTING: Ultimate X-Men (2001) 1-12, ½

AMAZING SPIDER-MAN EPIC COLLECTION: VENOM [NEW PRINTING]
On sale Apr 08, 2025 | 504 Pages  $49.99 US

DEFENDERS EPIC COLLECTION: WORLD GONE SANE
On sale Apr 01, 2025 | 408 Pages  $44.99 US
COLLECTING: THE DEFENDERS (1972) #26-41, GIANT-SIZE (1974) #5 & ANNUAL (1976) #1 and MARVEL TREASURY EDITION (1974) #12.

GHOST RIDER: DANNY KETCH EPIC COLLECTION: SIEGE OF DARKNESS
On sale Apr 01, 2025 | 496 Pages  $44.99 US
COLLECTING: Ghost Rider (1990) 44-45; Ghost Rider/Blaze: Spirits of Vengeance (1992) 17-18; Nightstalkers (1992) 14-15; Marvel Comics Presents (1988) 143-146; Darkhold: Pages from the Book of Sins (1992) 15-16; Morbius: the Living Vampire (1992) 16-17; Doctor Strange, Sorcerer Supreme (1988) 60-61; Midnight Sons Unlimited (1993) 4

ROM EPIC COLLECTION: THE ORIGINAL MARVEL YEARS VOL. 1
On sale Apr 01, 2025 | 432 Pages  $49.99 US
COLLECTING: Rom (1979) 1-20

Offline notBart

« Odpowiedź #102 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 07:36:03 »
Takiego Blade'a to bym kupował. To samo z Civil War Companion. Teraz dostaniemy Spider-Man Civil War, ale całą resztą też bym nie pogardził.

Civil War to chyba jedyny event, do którego przeczytałem wszystkie Tie-Iny. Z tych ciekawszych u nas chyba nie wyszedł tylko Wolverine.

A będąc już w tym temacie, to dlaczego nie ma szans na New Avengers Bendisa?

Offline michał81

« Odpowiedź #103 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 21:38:59 »

Online xanar

« Odpowiedź #104 dnia: Pt, 02 Sierpień 2024, 22:25:29 »
1:15:10 Wychodzi na to, że naganiacze książkowi wiedzieli, że Micronauty i Rom będą w epic a jak się ludzie pytali to mówili, że nie będzie i żeby omnibusy se kupili  ::)