Autor Wątek: Magazyn Marvel Komiks  (Przeczytany 40325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cyber

Odp: Magazyn Marvel Komiks
« Odpowiedź #150 dnia: Wt, 30 Lipiec 2019, 15:53:31 »
A może Egmont szykuje niespodziankę i na przemian wyda nam coś podobnego. Tyle, że dla bardziej dorosłego czytelnika.

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: Wt, 30 Lipiec 2019, 15:55:39 »
A może Egmont szykuje niespodziankę i na przemian wyda nam coś podobnego. Tyle, że dla bardziej dorosłego czytelnika.

Wątpię, dla mnie to kolejny przykład tego że planowanie w Egmoncie kończy się na zaprezentowaniu komiksu. A co potem? Można obstawiać u bukmachera :)

Offline Cyber

« Odpowiedź #152 dnia: Wt, 30 Lipiec 2019, 16:06:54 »
Egmont pochłonął prawie cały rynek komiksowy, pozostawiając nie wiele miejsca pozostałym. Ale w moim odczuciu czym prędzej czy później, będą się starali wydusić grosza w wydaniach kioskowych . Z pewnością dostrzegają popularność kolekcji, i z pewnością będą chcieli ten rynek też wydoić.

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: Wt, 30 Lipiec 2019, 16:16:27 »
Masz sporo racji, natomiast pytanie brzmi czy będą chcieli na poważnie w to wejść? Wydali jak ja to nazywał Odrodzenie #0 w kioskach, dalej tematu nie pociągnęli. Ten Marvel Komiks to zagrywka pod młodszych czytelników, co sensownie tłumaczy dystrybucję kioskową. Od startu WKKM minęło ponad 6 lat i w tym temacie za wiele nie ruszyło.

Online radef

« Odpowiedź #154 dnia: Wt, 30 Lipiec 2019, 16:22:19 »
Kioski umierają. Wszyscy na świecie próbują jak najmniej wydawać do nich (jak na przykład włoskie Panini, które masowo rezygnuje z dystrybucji w nich swoich tytułów), a wy mówicie, że Egmont ma wejść do tej czarnej dziury?
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline misiokles

« Odpowiedź #155 dnia: Wt, 30 Lipiec 2019, 16:53:50 »
Egmont chce wydoić rynek zmniejszając częstotliwość wydawania czasopisma z trybu miesięcznego na dwumiesięczny? Jestem chyba starej daty, gdyż nie ogarniam współczesnych praktyk.

Offline Cyber

« Odpowiedź #156 dnia: Wt, 30 Lipiec 2019, 17:11:02 »
Z tego co słyszałem, pod ostrym ostrzałem są kioski Ruchu, inne "kioski" radzą sobie chyba jednak o wiele lepiej. Nie sądzę, aby mieli zlikwidować je w najbliższej przyszłości. Co do wydań kioskowych, wydaje mi się, że byłaby to dobra alternatywa dla osób kochających komiksy, których nie koniecznie jest stać na integrale wydawane przez E.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: Wt, 30 Lipiec 2019, 17:18:40 »
Od roku słyszy się, że Ruch pada, ale jakoś upaść nie może. Ciekawa sytuacja...

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #158 dnia: Śr, 31 Lipiec 2019, 17:45:10 »
Co do Marvel Comics - zwykle jest tak, że coś zaczyna jako dwumiesięcznik a potem staje się popularne i przechodzi na tryb miesięczny. Jeśli po 3 numerach co miesiąc MC przeskakuje na 2 miesiące, to może jednak aż tak dobrze się to nie sprzedaje.

I nie mówię, że Egmont ma iść w Kolekcje kioskowe, bo to mu wyraźnie nie wychodzi (Kolekcja Mistrzowie Komiksu, Kolekcja Batman Noir :) ). Ale co stoi mu na przeszkodzie by wydawać w takiej formie jak Star Wars Komiks lub Marvel Comic, również normalne serie serie Marvela lub DC? To pisemko z dwoma zeszytami DC Rebirth wydane 2 lata temu nie byłoby złe, gdyby nie dali tam przedruków z tomików zbiorczych. Cos premierowego w formie zeszytowej byłoby ok z powszechną dystrybucją w kioskach/salonikach/Empikach.

Inna sprawa, że ja bym chciał by w Empiku te ANADy i Rebirthy były po te 25 zł jak są w księgarniach internetowych. Wtedy można by kupować częściej a nie czekać aż się trochę uzbiera. I kasa by się nie rozchodziła na jakieś duperele.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: Pt, 09 Sierpień 2019, 08:53:09 »
Gildia chyba dostała zwroty kioskowe bo znowu mają tom 1 i 2 https://www.gildia.pl/szukaj/seria/marvel-komiks

Chyba jednak słabo coś idzie. Powinno być coś bardziej dla dorosłych (jak Wiewióra  ;) )

Online radef

« Odpowiedź #160 dnia: Pt, 09 Sierpień 2019, 09:11:46 »
Gildia chyba dostała zwroty kioskowe bo znowu mają tom 1 i 2 https://www.gildia.pl/szukaj/seria/marvel-komiks
Chyba jednak słabo coś idzie. Powinno być coś bardziej dla dorosłych (jak Wiewióra  ;) )
Raczej zmiana częstotliwości wskazuje na słabą sprzedaż, bo zwroty kioskowe to norma. Gdyby poszło 90% nakładu dostępnego w kioskach, to Egmont natychmiastowo ruszył z kilkoma innymi tego typu seriami, a i tak miałby sporo egzemplarzy do rozdysponowania po księgarniach internetowych.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

JanT

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: Pt, 09 Sierpień 2019, 09:30:23 »
Też mi chodziło o zmianę częstotliwości.

Offline Maragast

« Odpowiedź #162 dnia: So, 17 Sierpień 2019, 11:02:42 »
No ale to nowość więc też potrzebuje "ugruntowania" na rynku. Niech sobie ludzie przekazują informacje, niech dzieciaki w szkole "chwalą" się kolegom z komiksów, ktore dostali od rodziców to "zazdrośni" koledzy poproszą swoich rodziców by im kupowali ich egzemplarze. Trzeba to trochę poreklamować w TV by niedzielni widze (tzn. nie wchodzący na to forum), którzy obejrzeli sobie jakiś film Marvela w TV czy na Netflixie zobaczyli, że coś takiego funkcjonuje na rynku i można to kupić swoim dzieciom. Masa moich znajomych nie wie, że takie coś się ukazuje.
Ja myślę, że zdecydowanie potrzeba czasu na ugruntowanie się tego czegoś w kioskach/empikach/salonikach prasowych.

Offline misiokles

« Odpowiedź #163 dnia: So, 17 Sierpień 2019, 14:50:26 »
Najpierw niech ugruntowują się kioski :)

Offline Pawlik89

« Odpowiedź #164 dnia: So, 17 Sierpień 2019, 19:48:21 »
Wg mnie trochę słaby ogólnie pomysł. Taki Iron Man może ma się dobrze w kinie ale na pewno średnio na kartach komiksu dla młodszych.. Tak mi się wydaje.
Wiem, że już było ze strony Egmontu podejście do tego tematu wcześniej, ale wg mnie powinni tematycznie.
Czyli wydawać jakieś fajne historie ze świata Spider-mana, odczepić się trochę od tego całego szumu Avengers..
Dla mnie, nawet starszego odbiorcy byłby to lepszy i bardziej zachęcający temat do kupna i zbierania. Nie bać się sięgnąć po klasyczne pozycje, już nie mówię o głównych historiach, ale było mnóstwo pobocznych i byłoby super.
A tak... Lecą w ten syf i to raczej im na lepsze nie pójdzie i koniec.