Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 446239 razy)

Offline zerodwatrzy

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2820 dnia: Pt, 05 Grudzień 2025, 21:53:34 »
Tematyka komiksów z Daisy trochę niewdzięczna, a wyszło całkiem nieźle. Liczę, że przy kolejnych tomach z ciekawszymi postaciami (będę czekał szczególnie na Dziobasa i Magikę) Egmont też się przyłoży i dostaniemy wiele świetnych i przełomowych historii typu https://inducks.org/story.php?c=I+TL+3464-1P.

W przypadku Daisy dziwi mnie brak tej historii https://inducks.org/story.php?c=B+870024, ale zakładam, że dobrali się do niej cenzorzy disnejowscy. Reszta tomu dobrze ułożona, nie planowałem, a wskoczyło na listę zakupów.

Online radef

« Odpowiedź #2821 dnia: Pt, 05 Grudzień 2025, 21:55:33 »
Skoro wszystko zostało powiedziane, to ja muszę stwierdzić, że mimo takich starań, wyszedł z tego tom bardzo niemrawy, nawet biorąc pod uwagę niewdzięczny temat.

Z niemieckiego tomu zabrakło chociażby bardzo nietypowej, ale też cenionej, brazylijskiej opowieści "O Casamento do Pato Donald" o ślubie Donalda i Daisy, która na pewno stanowiłaby mocny punkt wydania i ze względu na swoją objętość, jest to komiks, którego raczej szybko nie znajdziemy w innym wydaniu. Tak samo brakuje Heymansa czy Midthuna.

Zamiast tego dostaliśmy wydanie, w którym aż 167 stron stanowią historie włoskie. Co biorąc pod uwagę, że w naszym kraju od lat dostajemy tysiące stron tego typu komiksów, a historii 4-rzędowych praktycznie nie ma, powoduje, że czytając "Naszą uroczą Daisy" jednak odczuwam spory niedosyt. Nie znam wszystkich szczegółów, ale jednak czuję zawód, bo to w sumie bardziej przypomina "Giganta" i to nie zawsze najlepszej jakości.
« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Grudzień 2025, 21:57:42 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online Kadet

« Odpowiedź #2822 dnia: Pt, 05 Grudzień 2025, 22:08:30 »
Tematyka komiksów z Daisy trochę niewdzięczna, a wyszło całkiem nieźle. Liczę, że przy kolejnych tomach z ciekawszymi postaciami (będę czekał szczególnie na Dziobasa i Magikę) Egmont też się przyłoży i dostaniemy wiele świetnych i przełomowych historii typu https://inducks.org/story.php?c=I+TL+3464-1P.

Nie czytałem tej historii, ale czytałem o niej - i z przykładowych plansz i zarysu fabuły wygląda interesująco. Problem mogą stanowić kwestie logistyczne. Przy 128 stronach długości chyba bardziej nadaje się do wydania samodzielnego albo w jakiejś wariacji MegaGiga, bo w hipotetycznej antologii Magiki (przy założeniu, że miałaby podobne rozmiary, jak ta Daisy) zajęłaby od razu sama połowę tomu. Cóż, zobaczymy, co przyszłość przyniesie.

Z niemieckiego tomu zabrakło chociażby bardzo nietypowej, ale też cenionej, brazylijskiej opowieści "O Casamento do Pato Donald" o ślubie Donalda i Daisy, która na pewno stanowiłaby mocny punkt wydania i ze względu na swoją objętość, jest to komiks, którego raczej szybko nie znajdziemy w innym wydaniu.

Nie mogę mówić za innych, ale ja widziałem ten "O Casamento do Pato Donald", gdy przeglądałem skład niemieckiej antologii o Daisy, jednak ostatecznie zdecydowałem się nie wciągać go na moją listę. Wychodziłem z założenia, że to pierwszy i zapewne przez dłuższy czas jedyny tom poświęcony Daisy, więc skupiłem się w moich sugestiach na historiach, w których to ona jest główną bohaterką. Natomiast - jak zakładałem - w "O Casamento do Pato Donald" uwaga rozkładałaby się po równo między nią a Donalda. Starałem się też dobierać sugestie tak, by ilustrowały różne aspekty Daisy jako postaci, a w kategorii "relacja Daisy z Donaldem" miałem już zabukowane inne propozycje.

Choć oczywiście, tak jak mówiłem, ja byłem tylko jednym z kilku konsultantów, więc wątpię, że mój głos miał tu wartość decydującą. Też nie znam wszystkich szczegółów produkcji, możliwe, że na którymś etapie weszły jeszcze jakieś inne kwestie.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2823 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 00:00:12 »
Jak zwykle jestem po stronie radefa. Tom o Daisy, droższy bo nie jest kopią (wg Kadeta) i jest na świecie komiks w którym Daisy i Donald się pobierają. To ja nie wiem która historia bardziej by pasowała do takiego albumu, jak właśnie ta. I mimo wszystko - jakby ten komiks miał 350 stron, to nic by im się nie stało a i tak byłby krótszy od Donalda.

I jeśli Egmont nad tym przysiadł przy składaniu, to dlaczego dał jeszcze raz komiks z Giganta o Superkwęku wydany dopiero co? Gdyby nie te powtórzone 44 strony, to album już prezentowałby się o wiele lepiej. Chociaż najlepiej by było jakby go dali z dokładnie takim samym tłumaczeniem jakie jest w Premiumie. :)

Ogólnie raczej kupię, ale te 70 stron reprintów trochę mnie poboli, zwłaszcza za tą cenę. Teraz czekam na zawartość tomu o Sknerusie.

Offline zombie001

« Odpowiedź #2824 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 00:28:58 »
I mamy - tak wygląda NASZA UROCZA DAISY!
https://www.komiksydisneya.pl/2025/12/nasza-urocza-daisy-peny-skad-tomu.html

Jakbym to powiedział - not great, not terrible, jest naprawdę porządnie, choć mam trochę zastrzeżeń i nie do końca jestem przekonany, czy jest to warte swoje ceny.

Ejj.. Ale to na serio ma te same "złocenia" co "Nasz wielki Donald"?? Przecież to jest coś typu - patrz, nie dotykaj. Myślałem, że zdecydują się na coś innego. :/

Ja byłem dość pozytywnie nastawiony jak to ogłosili, ale teraz chyba pass. Chociaż inicjatywa składania tomów jak najbardziej na plus. Chwali się.
« Ostatnia zmiana: So, 06 Grudzień 2025, 00:30:59 wysłana przez zombie001 »
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Online Kadet

« Odpowiedź #2825 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 00:32:45 »
Tom o Daisy, droższy bo nie jest kopią (wg Kadeta)

Tak, właśnie tak. Choć nie pretenduję do stuprocentowej pewności, to na podstawie informacji, które mam, właśnie tak twierdzę.

I jeśli Egmont nad tym przysiadł przy składaniu, to dlaczego dał jeszcze raz komiks z Giganta o Superkwęku wydany dopiero co? Gdyby nie te powtórzone 44 strony, to album już prezentowałby się o wiele lepiej. Chociaż najlepiej by było jakby go dali z dokładnie takim samym tłumaczeniem jakie jest w Premiumie. :)

Ogólnie raczej kupię, ale te 70 stron reprintów trochę mnie poboli, zwłaszcza za tą cenę. Teraz czekam na zawartość tomu o Sknerusie.

Gdy przedstawiałem swoje propozycje (wśród których była "Nić Ariadny"), nie wiedziałem, że ma się ukazać Gigant Premium z pierwszymi komiksami o Superkwęku ani że ma się w nim znaleźć debiut Superkwoczki. Ale gdybym wiedział, pewnie i tak zasugerowałbym, żeby mimo to umieścić "Nić Ariadny" także w antologii. To jest po prostu jeden z najważniejszych komiksów z udziałem Daisy w całym dorobku Disneya i zasługuje na miejsce w jubileuszowej antologii o tej postaci, nawet jeśli ukazał się gdzieś indziej w jakimś innym wydaniu (a w sumie w naszej sytuacji na razie nie można do końca powiedzieć, że się ukazał).

Daisy nie ma zbyt wielu "epokowych" komiksów, ale ten jest dla niej właśnie taki i nie wyobrażam sobie, by go pominąć w tomie poświęconym specjalnie jej - tym bardziej, że poza zagorzałymi fanami Disneya nie wszyscy odbiorcy, których interesuje Daisy, muszą też pasjonować się Superkwękiem i zbierać komiksy z nim. Mimo pewnej części wspólnej rynki docelowe na książkę z kaczką w kokardce i różowymi akcentami na okładce oraz na zbiór historyjek z superbohaterem pomiatającym krewnymi są troszkę rozbieżne. Dlatego biorąc pod uwagę specyfikę obu wydań (zbiór wczesnych komiksów ze Superkwękiem i antologia ukazująca Daisy w różnych latach i rolach) uważam, że w obu tych publikacjach obecność "Nici Ariadny" jest uzasadniona.

Ach, i tak dodatkowo: "Inna niż wszyscy" Gregory'ego i Barksa, "Kaczka zapominaczka" Straatmana i Rosy oraz "Taka jestem" Jensena i Ferioliego też były przeze mnie rekomendowane do wydania, mimo że to "duble".

Uznałem, że w antologii, która prezentuje Daisy w ujęciu różnych twórców z pierwszej ligi Disneya (Carpi, Scarpa, Cavazzano, Rodrigues, Vicar, Ziche, Fecchi) powinny się znaleźć też komiksy Barksa i Rosy z tą postacią - ale ponieważ obaj nie za bardzo czuli tej bohaterki, wybrałem krótkie historyjki. U Rosy tę, która pasowała tematyką (zresztą jego jedyną z Daisy jako główną bohaterką), u Barksa zaś - taką, w której Daisy przedstawiona jest u niego chyba najkorzystniej. Ferioli zaś to inny świetny rysownik, który zasługiwał na obecność w tomie, a przesłanie "Taka jestem" tak świetnie pasowało do idei tej antologii, że zdecydowałem się na jego polecenie.

Nie starałem się złośliwie zapełniać moich propozycji dublami, byłem w ich przypadku oszczędny, ale jeśli trafił się wydany już u nas komiks, który moim zdaniem wyjątkowo dobrze nadawał się do tej publikacji, to go polecałem. Ja mam KD 4/2013 z "Taka jestem", pewnie trochę fanów piszących tu też go ma, ale podejrzewam, że większość osób, które kupią "Naszą uroczą Daisy" raczej nie posiada gazetki sprzedawanej w kioskach przez parę tygodni 12 lat temu.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2826 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 06:55:22 »
Szanuję twoje zdanie Kadet, ale już powtarzanie komiksòw z NWD w WBD:D w okresie roku mi się nie podobało. A co dopiero powtarzanie po kilku miesiącach. Ty nie znałeś zawartości, ale Egmont już tak. No chyba że tak jak ja zakładam, Superkwęk Premium w ogòle nie będzie wznawiany (jak Rosa 10), to ma to sens. Zobaczymy co jaśnie oświecony Egmont z tym wymyśli.

Co do dubli. Jeśli już by dawać jakiekolwiek (choć nie powinni) to ja bym proponował "Kapelusze dla Koziołka" ;)

Online michał81

« Odpowiedź #2827 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 07:42:52 »
No chyba że tak jak ja zakładam
skończ ze tymi swoimi teoriami płaskoziemcy

Offline PJP

« Odpowiedź #2828 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 08:33:00 »
Miałem nie kupować, bo ta postać jest dla mnie typowym zapychaczem, czasem się przydaje do popchnięcia akcji, czasem jest tylko pretekstowa, czasem można by ją wywalić bez szkody dla narracji... ale skoro to trochę inna produkcja niż typowy egmontowski składak - chyba się skuszę  8)

Offline GoNzO

« Odpowiedź #2829 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 14:05:50 »
Dotarł do mnie ostatni tom Kaczogrodu :D, ale ta kolekcja jest wypasiona! Oto jak wygląda 30 tomów:

Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Pestak

« Odpowiedź #2830 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 17:04:54 »
Jeszcze lepiej w jednym ciągu

Ps. Ja jeszcze czekam na ostatni tom.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2831 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 22:26:49 »
Dotarł do mnie ostatni tom Kaczogrodu :D, ale ta kolekcja jest wypasiona!
U mnie trochę jeszcze brakuje do kompletu, ale gratulacje zebrania w całości! Liczę na podobny widok u siebie za jakiś czas.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2832 dnia: So, 06 Grudzień 2025, 23:58:10 »
Kurde dziś odebrałem jakiś tom i nawet nie ogarnąłem że to już 30 Jak zaczynał Egmont tą serię to szczerze mówiąc nie byłem przekonany że dadzą radę całość, albo czy ja dotrwam do końca. Chociaż jak jednocześnie zaczęli wydawać Rosę i robić dodruki to zacząłem nabierać pewności że jednak pociągną temat do końca.

Online stab

« Odpowiedź #2833 dnia: Dzisiaj o 11:20:00 »
U mnie trochę jeszcze brakuje do kompletu, ale gratulacje zebrania w całości! Liczę na podobny widok u siebie za jakiś czas.

Kilka tomów chyba dostało bana od Disneya (napewno tom 11 Na dalekiej północy), więc ze skompletowaniem może być problem. Swoja drogą nie wiem czy sam Egmont nie będzie unikał dodruków kolekcji Barksa i Rosy skoro wydają nową kolekcje, gdzie jest masa powtórek tych autorów.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 11:21:32 wysłana przez stab »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2834 dnia: Dzisiaj o 11:35:25 »
Tu akurat mam problem z głowy, idę po kolei od początku wydawania, więc te problematyczne tomy już mam, pozostaje tylko uzupełnić najnowsze.