Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 394041 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2580 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 19:25:07 »
Na fb pojawiły się fotki polskiej wersji Donalda jako Wolverine'a. Komiks jest według mnie słaby, rozumiem też, że Gigant to wydanie budżetowe, ale serio to wygląda żenująco. Kolory masakryczne.

https://www.facebook.com/Centrum.Komiksow.Disneya/posts/pfbid02LsBydg3F4bd8nKCnUbXUngoPBUcqbhKwuJWGip3K4uBKsu8GtQ5rNf2Z6Q6VBkfal?ref=embed_page

Offline Lochnagar

« Odpowiedź #2581 dnia: Pn, 02 Czerwiec 2025, 14:06:13 »
Będzie dodrukowany.
Skąd info?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2582 dnia: Pn, 02 Czerwiec 2025, 14:10:56 »
Bo wszystkie dodrukowują, poza jednym, który zawierał komiks zbanowany przez Disneya?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2583 dnia: Wt, 10 Czerwiec 2025, 13:27:16 »
Na fb pojawiły się fotki polskiej wersji Donalda jako Wolverine'a. Komiks jest według mnie słaby, rozumiem też, że Gigant to wydanie budżetowe, ale serio to wygląda żenująco. Kolory masakryczne.

https://www.facebook.com/Centrum.Komiksow.Disneya/posts/pfbid02LsBydg3F4bd8nKCnUbXUngoPBUcqbhKwuJWGip3K4uBKsu8GtQ5rNf2Z6Q6VBkfal?ref=embed_page

Zdjęcia nie oddają chały jaką wykonała drukarnia Norhaven dla Egmontu. Myślałem, że będzie średnio, ale na żywo, w rękach, wygląda to o wiele gorzej. Kiedyś komiksy drukowało się dziubając malutkie kropeczki tak blisko siebie, że tworzyły zwarte rysunki. Jak patrzę na te rysunki to mam wrażenie, że te kropeczki urosły, tyle że nie jest ich tak dużo aby pokryły wszystkie konieczne miejsca. Gołym okiem widać białe miejsca na które farba nie padła, czyli jakby puste przestrzenie papieru, pomiędzy tymi kółkami farby. Wiem, ze to nie jest możliwe, ale tak to wygląda. Ohydnie wygląda.

Kto ma 1 tom Włoskiego Skarbca, to wie, że wzięto tam rysunki ze starych Topolino z lat 70-tych i na pałę, na odwal się przeniesiono je na kredę, bez żadnych korekt i poprawek. Przez co kolory albo obrzydliwie wychodzą  poza linie, albo są białe plamy na postaciach. Tutaj zrobiono odwrotnie. Komiks przeznaczony na kredę, prosto walnięto na toaletowy, cienki papier do Gigantów. I efekt jest okropny. Tu wsiąkło bardziej, tu mniej i wszystko pokrywa biała mikrowysypka. TRAGEDIA. Ktoś tu robił śmichy-chichy, że "Broń X" TM Semic albo Hachette wyglądają źle. To dno jakie odstawił tu Egmont mogłoby tamtym komiksom buty czyścić. Przysłowiowe bezczelne splunięcie w twarz czytelnikowi i to jeszcze z uśmieszkiem "No i co mi zrobisz?". I ja nie wiem kto tu jest większym idiotą. Oni, że myślą, że czytelnicy zaakceptują tak źle wydrukowany komiks, czy ja, że widzę jaki to jest kicz a mimo to dalej płacę za to 16 zł.

Te wszystkie komiksy Marvel-Disney od razu powinny być wydane po polsku w zbiorczym, na twardo, na kredzie. Ale na naszych oczach Egmont robi nam duble w żywe oczy. Bo daje je w Gigantach, a ja jako ich miłośnik od 1997 roku muszę je kupić do ciągłości serii. I jeśli w przyszłym roku wyjdzie zbiorczy Marvel-Disney na kredzie, to albo będę płacił drugi raz za to samo tyle że w większym formacie i na prawidłowym papierze, albo obejdę się smakiem. I oni są bezczelni bo robią to z premedytacją. Mnie taki marny wygląd tego komiksu po prostu obrzydza, ale jest w Gigancie. Przecież nie zrobię sobie luki danego w 28-letniej Kolekcji, z powodu 25-stronnicowych pojedynczych historii.

Dobra długi post się zrobił - tutaj kończę już swoją pisaninę. Krótko - jeśli ktoś nie zbiera wszystkich Gigantów, to niech tego 4/2025 nie kupuje.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2584 dnia: Wt, 10 Czerwiec 2025, 16:18:49 »
Te wszystkie komiksy Marvel-Disney od razu powinny być wydane po polsku w zbiorczym, na twardo, na kredzie.

Zacznijmy może od tego, że moim zdaniem nie zasługują za bardzo w ogóle na wydanie po polsku, bo przynajmniej sądząc po pierwszej opowieści i o tym, co widziałem o następnych, to jest to taka trochę promocyjna chała robiona z odgórnego prikazu, czy - jak to się gładko mówi w korporacjach - "kapitalizowanie wartości płynącej z synergii marek w ramach grupy kapitałowej". W tej sytuacji wolałbym, żeby nie wydawać tego później w zbiorczym, bo zajmie tylko slot, który mogłoby zużyć coś lepszego.

Rozumiem jednak, że z punktu marketingowego jest to coś, co może nabić sprzedaż, zwłaszcza w sektorze młodszych odbiorców, tak więc finansowo zapewne jest jakieś uzasadnienie do wypuszczania tego - to jest taki trochę odpowiednik "Batmana Fortnite" w świecie Disneya.

W każdym razie ja tu nie widzę za bardzo złośliwości naszego Egmontu, bo przecież powszechnie wiadomo, że składy Gigantów są ustalane w Niemczech, a nasi je przedrukowują - i że nie można robić zmian, bo druk idzie równocześnie dla kilku krajów dla ścięcia kosztów. Owszem, istnieje możliwość, żeby Egmont opuścił parę Gigantów z komiksami Marvel-Disney i zamiast nich wydał inne pozycje (sam bym wolał zamiast "Wolverine'a" ten drugi tom ze zbliżonego okresu, o którym radef pisał na blogu), ale to i tak nie byłoby kompletne. Niemieccy wydawcy tak to sobie wymyślili, że tam komiksy Marvel-Disney będą miesiąc po miesiącu przez sześć kolejnych wydań. Nie ma takiej opcji, żeby polski Egmont pominął sześć kolejnych niemieckich Gigantów - musi wydać przynajmniej niektóre z tych komiksów.

A mam nieodparte wrażenie, że gdyby u nas w "Gigantach" wyszło tylko kilka Disneyów-Marveli, a potem zbiorcze wydanie całościowe, to mielibyśmy z kolei starą gadkę o półdublach ;)

Tak więc: nie cieszę się, że te "Disney-Marvele" wychodzą, w ogóle nie chciałbym ich wydania zbiorczego, ale rozumiem kwestie ekonomiczne, które mogą E. skłonić do takich decyzji. Natomiast przypisywanie naszemu E. złej woli dlatego, że te komiksy wychodzą najpierw w Gigantach, to moim zdaniem przegięcie, bo na to akurat polski oddział zbyt wiele wpływu nie ma - jeśli wydadzą tak wszystkie z serii, tak jak mają w planach, to przynajmniej będzie można wygodniej pominąć ewentualne wydanie zbiorcze.

Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline radef

« Odpowiedź #2585 dnia: Wt, 10 Czerwiec 2025, 19:26:05 »
W tej sytuacji wolałbym, żeby nie wydawać tego później w zbiorczym, bo zajmie tylko slot, który mogłoby zużyć coś lepszego.
A według mnie to bez znaczenia - niezależnie czy wyjdzie to w zbiorczym, czy nie wyjdzie, to i tak oferta KŚK będzie taka sama. To jednak można potraktować jako specjalne wydanie, które wychodzi w oderwaniu od całej reszty oferty, i nie są na nie potrzebne jakieś wielkie moce przerobowe. A biorąc pod uwagę sprzedaż "Dziesięciocentówki" (też dzięki zbieraczom kart), to jestem przekonany, że takie wydanie się pojawi.

Co do reszty wypowiedzi - w pełni się zgadzam. Już lepiej, że w "Gigancie Poleca" pojawią się wszystkie komiksy, niż miałyby się pojawić wybrane. Nie potrzebujemy kolejnego cyklu, który byłby wydany w "Gigancie" w kawałku.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Czerwiec 2025, 19:30:18 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2586 dnia: Wt, 10 Czerwiec 2025, 20:07:02 »
Masz rację Kadet - to wyszła promocyjna chała ze szkicową fabułą. Ludzie mają to kupić ze względu na znaczek/markę ale wartościowej treści za bardzo tu nie ma. Na INDUCKS nie widzę nawet nazwiska autora scenariusza.

W dwóch poprzednich latach Egmont w MegaGiga pokazał, że jakoś można wymienić zdublowane historie w tych komiksach. Nie wiem jak to było możliwe, ale to zrobiono. Pytanie czy w Gigantach też tak by można. Albo wybrać te Giganty bez tych komiksów, bo od 8 lat nie wydaje się w Polsce 13 Gigantów rocznie jak w Niemczech z których komiksy przedukowywujemy. I tak to będą półduble, bo nie mogę ominąć tych wydań, jeśli chcę mieć kolejny cały rocznik.

I zasadniczym problemem na który jestem zły w tym wydaniu jest TRAGICZNA JAKOŚĆ DRUKU tego komiksu w tym wydaniu. Jak napisałem wyżej - na to nie da się spokojnie patrzeć. Oczy mi krwawią.

Offline radef

« Odpowiedź #2587 dnia: Wt, 10 Czerwiec 2025, 20:13:37 »
Po pierwsze - w tym roku nie ma żadnych tomów układanych przez polską redakcję, są tylko takie, które są kopią niemieckich wydań lub połączonymi tomami typu "2w1"
Po drugie - "MegaGiga" i "Gigant Mamut" nie są seriami, których każdy tom jest drukowany razem ze Skandynawią, natomiast każdy tom "Komiksu Gigant" i "Giganta Poleca", jaki pojawił się na polskim rynku od 1992 roku, był drukowany razem ze Skandynawią i wymieniano w nim tylko czarny kolor, więc polska redakcja nie ma możliwości zamiany komiksu, może tylko wybrać 8 z 13 tomów
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Czerwiec 2025, 20:16:07 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Kadet

« Odpowiedź #2588 dnia: Wt, 10 Czerwiec 2025, 20:15:31 »
W dwóch poprzednich latach Egmont w MegaGiga pokazał, że jakoś można wymienić zdublowane historie w tych komiksach. Nie wiem jak to było możliwe, ale to zrobiono. Pytanie czy w Gigantach też tak by można. Albo wybrać te Giganty bez tych komiksów, bo od 8 lat nie wydaje się w Polsce 13 Gigantów rocznie jak w Niemczech z których komiksy przedukowywujemy. I tak to będą półduble, bo nie mogę ominąć tych wydań, jeśli chcę mieć kolejny cały rocznik.

Ale możesz ominąć teoretyczne późniejsze wydanie zbiorcze i nie będziesz miał dubla.

Poza tym piszę Ci przecież wyżej - nie można zmieniać składu regularnych Gigantów. Są drukowane razem dla kilku krajów. W przypadku Extra, Speciali, Megagiga, Mamutów itd. sytuacja wygląda inaczej, ale zwykłe "Gigant Poleca" nie mogą być zmieniane. I tak samo powyżej piszę, że nie można pominąć wszystkich Gigantów z komiksami Disney-Marvel, bo to będzie sześć numerów niemieckich wydań z rzędu. To jest po prostu niemożliwe organizacyjnie, żeby opuścić sześć wydań z rzędu, więc są dwie opcje - albo w Gigantach będzie kilka wybranych komiksów Disney-Marvel, albo wszystkie. Z dwojga złego lepsza chyba druga opcja, bo dzięki niej mniej zainteresowani będą mogli spokojnie pominąć wydanie zbiorcze bez utraty żadnej opowieści, zamiast kupować drugi raz to samo dla kilku nowych zeszytów...

EDIT: o, radef mnie uprzedził...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2589 dnia: Wt, 10 Czerwiec 2025, 20:16:26 »
@UP
Wiem, wiem, ale sam radef pisałeś, że w tych kilku MegaGiga wymieniono duble do polskiej edycji i były to numery odbiegające zawartością od tych niemieckich. No to jak to zrobili?

Ale możesz ominąć teoretyczne późniejsze wydanie zbiorcze i nie będziesz miał dubla.

Tak oczywiście. Tylko dlaczego to wydanie budżetowe jest tak tragicznie wydrukowane? To nie jest różnica jak pomiędzy Supermanem Egmontu i Hachette. Nie, nie nie. W Gigancie dostałem koszmarnego bubla, będącego jakimś koszmarkiem poligraficznym.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Czerwiec 2025, 20:20:08 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kadet

« Odpowiedź #2590 dnia: Wt, 10 Czerwiec 2025, 20:17:19 »
@UP
Wiem, wiem, ale sam pisałeś, że w tych kilku MegaGiga wymieniono duble do polskiej edycji i były to numery odbiegające od tych niemieckich. No to jak to zrobili?

Bo Megagiga nie są drukowane razem dla kilku krajów, a Giganty są, kurka siwa...

Tak oczywiście. Tylko dlaczego to wydanie budżetowe jest tak tragicznie wydrukowane? To nie jest różnica jak pomiędzy Supermanem Egmontu i Hachette. Nie, nie nie. W Gigancie dostałem koszmarnego bubla, będącego jakimś koszmarkiem poligraficznym.

No to miej pretensje do decydentów z Niemiec, którzy postanowili wydać te komiksy w wersji Gigantowej.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Czerwiec 2025, 20:22:32 wysłana przez Kadet »

Dziękuję z całego serca!