Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 376394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zerodwatrzy

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2490 dnia: So, 02 Listopad 2024, 19:46:10 »
Mysle, ze jakby ktos mu pokazal tlumaczenie, to TK moglby wachac papryczki od spodu na farmie w Kentucky

Offline Kadet

« Odpowiedź #2491 dnia: So, 02 Listopad 2024, 19:50:46 »
Ciekawe co Rosa by powiedział o pierwszym polskim wydaniu z 2000 roku? Pewnie nie spodobał by mu się gazetowy papier i miękkie okładki. :)

Ma je w domu na półce razem z innymi wydaniami.

https://youtu.be/umlBSAhFNj8?list=PLX5AcMxPKYyZJcIv1WlWiuqgzDmeARALZ&t=1552

Przy okazji - z tego samego filmiku fragment, w którym Don Rosa podaje, że na mocy umowy z Fantagraphics wydawcy lokalnych wersji "Don Rosa Library" nie mogą tłumaczyć onomatopej ani napisów na znakach - tak w nawiązaniu do wcześniejszej dyskusji.

https://youtu.be/umlBSAhFNj8?list=PLX5AcMxPKYyZJcIv1WlWiuqgzDmeARALZ&t=971
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline maxim1987

« Odpowiedź #2492 dnia: So, 02 Listopad 2024, 20:27:12 »
Dzięki za informację i proszę maxim byś jakieś zdjęcia wrzucił
Chętnie - jak tylko ktoś mnie przeszkoli, jak to robić

Offline maxim1987

« Odpowiedź #2493 dnia: So, 02 Listopad 2024, 20:28:47 »
Przy okazji - z tego samego filmiku fragment, w którym Don Rosa podaje, że na mocy umowy z Fantagraphics wydawcy lokalnych wersji "Don Rosa Library" nie mogą tłumaczyć onomatopej ani napisów na znakach - tak w nawiązaniu do wcześniejszej dyskusji.
To też sprawdzał, ale akurat tutaj nie miał się do czego przyczepić

Offline Kadet

« Odpowiedź #2494 dnia: So, 02 Listopad 2024, 20:30:27 »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2495 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 06:41:39 »
Chętnie - jak tylko ktoś mnie przeszkoli, jak to robić

Wchodzisz na stronę imgur.com

https://imgur.com/

Tam w lewym górnym rogu masz opcję "New post". Klikasz w nią i pojawia ci się okienko opcji wstawiania zdjęć. Możesz wrzucić je z dysku swojego komputera/smartfona albo nawet z adresu obrazu z Messengera - komunikatora Facebooka. Jeśli masz takie zdjęcie właśnie w messengerze, to wyświetlasz je w dużym rozmiarze, najeżdżasz na nie myszką i klikasz prawym przyciskiem, aby wyskoczyło ci menu opcji. Wybierasz z nich "kopiuj adres obrazu" i wklejasz to zdjęcie w puste miejsce na stronie imgura. Wtedy powinno ci się ono od razu załadować na tej stronie. Wtedy jeszcze raz najeżdżasz na nie prawym przyciskiem myszy i jeszcze raz z menu kontekstowego wybierasz opcję "kopiuj adres obrazu".

Wtedy wchodzisz na forum i wybierasz opcję pisania nowego posta. Powyżej okna gdzie piszesz tekst, nad emotikonami, po lewej stronie, jest ikonka z obrazkiem obrazu (poniżej ikonki z takim grubym "B"). Klikasz w nią i poniżej w oknie do pisania pojawiają ci się dwa nawiasy kwadratowe z takim skrótem img -
Najeżdżasz kursorem pomiędzy te nawiasy kwadratowe i znowu klikasz prawy klawisz myszy. Wybierasz opcję  "Wklej" i adres zdjęcia wklejonego na imgurze, powinien ci się pojawić w formie tekstowej w okienku pisania postów na forum. Jeśli nie naruszyłeś nawiasów kwadratowych, to po kliknięciu w opcję "Wyślij wiadomość" poniżej  okna tekstowego, zdjęcie powinno pojawić się na forum w całej okazałości.

Można też kopiować adres zdjęcia od razu po wyświetleniu go np. w Messengerze i wklejać je tak na forum. Tyle że niestety po jakimś czasie zdjęcie zostanie obcięte i zniknie. Jeśli zrobisz to z imgura, to raczej zostanie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2496 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 07:57:10 »
Whaaaat?!

Czy to jest prawda?? Galaxy V dopiero do mnie idzie i jeszcze tego nie czytałem (Galaxy IV zresztą też nie), ale jeśli ktoś ma, to czy mógłby to potwierdzić?? Ja pisałem ostatnio, że w Gigantach zaczyna pojawiać się coraz więcej ostrzejszych treści. Ale jeśli wcisnęli ten motyw z portalu Jbzd to to już jest przesada. Czy to tłumaczył Marcin Furgał??

https://jbzd.com.pl/obr/3870773/you-did-it

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2497 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 11:08:29 »
Tu się zgadzam, też mi się nie podoba wstawianie nawiązań do takiego portalu.

Offline dinogal

« Odpowiedź #2498 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 19:02:24 »
mam pytanko bo w ogóle tego nie śledziłem, z serii 10-tomowej Sknerusa i kaczora Donalda, które tomy są praktycznie niemożliwe w dodruku. Pytam bo syn się wkręca powoli w kaczki (zobaczymy jak długo) i chciałbym wiedzieć na które jest szansa kupna

Offline PJP

Offline dinogal

« Odpowiedź #2500 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 22:26:36 »
to nawet nie wiedziałem że mam zakazany kaczogród i tom 5 WSiKD... Bo o tym tomie 10 to wiedziałem ale myślałem że wiecej jeszcze. Czyli pozostałą dziewiątkę (bez 10) mam szanse zebrać.
Dzięki!

Offline Genzo

« Odpowiedź #2501 dnia: Pn, 04 Listopad 2024, 12:38:30 »
Ciekawe co Rosa by powiedział o pierwszym polskim wydaniu z 2000 roku? Pewnie nie spodobał by mu się gazetowy papier i miękkie okładki. :) Dzięki za informację i proszę maxim byś jakieś zdjęcia wrzucił.

Miałem 12 lat jak kupiłem tego sknerusa, zajebiscie lubię te wydanie, mam je w stanie igła i bardzo lubię do niego wracać, dużo częściej niż tego jubileuszowego na twardo, którego też mam

Offline maxim1987

« Odpowiedź #2502 dnia: Pn, 04 Listopad 2024, 13:44:55 »
Też miałem to wydanie, ale mój egzemplarz był mocno zczytany :)
Ostatecznie podarowałem go bliskiej mi osobie - bo dobrymi lekturami trzeba się dzielić!

Offline maxim1987

« Odpowiedź #2503 dnia: Pn, 04 Listopad 2024, 14:18:26 »
przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz - Egmont umieścił w komiksie "podpis" Dona Rosy - ale błędny! (bez takiego załamania po ostatnim "a")
i zanim podpisał się na komiksie to flamastrem poprawił ten błąd ;)

Offline Burizleif

« Odpowiedź #2504 dnia: Pn, 04 Listopad 2024, 17:59:33 »
W Rijksmuseum przez cały październik trwała akcja z Kaczkami. Można było sprawdzić się w rysowaniu portretów, zapozować do obrazu z Kaczką jak również kupić 2 specjalne zeszyty z przygodami Donalda (niestety, tylko po niderlandzku). Na stronie sklepu muzeum można wciąż kupić jeden z tych zeszytów (https://www.rijksmuseumshop.nl/en/search?sSearch=duck). Udało mi się w ostatnim momencie odwiedzić muzeum i załapać się na tę akcję.  Co prawda skierowane do dzieci było to wydarzenie, ale mimo tego super sprawa dla każdego fana Kaczek!