Mam tę płytę w domu i bardzo polecam (nie tylko dla fanów komiksów Dona Rosy, choć dla nich szczególnie). Album ukazał się w 2014r., powinien być jeszcze gdzieniegdzie do kupienia.
Najbardziej chyba do gustu przypadły mnie następujące utwory z tej płyty :
- „Glasgow 1877”
- „Cold Heart of the Klondike”
Jeśli dobrze pamiętam (a raczej tak) to istnieją co najmniej dwie wersje CD tej płyty : jednopłytowa i dwupłytowa (z wersjami instrumentalnymi utworów). Osobiście mam tę drugą od dawna choć jak dotąd nie przesłuchałem w całości wszystkich utworów w wersji instrumentalnej. Do niektórych płyt były też dołączane tematyczne pocztówki (zdjęcia :
http://disneypolska.pl/viewtopic.php?f=6&t=220&start=240 )
Piosenki czy utwory instrumentalne często nawiązują w swojej treści czy nastroju do komiksów Dona Rosy (przede wszystkim lub wyłącznie do ŻICSM).
Zaprezentuję te nawiązania (niektóre z nich) na przykładzie dwóch utworów, które wymieniłem powyżej.
1)
Glasgow 1877 – nawiązuje do komiksu Dona Rosy ,,Ostatni z klanu McKwaczów’’
,, "I remember it as if it was yesterday. My papa took me to see the ancestral home of our clan.”
,,The desolate castle on Dismal Downs,”,, abandoned since the 17th century,”,, Now inhabited by no-one but golden eagles in its turrets ‘’Ptarmigan & grouse in the heather o'the clan cemetery.”,,1877, the eve of my 10th birthday..."2)
Cold Heart of the Klondike – utwór nawiązuje do relacji Złotki O’Glit i Sknerusa McKwacza czerpiąc przede wszystkim z takich komiksów Dona Rosy jak : ,,Król Klondike” ; ,,Dwa serca w Jukonie” ; ,,Więzień Doliny Białej Śmierci „ ; czy do komiksu Carla Barksa ,,Powrót do Klondike ‘’
,
, The final frontier
Of utter solitude
Of wilderness untamed '',, Into White Agony Creek . The cradle of new hope,”,, Nothing but two cold Klondike hearts ‘’,, Charm of a dancehall girl
A true star of the north’’,, Those precious 30 days ‘’,, A letter in the snow
Love lost yet always there ‘’,, A burning need of life ‘’