Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 455254 razy)

Online radef

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2835 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 12:44:53 »
Jak to opisuję na KAI - tom o Sknerusie "Wielkich bohaterów Disneya" jest jednocześnie bardzo dobry i bardzo zły.

Bardzo dobry - jak nie macie kolekcji Barksa i Rosy, a najlepiej też i "Gigantów".
Bardzo zły - jak macie wydania z paru ostatnich lat.
https://www.komiksydisneya.pl/2025/12/wielcy-bohaterowie-disneya-wujek.html

I tak sobie zapytam: co z tego, że mamy tom z Daisy trochę lepszy niż Niemcy, jak jednocześnie dostajemy w twarz "Wielkimi bohaterami Disneya", gdzie po raz drugi z rzędu dostajemy coś dużo gorszego niż niemieckie wydanie. Układane w inny sposób, bez artykułu przed każdym komiksem, tylko omawiającym często 2-3 historie na raz, ale jednak i tak finalnie wychodzące dużo lepiej.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online Castiglione

« Odpowiedź #2836 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 12:58:11 »
Cholera, czyli kupować ten tom jest jeszcze bardziej bez sensu niż poprzedni... Nie rozumiem, po co oni tak kombinują, skoro na wyciągnięcie ręki jest sensowniej złożona wersja zagraniczna. W ogóle nie łapię, dlaczego ta kolekcja tak różni się pomiędzy krajami - zakładałbym, że robi się pulę historii do wyboru, aby dany wydawca dostosował swoje wydanie do własnego rynku, reszty swoich publikacji, itd. Ale wtedy spodziewałbym się, że powtórki byłyby ograniczane, a nie maksymalizowane.

Offline zombie001

« Odpowiedź #2837 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 13:19:44 »
Trzeba się pogodzić z faktem, że ta kolekcja jest ewidentnie robiona pod "świeżych" klientów, a nie tych posiadających już kolekcje Barksa/Rosy :D

Życie..
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Online radef

« Odpowiedź #2838 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 13:24:30 »
Tylko dlaczego na rynku, gdzie ledwie co wyszły osobne kolekcje Barksa i Rosy, tak jest, a na rynku, gdzie porządnej kolekcji Barksa nie było od dobrej dekady lub dwóch, jednak da się zrobić coś lepszego?
Dlaczego mamy dużo gorsze wydanie niż Niemcy, a nawet gorsze niż Francja, Włochy czy Skandynawia?

Tak jak pisałem przy 1. tomie Donalda - życzę powodzenia. Pierwsze tomy na pewno sprzedadzą się dobrze (szczególnie ten o Sknerusie), ale tak na dłuższy czas klientów nie utrzymają. I potem będzie wielka smuta, wywołana w dużym stopniu przez Egmont, no szkoda.
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Grudzień 2025, 13:26:21 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2839 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 13:26:39 »
@Castiglione
Ale maksymalizacja dubli, oznacza też maksymalizację zysków wydawnictwa, bo jest minimum roboty. Komiksy są już przetłumaczone i złożone - tylko wysyłać do drukarni i można grać w CSa. Co więcej - mając kolekcję 30 Kaczogrodów i 10 Rosów, ten sposób można powtarzać w kółko aż do zupełnego załamania się sprzedaży. A potem o wszystko oskarżyć Kaczkofanów, że nie będzie nowych komiksów, bo nie kupują tych co już je Egmont wydaje.

Mówiłem, pisałem wam, że Egmont jest przeciwko komplecistom/kolekcjonerom. Kolejny komiks za jakieś 80 zł, który nowych treści ma jeszcze mniej niż Daisy. Można napisać, że to jest komiks dla świeżaków, jasne. Tylko jak świeżak doceni te komiksy, które wpisują się właśnie w historię Sknerusa? Bo jeśli lubi się tą postać, to te komiksy się zna i już ma. A jeśli się ich nie zna, to jak się wciągnie w losy tej postaci dostając np. tylko dwa rozdziały ŻiCSMK?? Albo doceni pierwsze i drugie pojawienie się Sknerusa w komiksach Barksa?

Egmont zaskoczył nawet mnie tym tomem, bo sam po Donaldzie obstawiałem 50% na 50% stosunku premier do powtórek. A tu dali 74% i jeszcze coś z Giganta sprzed roku. To jest jakiś rekord. Nic dziwnego, ze najpierw dystrybucja jest ograniczona, bo jak to się rozniesie, to klientów zrobi się mniej.

@Kadet - czekam na twoją opinię.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2840 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 14:09:30 »
Trzeba się pogodzić z faktem, że ta kolekcja jest ewidentnie robiona pod "świeżych" klientów, a nie tych posiadających już kolekcje Barksa/Rosy :D

Życie..
Spoko, tylko nachodzi mnie pytanie - to co Egmont ma do zaoferowania stałym klientom? Bo jeśli nic, to jednak słabo, biorąc pod uwagę, że to te osoby wywindowały im sprzedaż poprzednich kolekcji i w sumie całą modę na kaczory w twardookładkowych albumach. Niech sobie robią projekt pod nowych odbiorców, ale nie muszą jednoczesne olewać dotychczasowych czytelników.

Online radef

« Odpowiedź #2841 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 14:23:00 »
Za chwilę ktoś powie - "Nasza urocza Daisy". Ale czy jeden tom od wielkiego dzwonu, i to na dodatek w 2/3 składający się z włoskich komiksów, których w Polsce raczej nie brakuje, zapełnia tę lukę?

Na dodatek trzeba powiedzieć, że każdy z tomów "Wielkich bohaterów Disneya" zawiera co najmniej jeden nowy komiks zaliczający się do ścisłego top. W tomie o Donaldzie był komiks Cavazzano i Pezzina, top of the top tych twórców (który nie znalazł się w kolekcji Cavazzano jak dziesiątki innych świetnych komiksów tego autora). W tomie o Sknerusie jest komiks Scarpy z debiutem Filona. Czyli też jedna z kilkudziesięciu najważniejszych historyjek z kaczkami dotąd nieopublikowanych w Polsce. I bardzo dobry komiks Branki.

Problem polega na tym, że ktoś postanowił, że zamiast kierować się podobnymi zasadami jak w Niemczech czy w Skandynawii, gdzie tego Barksa i Rosy jest ok. 50% w tomach, czasem ciut więcej, czasem ciut mniej, to poszedł w maksymalizację Barksa i Rosy. Gdyby te tomy były ułożone bardziej "fifty/fifty", to najpewniej Bazyliszek dalej by bazyliszkował, ja może bym coś napomknął, jak przy Daisy, że jest jednak jakiś zawód, ale ostatecznie czytelnik nie miałby wrażenia, że Egmont usilnie próbuje sprzedać to samo, lecz stworzył fajną kolekcję, która jednocześnie dotrze do nowych fanów, bo znajdą się w niej najlepsze komiksy Barksa i Rosy, ale też do starszych czytelników.

« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Grudzień 2025, 14:25:41 wysłana przez radef »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2842 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 14:28:13 »
@UP
Dobra, dobra, fajne komiksy, fajnymi komiksami ale kogo stać by co 2 miesiące ciągle kupować po 4 premiery w 300-400 stronnicowym albumie i płacić za niego 70-80 zł? Ja wydaję zdecydowanie za dużo na komiksy, ale przecież poza Kaczkami, ja kupuję też superhero, inne komiksy i inne zachciewajki. Nie chcę zbierać 10 dozwolonych rozdziałów ŻiCSMK jeszcze raz w 10 przepakowanych komiksach.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2843 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 15:58:13 »
No i co jeszcze mogę dodać od siebie w kontekście rekrutacji nowego klienta przez WBD - jaki ma cel ta rekrutacja, jeżeli nie chce się później niczego oferować tym osobom? Bo klientów zebrały już kolekcje Barksa i Rosy, teraz Egmont chce niby dotrzeć do kolejnej grupy, zwiększając bazę osób potencjalnie zainteresowanych kaczkami. No i super, ale jaki to ma cel, jeżeli nie ma się nic do sprzedania tej bazie?

Żeby to miało sens, to WBD powinni przedstawić takie fragmenty z twórczości Barksa i Rosy, żeby nowy czytelnik nabrał chęci do sięgnięcia po ich autorskie kolekcje. Powtarzając w każdym tomie do oporu tych autorów, de facto zmniejsza się ilość osób zainteresowanych ich kompletnymi kolekcjami, bo najważniejsze historie będą już zawarte w nowej serii. Jednocześnie nie oferując niczego nowego osobom, które obie kolekcje już mają i chcą kupować dalej, traci się też tych odbiorców.

Czyli generalnie kręcimy się w kółko bez żadnego konkretnego pomysłu.

Online radef

« Odpowiedź #2844 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 16:08:24 »
Tylko że, co zostało wspomniane kilka razy, niektóre komiksy z kolekcji Barksa i Rosy są obecnie zbanowane, a Egmont nie chce dodrukowywać tych tomów bez brakujących komiksów. Bo to nie jest tak, że w ogóle nie da się wydawać kolekcji Barksa i Rosy - ostatnio czeskie Crew wydało 1. tom.

Więc obecnie Egmont bez jakiejkolwiek większej wizji, nie wiedząc jak wykorzystać to, co zostało zbudowane, podłapał "świetny" pomysł podrzucony przez Disney Publishing Worldwide, i jeszcze tak przemodelował tomy, żeby wydać je tanio i szybko.

No niestety, to jest typowy Egmont, który ma okresy bardzo dobre, a później robi wszystko, żeby zniszczyć to, co zostało wcześniej zbudowane. Tak było z "Kaczorem Donaldem" na początku tego wieku, tak było z całą linią kaczych komiksów w okolicach 2012 roku, i tak teraz powoli następuje, i w dziale prasowym, i w dziale komiksowym.
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Grudzień 2025, 16:11:35 wysłana przez radef »

Online Castiglione

« Odpowiedź #2845 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 17:46:52 »
No tak, ale jeżeli dana historia jest zbanowana, to i tak już w żadnej serii jej nie dostaniemy, więc nie wiem, czy lepszą opcją nie byłoby po prostu dodrukowywać te problematyczne tomy bez tych komiksów. I tak byłaby to najbardziej kompletna wersja, na jaką Disney pozwoli. Przerzucanie Barksa i Rosy do nowej kolekcji jest według mnie bez sensu. Rozumiem jeszcze argument, że ktoś może nie chcieć zbierać całej serii danego twórcy, a tutaj ma możliwość poznać wybrane historie. Ale wtedy tym bardziej WBD powinni być bardziej różnorodni, bo tak to robimy założenie, że ktoś nie wejdzie w kompletne wydanie Barksa, ale jednocześnie będzie kupować 40 tomów w 70% złożonych właśnie z Barksa.

No niestety, to jest typowy Egmont, który ma okresy bardzo dobre, a później robi wszystko, żeby zniszczyć to, co zostało wcześniej zbudowane. Tak było z "Kaczorem Donaldem" na początku tego wieku, tak było z całą linią kaczych komiksów w okolicach 2012 roku, i tak teraz powoli następuje, i w dziale prasowym, i w dziale komiksowym.
No ja bardzo dobrze pamiętam te czasy, jak wychodziło coraz więcej MegaGiga, Mamutów, były wielkie plany, że reaktywują linię Hall of Fame na miękko w kioskach, a skończyło się tak, że prawie zwinęli interes. Niestety jedyny plan, jaki widać w Egmoncie, ogranicza się do "wydać Barksa i Rosę".

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2846 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 19:44:01 »
Poza tym, czemu do dzisiaj nie mamy znowu 12/13 normalnych Gigant Poleca w roku, tylko 8? W przyszłym roku minie 10 lat od ostatniego normalnego rocznika Gigantów a zmian na lepsze nie ma. Więcej - urywa się nawet serie Extra/Special jak Agenci i Detektywi czy Galaxy, a rozgrzebuje nowe. Już myślałem, że Mamuty składające się z pominiętych Gigantów są jakimś dobrym prognostykiem na przyszłość, ale Egmont odszedł nawet od tego.

to jest typowy Egmont, który (...) później robi wszystko, żeby zniszczyć to, co zostało wcześniej zbudowane. Tak było z "Kaczorem Donaldem" na początku tego wieku, tak było z całą linią kaczych komiksów w okolicach 2012 roku, i tak teraz powoli następuje, i w dziale prasowym, i w dziale komiksowym.

I ja tak piszę od lat bo znam Egmont od tej podszewki. Brak innych głosów potępiających ich złe praktyki wydawnicze, powodują tylko to, że to się nasila. Czytelnicy stanowczo muszą powiedzieć im żeby tak nie robili, bo będzie więcej takich albumów jak obecny Sknerus.
Znowu jesteśmy w tym punkcie, że po publikacji całego Barksa, Rosy, Czarodziejów, Miecza z Lodu wiemy co teraz trzeba wydać. Jest to "Paperinik New Adventures", które jak donosi radef, we Włoszech dostało kolejne nowe wydanie. Przy tak dobrych stosunkach Panini - Egmont Polska o których opowiadał TK, to powinien być ruch oczywisty i wykonalny. Trzeba to tylko przetłumaczyć i drukować.

Offline kaczogród

« Odpowiedź #2847 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 21:36:06 »
Z jednej strony jest tylko 8 numerów Giganta Poleca rocznie ale za to więcej innych wydań gigantopodobnych takich jak: Gigant Poleca Extra, Gigant Poleca Special, Gigant Poleca Premium itd.

Co do PKNA to również bardzo chętnie przeczytałbym tą serię w języku polskim.
,,le monde est absurde"

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2848 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 21:44:18 »
@UP
Tylko wiesz jaka jest różnica. Gigant jest tańszy i ma same premiery. Specjale i Extra są droższe i prawie zawsze są to półduble. "Miecz z Lodu" w tym roku był chlubnym wyjątkiem. Oddałbym te wszystkie dodatkowe wydania za 12/13 zwykłych Gigantów w roku. Tak jak było to w latach 1998-2016.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #2849 dnia: Wt, 09 Grudzień 2025, 13:22:16 »
ja wyrobów gigantopodobnych nie kupuje, skupiam się na wydaniach w twardej oprawie - cena komiksów prasowych (dosyć niska) nie ma dla mnie znaczenia. ich ilość tak samo
szkodo mi natomiast, że te raptem kilka pozycji twardo okładkowych Egmont traktuje po macoszemu - one są chyba dla takich klientów jak mój kumpel: kupuje tylko giganty extra/special + wybiorczo gigant/mamut + ma ŻiCSM i kilka tomów Barksa (dostawał w prezencie) - dla niego ta nowa kolekcja jest pewnie fajna