Autor Wątek: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)  (Przeczytany 373547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Komiksy Disneya (Kaczor Donald, Kaczogród)
« Odpowiedź #2520 dnia: So, 23 Listopad 2024, 12:33:42 »
Chciałbym tylko napisać, że jestem rozczarowany brakiem "Figli Figlarzy" w najnowszym numerze "Kaczora Donalda". Jeśli dobrze pamiętam, ta rubryka była nieodłącznym elementem "KD" od trzydziestu lat, dlatego moim zdaniem nie powinno się z niej rezygnować. Umieszczona w jej miejscu gra planszowa jest ciekawym rozwiązaniem, bo w pewien sposób nawiązuje do zamieszczanych w dawnych "Kaczorach" gier, ale nie sądzę, że powinna się tam znaleźć kosztem "Figli". Zasadniczo popieram jak największą zawartość komiksów w "KD", ale na rzecz "Figli Figlarzy" byłbym skłonny poświęcić nawet dwie strony komiksowe.

Z drugiej strony jednak trzeba przyznać, że gadżet dołączony tym razem wydaje się całkiem solidny i chyba ciekawszy niż niektóre wcześniejsze propozycje. Nie jestem natomiast przekonany do napisów na okładce ("Nowa praca", "Zepsuty samochód") - wydaje mi się, że grafiki okładkowe często lepiej wyglądają bez nich.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline NuoLab

« Odpowiedź #2521 dnia: Śr, 27 Listopad 2024, 19:30:21 »
O co chodzi z tą "Dziesięciocentówką nieskończoności" ?
Było i jest zapowiadane wydanie na twardo w dwóch wersjach okładkowych:

https://egmont.pl/Wujek-Sknerus-i-Dziesieciocentowka-Nieskonczonosci,85612557,p.html

A teraz to samo w Gigant Poleca

https://egmont.pl/Gigant-Poleca.-Tom-8-2024.-Dziesieciocentowka-Nieskonczonosci,86882305,p.html

To jakaś tańsza wersja budżetowa czy jak?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2522 dnia: Śr, 27 Listopad 2024, 19:41:48 »
Masz do wyboru kupić komiks Jasona Aarona budżetowo w Gigancie (plus inne historie - cały tom ok. 250 stron) lub w albumie HC (dwie wersje okładkowe, dodatki).

Offline Zakrza

« Odpowiedź #2523 dnia: Pt, 29 Listopad 2024, 22:58:47 »
Giganty to można zamawiać dopiero w dniu premiery? Widzę, że tylko na stronie Egmontu jest póki co możliwe zamówienie

Offline maxim1987

« Odpowiedź #2524 dnia: Pn, 02 Grudzień 2024, 18:35:09 »
Czy ja dobrze widzę, że na stronie 48 egmontowego wydania Dziesięciocentówki nieskończoności rysunek Dona Rosy jest podpisany jako pierwsze przedstawienie Sknerusa przez Carla Barksa? >:(

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2525 dnia: Pn, 02 Grudzień 2024, 19:37:19 »
https://www.komiksydisneya.pl/2024/12/wujek-sknerus-i-dziesieciocentowka.html

Według mnie w prezentacji zabrakło odniesienia do tego, jak komiks komponuje się z pozostałymi tomami o wujku Sknerusie od Egmontu.

Poza tym wygląda to bardzo dobrze, tylko że... offset? Na offsecie to trzeba było wydawać Barksa, nowoczesny komiks Marvela jakoś nie bardzo mi pasuje.

Offline PJP

« Odpowiedź #2526 dnia: Pn, 02 Grudzień 2024, 20:27:08 »
Dawać wszystko na offsecie :) Jonki, Barksa i Batmany 8) Ciekawi mnie tłumaczenie dziesięciocentówki (łyknąłem już w engliszu).

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2527 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 03:11:52 »
Na offsecie dawajmy to, co pasuje do offsetu. A nie jak Egmont, klasykę na kredzie, nowość na offsecie.

Offline radef

« Odpowiedź #2528 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 08:58:20 »
Mam jakieś dziwne przeczucie, że matowy papier objętościowy został zastosowany głównie po to, żeby zwiększyć wizualną objętość dość cienkiego komiksu. Choć to oczywiście tylko teoria.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline R~Q

« Odpowiedź #2529 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 12:10:35 »
Masz do wyboru kupić komiks Jasona Aarona budżetowo w Gigancie (plus inne historie - cały tom ok. 250 stron) lub w albumie HC (dwie wersje okładkowe, dodatki).
Co oni wymyślili to ja nawet nie. Ale widzę, że tłumaczenie się różni, chyba na niekorzyść Giganta.

Offline radef

« Odpowiedź #2530 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 12:30:18 »
Tłumaczenie jest to samo, ale w Gigancie pewnie niektóre rzeczy musiały być skrócone, żeby zmieściły się w dymkach w mniejszym formacie, więc część dymków się różni pomiędzy wydaniami. Ale 95% jest kropka w kropkę taka sama.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2531 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 17:42:44 »
Co oni wymyślili to ja nawet nie.
No co takiego? Ja wiem, że nasz rynek jest sto lat za inżynierami, ale to, że komiks wychodzi w dwóch wersjach, to nie koniec świata.

Offline PJP

« Odpowiedź #2532 dnia: Wt, 03 Grudzień 2024, 19:28:29 »
Jest tu jeszcze sporo do zagospodarowania, bo można dać w Gigancie, oddzielnie, oddzielnie na miękko, oddzielnie na twardo, różne warianty okładek, jako część kolekcji, jako wstęp do miniserii, jako część tomu rocznicowego, wspominkowego czy artbooka ;) Egmont mógłby sporo nauczyć się od Ongrysa, ale widać, że kaczkowo rozwijają się, aby zaspokajać potrzeby fanów. No tak, zapomniałem o dodatku do czasopisma albo elemencie zabawki. W sumie, może kiedyś doczekamy Kwantomasa...
« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Grudzień 2024, 19:30:45 wysłana przez PJP »

Offline radef

« Odpowiedź #2533 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 20:00:27 »
Coś się w Egmoncie pozmieniało i jeden niemiecki "Premium" pojawi się, ale w... "Gigancie Poleca Extra"!
Nie będzie to Doubleduck, PKNA czy Kwantomas, ale... MIECZ Z LODU De Vity, czyli ceniona seria fantasy o Mikim i Goofym.

Wygląda na to, że będzie to 440 stron za 34,99 zł, czyli cena niewiarygodnie korzystna jak na 2025 rok. Tutaj więcej szczegółów.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2534 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 12:36:31 »
Dziś o godzinie 19.00 naszego czasu zaczyna się stream z udziałem Dona Rosy - będzie można posłuchać, co ma do powiedzenia, i zadawać mu na żywo pytania na czacie.

https://www.youtube.com/danibooksde/live
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!