Autor Wątek: Kolekcja Transformers G1 (Hachette)  (Przeczytany 119470 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gieferg

Odp: Kolekcja Transformers G1 (Hachette)
« Odpowiedź #195 dnia: Pt, 12 Lipiec 2019, 10:16:27 »
Czy Transformers kiedykolwiek się jakoś rozkręcą?

Marvel US się fabularnie rozkręca za kadencji Furmana. 
Inne nie wiem i w sumie mnie to nie za bardzo obchodzi - kończę na 24-tym.

« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Lipiec 2019, 10:21:17 wysłana przez Gieferg »

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #196 dnia: Pt, 12 Lipiec 2019, 19:41:32 »
Przede mną lektura 12 i 13 i do każdego tomu zabieram się jak pies do jeża. Nie mogę się doczekać jakiegoś przełomu w sposobie opowiadania historii. Bo powiedzmy sobie uczciwe, opowiastki na Transformersach z lat 80-tych są tak naiwne jak opowiastki o Batmanie i Supermanie z lat 40. i 50. (konstrukcyjnie, scenariuszowo i pod kątem dialogów).

To u mnie jest jeszcze gorzej, bo jestem w połowie...8-go. Zamierzam nadrobić jak najszybciej - dla mnie znowu Transformers nie zając, nie ucieknie, a mojej słabości jednak nie zwalczę. Częściowo miałem do czynienia z nimi wcześniej, jeszcze za czasów Semica. Jak dla mnie Furman w Marvelu nie zrobił jakiejś furory pod względem narracji - najlepiej jak dla mnie wyglądało to w historii pochodzącej z Dreamwave (coś o tragedii Arki II - kontynuacji Marvela). Jak wspomniełem IDW mam po angielsku i średnio to też wypada, a znowu zbyt dużo tego - mój portfel już tego nie uciągnie.

Offline Wolvie

« Odpowiedź #197 dnia: Wt, 16 Lipiec 2019, 22:10:06 »
Udało mi się wyciągnąć tom 11 niemal z gardła dystrybutora (via zwroty). Próbuje załatwić tom 15 zawczasu, by nie trzeba było znowu czekać miesiąc aż go sprowadzą. Gorzej, że od tomu 12 nie widzę kolejnych w kioskach, ani nawet w Empikach gdzie wcześniej pojawiały regularnie. Sprzedaż bezpośrednia musi padać na twarz, przynajmniej tak to wygląda we Wrocławiu..

Obiektywnie od tomu 16 powinno być naprawdę ciekawie w obu wersjach, a w zasadzie jednej, bo brytyjska połączy się z amerykańską za sprawą Furmana. Dojdzie też na stałe Geoff Senior z Andrew Wildmanem, więc niewątpliwie zmieni się sposób przedstawiania postaci. Te dwadzieścia kilka lat temu fani podzielili się na miłośników i hejterów Wildmana oraz jego "facetów w hełmach" - ciekaw jestem jak będzie to odebrane po latach :-)

Offline Gieferg

« Odpowiedź #198 dnia: Śr, 17 Lipiec 2019, 16:12:58 »
14-ty tom widziałem ostatnio w empiku.
Ja tam lubię zarówno Seniora jak i Wildmana (nawet jeśli jego transformery za bardzo się ślinią :)).
« Ostatnia zmiana: Śr, 17 Lipiec 2019, 16:14:45 wysłana przez Gieferg »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: Cz, 18 Lipiec 2019, 16:24:07 »
Jak dla mnie bez zaskoczenia :)

"Simon Furman announced on Twitter on 18/7/2019 that the collection had been extended by 20 issues to a total of 100."

Czyli IDW do restartu będzie kompletne.

Offline Szekak

« Odpowiedź #200 dnia: Cz, 18 Lipiec 2019, 17:04:14 »
Super wiadomosc, oby u nas bylo podobnie.
Piękno jest w oczach patrzącego.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: Cz, 18 Lipiec 2019, 17:55:43 »
Tylko że mi wychodzi że do tego restartu zostało nie więcej jak 10 tomów to ciekawe co z resztą :)

edit: Pod tym wpisem:

Pytacz: Does this include the G2 run at all..?
Furman: mmm-maybe

:)
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Lipiec 2019, 18:07:12 wysłana przez JanT »

Offline Crono

« Odpowiedź #202 dnia: Cz, 18 Lipiec 2019, 20:26:58 »
G2 z Marvela? Brałbym, chociaż nie wiem jak z jakością historii.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #203 dnia: Cz, 08 Sierpień 2019, 12:06:48 »
Takie pytanko - wyjeżdżam na 10 dni, na poczcie powiedzieli, że paczki czekają tylko tydzień - co w tej sytuacji najlepiej zrobić na wypadek gdyby dotarła zaraz po moim wyjeździe i miałbym nie zdążyć odebrać? Zakładam, że ktoś musiał mieć już taką sytuację, sam nie miałem, bo pierwszy raz się bawię w prenumeratę.

Offline Arne

« Odpowiedź #204 dnia: Cz, 08 Sierpień 2019, 12:57:08 »
Ja dzwonilem do boku hachette i prosilem, aby sprawdzili czy przeskole do mnie juz wyslali. Jesli jeszcze nie wyslali to prosilem aby wyslali po ustalonej przeze mnie dacie. Jesli juz wyslali a poczta juz zwrocila przesylke do nadawcy, zglaszalem reklamacje, ze przesylka do mnie nie dotarla i wysylalu kolejna, nie bylo z tym problemu. Mozna jeszcz3 sprobowac dogadac sie na poczcie, zeby przetrzymali ja dluzej, ale z tym moze byc trudniej.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #205 dnia: Śr, 14 Sierpień 2019, 10:41:20 »
Numery 14-15 zajechały wczoraj do prenumeratorów :)

Offline Gieferg

« Odpowiedź #206 dnia: Śr, 21 Sierpień 2019, 10:39:34 »
Przyszło tak, że zdążyłem odebrać :)

Mam zaległości z czytaniem więc zajrzałem dopiero do tomu 13 - niestety sporo stron ze skanów w słabej jakości, a to jak "poprawili" facjatę Soundwave'a w kilku miejscach pozostawię bez komentarza... Kto pamięta Semiki będzie wiedział o co chodzi.

Offline Wolvie

« Odpowiedź #207 dnia: Cz, 22 Sierpień 2019, 22:02:01 »
Mam zaległości z czytaniem więc zajrzałem dopiero do tomu 13 - niestety sporo stron ze skanów w słabej jakości, a to jak "poprawili" facjatę Soundwave'a w kilku miejscach pozostawię bez komentarza... Kto pamięta Semiki będzie wiedział o co chodzi.

Czyli krótko mówiąc korzystają z tych samych "poprawionych" skanów, co seria Classics. Tam też zapamiętałem gębę, jaką dorobili Soundwave'owi. Z plusów - tom 15 udało mi się załatwić w kiosku, stojąc przy sprzedawczyni wykłócającej się przez telefon z przedstawicielem Kolportera :D To samo zresztą z 17, który mam zamiar jutro odebrać. A nastawiam się, bo w środku będzie legendarny dla mnie Matrix Quest.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #208 dnia: Cz, 22 Sierpień 2019, 23:18:39 »
Gębę Soundwave'owi to akurat wymazali, a nie dorobili. Przy okazji zmienili mu też kolor.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #209 dnia: Pt, 23 Sierpień 2019, 02:33:35 »
Gębę Soundwave'owi to akurat wymazali, a nie dorobili. Przy okazji zmienili mu też kolor.
Chyba wszyscy mamy tu zaległości z czytaniem TF, ale z ciekawości zajrzałem do 13-tki, żeby sprawdzić o czym w ogóle mówicie, bo jakoś nie kojarzę faktu. Facjata Soundwave'a  wydaje się z lekka zaokrąglona, ale z Semica tego nie kojarzę, chociaż posiadam ten numer (jeszcze sprawdzę).
Ogółem nie zwracałem uwagi na zmiany w wyglądzie nawet tych bardziej charakterystycznych bohaterów (głównie z powodu dziur w serii), ale co tu dużo mówić, jak zmiany w wyglądzie dotyczyły większości, w szczególności Prime'a i Bumblebee (i to drastyczne).
Głównym powodem to były chyba zmiany w serii zabawek (który wymusiły zmiany na komiksie), choć w niektórych przypadkach to pewnie też zmieniający się rysownicy i zawirowania towarzyszące serii.