Autor Wątek: Kolekcja Superbohaterowie Marvela  (Przeczytany 389828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ramirez82

• Gość
Odp: Kolekcja Superbohaterowie Marvela
« Odpowiedź #1200 dnia: Śr, 30 Wrzesień 2020, 21:49:05 »
Kuki, zacznij uważniej czytać forum.

Zwisa mi ta kolekcja, ale błędy należy wydawcom wytykać. Co więcej - jest to szczególnie ważne w przypadku takich badziewnych kolekcji, bo dla sporej części czytelników są one jedynym kontaktem ze słowem pisanym, czyli jedyną szansą na naukę poprawnego posługiwania się językiem.

Dla wielu z nas to jedyny kontakt z słowem pisanym. Jak mamy poprawnie pisać, skoro nauczyliśmy się tego z SBM?

Offline xanar

« Odpowiedź #1201 dnia: Śr, 30 Wrzesień 2020, 21:54:43 »
No właśnie, czytanie ze zrozumieniem też leży  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Arion Flux

« Odpowiedź #1202 dnia: Śr, 30 Wrzesień 2020, 23:01:11 »
Wychodzi na to, że Hachette nie tylko rozpoczęło boom komiksowy w Polsce, ale również, a nawet przede wszystkim niesie kaganek oświaty. Dlatego należy utrzymywać kolekcje, bo jak sie skonczą, to zapanuje analfabetyzm.

Ale tak na serio, to wydaje mi się, że @parsom może mieć tutaj trochę racji, bo chyba rzeczywiscie bardzo wielu komiksiarzy ogranicza swoje lektury jedynie do komiksów, po książki siegając co najwyżej sporadycznie i najcześciej z w związku z innymi mediami (film czy właśnie komiks).

Offline xanar

« Odpowiedź #1203 dnia: Śr, 30 Wrzesień 2020, 23:09:59 »
Tym bardziej Hachette powinno wziąć odpowiedzialność za te swoje książki i wydawać bez błędów, bo później mamy takich blogerów/youtuberów, którzy twierdzą, że błędy w książkach to nie problem a zwracanie uwagi na to czynny hejt.

Offline Dragomirus

« Odpowiedź #1204 dnia: Śr, 30 Wrzesień 2020, 23:42:44 »
Akurat kolega ma tutaj racje. Jak ktoś uczył się kiedyś szybkiego czytania i szybko czyta to nie zwraca uwagi na błędy czy literówki bo składa zupełnie inaczej w głowie wyrazy i całe zdania. Dla mnie jedyne co mnie wkurzało ostatnio przy czytaniu to była ostatnia przypowieść z silver surfera gdzie było dużo dziwnych wyrazów i imion przez co człowiek musiał się bardziej skupiać na czytaniu niestety.
Co do tolerancji tego to dla mnie jest w dopuszczalnej normie. Czyli tak jak przy budowie domu kąt pomiędzy ścianami nie musi być idealnie prosty ale ważne żeby trzymał się dopuszczalnego odchylenia to taka analogia jak ktoś kiedyś budował dom. Nikt nie jest idealny i każdemu się w robocie błędy zdarzają.
« Ostatnia zmiana: Śr, 30 Wrzesień 2020, 23:47:27 wysłana przez Dragomirus »

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #1205 dnia: Cz, 01 Październik 2020, 00:06:28 »
Właśnie od razu wydawało mi się to dziwne, ale kolega był tak pewny siebie, pisząc te teorie..

Aż sprawdziłem, w mojej umowie nie ma żadnego Panini tylko Hachette. A te wyimaginowane gotowce to godziny pracy i sprawdzanie, co autorzy oryginału mieli na myśli, wypisując jakieś tam dziwactwa (wszystko trzeba było sprawdzić) lub przekręcając jakieś nazwy czy imiona. Także tego, gotowce, dobre sobie :)

Offline xanar

« Odpowiedź #1206 dnia: Cz, 01 Październik 2020, 00:10:00 »
Akurat kolega ma tutaj racje. Jak ktoś uczył się kiedyś szybkiego czytania i szybko czyta to nie zwraca uwagi na błędy czy literówki bo składa zupełnie inaczej w głowie wyrazy i całe zdania. Dla mnie jedyne co mnie wkurzało ostatnio przy czytaniu to była ostatnia przypowieść z silver surfera gdzie było dużo dziwnych wyrazów i imion przez co człowiek musiał się bardziej skupiać na czytaniu niestety.
Co do tolerancji tego to dla mnie jest w dopuszczalnej normie. Czyli tak jak przy budowie domu kąt pomiędzy ścianami nie musi być idealnie prosty ale ważne żeby trzymał się dopuszczalnego odchylenia to taka analogia jak ktoś kiedyś budował dom. Nikt nie jest idealny i każdemu się w robocie błędy zdarzają.
Nie wiem jak teraz uczą w tych szkołach, ale za moich czasów jak były dyktanda, albo jakieś prace z polskiego trzeba było oddać, to ci nauczyciele jakoś nigdy mi tam nie wypisywali, że no tu zrobiłeś taki ort. tu coś nie tak stylistycznie, no ale łapie się w normie i zasadniczo to ja nie zwracam uwagi jak się pisze "łużko", "napewno" czy "pżed", także masz 5.
No ,ale ja to już pierwszej młodości nie jestem, po drodze były ze dwie reformy edukacji więc może teraz nie trzeba umieć pisać i jest ok.
Może i nikt nie jest idealny, ale robić cały czas to samo i cały czas te same błędy popełniać (zaraz będzie 100 tom) to raczej ten ktoś nie nadaje się do tej roboty.

Offline parsom

« Odpowiedź #1207 dnia: Cz, 01 Październik 2020, 00:13:35 »

Jakie to szczęście dla Marvela, że są na świecie kursy szybkiego czytania.

Offline Dragomirus

« Odpowiedź #1208 dnia: Cz, 01 Październik 2020, 10:44:54 »
Nie wiem jak teraz uczą w tych szkołach, ale za moich czasów jak były dyktanda, albo jakieś prace z polskiego trzeba było oddać, to ci nauczyciele jakoś nigdy mi tam nie wypisywali, że no tu zrobiłeś taki ort. tu coś nie tak stylistycznie, no ale łapie się w normie i zasadniczo to ja nie zwracam uwagi jak się pisze "łużko", "napewno" czy "pżed", także masz 5.
No ,ale ja to już pierwszej młodości nie jestem, po drodze były ze dwie reformy edukacji więc może teraz nie trzeba umieć pisać i jest ok.
Może i nikt nie jest idealny, ale robić cały czas to samo i cały czas te same błędy popełniać (zaraz będzie 100 tom) to raczej ten ktoś nie nadaje się do tej roboty.

Ja też młody nie jestem, ale jednak termin "szybkiego czytania" znam od szkoły podstawowej. Polecam, warto się go nauczyć bo dzięki niemu będziesz szybciej czytał, a co za tym idzie więcej książek/komiksów przeczytasz w np. dzień.

Offline xanar

« Odpowiedź #1209 dnia: Cz, 01 Październik 2020, 10:55:27 »
No i jest jeszcze jeden dodatkowy atut, nie będę widział błędów  :), także myślę, że temat zamknięty wszyscy powinni nauczyć się szybko czytać a Hachette może sobie wydawać te książki z ortami na co drugiej stronie.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #1210 dnia: Cz, 01 Październik 2020, 10:57:21 »
Hachette może sobie wydawać te książki z ortami
Ale to nie są orty :) Tyle masz do powiedzenia a jak widać nie znasz tematu.

Jednak za tłumaczenie SBM odpowiada bezpośrednio Panini w przeciwieństwie do Transformers czy Conana.

Co też widać na stronie ze stopką:

Więc kolega od bloga miał rację.

Jakby co to błędy zgłaszać tu biuro@hachette.com.pl
« Ostatnia zmiana: Cz, 01 Październik 2020, 11:06:41 wysłana przez JanT »

Offline xanar

« Odpowiedź #1211 dnia: Cz, 01 Październik 2020, 11:01:31 »
To był przykład, no to mogę zmienić na literówki czy co tam chcesz  :)

Albo powinni dawać takie info na początku każdego Hachetteowych tomu, ze względu na znaczną ilość błędów, których nie jesteśmy w stanie wyeliminować na przestrzeni trzech lat, zalecamy szybkie czytanie. :)

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1212 dnia: Cz, 01 Październik 2020, 11:21:40 »
Ja też młody nie jestem, ale jednak termin "szybkiego czytania" znam od szkoły podstawowej. Polecam, warto się go nauczyć bo dzięki niemu będziesz szybciej czytał, a co za tym idzie więcej książek/komiksów przeczytasz w np. dzień.
Też znam techniki szybkiego czytania, pokończyłem szkolenia, stosowałem w pracy. Tylko jakoś nie przyszło mi do głowy żeby stosować ją przy czytaniu komiksów. Po kiego diabła? Płacą Ci od przeczytanej strony czy masz termin doktoratu na jutro?
Batman returns
his books to the library

KOMIKSIARZ

• Gość
« Odpowiedź #1213 dnia: Cz, 01 Październik 2020, 12:02:03 »
Mam jeszcze takie pytanie. Przeglądając tą Kolekcję, zauważyłem, że są dwa takie tomy. Tom 43 Star-Lord i Tom 59 Nova. Przeszła przeze mnie myśl, czy w tych tomach dotyczy to Anihilacji oraz Anihilacji Podbój wydanej przez Egmont? Czy to jest to samo? Bo mi by wystarczyły te dwa tomy jeśli chodzi oto, żeby nie dublować tych komiksów? Z góry dzięki za odpowiedź. :)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #1214 dnia: Cz, 01 Październik 2020, 12:10:27 »
W Star-Lord jest Annihilation: Conquest Star-Lord #1–4 (to co w Egmont) oraz  Marvel Preview #4, #11

W Nova jest Annihilation: Nova #1–4 (to co w Egmont) oraz Nova (Vol. 1) #1–4.