Autor Wątek: Kolekcja Superbohaterowie Marvela  (Przeczytany 389720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Brzon

Odp: Kolekcja Superbohaterowie Marvela
« Odpowiedź #1095 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 09:07:40 »
W nowym tomie kolekcji, od dziś w kioskach, fragment runu Byrne z Fantastic Four - łaskawie przypominam :)

Offline Voitas

« Odpowiedź #1096 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 09:26:26 »
Fragment... uwielbiam czytać fragmenty...

Offline misiokles

« Odpowiedź #1097 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 09:36:04 »
Dark Phoenix Saga to też fragment potocznie zwany story-arcem.

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #1098 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 09:53:51 »
Nie dość, że to fragment runu Byrne'a (i to w dodatku schyłkowy, Byrne pisał wcześniej Czwórkę przez 5 lat), to jeszcze jest to fragment wielkiego crossoveru Secret Wars II (tym razem  środkowy) :)
Ja czytałem cały run, nie wiem na ile ta historia będzie się broniła samodzielnie, ale i tak polecam - bo to wielki, legendarny John Byrne w swoim szczytowym okresie twórczości.
I na dodatek jest tu bardzo dużo najfajniejszej kobiecej bohaterki, jaką kiedykolwiek stworzył Marvel - She-Hulk (to Czwórka w składzie post-Secret Wars, gdy Ben Grimm przebywał na Battleworldzie)
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Wrzesień 2020, 09:58:02 wysłana przez Yossarian »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #1099 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 10:13:06 »
W nowym tomie kolekcji, od dziś w kioskach, fragment runu Byrne z Fantastic Four - łaskawie przypominam :)

Dzięki! Jak praktycznie nie kupuję już kolekcji, to ciężko zapamiętać co kiedy wychodzi.

Nie dość, że to fragment runu Byrne'a (i to w dodatku schyłkowy, Byrne pisał wcześniej Czwórkę przez 5 lat), to jeszcze jest to fragment wielkiego crossoveru Secret Wars II (tym razem  środkowy) :)

Ech...

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1100 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 10:44:00 »
Dark Phoenix Saga to też fragment potocznie zwany story-arcem.
A jeden story-arc następuje po drugim, często z niego wynikając. To się nazywa chronologia.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1101 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 11:04:55 »
Nie mniej jednak ci, którzy przeczytali całe WKKM i SBM dali radę cieszyć się opowieściami będącymi fragmentami runów.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1102 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 11:35:30 »
Lepszy fragment niż nic. Taka specyfika kolekcji. Pewnie gdyby nie one to w życiu nie uświadczylibyśmy po polsku nawet kadru z tego znakomitego stażu. Bo "stare" i bo Fantastyczna Czwórka, której nikt ponoć u nas nie lubi... Ja tam się bardzo cieszę.

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #1103 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 12:45:11 »
F4 to jest najbardziej niedoceniany i zaniedbany u nas komiks. Przez wiele dekad pisany na równym, wysokim poziomie. Inny od typowego Marvela, oparty na więziach rodzinnych i wiecznych utarczkach słownych między Human Torchem a mistrzem one-linerów, Benem Grimmem.
Lata 60-te to wiadomo, Lee & Kirby, najważniejszy silver age'owy komiks świata i jeden z niewielu z tego okresu, który do dziś da się czytać bez bólu zębów :)
Później był genialny run Byrne'a, jeden z najlepszych w historii Marvela (dawać wreszcie wznowienie Omnibusa Vol 2, bo nie mam...), ale nie tylko. Byli też niezły DeFalco, Lobdell, świetny Waid (wydane u nas w WKKM fragmenty spotkały się z bardzo chłodnym przyjęciem - czasami nie ogarniam świata), potem rewelacyjny Hickman.
Czwórka nawet dawała radę w tym nieszczęsnym Heroes Reborn, to jedyne zeszyty z tego przedsięwzięcia, które stoją na jako takim poziomie, zarówno scenariuszowo jak i rysunkowo. Zresztą początek i zakończenie tego całego "odrodzenia bohaterów" wydał TM-Semic, jako Mega Maga Marvel F4 Heroes Reborn i wydanie specjalne Heroes Return - oba fajne, oba do wygrzebania na allegro za ok. 10zł, oba polecam :)
A w Polsce przez 20 lat wyszedł poza kolekcjami JEDEN komiks z tą fantastyczną grupą, w dodatku średni - 1234 Morrisona. Dwa, jeśli liczyć alternatywną wersję z 1602 r., Czwórka z Fantasticka od Muchy.
Może po starcie Marvel Limited coś się ruszy w tym temacie, chciałbym :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Wrzesień 2020, 12:51:19 wysłana przez Yossarian »

Offline xanar

« Odpowiedź #1104 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 12:52:32 »
F4 - bardzo dobre, ja czytam od początku to co wychodzi epicach, w tym roku wyszedł nr 5 i jeszcze ma być 6 w październiku. Na początku jest trochę udziwnień, bo oni sami nie wiedzieli jak to ma wyglądać, ale jak ktoś nie boi się dużej ilości liter to tylko brać.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Maragast

« Odpowiedź #1105 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 13:37:20 »
A ktoś ma już nowy tom?
Jest zapowiedź tomu 101?
Bo niby już potwierdzali przedłużenie ale z nimi to może być różnie więc nie zdziwiłbym się gdyby mieli spadek sprzedaży przez pandemię i nagle przerwali na 100 numerze.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #1106 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 13:57:34 »
Jest zapowiedź tomu 101?
Jest zapowiedź Superior Spider-Mana jak było na tej liście do 105. Teraz mamy pewne info :)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1107 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 17:33:57 »
Który to Superior będzie? Chyba nie znowu dubel Egmontu?

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1108 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 18:10:00 »
Głowy nie dam, bo nie zbierałem Superiora, ale Egmont zdaje się wydał całą z nim serię. Tak więc chyba faktycznie znów dubel.

Natomiast co do dzisiejszego tomu to przynajmniej mi czytało się go wprost fantastycznie! Obok Supermana to jak dla mnie najbardziej udana realizacja Johna Byrne'a w jego owocnej przecież karierze (oczywiście mam na myśli nie tylko ten fragment ale cały jego staż na kartach "Fantastic Four vol.1"). Przy okazji widać też jak znaczny udział w osiągnięciu wysokiej jakości warstwy plastycznej miał Jerry Ordway. Po prostu finezja. Całe szczęście, że Shooter najwyraźniej im nie przeszkadzał. Jedyny mankament tej propozycji wydawniczej to okoliczność, że chciałoby się jeszcze więcej, bo pomimo sporej ilości tekstu czyta się to błyskawicznie.

Edit. JanT - nawet nie sprawdzałem :) Pewnie dlatego, że koncept Superiora mnie nie przekonał i akurat ten tom pominę.
« Ostatnia zmiana: Śr, 09 Wrzesień 2020, 18:25:33 wysłana przez Nawimar III »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #1109 dnia: Śr, 09 Wrzesień 2020, 18:11:55 »
Wiki wam nie działa?  :) Ten tom będzie zawierał: Superior Spider-Man Team-up #1–4, Scarlet Spider (vol. 2) #20, Superior Spider-Man #1 więc tylko jeden zeszyt to dubel.