Autor Wątek: Kolekcja Superbohaterowie Marvela  (Przeczytany 389673 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eridraven

Odp: Kolekcja Superbohaterowie Marvela
« Odpowiedź #1785 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 17:32:42 »
Dziękuję, że się ze mną zgadzasz. :) Origin Dooma został przedstawiony w oryginalnym zeszycie FF dołączonym do tego tomu. Jako główną historię można było dać coś dobrego.

Chyba nie wyczułeś sarkazmu ;)

Co do twojej opinii, pozwolę sobie nie zgodzić się z twoją opinią. Origin poszerza to, co już znamy poprzez ciekawą narrację Eda Brubakera. Ciekawe jest podejście do sposobu opowieści o jego przemianie, nawet przez chwilę racjonalizowałem jego działania, kibicowałem w chwilach odmiany. Do samego twistu na koniec. Przyjemnie snuje się całość, dostarcza wielu rewelacji, nie tylko ze strony głównego bohatera. Dla mnie jeden z lepszych tomów w kolekcji, dobrze, że zamknięta całość.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Pan M

« Odpowiedź #1786 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 18:48:08 »
Tom z Red Skullem okazał się lepszy od Dr Dooma i zbliżającego się Thanosa. Tak to trzeba robić. Najpierw jednozeszytowy, jedynie słuszny, klasyczny origin, a potem normalna historia. A nie, że najpierw stary origin, a potem nowy origin, tylko rozciągnięty do 6 zeszytów. To jest słabe. Dobrze, że nie wszystkie łotrowskie zeszyty są tak zmarnowane. A Ultron miał już swoją historię w WKKM i teraz dostaniemy coś innego. Brakuje Kanga, no i tych numerów z łotrami Spider-Mana.

Nie rozumiem tych argumentów, jeżeli originy są fe, to równie dobrze powinny ci przeszkadzać restarty, multiwersum, ogrom eventów, miliard serii dla Batmana.

Jak tak narzekasz na origny, przekreślając przy okazji naprawdę dobre komiksy to mnie aż dziwi, że nie rzuciłeś gatunku superhero w cholerę.  Nie wspomnę, że "Thanos Powstaje" po którym tak jedziesz
Spoiler: PokażUkryj
 ma chociaż ciekawą reinterpretacje jego relacji ze Śmiercią, gdzie jest przedstawiona jako wytwór choroby psychicznej
No głupi origin jak nic.

Generalnie gatunek ma strukturę niekończącej się historii i takie powroty do konkretnych motywów nie powinny być niczym dziwnym dla kogoś kto sporo komiksów z gatunku przeczytał i twierdzi, że ten gatunek lubi. Ważniejsze jest to, czy z konkretnego pomysłu udało się wydobyć coś dobrego, a ty notorycznie narzekasz na dobre komiksy nawet ich nie czytając, bo jakiś motyw wraca. To są najbardziej absurdalne argumenty jakie widziałem ze strony kogoś kto lubi Marvela i DC.
« Ostatnia zmiana: So, 04 Wrzesień 2021, 18:50:16 wysłana przez Pan M »

Offline death_bird

« Odpowiedź #1787 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 19:19:04 »
To są najbardziej absurdalne argumenty jakie widziałem ze strony kogoś kto lubi Marvela i DC.

Przecież on innymi nie dysponuje/nie potrafi się posługiwać.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline andy13

« Odpowiedź #1788 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 20:19:01 »
Zmieniając trochę temat. Czy ktoś widział gdzieś w Warszawie - poza empikami - ostatni tom?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1789 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:16:22 »
@UP
Poza Empikami nie widziałem. W Warszawie Relaye i Inmedio które odwiedzałem nie mają Kolekcji. Polecam Empik w Arkadii - tam jest.

@Pan M
Dlatego nie kupuję miliarda serii z Batmanem, jakie serwuje nam Egmont. Szanujmy się. Kupię niektóre Black Label, czy tam DC Deluxe, ale bez przesady.
No właśnie ta reinterpretacja Śmierci jest dla mnie do niczego, bo przecież, we wcześniejszych komiksach, nie tylko Thanos widział fizyczną manifestację Śmierci. Zatem wymazywanie tych wszystkich komiksów, całego lore'u jednym słabym pięciozeszytowym komiksem, jest jakimś nieporozumieniem. Tak jak gdy Johns chce jedną historią zniszczyć 80 lat tajemniczości Jokera. Przecież właśnie o to chodzi, że Batman nigdy nie odgadł jego prawdziwej tożsamości. Jesli chce się to zmienić, to się wyrzuca wszystko do śmieci.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1790 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:19:18 »
Ja kupiłem tom z Doomem w Inmedio w Warszawie. Nie będę pisał w którym, bo mieli tylko jeden egzemplarz a kolejny też zamierzam kupić. Ale podaję jako przykład, że można dostać w salonie tej sieci, choć pewnie nie w każdym.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1791 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 21:43:40 »
Po kilka egzemplarzy trafia sie w Inmedio na Goclawiu, w budynku w ktorym znajduje sie market Netto przy skrzyzowaniu Fildorfa ,,Nila", z Jugoslowianska i Meissnera.

Offline LukCook

« Odpowiedź #1792 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 22:10:07 »
Próbując znaleźć Doktor Doom zwiedziłem kilka salonów prasowych (Inmedio, Kolporter, Ruch) na Mokotowie i nigdzie nie było. Udało mi się dorwać numer w Empiku w Sadyba Best Mall, w dzień wydania mieli dwa egzemplarze. Na mini kolekcje zamówiłem prenumeratę, żeby oszczędzić sobie wycieczek  8)

Offline Lukop

« Odpowiedź #1793 dnia: So, 04 Wrzesień 2021, 23:47:21 »
W moim najbliższym Empiku jakiś czas temu przestano zamawiać SBM. Postanowiłem podejść do okolicznego kiosku, gdzie dwie dekady temu kupowałem paczki naklejek z piłkarzami i cheetosy z pokemonami. Po powrocie ze studiów odnotowałem, że nadal obsługuje tam ta sama sympatyczna pani, więc niech skorzysta na ignorancji Empiku. Zadzwoniła i sprowadza pozostałe egzemplarze.

Co do samych dodatkowych tomów, to zdecydowałem się na zamówienie wszystkich bez wyjątku. Chociaż, jak może zdradzać mój awatar, jestem mocno zawiedziony, że odstrzelono akurat dwa numery z postaciami ze spiderversum, które pojawiły się gdzieś zagranicą. Ich + Venoma wyczekiwałem akurat najmocniej...
« Ostatnia zmiana: So, 04 Wrzesień 2021, 23:49:28 wysłana przez Lukop »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1794 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 06:08:10 »
A daleko miałeś do Galerii Mokotów? Tam w Empiku też widziałem.

Przynajmniej Venom nam został.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1795 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 09:59:04 »
Kiedy bedzie mial premiere Venom?

Offline LukCook

« Odpowiedź #1796 dnia: Nd, 05 Wrzesień 2021, 10:01:37 »
Kiedy bedzie mial premiere Venom?

Venom ma wyjść jako ostatni tom - 17/11
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Wrzesień 2021, 10:05:12 wysłana przez LukCook »

Offline andy13

« Odpowiedź #1797 dnia: Pn, 06 Wrzesień 2021, 22:08:00 »
Słabo z tą kolekcją. W żadnym kiosku w Warszawie nie znalazłem drugiego tomu przez te 2 tygodnie. Jeszcze dzisiaj sprawdziłem w 7-8. Nigdzie nie przyszedł.

Online misiokles

« Odpowiedź #1798 dnia: Pn, 06 Wrzesień 2021, 22:10:18 »
Widocznie grasuje tam jakiś kolekcyjny wykupywacz :)

Online Takesh

« Odpowiedź #1799 dnia: Pn, 06 Wrzesień 2021, 22:22:02 »
Ja biegam po Śląsku i też nie mogę znaleźć. A na stronie Empiku niby w kilku są, ale nie można zamówić. Idę tam, a tam nic. W kilku.

Nic. Zamówię ze strony kolekcji. Ale żeby aktualnych numerów nie można było zamówić na stronie Empiku...