Autor Wątek: Kolekcja Superbohaterowie Marvela  (Przeczytany 389674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nawimar III

Odp: Kolekcja Superbohaterowie Marvela
« Odpowiedź #1770 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 23:34:49 »
Podzielam pozytywne opinie na temat najnowszego tomu. Raz, że doczekaliśmy się polskiej wersji kolejnej przełomowej realizacji duetu Lee/Kirby; dwa fabuła rozpisana przez "Bru" nie jest co prawda tej klasy co, dajmy na to, jego "Zimowy Żołnierz" czy "Fatale", ale i tak się sprawdza wyrastając przy tym ponad znaczną część współczesnych produkcji Marvela. Zapewne swoje zrobił mój sentyment do tytułowej postaci, bo uwielbiam megalomańskie przechwałki Dooma i ten jego na swój sposób humoreskowy szał w oczach. Podejrzewam  jednak że nawet dla nieszczególnych wielbicieli tej postaci ów tom okazać się może całkiem przyjemną lekturą.

Offline laf

« Odpowiedź #1771 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 08:12:03 »
Mam swojego Dooma w ręku i potwierdzam, że da się odczytać na reprodukcji okładki tomu Thanosa: "Thanos Powstaje" Jason Aaron.
Zamiast tego dubla z Thanosem (dubla podwójnego, bo w tym tomie będzie też zawarty zeszyt Iron Man #55, który był już w WKKM t. 77) wolałbym któregoś z klasycznych wrogów Spidera: Zielonego Goblina lub Doktora Octopusa.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1772 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 08:34:43 »
Ja te dwa tomy chciałbym dodatkowo - jako 129 i 130 tom SBM. Lizardem też bym nie pogardził. I jeszcze Polaris, która nie dostała się do naszej edycji, zamiast np. Ms Marvel, czy też Jessici Jones. I jeszcze zdecydowanie powinien być tom z Kangiem Zdobywcą. To też jest potężny złol i przeciwnik herosów Marvela. Chyba są z nim też inne fajne historie niż tylko Avengers Forever i Kang Dynasty, które wyszły w WKKM.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1773 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 09:19:17 »
Ja wiem, że na wysokości 121 tomu pewnie już mało kogo to obchodzi i dla nikogo nie jest zaskoczeniem, ale wciąż nie mogę przeboleć poziomu redakcyjno-korektorskiego w kolekcji Hachette.
Przeczytałem tom o Red Skullu (bardzo fajny swoją drogą) i rzuciła mi się w oczy głównie tona wpadek i literówek. Pierwsze, które zapamiętałem:

"Waleń kier" zamiast "Walet"...  ::)

"Marsz Chopna" zamiast "Chopina"
"Red Skull z radością przygrywałby temu na skrzypkach"...  :o
"Rozprzestrzenić w okolicy awaryjne ilości enzymu w dużych ilościach"  :-\

Serio, przy tym Scream jawi się jako full profeska.
Jeśli w nowej kolekcji będzie ta sama ekipa to ja chyba jednak podziękuję za premkę.
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Sierpień 2021, 10:42:47 wysłana przez Pocztar »

Offline Geekboy

« Odpowiedź #1774 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 09:23:09 »
Serio, przy tym Scream jawi się jako full profeska.
Jeśli w nowej kolekcji będzie ta sama ekipa to ja chyba jednak podziękuję za premkę.

Tę kolekcję robiło Panini jako podwykonawca a za nową odpowiada bezpośrednio Hachette - wszystko jest w stopkach redakcyjnych.

Offline sneider

« Odpowiedź #1775 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 10:04:37 »
"Waleń kier" zamiast "Walet"...  ::)

Drugi Bazyl rośnie. Ludzie sprawdźcie w oryginale zanim się zaczniecie przypierdzielać do tłumaczenia.

She-Hulk w tym fragmencie mówi na postać JACK of Hearts - JERK of Hearts. Tłumaczenie jest zgrabne, poprawne i zachowuje ducha oryginału ale trzeba się przypierdzielić. Wy serio myślicie że oni te tłumaczenia robią na smartfonach i autokorekta poprawia walet na waleń?

Wydaje mi się że co tydzień widzę przytyk do polskiego tłumaczenia jakiegoś komiksu i zwykle spowodowany jest totalną ignorancją komentującego. Jak nie fochy że Czarna wdowa to Natalia to nieskumanie gry słownej. Sprawdźcie czasem oryginał, a jak wam ciężko, to załóżcie że możecie się mylić.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1776 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 10:06:54 »
Skrzypce jako instrument też są często nazywane skrzypkami i jest to poprawna forma.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #1777 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 10:40:36 »
She-Hulk w tym fragmencie mówi na postać JACK of Hearts - JERK of Hearts.

Ok, mój błąd. Masz rację, nie sprawdziłem. Co do zgrabności tłumaczenia bym dyskutował, ale i tak joke is on me.

Skrzypce jako instrument też są często nazywane skrzypkami i jest to poprawna forma.

Oh, please. "Często"?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1778 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 10:50:03 »
No często jest pojęciem subiektywnym, co nie zmienia tego, że gra na skrzypkach jest poprawną formą.

Offline Midar

« Odpowiedź #1779 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 16:59:20 »
Przygrywać na skrzypkach…
Grać na skrzypkach…

Jest to wyrażenie w pełni poprawne, często występujące w polskiej literaturze. Ja sam na imprezie mówię do kumpla muzyka, „żeby zagrał coś na skrzypkach”.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1780 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 22:01:42 »
Ech, tak jak "Thanos Powstaje", "Book of Doom" to rozczarowanie. Nie potrzebny jest mi kolejny origin, nic nie wnoszący do universum. Jeju a tyle fajnych historii z Doomem nie zostało opublikowanych po polsku. Zmarnowany tom i taka śliczna okładka.  :-\

Pytanie jeśli ktoś wie. Czy nasz Dr Doom potykał się z tym złym Richardsem z Ultimate? Czy w ogóle zły Richards został pokonany jak Osborn czy Złogers?

Offline sneider

« Odpowiedź #1781 dnia: Wt, 31 Sierpień 2021, 18:44:32 »
faktycznie to jest strasznie dziwne że w kolekcji w której każdy album przestawia inną postać Marvela, czasem się trafiają Originy :D A już najgorsze jak są pisane przez najlepszych scenarzystów w branży. No tragedia

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1782 dnia: Wt, 31 Sierpień 2021, 18:55:45 »
Dziękuję, że się ze mną zgadzasz. :) Origin Dooma został przedstawiony w oryginalnym zeszycie FF dołączonym do tego tomu. Jako główną historię można było dać coś dobrego.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1783 dnia: Wt, 31 Sierpień 2021, 19:07:49 »
W "Fantastic Four Annual" #2 sami Kirby i Lee opowiedzieli origin Dooma jeszcze raz i jestem im za to bardzo wdzięczny - to świetna historia, która moim zdaniem broni się narracyjnie nawet dziś. Pompatyczny styl z lat 60. idealnie pasuje do megalomanii Dooma.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1784 dnia: Pt, 03 Wrzesień 2021, 12:16:53 »
Tom z Red Skullem okazał się lepszy od Dr Dooma i zbliżającego się Thanosa. Tak to trzeba robić. Najpierw jednozeszytowy, jedynie słuszny, klasyczny origin, a potem normalna historia. A nie, że najpierw stary origin, a potem nowy origin, tylko rozciągnięty do 6 zeszytów. To jest słabe. Dobrze, że nie wszystkie łotrowskie zeszyty są tak zmarnowane. A Ultron miał już swoją historię w WKKM i teraz dostaniemy coś innego. Brakuje Kanga, no i tych numerów z łotrami Spider-Mana.

Uwielbiam jak pokazują tą niemiecko-rasistowską naturę Red Skulla. Wirus zabijający kolorowych tylko on mógł wymyśleć. :)