Autor Wątek: Kolekcja Superbohaterowie Marvela  (Przeczytany 389818 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rodrigues

Odp: Kolekcja Superbohaterowie Marvela
« Odpowiedź #1740 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 08:31:47 »
Zakładam że domyślnie prócz prenumeraty, ma to leżeć w ruchu i empiku ?

Na promocyjnym kartoniku (przy tomie 120) było napisane: "Co dwa tygodnie w twoim kiosku".  ;)

Offline eridraven

« Odpowiedź #1741 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 11:47:24 »
Zakładam że domyślnie prócz prenumeraty, ma to leżeć w ruchu i empiku ?

Jest w Empik jako 121 tom SBM:

https://www.empik.com/superbohaterowie-marvela,p1273557684,prasa-p

Trzeba wyszukiwać pod Superbohaterowie Marvela.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1742 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 13:37:20 »
Tom 121
NOWOŚĆ

;D ;D

Offline sneider

« Odpowiedź #1743 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 15:54:21 »
można jakoś zamówić prenumeratę tylko na tą kolekcję złoczyńców?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1744 dnia: Śr, 11 Sierpień 2021, 15:56:11 »
Zadzwoń do BOK Hachette i spytaj o możliwość zamówienia od nr 121. Teoretycznie można, chyba żeby było za dużo chętnych i zablokują zapisy.

Offline Mateusz

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline ThePinkFin

« Odpowiedź #1746 dnia: Cz, 12 Sierpień 2021, 20:54:28 »
A co do Czech to tam tomy z łotrami nie ukazały się, a przynajmniej tak mi ktoś odpowiedział, gdy pytałem jakiś czas temu.
Czeska Wikipedia to potwierdza.

Offline eridraven

« Odpowiedź #1747 dnia: Nd, 15 Sierpień 2021, 10:58:13 »
W dzisiejszym filmie parę słów na temat nowej mini-kolekcji Superzłoczyńcy Marvela, która po zapowiedzi Hachette w 120 numerze Superbohaterów Marvela, pojawiła się 11 sierpnia na naszym polskim rynku. Będziecie mieli okazję zobaczyć porównanie dwóch siostrzanych kolekcji, sprawdzić czy faktycznie tak dużo je dzieli, także przekonać się czy warto mieć ją we własnych zbiorach.

Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1748 dnia: Wt, 17 Sierpień 2021, 21:59:05 »
Ze swojej strony dodam, że ów tomik uradował mnie w sposób szczególny z racji prezentacji w nim epizodu "Captain America Comics" z ery Timely. Tym bardziej, że jest to u nas zjawisko co najwyżej incydentalne. A że historyjka jawi się uroczo naiwnie (jak to zresztą w Złotej Erze superbohaterskiego komiksu na ogół bywało) to postrzegam tę okoliczność w kategorii znacznego waloru. Ponadto "w pakiecie" otrzymujemy przykład wczesnej pracy Jacka Kirby'ego. Niezgorzej zresztą prezentuje się także powrót Red Skulla w "Tales of Suspens" ("A teraz baczność!"). Natomiast główna historia tomu to całkiem przyzwoity produkcyjniak na miarę Marvela doby pierwszej dekady XXI w. Mknie się przezeń w błyskawicznym tempie. Swoje robią także zgrabne (choć momentami jednak nieco zbyt oszczędne) rysunki w wykonaniu Oliviera Coipla (Coipela?). Szkoda natomiast, że zabrakło miejsca na historie postaci, analogiczną do tych które zamieszczano w tomach "bohaterskich". Na ogół literówki nie rażą mnie aż tak bardzo, ale przyznam, że tym razem tekst "Marsz pogrzebowy Chopna (...)" mocno ubawił. Do tego w zwięzłej charakterystyce postaci przytrafił się termin (czy może raczej: "termin") "nazistowski faszysta". Podejrzewam, że to być może wierne tłumaczenie oryginalnego sformułowania. Niemniej w równym stopniu świadczy o ignorancji zarówno autora oryginału (dosłownie i w przenośni) jak również polskiej redakcji, która przepuściła tego typu kuriozum. Ogólnie jednak tomik w moim przekonaniu wypadł udanie i czekam na kolejne.

Offline Deathect3D

« Odpowiedź #1749 dnia: Pn, 23 Sierpień 2021, 10:37:19 »
Hej, Zebrałem tomy WKKM od 1-40 i kilkanaście późniejszych tomów, rozważam zebranie również kilku nr z kolekcji SBM, pytanie tylko czy są jakieś tomy które się powielają czy to są inne historie?
Np:
WKKM 144 - Spider-Gwen: Ścigana? i SBM 110 Spider Gwen
WKKM 122 Ghost Rider: Maszyny Zemsty i SBM119 GHOST RIDER

Z góry dzięki za pomoc  ;D

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1750 dnia: Pn, 23 Sierpień 2021, 10:42:29 »
Niestety są, ale nie te. Tytuły które wymieniłeś to są kolejne przygody. Najpierw tom z WKKM, potem z SBM zarówno w wypadku Spider-Gwen jak i Ghost Ridera.

Natomiast duża wpadką Hachette jest to, że najpierw dali Punishera w SBM 19, a potem tą samą historię w WKKM 140. To jest ich jedyny dubel wewnątrzkolekcyjny.
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Sierpień 2021, 12:12:25 wysłana przez Bazyliszek »

Offline laf

« Odpowiedź #1751 dnia: Pn, 23 Sierpień 2021, 10:59:24 »
Jeśli chodzi o całe tomy to Bazyl Ci już odpowiedział.
Natomiast kilka razy powtarza się sytuacja, że dublują się pojedyncze zeszyty, co dotyczy głównie tych starszych historii (klasyków) z WKKM  i originów / pierwszych pojawień się danych postaci z SBM. Np. Narodziny Ultrona (WKKM, t. 70) - zeszyty Avengers (vol. 1) #54-60 oraz Vision (SBM, t. 15) - zeszyty Avengers (vol. 1) #57-58

Offline donKamillo92

« Odpowiedź #1752 dnia: Pn, 23 Sierpień 2021, 11:19:09 »
Dla tych co chcą uzupełnić kolekcje to polecam zajrzeć na allegro, weszło dużo archiwalnych numerów w dobrej cenie, ja ostatnio kupiłem:
Agent Coulson 25 zł
X-23 25 zł
Angela 25 zł
Cable 25 zł
Komiksy z bardzo dobrymi ocenami i wcześniej niedostępne w żadnych promocjach.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1753 dnia: Pn, 23 Sierpień 2021, 11:54:24 »
Lepiej kupić Angelę, niż 2 tom Strażników galaktyki od Egmontu. :) W sumie dlaczego nie skoczę do Biblioteki? Dawno nic nie pożyczałem, bo wszystko kupuję, albo siedzę w kinie ostatnio.

Poza tym ja wczoraj kupiłem na bazarze tom SBM z Deadpoolem za jedyne 12 zł. Parę innych też tam było, ale wszystkie miałem. Ogólnie za tą cenę mógłbym kupić i duble do panoramy (Elektrę, Black Widow, Runways), ale pan sprzedawca tych numerów nie miał.

https://www.instagram.com/p/CS3yDGTMWnX/

Najlepszy tom SBM to chyba dalej Wasp z "Avengers Under Siege" Sterna w środku.

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #1754 dnia: Cz, 26 Sierpień 2021, 11:09:26 »
W zapowiedzi kolejnych tomów wersja UK Thanosa (a nie niemiecka) czyli "Thanos Powstaje".
« Ostatnia zmiana: Cz, 26 Sierpień 2021, 11:37:20 wysłana przez R3wolw3rowi3c »