Autor Wątek: Kolekcja Superbohaterowie Marvela  (Przeczytany 389819 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amsterdream

Odp: Kolekcja Superbohaterowie Marvela
« Odpowiedź #1515 dnia: So, 27 Luty 2021, 17:09:15 »
Porównałem wydanie Semica z najnowszym tomem kolekcji i niestety fatalnie to zremasterowali. Wygląda jakby na kreskę Windsor-Smitha ktoś nałożył podwójne kontury, w kilku miejscach kreski w ogóle zniknęły. Generalnie zamiast szczegółowych i precyzyjnych rysunków dostajemy komiks grubą kreską ciosany w stylu ligne claire.  Dla mnie te rysunki straciły cały swój urok.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline SawiK

« Odpowiedź #1516 dnia: So, 27 Luty 2021, 17:24:27 »
Wniosek: Kolekcja zabija wkład i ciężka pracę artysty 😤😤😤😉

Offline adamarluk

« Odpowiedź #1517 dnia: So, 27 Luty 2021, 17:46:39 »
HTZ

Offline Komediant

« Odpowiedź #1518 dnia: So, 27 Luty 2021, 18:31:34 »
To dziwne bo i w tomie Lifedeath sprzed dziesieciu lat, całym z rysunkami BWS, i w akurat wydanym czwartym omnibusie Uncanny X-Men, jakość materiałów jest bez zarzutu.

Offline mack3

« Odpowiedź #1519 dnia: So, 27 Luty 2021, 19:32:20 »
Mack3, czyli na dobra sprawe rzecz rozbija sie (jak zwykle zreszta) o indywidualna wrazliwosc i precepcje. Mi jako przedstawicielowi tzw. pokolenia TM-Semic, ktory od poczatku na biezaco nabywal oferte tego wydawcy owczesna jakosc poligraficzna (nic przy tym samemu wydawnictwu nie uchybiajac; takie byly czasy, technika druku i ogolnie mozliwosci) zdazyly sie na dobre ,,przejesc". Stad mozliwosc nabycia w obecnej formie ,,Broni X" czy ,,Kryzysu karmazynowego kryptonitu" to byla istna gratka i nie inaczej sprawy mialy sie takze w przypadku najnowszego tomu ,,SH". Niemniej ciesze sie, ze ci ktorzy maja inne zdanie zawsze moga zasilic swoje zbiory dzieki m.in. portalom aukcyjnym.
Zdecydowanie myślę, że to prywatna preferencja. Nie będę generalizował (nie twierdzę, że każdy komiks w wersji Semika by mi się bardziej podobał) ani idealizował (Semic miał mnóstwo wad i wiele rzeczy w tych wydaniach mi sie nie podoba), ale często wersja Semika jest dla mnie co najmniej konkurencyjną pod względem przyjemności obcowania z tytułem. +nierzadko tłumaczenie Semika jest zgrabniejsze (choć mniej dokładne). Ale o tłumaczeniach to postaram się napisac kiedyś osobny wątek.

By the way - wiem, że to nie temat do tego, ale... czy w Waszym Aliens vs Predator w wydaniu Semika na stronach 6-7, 14-15, 22-23, 30-31 też są pomieszanie kolory (np. zielony zamast żółtego - łatwo poznać po skórze Predatorów czy na stronie 31 pustynia jest zielona jak na Kryptonie :) ).

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #1520 dnia: Nd, 28 Luty 2021, 07:36:23 »
Muszę przyznać, że papier kredowy nie zawsze się sprawdza, mnie osobiście np. Weapon X berdziej podobał się w wydaniu TM Semic, niż w WKKM na kredzie. Ale to może tylko sentyment.
Co do Storm z SBM - nie czytałem jeszcze, ale pamiętam, że w czasach TM Semic wydawnictwu oberwało się od czytelników za Lifedeath z powodu... zbyt małej ilości akcji (a raczej jej braku) w komiksie. Takie były czasy, ciekaw jestem, jak teraz to odbiorą współcześni czytelnicy ( w tym ja). Historia poza Lifedeath w tym wydaniu SBM warta jest zapoznania? Waham się z zakupem, ponieważ czekam na omnibusa (vol. 4) więc LD będę miał w oryginale.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #1521 dnia: Nd, 28 Luty 2021, 08:47:57 »
Starsze komiksy lepiej czyta się na offsecie niż na kredzie, warunek jest jeden musi to być dobrej jakości offset, a nie np coś na czym wydawało tym semic pod koniec działalności.

Offline Zielcok

« Odpowiedź #1522 dnia: Wt, 02 Marzec 2021, 21:04:01 »
« Ostatnia zmiana: Wt, 02 Marzec 2021, 21:19:55 wysłana przez Zielcok »

Offline donKamillo92

« Odpowiedź #1523 dnia: Wt, 09 Marzec 2021, 13:18:27 »
Siemka,

Zastanawiałem się nad zakupami z tej serii za ostatni miesiąc. Czytałem wasze opinie i recenzję z neta na temat Silk i Storm. Już byłem zdecydowany, dodałem do koszyka, ale...
W ostatniej chwili zmieniłem na Spider Girl i Sentry, które bardzo chwaliliście :) Zapłaciłem za nie pełną cenę (sentry 35, no dobra), co jak na mnie - Janusza Komiksów nie jest normą przy tej serii, ale na prawdę ciekawie się te komiksy zapowiadają.

Czy waszym zdaniem dobrą podjąłem decyzję? Czy jednak powinienem nadrobić Silk i Storm też?
Wiem na pewno, że w tym miesiącu kupie nowe numery bo bardziej mnie do siebie przekonały

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #1524 dnia: Wt, 09 Marzec 2021, 13:40:55 »
Storm powinieneś nadrobić.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1525 dnia: Wt, 09 Marzec 2021, 15:21:36 »
Każdy tom jest dobry i wart by się z nim zapoznać. Chociaż jak dla mnie Sentry był taki sobie. Szkoda, że coś innego nie weszło do tego tomu. Multiple Man ma być dobry, ale to w weekend przeczytam dopiero.

Offline Maragast

« Odpowiedź #1526 dnia: Śr, 10 Marzec 2021, 22:30:16 »
Czy ktoś znalazł gdzieś jak wygląda ta panorama po Elektrze???

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1527 dnia: Śr, 10 Marzec 2021, 22:58:50 »
Ja znalazłem coś takiego - mniej więcej do 120 numeru, zaraz za Elektrą powinno być to:

A potem złoczyńcy (jeżeli u nas będą):

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1528 dnia: Pt, 12 Marzec 2021, 15:29:07 »
Tom 110 Spider-Gwen...
Sześć zeszytów w środku - origin postaci i historia Electroversum. Origin był już w 144 WKKMie, co ciekawe z innym tłumaczeniem. Główna historia po przekartkowaniu wydaje się być częścią serii typowo rozrywkowej, luźniejszej, coś jak Spidery Slotta, ale bez "cięższych" momentów. Sporo różnych Spiderów ze Spider-Versum, przy czym jak sama nazwa wskazuje antagonistą jest (są) Electro, przy czym jest też trochę Doc Ock'ów :) Graficznie jest lepiej niż Silk z tomu 108, chociaż wciąż jest to seria poboczna (na marginesie: jak to jest, że w ostatnich latach dużo serii głównych ORAZ pobocznych w DC graficznie jest na poziomie przynajmniej średnim [subiektywnie, często jest jeszcze lepiej], gdzie w Marvelu znacznie mniejszy procent całości jest graficznie "ciekawy"?). Rysowników jest dwóch (jeden rysował origin, drugi pięciozeszytową historię główną), przy czym plansze tego drugiego bywają znacząco od siebie różne, rysunki bardziej realistyczne naprzemiennie z karykaturalnymi itp., kwestia wynikająca z kilku osób tuszujących i przyjętej konwencji (światy i postaci w Spider-Versum bywają bardzo odmienne).
Dodam jeszcze, że okładka mi się podoba, z okładki zeszytowej wycięto najmniej ciekawy element i wyszło niby schematycznie, ale też klimatycznie:

Kwestia bardziej pasująca do innego działu, ale skoro już piszę - dzięki @Crono za polecenie metody zamawiania tj. na stronie ruchu. Dawno temu z tego zrezygnowałem m.in. przez tragiczny stan tomów WKKM jakie kiedyś uzupełniałem (z końcówki serii, gdzie nakłady były mniejsze). Najbardziej obawiałem się więc, że po tygodniu od zamówienia przyjdzie poobijany tom, a lepszego nie znajdę bo w lokalnych empikach itp. będzie już wykupiony... Zaskoczenie pozytywne, w środę złożone zamówienie, dzisiaj rano paczka gotowa do odbioru, komiks w stanie nienaruszonym (karton uszkodzony, ale składak więc w większości analogicznych przypadków zawartość jest cała).

Co do całkowitej długości kolekcji - mam przeczucie, że dociągną do końca, tj. co jest do wydania to wydadzą (130 tomów to max rozumiem?). W moim empiku byłem w środę po opisywany tom i oczywiście nie było (już drugi raz w ciągu miesiąca), nakład na pewno jest mniejszy, ciekaw jestem czy nie dostają już w niektórych empikach czy po prostu jest tyle egzemplarzy ilu stałych kupujących (?). W każdym razie ostatnio tomy zdają się nie zalegać ani w ruchu, ani w empikach, a pewnie na Alle jest podobnie - co znaczyłoby, że to co jest wydawane, to jest sprzedawane. Gdyby przy tych mniejszych nakładach zysku nie było, to już dawno temu Hachette by ucięło serię, a z powyższego wnioskując zysk jest, mam nadzieję że się nie mylę i te kilka tomów z końca które mnie interesują (Doc Ock, Green Goblin i cośtam jeszcze) się ukażą :)

Offline Mosby89

« Odpowiedź #1529 dnia: Pt, 19 Marzec 2021, 22:37:21 »
Ja znalazłem coś takiego - mniej więcej do 120 numeru, zaraz za Elektrą powinno być to:

A potem złoczyńcy (jeżeli u nas będą):

Tyle, że my już mamy 111 tom więc chyba najrozsądniej by było gdyby zaczęła się teraz grafika że złoczyncami... Zobaczymy w środę czy coś widać 🙈