Autor Wątek: Kolekcja Superbohaterowie Marvela  (Przeczytany 389566 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ramirez82

• Gość
Odp: Kolekcja Superbohaterowie Marvela
« Odpowiedź #1440 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 20:25:18 »
@Ramirez
Masz jakiś link do tej informacji z fb Muchy? Czy to już było dawno i raczej jest nie do znalezienia?
Prawdę mówiąc pierwsze słyszę, ale jeśli faktycznie ktoś (w sensie Egmont, no bo kto inny?) zaklepał licencję, to by znaczyło, że pewnie by wydawali całą Trylogię Mesjasza, bo X-Factor vol.3 to taki jakby wstępniak do tego. Fajnie by było :)

Nie mam, ale to było z dwa lata temu. Przez ten czas dużo mogło się zmienić, może Egmont miał zarezerwowanych kilka tytułów, a ostatecznie zdecydowali się na Ultimate X-men? Może coś jeszcze trzymają "na zaś"? Może portugalska Mucha tak tylko odpowiedziała komuś na odczepnego? Jakoś Ery Apocalypse'a u siebie nie wydają.

Offline donT

« Odpowiedź #1441 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 20:35:39 »
Ultimate X-men to całkiem dobry tytuł nastawiony na akcję, sporo osób ma też do tego sentyment w czasach gdy wydawany był pod szyldem Dobry Komiks.

Dokladnie. Na przyklad ja.

Lektura UXM przypomina mi wspomniany Dobry Komiks i bieganie w kazdy piatek rano do kiosku oraz zawiadacko bumelanckie czasy slodkiego nic nie robienia czyt. studia dzienne magisterskie. A do tego - zawsze lubilem kreske Kuberta i super kolory Isanove'a w tej serii. Na pewno kupie jeszcze tomy 2 i 3 aby miec komplet Millara.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #1442 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 20:53:11 »
Nie mam, ale to było z dwa lata temu. Przez ten czas dużo mogło się zmienić, może Egmont miał zarezerwowanych kilka tytułów, a ostatecznie zdecydowali się na Ultimate X-men? Może coś jeszcze trzymają "na zaś"? Może portugalska Mucha tak tylko odpowiedziała komuś na odczepnego? Jakoś Ery Apocalypse'a u siebie nie wydają.

Na pewno coś trzymają "na zaś", bo to co wydają kiedyś się pokończy.
Może puszczą jak skończą kosmos? Miejsce będzie, problem z tymi współczesnymi X-Men jest taki, że tych tomów byłoby sporo…
Ale chyba z długich serii to bardziej prawdopodobne jednak wydaje się New Avengers Bendisa (chyba, że się tym z Muchą podzielą. Kiedyś to wydawała, więc może wznowi w podwójnych tomach, na tej samej zasadzie co Astonishing X-Men).
Tak czy siak wcześniej czy później to wydadzą, bo to nie dość, że ważne, to jeszcze dobre jakościowo.

X-Men Jima Lee się może nie za dobrze sprzedało, bo zamiast zeszytów po kolei, dano nam wyrwane z kontekstu po parę zeszytów. Wyszło gorzej niż Wolverine Aarona. Męczyłem się przy czytaniu tego.

Ale tam było sporo zeszytów po kolei np. całe Crossroads. Do tego Rycerze z Madripooru to one-shot i można czytać samodzielnie. A jak do tego wszystkiego dodać tom SBM z Profesorem X to wyjdzie prawie 10 zeszytów ciągiem.
Moim zdaniem ten tom był świetny, ale ja czytałem całość X-Men od początku, więc może jak ktoś się za to wziął z doskoku to się w tym wszystkim faktycznie pogubił. Nie wiem…

A Ultimate X-Men jest fajne :)

Offline Antari

« Odpowiedź #1443 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 21:24:54 »
@Antari
To o czym pisał Ramirez, czyli Peter David: Complete Collection (Madrox, a potem jego kontynuacja czyli X-Factor Vol.3) a to co będzie w zapowiadanym omnibusie to są dwa zupełnie różne runy z różnym składem grupy, które dzieli kilkanaście lat (to co ma być w omnibusie to pierwsza połowa lat dziewięćdziesiątych, a Complete Collection zbiera run z 2006).
"Omnibusowi" X-Factor z pierwszego runu Davida pojawili się kilka razy w TM-Semikach oraz w Mega Marvelu o Hulku. Wątpię żeby Egmont w ogóle to rozważał, skoro nawet X-Men Jima Lee się za dobrze nie sprzedało.

A to sorki ;) Nie śledzę zbytnio tego co wydają "kolekcje", myślałem, że o tym pisze Ramirez.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1444 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 21:27:25 »
Madrox miał fajny epizod w "Pieśni Egzekutora". Cieszę się, że wyszedł komiks z nim w głównej roli.

Jak wam się podoba Kingpin na okładce numeru 111? Potem Iceman i Infamous Iron man.

Od kiedy Kingpin to superbohater Marvela?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Antari

« Odpowiedź #1445 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 21:30:09 »
Lektura UXM przypomina mi wspomniany Dobry Komiks i bieganie w kazdy piatek rano do kiosku oraz zawiadacko bumelanckie czasy slodkiego nic nie robienia czyt. studia dzienne magisterskie. A do tego - zawsze lubilem kreske Kuberta i super kolory Isanove'a w tej serii. Na pewno kupie jeszcze tomy 2 i 3 aby miec komplet Millara.

Mam podobnie. Nawet niedawno odnalazłem pare zeszytów DK, w tym wspomniany UXM. Przeczytałem od deski do deski, a gdy Egmont zapowiedział wydanie zbiorcze nie wypadało nie wziąć.

Offline michał81

« Odpowiedź #1446 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 21:34:50 »
skoro Egmont pcha się teraz w omniaki.
oj, żebyście się z tymi omnibusami nie przeliczyli
X-Men Jima Lee się może nie za dobrze sprzedało, bo zamiast zeszytów po kolei, dano nam wyrwane z kontekstu po parę zeszytów. Wyszło gorzej niż Wolverine Aarona. Męczyłem się przy czytaniu tego.
Męczyłeś się bo to jest staroć. Nie odbieram zasług Claremont i to czym uczynił markę X-men, ale z perspektywy czasu, część historii nie borni się już tak dobrze jak przy pierwszym ich czytaniu

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #1447 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 21:36:34 »
A to sorki ;) Nie śledzę zbytnio tego co wydają "kolekcje", myślałem, że o tym pisze Ramirez.
Spoko, nie gniewam się, nie musisz przepraszać ;)

Przeczytałem jeszcze raz wstęp do tego tomu Jima Lee przepisany przez Kamila Śmiałkowskiego z wikipedii i tam w zasadzie jest wszystko ładnie wyjaśnione, co działo się bezpośrednio przed tym tomem i w tych wszystkich dziurach w ciągłości wydarzeń. Wydaje mi się, że jeśli przeplatałoby się czytanie zeszytów z tymi mini-streszczeniami, to dałoby się połapać. Chyba... :)
Nawet bym uwierzył, że autor wstępu czytał te wszystkie komiksy, gdyby nie dowalił tego babola w którym mu się "lekko" Kairy pomyliły :)
To już chyba było kiedyś wałkowane, ale zdążyłem zapomnieć i znowu mnie to przy czytaniu rozbawiło :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Styczeń 2021, 21:39:41 wysłana przez Yossarian »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1448 dnia: Cz, 28 Styczeń 2021, 02:16:31 »
Na tej zasadzie to nie trzeba w ogóle wydawać komiksów, tylko streszczenie walnąć i byłoby ok. Jeśli już się Egmont uparł na Jima Lee, trzeba było wybrać coś bardziej zwartego. Chyba pisał/rysował coś z X-Menów po kolei w większej liczbie, a nie że trzy zeszyty tu, przerwa, dwa zeszyty tam itd. Znaczy ja i tak kupiłem, ale tak tłumaczę gorszą sprzedaż tego albumu.

https://8azyliszkoweroznosci.blogspot.com/2020/11/kolekcja-superbohaterow-marvela-spis.html

Czyli tak. Naprawdę żałuję, że zamiast zdublowanej Ms Marvel, w polskiej edycji nie dostaniemy tomu z Polaris. Tam był X-Factor, więc fajnie by to przeczytać. Poza tym nie będzie Havoka, ale to byłby dubel, więc spoko. Mieliśmy za to Killravena, który jako przykład komiksów z lat 70-tych był niezłą ciekawostką. Jeśli dostaniemy pod koniec wszystkich łotrów, wyjdzie całkiem niezła Kolekcja. Będzie się w większości pokrywała z edycją brytyjską.

Teraz wyszedł fajny Madrox. Będzie Infamous Iron Man i Gwenpoll. Na jakie jeszcze tytuły czekacie, chcecie przeczytać?

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1449 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 18:52:48 »
Czytał ktoś West Coast Avengers, Namora i Scarlet Witch? Warto, nie warto? Można prosić o jakieś opinie?

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #1450 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 19:18:21 »
Czytał ktoś West Coast Avengers, Namora i Scarlet Witch? Warto, nie warto? Można prosić o jakieś opinie?

Panie, wymieniłeś same dobre, nic tylko brać i delektować się lekturą :)

« Odpowiedź #1451 dnia: Nd, 31 Styczeń 2021, 19:18:54 »
  Jak nie masz alergii na lata 80-90 to można spokojnie przeczytać wszystkie trzy, natomiast ani jeden to "musisz mieć na półce".

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #1452 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 00:06:17 »

Scarlet Witch - jak dla mnie super z uwagi na rysunki Johna Byrne. Jak czytałeś X Men TM Semic - spodoba Ci się.  Dodatkowo, nawiązuje do właśnie pojawiającego się serialu Wandavision, więc jak najbardziej warto się zapoznać.

Namor - kupiłem z uwagi na Byrne, ale to już nie to samo, co w dawnych X Menach. Dobre czytadło, ale bez fajerwerków

WCA  - nie czytałem

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1453 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 01:21:37 »
  Jak nie masz alergii na lata 80-90 to można spokojnie przeczytać wszystkie trzy, natomiast ani jeden to "musisz mieć na półce".

Lata 85-95 to mój ulubiony okres w komiksie superbohaterskim. Ostatnio zacząłem nadrabiać tomy z tamtego okresu, ale o tych nie znalazłem żadnej opinii.

Tymczasem przeczytałem Multiple Mana i tylko smaku mi narobił na X-Factor vol.1 i vol.2 Petera Davida. Spory potencjał ma ta postać. Generalnie superhero z wyższej półki.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1454 dnia: Pn, 01 Luty 2021, 07:19:19 »
Lata 85-95 to mój ulubiony okres w komiksie superbohaterskim. Ostatnio zacząłem nadrabiać tomy z tamtego okresu, ale o tych nie znalazłem żadnej opinii.

https://8azyliszkoweroznosci.blogspot.com/2018/02/scarlet-witchwest-coast-avengers.html

Scarlet Witch to dobry tom. Łączy się z WKKM #12 Avengers Impas.