Autor Wątek: Kolekcja Superbohaterowie Marvela  (Przeczytany 389673 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amsterdream

Odp: Kolekcja Superbohaterowie Marvela
« Odpowiedź #1395 dnia: Pt, 04 Grudzień 2020, 20:08:47 »
Również jestem zawiedziony tym tomem. Rysunki Texeiry zostały dosłownie zmasakrowane przez Palmiottiego. Fabularnie też mizernie. Historia jest trywialna. Aż trudno uwierzyć, że wyszła spod pióra Vaughana. Pozycja tylko dla komplecistów. Poprzedni tom z Jean Grey był o wiele lepszy.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Voitas

« Odpowiedź #1396 dnia: Pt, 04 Grudzień 2020, 20:28:07 »
Wszyscy się jarali mutantami w kolekcji, a wychodzi na to, że każdy kolejny tom to jakaś popelina :-)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1397 dnia: Pt, 04 Grudzień 2020, 20:36:28 »
Bo dobór tytułów jest taki sobie do tych tomów. Te lepsze historie, jak Wolverine czy Profesor X już były. A trochę lepszy Havok byłby już dublem. Dostajemy te pojedyncze serie, które były raczej średnie. Inaczej by przetrwały dłużej a nie były zakończane dość szybko. Wychodzi na to, że tylko Logan ma potencjał na dużo, dużo solowych przygód. :)

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1398 dnia: Pt, 04 Grudzień 2020, 20:42:38 »
Wszyscy się jarali mutantami w kolekcji, a wychodzi na to, że każdy kolejny tom to jakaś popelina :-)

Poprzedni był bardzo dobry. Te z Banshee i Madroxem też zapowiadają się nieźle. Pierwszy tak jak ten z Jean Grey uzupełni Semicową lukę pomiędzy ślubem Scotta z Jean a Erą Apocalypsa a Madroxa kiedyś czytałem pierwszy zeszyt i z tego co pamiętam była to fajna historia w detektywistycznym klimacie.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Rotting Hood

Kolekcja Superbohaterowie Marvela
« Odpowiedź #1399 dnia: Pn, 21 Grudzień 2020, 22:39:19 »
Witajcie, jako, że odziedziczyłam wiele dobra komiksowego i powoli próbuje poukładać sobie ten świat, będę miała do was pewnie sporo pytań. Na początek jednak chciałabym uporządkować sobie kolekcje Superbohaterowie Marvela (bo jej nie mam). Tu moje pytanie, posiadając wszystkie pozycje Marvela wydane przez Egmont, Muchę a także WKKM czy są tomy z SBM, które trzeba kupić, by mieć początek, środek lub kontynuacje do wydanych  już w Polsce komiksów Marvela?
Przykładowo tom 33 - Warlock czy to początek nieskończoności, którą wydał Egmont i ten materiał nie jest zawarty w komiksach (Rękawica, Wojna, Krucjata) a zawiera Warlock and the infinity watch 1-6 gdzie w egmontowskich mam 7-10 i 18-22? Nie wiem też czy Wielka Kolekcja Komiksów Marvela - 121 - Warlock. Część 1 i 123 - Warlock. Część 2 to początek jeszcze przed tym powyżej? Wybaczcie ale chciałabym mieć pełny obraz dlatego też planuję dokupić każdy tom SM, który może przysłużyć się w lepszym zrozumieniu historii poprzez dołączenie ich do innych komiksów stanowiących jakąś całość. Wiem, że trzeba się rozeznawać w ponad 100 tomach ale może ktoś bez problemu potrafi to uporządkować.

Offline michał81

« Odpowiedź #1400 dnia: Pn, 21 Grudzień 2020, 22:47:26 »
To powinno rozwiązać częściowo twoje wątpliwości co do Warlocka

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #1401 dnia: Pn, 21 Grudzień 2020, 22:56:42 »
Genialne, dzięki, czyli Kapitan Marvel też jest w tej reprezentacji, poszukam też co z tej listy jest już wydane w Polsce i poukładam by mieć całość możliwą w PL :) 

Offline michał81

« Odpowiedź #1402 dnia: Pn, 21 Grudzień 2020, 23:15:49 »
Genialne, dzięki, czyli Kapitan Marvel też jest w tej reprezentacji, poszukam też co z tej listy jest już wydane w Polsce i poukładam by mieć całość możliwą w PL :)
Patrz po zawartości albumów. Choć to też nie jest dobra rada do końca, bo sam Marvel miesza w numeracji.

Z polskich wydań to jest mniej więcej tak:
1) Superbohaterowie Marvela tom 10

2) Wielka kolekcja komiksów Marvela tom 77 i 81

3) Wielka Kolekcja Komiksów Marvela tom 121 i 123

4) Rękawica Nieskończoności

5) Superbohaterowie Marvela tom 33

6) Wojna nieskończoności

7) Krucjata nieskończoności

To jest klasyczna kosmiczna saga Marvela jak wyszła w Polsce.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Grudzień 2020, 23:17:55 wysłana przez michał81 »

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #1403 dnia: Pn, 21 Grudzień 2020, 23:52:53 »
Ucz mnie :) Czyli już wiem, że tom 10 i 33 to obowiązek by mieć powiększony zakres tej sagi.
Jak jesteśmy przy sagach z kosmosu Superbohaterowie Marvela - 13 - Strażnicy Galaktyki to cześć Strażnicy Galaktyki - tom 1 od E, z tego co wiem.  Czy przewodnik, który podało Świat Komiksu na FB jest ok? Gdybym chciała przeczytać Anihilację i rozwinąć ten świat to tyle wystarczy czy też są jakieś komiksy z SBM czy WKKM, które się tu wpasowują?

Anihilacja, tomy 1-3
Anihilacja: Podbój, tomy 1-2
Strażnicy Galaktyki, tomy 1-2
Guardians of the Galaxy (Strażnicy Galaktyki), tomy 1-3 (Marvel NOW!)
Guardians of the Galaxy (Strażnicy Galaktyki)/ All-New X-Men. Proces Jean Grey (Marvel NOW!)
Guardians of the Galaxy (Strażnicy Galaktyki), tomy 4-6 (Marvel NOW!)
All-New X-Men, tom 7: Utopianie (Marvel NOW!)
Strażnicy Galaktyki, tomy 1-2 (Marvel NOW! 2.0) 

Offline michał81

« Odpowiedź #1404 dnia: Wt, 22 Grudzień 2020, 00:06:37 »
Anihilacja, tomy 1-3
Anihilacja: Podbój, tomy 1-2
Strażnicy Galaktyki, tomy 1-2
Guardians of the Galaxy (Strażnicy Galaktyki)/ All-New X-Men. Proces Jean Grey (Marvel NOW!)

X-Men - Mordercza geneza
Uncanny X-Men - Powstanie i upadek Imperium Shi'ar
Strażnicy Galaktyki tomy 1
Wojna królów - Preludium
Wojna królów
Strażnicy Galaktyki tomy 2
Domena Królów (zapowiedziana na 2021)
Imperatyw Thanosa (WKKM tom 91) (spodziewałbym się wznowienia przez Egmont w rozszerzonej wersji)
Beta Bill Ray (Superbohaterowie Marvela tom 83)
Anihilatorzy (WKKM tom 153) (też bym spodziewałbym się wznowienia przez Egmont w rozszerzonej wersji o Earthfall)

Potem Marvel Now
(gdzieś tu chyba) Szop Rocket: W pogoni za własnym ogonem! (WKKM tom 141)

Infinity Countdown (zapowiedź na 2021)
Infinity Wars (zapowiedź na 2021)

Tu masz jeszcze pomoc

Ucz mnie :) Czyli już wiem, że tom 10 i 33 to obowiązek by mieć powiększony zakres tej sagi.
Nie wiem co już masz, a czego ci brakuje, ale jeśli przeczytasz to co ci w poprzednim poście napisałem to będziesz mieć (prawie) pełen obraz kosmicznej sagi, którą stworzył Jim Starlin. Jest kilka brakujących rzeczy, ale one nie ukazały się w Polsce. 
« Ostatnia zmiana: Wt, 22 Grudzień 2020, 00:25:16 wysłana przez michał81 »

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #1405 dnia: Wt, 22 Grudzień 2020, 00:14:11 »
Jestem ogromnie wdzięczna. Są to pewnie podstawy, ale dopiero w to wchodzę, szukam jak zacząć, od czego i co z czym jeść. Dzięki za dobre nakreślenie tych dwóch punktów, skrupulatnie segreguję na półce i zapisuję by mieć jak największą frajdę z czytania nie mieszając źle wątków.

Offline michał81

« Odpowiedź #1406 dnia: Wt, 22 Grudzień 2020, 00:22:34 »
To nie jest też tak do końca, że musisz wszystko przeczytać, aby zrozumieć o co chodzi. Równie dobrze możesz odpuścić komiksy z Beta Bill Rayem czy Szopem, ale..... komiks z Szopem domyka pewne wątki zarysowane w pierwszym tomie Strażników Galaktyki z Marvel Now (te z dodatkowej historii o poszczególnych Strażnikach).

Offline michał81

« Odpowiedź #1407 dnia: Wt, 22 Grudzień 2020, 07:28:39 »
Przepraszam za post po postem, jeszcze jedna grafika z kolejnością czytania, ale w postaci zeszytów. Linkuje też ze względu, że zwiera ona serię Thanos Starlina/Giffena (zebraną w całości w Thanos: Redemption), która jest swoistym pomostem pomiędzy klasyczną Sagą Nieskończoności (epilogiem), a Anihilacją (prologiem). Jestem nawet zaskoczony, że przy popularności jaką cieszy się obecnie Thanos, Egmont do tej pory tego nie wydał. 

« Ostatnia zmiana: Wt, 22 Grudzień 2020, 07:31:23 wysłana przez michał81 »

Offline Maragast

« Odpowiedź #1408 dnia: Cz, 24 Grudzień 2020, 13:02:39 »
Mam pytanko odnośnie tej Silk - to będą te zeszyty sprzed Tajnych Wojen (tam ich siedem wyszło), czy po Tajnych Wojnach???

Offline Arne

« Odpowiedź #1409 dnia: So, 26 Grudzień 2020, 17:31:39 »
Mam pytanko odnośnie tej Silk - to będą te zeszyty sprzed Tajnych Wojen (tam ich siedem wyszło), czy po Tajnych Wojnach???
Sprzed "Tajnych Wojen" - vol. 1.